Herstel

 • Lesbisch prinsessenpaar

  Op dinsdag 13 november is er op de Instagrampagina van NOS op 3 geschreven dat in Riel vorig jaar tijdens carnaval een lesbisch prinsessenpaar werd verkozen. Volgens de carnavalsvereniging klopt dat niet en had Riel vorig jaar een prinses met een vrouwelijke adjudant en een voltallige damesraad. Het instagrambericht is offline gehaald.

 • Verkeerde fabriek in beeld

  In de uitzending van het NOS Journaal van 20.00 uur van zondag 11 november is in een reportage over vissterfte in de Berkel een verkeerde fabriek in beeld gebracht. De getoonde fabriek heeft op geen enkele wijze te maken met de vervuiling van de rivier.

 • Onbevoegde leraren voor de klas

  Op basis van het persbericht van het ministerie werd in dit artikel van 8 november aanvankelijk ook gym genoemd als vak waarvoor een onbevoegde kan worden ingezet. Dat was onjuist. "Dit had moeten zijn muziek, drama, handenarbeid, kunst en wereldoriëntatie", zegt een woordvoerder van het ministerie nu. "In de handreiking zelf staat dit wel goed vermeld. Excuus voor deze onjuistheid."

 • Geen Nederlander, maar een Belg

  In dit artikel van donderdag 8 november werd Bert Segier in eerste instantie een Nederlander genoemd. Hoewel Segier al geruime tijd in Nederland woont, heeft hij de Belgische nationaliteit. Het artikel is daarom aangepast.

 • Beeldgebruik NOS Stories

  Op woensdag 24 oktober 2018 heeft NOS Stories op Instagram ten onrechte een beeld getoond van een jonge hacker. Het beeldgebruik suggereerde dat deze persoon iets te maken had met een verhaal over gestolen naaktfoto’s. Dit is zeker niet het geval. De video is om deze reden verwijderd.

 • Artikel over George Soros

  Dit artikel over George Soros van 23 oktober 2018 is na publicatie aangepast. De oorspronkelijke kop was: "George Soros: invloedrijke bemoeial met tentakels ver in de wereldpolitiek". Deze kop was onzorgvuldig en onjuist geformuleerd en is veranderd in "George Soros: 'staatsman zonder staat' met flinke vinger in de pap". Ook elders is het artikel aangepast. Met name de alinea waarin oa de omschrijving "De jood Soros steunt organisaties" voorkwam had anders geformuleerd moeten worden. De bedoeling was samen te vatten hoe critici van Soros hem omschrijven en framen, maar door de gekozen formulering leek het alsof de redactie deze formuleringen zelf passend vond. Dat was uiteraard niet het geval. Hoofdredacteur NOS Nieuws Marcel Gelauff ging op woensdag 24 oktober 2018 op NPO Radio 1 nader in op het artikel. Dat gesprek hebben we aan het artikel toegevoegd. UPDATE 31 oktober 2018: De Hoofdredactie NOS Nieuws heeft besloten om het artikel over George Soros dat we vorige week publiceerden alsnog in te trekken. Lees hier waarom.

 • Chinese premier in Nederland

  In een artikel van 15 oktober 2018 over het bezoek van de Chinese premier Li Keqiang aan Nederland stond dat hij voor het eerst een bezoek brengt aan Europa. Dat is niet juist en is aangepast.

 • Schrijfwijze CO2

  Op 9 oktober 2018 is in het NOS Journaal van 20.00 uur een verkeerde schrijfwijze gebruikt voor CO2. In het scherm achter de presentator stond CO², oftewel CO kwadraat. Dat is onjuist: volgens de chemische formule had de 2 rechtsonder moeten staan.

 • Historische treinen

  In het regioblok van het televisiejournaal van 8 oktober 12.00 uur berichtten wij dat de Musemspoorlijn STAR stopt met rijden. Dat is onjuist; alleen het traject Nieuw Buinen- Musselkanaal gaat dicht. Nieuw Buinen - Stadskanaal en Stadskanaal - Veendam blijven open.

 • Presentator in plaats van onderzoeksjournalist

  In een eerdere versie van dit artikel van zondag 7 oktober vermeldden we dat Viktoria Marinova onderzoeksjournalist was. Dat klopt niet. Ze was presentator van actualiteiten- en lifestyle-programma's op tv

 • Verkeerde naam

  In het NOS Journaal van 20.00 uur van dinsdag 2 oktober kreeg de hoofdpersoon in het onderwerp over de Kinderboekenweek de verkeerde voornaam. De illustrator van kinderboeken heet niet Rita maar Marit Törnqvist.

 • Correctie in artikel over eiceldonoren

  Op 25 september 2018 is in een artikel over eiceldonoren gemeld dat de behandeling voor eiceldonatie acht tot tien uur duurt. Daar had moeten staan dat het om acht tot tien eicellen gaat. Verder stond erin dat vrouwen tot 50 jaar eiceldonor zouden kunnen zijn. Vrouwen tot 50 jaar kunnen in principe een donoreicel ontvangen; de donor zelf mag tot 40 jaar haar eicellen doneren indien de donor een bekende is van de ontvangers.

 • Peiling AfD

  Op 21 september 2018 is een bericht gepubliceerd over een peiling waaruit bleek dat de Alternative für Deutschland nu de tweede partij van Duitsland is. Het verschil met de derde partij (SPD) is in de betreffende peiling zo klein, dat deze conclusie niet zomaar kan worden getrokken. Concreet betekent dit dat niet te zeggen is of de AfD op dit moment groter is dan de SPD.

 • Space shuttle

  In een video in een artikel van dinsdag 18 september 2018 wordt ten onrechte gemeld dat de space shuttle Columbia in 1986 verongelukte. Dat was de Challenger.

 • Onthoofde hond blijkt konijn

  Dinsdag 18 september 2018 meldden wij in een artikel op NOS.nl dat in een park in Brunssum een onthoofde hond was gevonden. Dat was gemeld door de wandelaar. Een dag later bleek het niet om een hond te gaan, maar om een konijn. Wij hebben dat in een nieuw artikel gemeld.

 • Memes in Vlaanderen

  Vrijdagavond 14 september begon ons verslag in het NOS Journaal van 20 uur over racistische memes in Vlaanderen met de presentatietekst: “Racistische plaatjes waarin grappen worden gemaakt over niet-witte mensen: memes worden ze genoemd, die plaatjes.” Deze definitie is onvolledig. De racistische plaatjes in ons verslag worden welliswaar memes genoemd, maar dat is niet de volledige definitie van de meme. Memes zijn grappig bedoelde beelden met tekst die op internet worden verspreid. Deze gaan over uiteenlopende onderwerpen. En niet alleen over niet-witte mensen maar bijvoorbeeld ook over witte mensen. Lees hier het nieuwsverhaal over de racistische variant van deze internetplaatjes: http://www.nos.nl/artikel/2250358

 • Aantal moorden op boeren in Zuid-Afrika

  In een artikel van 23 augustus 2018 over moorden op boeren in Zuid-Afrika stond dat er vorig jaar 74 boeren zijn vermoord. Het juiste aantal is 47.

 • Staatsgreep in plaats van revolutie

  Op 14 augustus 2018 hebben wij in een artikel op NOS.nl over de controverse tussen de VS en Turkije, m.b.t. de vrijlating van een Amerikaanse geestelijke door de Turkse regering en de oplopende handelsruzie tussen beide landen, ten onrechte geschreven dat er twee jaar geleden sprake was van een 'mislukte revolutie' waar uiteraard bedoeld werd een 'mislukte staatsgreep'.

 • Migranten in Spanje

  In het NOS Journaal van 20.00 uur van donderdag 9 augustus 2018 is in een onderwerp over migranten in Spanje gezegd dat er dit jaar al bijna drie keer zo veel migranten zijn aangekomen als in het hele vorige jaar. Dat klopt niet. We hadden moeten zeggen dat er tot nu toe drie keer zo veel migranten zijn aangekomen als in dezelfde periode vorig jaar.

 • Verkeerde foto horecazaak

  In het NOS Journaal van 27 juli 2018 om 12.00 uur is in een onderwerp over een shishalounge in Den Haag achter de presentator abusievelijk een foto getoond van een horecazaak in Rotterdam. Deze horecazaak in Rotterdam had niets met het onderwerp te maken.

 • Zweedse voorkomt uitzetting

  Het bericht van 24 juli 2018 over een Zweedse studente die in een vliegtuig de uitzetting van een Afghaan tegenhield, suggereerde dat sprake was van een spontane actie. Dat was niet het geval, de actie was voorbereid. Ook is de studente actief bij vluchtelingenorganisaties en in die rol vaker betrokken bij acties tegen uitzettingen. Deze informatie is een dag na publicatie voor de volledigheid toegevoegd.

 • Ghostproducers

  Uit ons contact met Nicky Romero is ons gebleken dat hij van mening is dat wij zijn uitspraken, gedaan in dit item over dj`s van 16 juli 2018, niet in een juiste context hebben geplaatst en dat David Guetta, volgens hem ten onrechte, in een negatief daglicht wordt geplaatst. Hij had verwacht dat het onderwerp, zoals hij het omschrijft, een meer educatief karakter zou hebben. Dat had hij afgeleid uit het contact met de NOS rondom de totstandkoming van het item.

 • Schadevergoeding in zaak-Anne Faber

  In het bericht over de uitspraak in de zaak-Anne Faber stond dat Michael P. een schadevergoeding van 56.000 euro moet betalen aan de familie. Dat klopt niet. Dat bedrag is alleen voor de vader van Anne Faber. Haar moeder en haar broer hebben allebei zo'n 40.000 euro toegewezen gekregen van de rechter.

 • Israel en Iran

  In een artikel van 18 juni 2018 op NOS.nl over een aanklacht tegen een Israëlische minister stond de volgende zin: “‘Iran en Israël zijn aartsvijanden en dreigen geregeld met elkaars vernietiging.” Dat is voor wat betreft Israël onzorgvuldig geformuleerd. Om die reden is de passage aangepast.

 • Israëlisch gebied

  Op NOS.nl stond vrijdag 8 juni 2018 in een artikel over Palestijnse protesten de volgende zin: "Onder de noemer 'Mars van de terugkeer' eisen de Palestijnen dat zij mogen terugkeren naar de gebieden die sinds oprichting van Israël in 1948 bezet worden." Dat laatste is niet juist, het gaat om Israëlisch gebied.Ook de formulering op NOS Teletekst was niet correct.

 • Quote president Trump in Nieuwsuur

  Voor Nieuwsuur heeft de redactie van het NOS Journaal gisteravond, 5 juni 2018, een onderwerp gemaakt over de kritiek van de VN-Mensrechtencommissie op het opsluiten van migrantenkinderen in de VS. Daarbij is een fout gemaakt, die wij zeer betreuren. De kinderen worden, als migranten de grens tussen de VS en Mexico oversteken en worden gepakt, gescheiden van hun ouders vastgezet. In het onderwerp zat een quote van president Trump (uitgesproken op 16 mei 2018) waarin hij het heeft over ‘animals’ (beesten, red). Die quote zat in één van de beeldonderwerpen over de VN-kritiek die werden aangeleverd door internationale persbureaus, in dit geval Reuters. Daarbij is over het hoofd gezien dat Trump het destijds had over een beperkte groep onder de migranten: leden van de jeugdbende MS-13. In Nieuwsuur is daarmee ten onrechte de indruk gewekt dat Trump doelde op immigranten die de VS proberen binnen te komen. Trump bedoelde met 'beesten' specifiek de gewelddadige bendes die actief zijn in (Midden-)Amerika.

 • PVV uit kop

  Op 29 mei publiceerden we een artikel over een fractie in het Europees Parlement die onterecht voor bijna een half miljoen euro heeft gedeclareerd. Daarvan hebben we de kop aangepast. In een eerdere versie van dit artikel was de kop: ‘Fractie PVV in Brussel verbraste half miljoen'. Dit hebben we aangepast, omdat de PVV maar een klein onderdeel is in dit verhaal. De nieuwe kop, 'Rechts-populistische fractie in Brussel verbraste half miljoen', dekt de lading beter.

 • Ambassade Israël

  In het NOS Journaal van 20.00 uur op 22 mei 2018 was sprake van "de verhuizing van de Israëlische ambassade naar Jeruzalem". Bedoeld werd de verhuizing van de Amerikaanse ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem.

 • Vondst blijkt kunstproject

  Op 18 mei 2018 berichtten we op NOS.nl over een opmerkelijke vondst in België: een kist vol fallussen. Enkele uren na publicatie bleek dat de vondst onderdeel is van een kunstproject. De betrokken kunstenaar heeft tegen Belgische media gezegd dat er binnenkort meer duidelijkheid komt.

 • Fout Verdelingsplan VN

  Op maandag 14 mei 2018 hebben wij een uitlegvideo gepubliceerd over het ontstaan van de staat Israël. Daarin stond een kaart van het VN-Verdelingsplan. Daar hebben we op de kaart het Arabische en Joodse deel met elkaar verwisseld. Dat is inmiddels aangepast. Daarnaast is het onjuist dat wij spreken van een splitsing van Jeruzalem. Daar moet staan dat Jeruzalem onder gezag van de VN kwam.

 • Ebola in Congo

  Het artikel op NOS.nl van 11 mei 2018 over de eerste ‘officiële’ eboladode in Congo werd gebaseerd op informatie van internationale persbureaus waarin de Congolese minister van Volksgezondheid spreekt van een persoon die is overleden aan ebola. Navraag bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) leert dat niet is bevestigd dat het om ebola gaat en dat tests nog moeten uitwijzen of dit het geval is.

 • Verkeerde foto darter Michael van Gerwen

  Op 26 april 2018 werd in het NOS Journaal van 20.00 uur aandacht besteed aan de koninklijke onderscheiding die Michael van Gerwen heeft gekregen. Daarbij werd de verkeerde foto getoond, namelijk die van de Engelsman Rob Cross.

 • Verkeerd beeld Avicii

  Op 21 april 2018 is in het NOS Journaal van 20.00 uur aandacht besteed aan het overlijden van dj Avicii. De man die in de eerste beelden van het betreffende item te zien is, is niet Avicii. Dat werd wel gesuggereerd en was dus fout.

 • Verkeerd citaat James Comey

  In een artikel van 14 april 2018 over een boek van oud-FBI-directeur Comey is een verkeerd citaat gebruikt. Het ging niet om een passage uit het boek, maar om satire van een Amerikaanse journalist, die niet als dusdanig was herkend. De passage is verwijderd.

 • Aquarellen toegeschreven aan Hitler

  Het artikel van 5 april 2018 over een vermeend schilderij van Adolf Hitler heeft een andere kop gekregen en is gewijzigd in de eerste alinea, om duidelijk te maken dat niet met zekerheid te zeggen is dat het echt gaat om werk van Hitler. Er worden geregeld doeken aangeboden die ten onrechte worden toegeschreven aan Hitler.

 • Aanslag Munster

  In het artikel 'Man die op terras Munster inreed, had psychische problemen' stond korte tijd de zin: "In eerste instantie spraken Duitse media van een aanslag, maar inmiddels wordt gemeld dat de dader een Duitser zonder migratieachtergrond is." Die formulering had anders gemoeten en is ook snel aangepast. Deze tekst heeft er 35 minuten opgestaan. Daarna hebben we het veranderd, omdat dit natuurlijk een ongelukkige, onjuiste en onbedoelde formulering was.

 • Slechts 1 NPO-adres in zoekmachine

  In het artikel 'Zoekmachine met (oude) wachtwoorden toch doorzoekbaar' schreven we op 5 april 2018 dat de gegevens van onder meer de NPO te zien zijn in de database. Een dag na publicatie werd de redactie erop gewezen dat de database slechts 1 NPO-adres bevat en 199 NOS-adressen.

 • Geen inzage voor docenten

  In het artikel "Docenten krijgen vooraf inzage in moeilijke eindexamens" van 23 maart 2018 op nos.nl wordt gemeld dat het College voor Toetsen en Examens (CvTE) een test doet waarbij docenten vooraf inzage krijgen in moeilijke eindexamens. Dat is niet correct. De docenten krijgen geen inzage in eindexamens, maar ze schatten voor het examen op verzoek van het CvTE in wat het niveau is van hun leerlingen. Na afloop wordt die inschatting vergeleken met het niveau van de examens om te kijken of het examenniveau goed is. In de laatste alinea wordt gesproken over een testcorrectieproef. Die testcorrectie wordt niet bij Duits, wiskunde, natuur- en scheikunde, aardrijkskunde en geschiedenis gedaan, maar alleen bij de vwo-examens Frans, Nederlands en scheikunde.

 • Medicijnen niet afgepakt

  Naar aanleiding van een verklaring van BNNVARA van 20 maart 2018 is een noot toegevoegd aan twee artikelen over astma-medicijnen van een studente uit Utrecht die een ontgroeningsritueel doorliep. Het gaat om de volgende twee artikelen: Extra beelden Rambam: 'Medicijnen astmapatiënt wel degelijk gedumpt' en Universiteit Utrecht: ontgroening vrouwencorps minder ernstig dan gedacht

 • Coop

  In het NOS Journaal van 18 en 20 uur op maandag 5 maart 2018 is een fout gemaakt. In een reportage over de overname van Emté-supermarkten door Jumbo en Coop wordt gezegd dat Coop een coöperatie is van zelfstandige ondernemers en geen keten. Dat is niet correct. Van de huidige 263 Coop-supermarkten worden 143 winkels geleid door zelfstandige ondernemers. 120 winkels zijn filialen van de coöperatieve supermarktketen.

 • Amerikaanse aandacht voor schaatskoorts in Nederland

  Op zaterdag 3 maart 2018 is een bericht gepubliceerd over een Amerikaanse journalist die naar in Nederland was gekomen om over de vorst te berichten. Dit bericht is onjuist als gevolg van aan de redactie doelbewust verstrekte onjuiste informatie. Op 6 maart 2018 is een bericht gepubliceerd waar de toedracht wordt beschreven.

 • Nederzettingen Israël

  In het artikel van 7 december 2017 "Israël en de Palestijnen: welke rol speelt de VS in het vredesproces?" op nos.nl wordt vermeld dat onder de Israëlische premier Netanyahu het aantal nederzettingen in bezet gebied is toegenomen. Dat is niet correct. Er had moeten staan dat het aantal woningen en kolonisten onder Netanyahu in bestaande nederzettingen verder is gegroeid. Zie bijvoorbeeld de site van Peace Now.

 • Embryo's

  In het NOS Journaal van 20.00 uur op zaterdag 9 december 2017 werd aandacht besteed aan de Mars voor het Leven in Den Haag en de compromissen van het kabinet op medisch-ethisch vlak. Hier werd ten onrechte gemeld dat embryo’s mogen worden gekweekt voor wetenschappelijk onderzoek. Dat is onjuist. Hiervoor mogen alleen restembryo’s worden gebruikt. In het regeerakkoord staat wel een verruiming van de mogelijkheid om embryo’s te selecteren bij zeer ernstige erfelijke aandoeningen, zoals erfelijke borstkanker.

 • Verkeerde foto

  Bij een artikel op 5 december 2017 over een raketaanval van Israël is op nos.nl en onze app abusievelijk een verkeerde foto geplaatst. Inmiddels is de foto vervangen door een foto die wel bij het desbetreffende onderwerp past.

 • Hyper en hypo

  Op 1 december 2017 is in het NOS Journaal van 18.00 uur door een verzorger gezegd dat diabetespatiënten een hyper kunnen krijgen als ze te veel insuline krijgen toegediend. Dit is onjuist. Bij een tekort aan insuline kan iemand een te hoge bloedsuiker (hyper) krijgen, bij te veel insuline dreigt juist een te lage bloedsuiker (hypo). De verzorger heeft de termen, naar eigen zeggen door de zenuwen, verwisseld en is zich bewust van deze vergissing.

 • Verkeerde naam

  In het artikel ‘Geharrewar over geneesmiddelen, maar zijn ze nou echt zo duur?’ van 21 november 2017 is per ongeluk een verkeerde naam terechtgekomen. Uitspraken die aan gezondheidseconoom Richard van Kleef waren toegeschreven, zijn eigenlijk gedaan door hoogleraar gezondheidszorgeconomie Erik Schut. Het artikel is inmiddels hersteld.

 • Kolencentrales

  Op 10 oktober 2017 meldden Haagse bronnen de NOS dat al tijdens de komende regeerperiode een kolencentrale gesloten zou moeten worden. Dat is echter niet in de tekst van het definitieve regeerakkoord terug te vinden. Wel zullen alle vijf kolencentrales voor 2030 worden gesloten.

 • Verkeerde foto motorclub

  Op dinsdag 26 september 2017 is in het NOS Journaal van 18.00 uur een verkeerde foto gebruikt bij een onderwerp over motorclub Satudarah. Achter de presentator was in het scherm een foto te zien van een lid van motorclub Mata Panah. Deze club had niets met het onderwerp te maken en had dus niet gebruikt mogen worden.

 • Dubbele berichtgeving over schapenkadavers

  Vorige week zijn er twee berichten op onze website verschenen die dezelfde informatie bevatten. Het bericht ‘Tientallen schapenkadavers bij levende dieren in de stal’, geplaatst op vrijdag 22 september 2017, ging over dezelfde vondst als het bericht ‘Politie vindt weer illegale schapenslachterij’ van zaterdag 23 september. De informatie in het tweede artikel dubbelde met de informatie uit het eerste artikel. Dat was een misverstand.

 • Kinderen in de Gazastrook

  In het NOS Jeugdjournaal van 9 september 2017 werd aandacht besteed aan de situatie van kinderen in de Gazastrook. In die reportage werden beelden gebruikt die ons door de organisatie Save The Children ter beschikking werden gesteld. Dat werd ook in de reportage vermeld, maar omdat in de reportage geen ander beeld werd gebruikt en ook geen andere bronnen werden geïntroduceerd, ontstond een eenzijdig beeld. Het was beter geweest als we ook ander beeld hadden gebruikt en naar andere bronnen hadden verwezen.

 • Nederlands zoekhondenteam Turkije

  De NOS heeft 4 augustus 2017 op internet en Teletekst gemeld dat er een Nederlands zoekhondenteam naar Turkije ging om te helpen met de zoekactie naar de vermiste Joey Hoffmann. Een woordvoerder van het team had dat aan de NOS bevestigd. Kort na publicatie ontstonden twijfels over het bericht, zeker nadat de Facebookpagina van het team plotseling was verwijderd en de woordvoerder niet meer bereikbaar was. Gerenommeerde zoekhonden-organisaties melden desgevraagd niets te weten van een Nederlandse deelname en het genoemde team ook niet te kennen. De NOS heeft daarom besloten het bericht na een uur in te trekken.

 • Geen toename overlast Sittard-Geleen

  Op maandag 24 juli 2017 heeft de NOS gemeld dat de gemeente Sittard-Geleen een van de grootste stijgers is wat betreft drugsoverlast. Dat was op basis van cijfers van het CBS. Vandaag maakte het CBS bekend dat die cijfers niet kloppen. In de genoemde periode tussen 2013 en 2016 is géén toename te zien in het aantal meldingen van overlast.

 • Honderden moslims bij demonstratie Keulen

  In uitzendingen van het NOS Journaal op zaterdagavond 17 juni 2017 hebben wij gemeld dat er duizenden moslims aanwezig waren bij een demonstratie in Keulen tegen moslimterrorisme. Dat klopte niet, het waren er honderden.

 • Verkeerde woorden campagneaftrap PVV

  Vele reacties op onze berichtgeving over Wilders in Spijkenisse, zaterdag 18 februari 2017. Iedereen die zich erover verbaast dat wij meldden dat er een ongekende belangstelling was, heeft natuurlijk gelijk. Want in feite was het niet veel meer dan een lijsttrekker op campagne, maar wel omringd door vele tientallen of misschien een paar honderd aanhangers en vooral door een ongekende hoeveelheid pers, uit binnen- en opvallend veel uit het buitenland. Met als gevolg heel veel geduw en getrek, mede door alle veiligheidsmaatregelen rond Wilders. Alles bij elkaar nog hectischer dan veel bijeenkomsten rond Wilders in het verleden. Dat hebben we geprobeerd te omschrijven, maar daar hadden we dus andere woorden voor moeten kiezen.

 • Inval moskee

  In het bulletin van het NOS Journaal van 14 februari 2017 om 13.00 uur zijn bij een onderwerp over invallen bij een Limburgse moskee beelden getoond van de voormalige protestantse school aan de Oleanderstraat in Geleen. Deze beelden zijn per abuis gebruikt; in de betreffende locatie hebben geen invallen plaatsgevonden.

 • Niet eerste live-uitzending

  In het tv-onderwerp in het NOS Journaal van 20.00 uur op donderdag 2 februari 2017 over de foto's van de NTS-uitzending over de geboorte van Willem-Alexander is abusievelijk gemeld dat er sprake was van de eerste live-televisie-uitzending van Nederland. Het was het eerst dat de NTS op de televisie live verslag kon doen van de bekendmaking van een koninklijke geboorte.

 • Bronvermelding bij foto

  In het ochtendbulletin van het NOS Journaal van 28 mei 2015 is bij een onderwerp over het maximale hypotheekbedrag de foto “Huis Te Koop” van Erald van der Aa getoond.

 • Servische premier verkeerd geciteerd

  Op zondag 15 januari 2017 hebben we in een internetartikel over de ruzie over een trein tussen Kosovo en Servië de Servische premier Vucic fout geciteerd. Het gaat om het artikel: Servië en Kosovo ruziën over versierde trein. Vucic waarschuwde de Albanezen in Kosovo om geen geweld te gebruiken tegen Serviërs. Wij citeerden hem vervolgens als volgt: "Dan sturen we een tank in plaats van een trein." Maar wat Vucic daadwerkelijk zei, was “We hebben een trein gestuurd, geen tank.” We hebben het citaat inmiddels verwijderd.

 • Kijkshop niet failliet

  In een opsomming van faillissementen in 2016 is maandagochtend tussen 06.00 en 07.00 uur op de NOS-site en in de Radio 1-bulletins ten onrechte de Kijkshop genoemd. De bron voor dit bericht was een rapport van de Kamer van Koophandel. De KvK heeft inmiddels aangegeven dat dit een fout in het rapport betrof. De Kijkshop is niet failliet gegaan.

 • Trump over Meryl Streep

  In het NOS Journaal van 20.00 uur op 9 januari 2017, hebben wij door een tweet af te beelden van Trump die eindigt met puntjes, zonder het vervolg te laten zien, onterecht de indruk gewekt dat voor de puntjes een scheldwoord ingevuld zou kunnen worden. Dat was fout, omdat Trump wel degelijk een vervolg op zijn tweet had. De suggestie die werd gewekt was ten onrechte, en dat betreuren wij.

 • Treinongeluk Dalfsen

  In het NOS Jaaroverzicht van dinsdag 27 december 2016 zit een kort onderwerp over het treinongeluk bij Dalfsen. Daarin wordt gezegd dat de kraanmachinist om het leven is gekomen. Dat is niet juist. Het gaat om de treinmachinist. De spoorwegovergang was, in tegenstelling tot wat in de uitzending werd gezegd, een bewaakte overgang.

 • Datacentrum Google niet 'omstreden'

  In het NOS Journaal van 6 december 2016 15.00 uur is ten onrechte gezegd dat het nieuwe datacentrum van Google in de Eemshaven omstreden zou zijn. Het centrum is onterecht in verband gebracht met een omkopingsschandaal. Dat is onjuist. Er loopt een rechtszaak tegen een oud-directeur van Google wegens vermeende omkoping. Maar die zaak betreft een ander datacentrum, waar Google eerder serverruimte huurde.

 • Massamoord Katyn

  In het NOS Journaal van 13.00 uur van 15 november 2016 hebben we in een onderwerp over de vliegtuigcrash bij Smolensk vermeld, dat niet vaststaat wie verantwoordelijk is voor de massamoord in Katyn in Polen in 1940. De Russische Federatie heeft echter al in 1990 erkend dat niet Nazi`s, maar Russen de massamoord hebben gepleegd.

 • Paul Cliteur geen verdachte maar getuige

  In de Nieuwsminuut van donderdag 3 november 2016 hebben wij Paul Cliteur ten onrechte omschreven als verdachte in het proces tegen Geert Wilders. Cliteur is getuige in de rechtszaak.

 • Foute vertaling woorden Trump

  In het artikel “Emotionele Michelle Obama opent frontaal de aanval op Donald Trump” (14 oktober 2016) is een storende vertaalfout gemaakt. In een campagnebijeenkomst in West Palm Beach (Florida) zei Donald Trump: “The only thing Hillary Clinton has going for herself is the press. Without the press, she is absolutely zero.” Het klonk alsof Trump “the breasts” zei, bij nadere beluistering bleek het dus “the press” te zijn. Zijn woorden zijn fout vertaald en in het artikel terechtgekomen als “Het enige voordeel dat Hillary Clinton heeft, zijn haar borsten. Zonder haar borsten, is ze een absolute nul.” Kort na publicatie is de fout hersteld.

 • Naamsvermelding

  In het NOS Journaal van 20.00 uur van maandag 19 september 2016 hebben we in een onderwerp over de Syrische vluchteling Mohamed Badran een afbeelding gebruikt van het tijdschrift Advalvas. Per abuis hebben we de naam van de fotograaf Martijn Gijsbertsen niet vermeld, dat had wel gemoeten.

 • Lager aantal vluchtelingen op Griekse eilanden

  De NOS meldde op 23 augustus 2016 op basis van cijfers van vluchtelingenorganisatie IOM dat er deze maand, tot en met 21 augustus, meer dan 6000 vluchtelingen zijn aangekomen op de Griekse eilanden. Dit cijfer is niet juist. Het IOM laat vandaag aan de NOS weten dat er verkeerde cijfers zijn doorgegeven. Het juiste aantal had moeten zijn: 2302 vluchtelingen.

 • Foto bij artikel over Máxima Medisch Centrum

  Op 15 april 2016 verscheen op NOS.nl een artikel naar aanleiding van een uitzending van het televisieprogramma Zembla. Het betrof een onderwerp over het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven. Bij dit artikel op NOS.nl is abusievelijk een foto van artsen geplaatst, die niets te maken hadden met genoemd verhaal en uitzending van het televisieprogramma Zembla. De foto is zo snel mogelijk verwijderd.

 • Foto zonder bronvermelding

  Op 29 juli 2016 is in het mediaoverzicht van het NOS Journaal in de ochtend abusievelijk een foto vertoond uit De Telegraaf zonder bronvermelding. Het betrof een foto op de voorpagina van het dagblad van genoemde datum bij het verhaal ‘Vakantie in spaarvarken’. De naam van de maker van desbetreffende foto is Martin Mooij.

 • Kamervragen staandehouding Typhoon

  In artikel van 31 mei 2016 PvdA stelt Kamervragen over staandehouding Typhoon staat een fout. De PvdA was van plan Kamervragen te stellen, maar de feitelijke mondelinge vragen zijn gesteld door D66. Voor het stellen van mondelinge vragen in de Kamer geldt dat de partij die de vragen als eerste indient, ze mag stellen.

 • Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling geen EU-instelling

  In het NOS Journaal van 20.00 uur van maandag 27 juni 2016 is ten onrechte de suggestie gewekt dat de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling een instelling van de Europese Unie is. Aangezien EU-instellingen door de brexit zullen vertrekken uit het Verenigd Koninkrijk, lijkt het in ons item alsof de 1500 werknemers van deze bank het land moeten verlaten. Dat is niet het geval.

 • Verkeerde foto journaal

  In het NOS Journaal van 20.00 uur van vrijdag 17 juni 2016 werd per abuis een verkeerde foto getoond bij een onderwerp over een verkrachtingszaak in Utrecht. De afbeelding was van Gerard T., de man die bekendstaat als de Utrechtse serieverkrachter. Het televisie-onderwerp ging over een andere zaak.

 • Verkeerde vlag Ierland

  In het NOS Journaal van 20.00 uur van vrijdag 3 juni 2016 werd een foutieve kaart getoond van Groot-Brittannië en Ierland, waarin de kleuren van de vlag van het Verenigd Koninkrijk, de Union Jack, ook werden geprojecteerd op de Ierland. Het moge duidelijk zijn dat de Republiek Ierland niet tot het Verenigd Koninkrijk kan worden gerekend.

 • Schulden

  In het NOS Journaal van 20.00 uur van dinsdag 24 mei 2016 werd in de aankondiging van een reportage over schulden het volgende gezegd: “Goed nieuws en minder goed nieuws over mensen met schulden. Hun aantal groeit niet meer - da's het goeie nieuws -, maar hun schulden wel.” Dat is onjuist. Het aantal mensen met schulden groeit wel in Nederland. Wat niet meer groeit, is het aantal mensen dat toegang krijgt tot de gemeentelijke schuldhulpverlening. Dat komt onder meer omdat gemeenten mensen met schulden weren van de schuldhulpverlening. Daar berichtte de NOS in mei vorig jaar al over: http://nos.nl/artikel/2035588-gemeente-doet-te-weinig-voor-mensen-met-schulden.html

 • Sylvana Simons

  Op 23 mei 2016 verscheen op nos.nl een bericht onder de kop : ‘Sylvana Simons: Misschien is mijn bakker ook wel zo’n racist’. In dit bericht was een citaat opgenomen uit een interview van Simons met RTL Late Night. Bij het opschrijven van dat citaat is een fout gemaakt waardoor de indruk werd gewekt dat Simons de integriteit van haar bakker in twijfel trok. Die fout is de volgende dag hersteld. Omdat de oorspronkelijke kop op het verkeerde citaat was gebaseerd, is ook de kop aangepast. http://nos.nl/artikel/2106850-sylvana-simons-verrast-door-racistische-kritiek.html

 • Buck G.

  In het NOS Journaal van 20 mei 2016 om 12.00 uur, 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur hebben wij ten onrechte gemeld dat Buck G. en 8 andere medewerkers ruim 2 miljoen gestolen zouden hebben van SNS bank. Zij zijn echter vrijgesproken van oplichting en verduistering. Wel zijn ze veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie, omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte. Bij de ondernemingen van de verdachten, zo meldt de Rechtbank Midden-Nederland, zijn vorderingen tot ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel toegewezen tot een totaalbedrag van ruim 2 miljoen euro.

 • Aanpak drugscriminaliteit

  In het NOS Journaal van 26 april 2016 worden in een onderwerp over de aanpak van drugscriminaliteit archiefbeelden gebruikt van de inbeslagname door justitie van enkele auto's. Dit betreft geen drugscriminaliteit.

 • Fotograaf

  De foto bij het Telegraaf-artikel “Terreurpolitie kraakt” in de ochtendbulletins van het NOS Journaal van 1 april 2016 is van Roel Dijkstra. Fotografie: www.roeldijkstra.nl.

 • Pimpelmees in plaats van koolmees

  In het NOS Journaal van 20.00 uur van maandag 22 februari 2016 werd tijdens het weerbericht gezegd dat er een foto van een koolmees te zien was. Dit was onjuist; het was een pimpelmees.

 • Tunahan Kuzu

  In het NOS Journaal van 20.00 uur op 18 februari 2016 komt Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu (Groep Kuzu/Öztürk) aan het woord. In het item wordt gezegd dat Kuzu zijn steun uitspreekt aan de Turkse president Erdogan. Het is daarbij geenszins de bedoeling geweest de indruk te wekken dat hij Erdogan politiek steunt dan wel aanhanger is van de Turkse AK-partij.

 • Paul Schnabel is lid van D66

  In de uitzending van het NOS Journaal van 20.00 uur van 4 februari 2016 is abusievelijk gemeld dat de voorzitter van de commissie die minister Schippers adviseerde over euthanasie, Paul Schnabel, lid is van het CDA. Dit moet zijn D66.

 • Onjuiste interpretatie WHO-cijfers darmkanker

  In het NOS Journaal van 18.00 uur op 26 oktober 2015 zat een storende fout in de inleiding op het item over een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie over het eten van vlees. De WHO stelde dat het dagelijks eten van bepaalde hoeveelheden bewerkt vlees de kans op het ontwikkelen van darmkanker met 18 procent verhoogt. Dat is door ons per abuis geparafraseerd als bijna twintig keer meer kans op darmkanker.

 • Mail van Brein over tweedehands e-books

  In de ochtend van 7 december 2015 stond in een bericht op onze site dat stichting Brein verkopers van tweedehands e-books een mail stuurt waarin wordt gedreigd met een mogelijke boete. Dit blijkt onjuist. De mail is niet afkomstig van Brein. Van wie de mail afkomstig is, is tot op heden niet bekend.

 • Volkorenproducten en jus d'orange

  In het NOS Journaal van 20.00 uur van woensdag 4 november 2015 hebben wij abusievelijk gemeld dat de Gezondheidsraad adviseert om dagelijks niet meer dan drie sneetjes brood te eten. Dat is niet waar. De Gezondheidsraad adviseert om minimaal 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkorenproducten te eten. Ook wordt er gemeld dat verse jus d'orange net zo slecht is als cola. In de tekst ontbrak dat die vergelijking alleen het suikergehalte betreft.

 • Testen T-Mobile niet gratis

  Op 2 november 2015 heeft op NOS.nl een artikel gestaan over een actie van T-Mobile om het nieuwe 4G-netwerk te promoten. In dat artikel stond in eerste instantie dat gebruikers een maand lang gratis het T-Mobile netwerk konden testen. Dit is echter niet juist, er zijn wel degelijk kosten aan verbonden.

 • Minder kookboeken

  Op maandag 26 oktober 2015 meldden we online en op TV dat er in het afgelopen jaar meer dan 9000 nieuwe kookboeken zijn verschenen. Dat had moeten zijn: afgelopen jaar zijn er meer dan 9000 kookboektitels verkocht. De laatste drie jaar zijn er ieder jaar zo’n 500 nieuwe kookboeken verschenen in Nederland.

 • Foto's van spandoeken in Duitse stadions

  Zondag 30 augustus 2015 hebben we in een online-artikel van NOS op 3 en in het NOS Journaal van 20.00 uur foto's afkomstig van Twitter getoond bij de berichtgeving dat in Duitsland grote groepen burgers zich uitspreken voor de opvang van vluchtelingen. Op de foto's waren spandoeken te zien in voetbalstadions, met teksten die de vluchtelingen welkom heetten. Hoewel deze foto's het afgelopen weekend veelvuldig op Twitter werden geplaatst, blijkt een aantal van deze gebruikte foto's van eerdere datum. Daarmee wekten we onbedoeld de indruk dat de getoonde foto's ook daadwerkelijk in de afgelopen dagen gemaakt werden. Dat is niet het geval.

 • Verkeerd winstpercentage ABN Amro

  Op vrijdag 21 augustus 2015 is in het item in het NOS journaal over de kwartaalcijfers van ABN Amro dat overdag is uitgezonden, een fout geslopen. De (netto-) winst van ABN Amro steeg niet met de vermelde 86 procent, maar, in percentages uitgedrukt, met meer dan 1400 procent. Verderop in het item staat wel weer juist dat de winst 15 keer zo hoog uitkwam.

 • Onjuiste foto

  In het artikel FNV daagt transportbedrijf voor de rechter (20 juni 2015) is aanvankelijk een foto gebruikt van een trailer van het bedrijf DSV. DSV speelt geen enkele rol in de rechtszaak, die de FNV heeft aangespannen. De foto is daarom vervangen.

 • Demonstratie

  Op 15 oktober 2014 heeft de NOS in het volgende bericht gemeld dat er geen aangifte is gedaan door betrokkene. Dit blijkt onjuist te zijn. In het bericht worden gebeurtenissen beschreven, die volgens betrokkene niet op deze wijze zijn gebeurd.

 • Rechtszaak tegen NAM in Assen

  In het NOS Journaal van 20.00 uur van maandag 8 juli 2015 werd vermeld dat de rechtszaak tegen de NAM in Assen was, omdat er rechters uit Groningen in het gebied wonen. Dat is onjuist. De zaak diende in Assen omdat de NAM daar is gevestigd.

 • Motorclubs

  In de uitzending van afgelopen maandag 25 mei 2015 van het NOS Journaal van 20.00 uur was het logo te zien van de motorclub Freebirds. De afbeelding werd in het scherm van de studio getoond voorafgaande aan het onderwerp over spoedoverleg van de minister van Veiligheid en Justitie met de burgemeesters in Limburg over de problemen met de motorclubs daar. Het is geenszins de bedoeling geweest om de motorclub Freebirds uit Zeeland in verband te brengen met de problematiek van de motorclubs in Limburg. Wij betreuren dat deze suggestie gewekt is.

 • Aardbeving Nepal

  Dinsdag 12 mei 2015 waren na de aardbeving in Nepal in het NOS Journaal van 11.00 uur beelden te zien van een instortend gebouw. Op nos.nl stond een link naar een YouTube-filmpje waarop het instorten te zien was. Korte tijd later bleek dat het niet om recente beelden uit Nepal ging. Het flatgebouw stond in de Egyptische hoofdstad Caïro en stortte eerder dit jaar in. De beelden zijn van de site gehaald en waren in latere NOS Journaals ook niet meer te zien.

 • Onjuiste naam

  In een bericht van 20 maart 2015 op nos.nl is aanvankelijk een onjuiste voornaam van de verdachte in kwestie gemeld. Kort daarna is dit hersteld in Van R. c.q. Marc van R.

 • Spuiten van een andere leverancier

  In het NOS Journaal van 20.00 uur van dinsdag 24 maart 2015 hebben wij in het onderwerp over de lijmresten in spuiten van de firma Terumo geheel ten onrechte beeld gebruikt van spuiten van de firma BD. Dat had niet mogen gebeuren. De producten van BD hebben geen enkele relatie met de producten van Terumo.

 • Overval niet op luchthaven, maar ernaast

  Op vrijdag 6 maart 2015 meldde de NOS dat bij een overval op het vliegveld van Curaçao een dode is gevallen. De overval was echter niet op de luchthaven, maar ernaast. Plaats van handeling was de ‘Free Zone’, de vrije handelszone die geen onderdeel is van Hato Airport zelf. Toeristen en inwoners van Curaçao komen hier niet, tenzij voor werk. We hebben het artikel aangepast.

 • Niet Roermond, maar Venlo

  In het NOS Journaal van 18.00 uur van 19 februari 2015 hebben wij gemeld dat VVD'er Mark Verheijen wethouder in Roermond was. Hij was wethouder in Venlo.

 • Molenaar

  In enkele bulletins van het NOS Journaal van maandag 12 januari 2015 is in een onderwerp over Frans Molenaar bedrijfskleding van AH getoond, die niet door Molenaar was ontworpen, maar door Karin Slegers en het toenmalige bedrijf Labels. Molenaar heeft wel kleding voor Albert Heijn ontworpen, maar dat was niet de getoonde kleding.

 • Bronvermelding bij foto

  In de ochtendbulletins van het NOS Journaal van 7 september 2014 is een foto getoond zonder bronvermelding. Deze foto was van Koen Verheijden: www.koenverheijden.nl

 • Quarantaine tropenartsen wel bekend

  Op zondag 12 oktober 2014 is in het NOS Journaal van 20.00 uur en het NOS Radio 1 Journaal van 12.00 uur abusievelijk gemeld dat de burgemeester van Kaag en Braassem door de GGD niet op de hoogte gebracht was van de komst van de tropenartsen Zwinkels en Huizenga naar haar gemeente. De twee artsen gingen daar in vrijwillige quarantaine tot het einde van de incubatietijd van hun mogelijke ebola-besmetting. De burgemeester was wel op de hoogte gebracht. Het conflict draaide om het al dan niet geheim houden van de aanwezigheid van Zwinkels en Huizenga in Kaag en Braassem. De GGD had daarom verzocht omwille van de privacy van de artsen. De burgemeester is op dat verzoek niet ingegaan en heeft de direct omwonenden van de verblijfplaats van beide artsen geïnformeerd over hun aanwezigheid.

 • Wc's bij Ryanair

  Op woensdag 25 juni 2014 is op de website nos.nl in een artikel geplaatst waarin reizigers op de luchthaven van Göteborg klaagden over kapotte wc's in hun vertrekkende Ryanair-vlucht naar Málaga. In het artikel werd de suggestie gewekt dat de vlucht ook daadwerkelijk plaatsvond met kapotte toiletten. Maar volgens Ryanair waren de wc's bij het opstijgen inmiddels gerepareerd. We hebben het artikel aangepast.

 • Hostiefabriek

  Op maandag 23 december 2013 is in het item over de hostiebakkerij in St. Michielsgestel onterecht gemeld dat dit de enige hostiebakkerij in Nederland is. Ook in Megen is een hostiebakkerij, verbonden aan het Clarissenklooster Sint Josephsberg.

 • 'Sekten' in Zimbabwe

  Op maandag 29 juli 2013 zijn in het NOS Journaal van 10.00 uur een aantal geloofsgemeenschappen aangeduid als sekten. Die woordkeuze was niet op zijn plaats. Het was nooit onze bedoeling een (negatieve) betekenis aan deze ontwikkeling of deze gemeenschappen te geven. We hebben naar aanleiding van de verkiezingen in Zimbabwe willen laten zien, dat veel mensen in Afrika zich van de politiek afwenden en zich meer op het geloof richten. We wilden beschrijven dat het om meerdere kleine gemeenschappen gaat.

 • Fraude autoherstelbedrijven

  Op donderdag 25 juli 2013 is in het NOS Journaal van 13.00 uur aandacht besteed aan fraude bij autoruitherstelbedrijven. In dat onderwerp is beeld gebruikt van een vestiging van herstelbedrijf Autotaalglas. Deze beelden zijn uitsluitend getoond ter illustratie, en hiermee is nadrukkelijk niet bedoeld de suggestie te wekken dat Autotaalglas zich schuldig maakt aan fraude.

 • Goodyear North-America en Titan

  Op donderdag 7 maart 2013 wordt in de voice-over van een video op de website nos.nl vermeld dat autofabrikant Titan eigenaar is van Goodyear North America, maar dit is niet juist. Titan heeft in 2005 alleen de landbouwdivisie van Goodyear North America overgenomen.

 • Fraude met scharreleieren

  Op maandag 13 mei 2013 hebben wij in de NOS Journaals van 18.00 uur en 20.00 uur aandacht besteed aan fraude met scharreleieren. In deze uitzendingen hebben wij beelden gebruikt van schappen met eieren. Enkele dozen zijn daarbij herkenbaar in beeld gekomen. Deze beelden zijn uitsluitend getoond ter illustratie, en hiermee is niet bedoeld de suggestie te wekken dat er een relatie is tussen de betreffende producten en het onderzoek.

 • Slaaptekort onder jongeren

  Op dinsdag 3 juni 2013 is de ochtenduitzending van het Jeugdjournaal melding gemaakt van een onderzoek naar slaaptekort bij jongeren. In dat bericht werden per abuis archiefbeelden getoond van een meisje dat niets met de inhoud van het bericht te maken had.

 • Yunus niet toegewezen aan biologische ouders

  Op zaterdag 21 maart 2013 is op de website nos.nl gemeld dat het Turks-Nederlandse jongetje Yunus in 2007 door het gerechtshof in Den Haag is toegewezen aan zijn biologische ouders. Dat was niet correct. Het vonnis betrof zijn twee broertjes.

 • Verkeerde beelden ongeluk A15

  Door een misverstand zijn in het journaal van 12:00 uur op zondag 30 juni de verkeerde beelden gebruikt bij een onderwerp over een verkeersongeluk op de A15. Toen de fout werd ontdekt, is een nieuwe, verbeterde versie van het Journaal opgenomen voor internet en Journaal24.

 • Plus haalt andere producten uit de schappen

  Op 12 februari hebben wij in een artikel geschreven dat supermarkt Plus diepvries lasagne van het huismerk uit de schappen heeft gehaald, omdat daar mogelijk paardenvlees in zit. Dit is niet juist. Plus heeft producten van het merk Primafrost uit de schappen gehaald. De supermarkt verkoopt geen diepvries lasagne onder het huismerk.

 • MS is geen spierziekte

  Op maandag 11 februari is in het Journaal gemeld dat MS is een spierziekte is. Dit is niet juist. MS is een ziekte die het centrale zenuwstelsel aantast.

 • Beelden ander ongeluk A58 in Journaal

  Op zondag 17 februari zijn in het NOS Journaal van 12.00 uur per abuis beelden uitgezonden van een ander ongeluk dan waar het bericht over ging. Het bericht in het Journaal ging over een ongeluk waarbij PSV' er Orlando Engelaar was betrokken. De beelden die zijn getoond horen bij een ander ongeluk dat op dezelfde dag plaatsvond op de A58.

 • Donau in Duitsland

  Op woensdag 12 juni 2013 is in het NOS Journaal van 20.00 uur gemeld dat het hoogwater in Duitsland via de Donau bij Passau het land binnenkwam. Dat is niet correct, de Donau verlaat Duitsland bij Passau.

 • Nederlandse (16) verdronken Italië

  Op zaterdag 27 juli 2013 is een bericht op de website nos.nl gepubliceerd over een Nederlands meisje dat is overleden in Italië. Wij hebben dit bericht gebaseerd op informatie uit de Italiaanse krant La Repubblica. Daarbij zijn wij onvoldoende zorgvuldig te werk gegaan, waardoor onze berichtgeving niet klopte. Wij hebben het bericht aangepast.

 • Verkeerde reactie zaak-Donnie Rog

  Op vrijdag 2 augustus 2013 is in het NOS Journaal van 20.00 uur bij een foto van hoofdofficier van justitie Kitty Nooy niet haar uitleg over de zaak Donnie Rog gegeven, maar de reactie van de persrechter.

 • Bali

  Op zaterdag 28 september 2013 is in het NOS Journaal van 18.00 ten onrechte gemeld dat op het eiland Bali hoofdzakelijk boeddhisten wonen. Anders dan gemeld moet dit hindoes zijn.

 • Blues Night op Witte Huis

  Op maandag 30 september 2013 is in verschillende NOS Journaals een onderwerp uitgezonden over "Memphis Blues Night" op het Witte Huis. Die muziekavond, in aanwezigheid van president Obama, vond plaats op 17 april van dit jaar. Dat had dus niet als nieuws van de dag uitgezonden moeten worden.

 • Bonussen bij de Rabobank

  Op 17 oktober 2013 heeft de NOS ten onrechte gemeld dat alle bonussen bij de Rabobank worden afgeschaft. Enkele honderden werknemers, met specialistische internationale functies, krijgen nog wel een variabele beloning. Zij vallen niet onder de cao.

 • Huisarts Tuitjenhorn en geneeskunde-opleiding

  In het item over de zaak van de huisarts in Tuitjenhorn in het Journaal van 18.00 uur van dinsdag 22 oktober heeft de NOS abusievelijk een huisarts in opleiding gelijk gesteld aan een co-assistent. Dit zijn twee verschillende functies. In het item over de verandering bij de opleiding geneeskunde in dezelfde uitzending heeft de NOS ten onrechte gesteld dat een medisch specialist eerst huisarts moet worden om daarna nog zes jaar te studeren tot specialist. De opleiding tot huisarts geldt evenwel ook als specialisatie.

 • Kaart Bosnië en Herzegovina

  Op dinsdag 28 januari 2013 is in het NOS Journaal van 20.00 uur een kaart getoond waarin het groene land Servië werd genoemd. Dat had Bosnië en Herzegovina moeten zijn.

 • Eemshaven

  Op woensdag 5 februari 2014 is in het NOS Journaal van 20.00 uur over aanbesteding van werk in de Eemshaven, een bord van bouwbedrijf Slokker te zien tijdens een interview. Hierdoor kan de indruk ontstaan zijn dat bouwbedrijf Slokker bij problemen met onderaannemer is betrokken. Hierbij stellen wij nadrukkelijk dat dat niet het geval is.

 • Beelden knabbelvisjes

  Op maandag 3 maart 2014 is in NOS Journaals van 16.00 en 17.00 uur bij het onderwerp over knabbelvisjes Youtube-beeld gebruikt van Patricia Serrano, zonder dat haar vooraf toestemming was gevraagd. Wij betreuren dat dit door een misverstand niet is gebeurd.

 • Jihad-ronselaars

  Op zaterdag 28 juni 2014 zaten in het NOS Journaal van 20.00 uur onjuistheden in het item over de zoektocht van de politie naar ronselaars van jihadstrijders. De video is verwijderd van de website. Bekijk hier de juiste versie.

 • Foutieve kaart

  Op maandag 25 augustus is in het NOS Journaal van 20.00 uur bericht over de strijd in Libië. In onze inleiding spraken we ook over Irak en Syrië. Maar die twee landen werden op de daarbij getoonde kaart verwisseld.

 • Artsen blootgesteld aan ebola-virus

  Op zondag 14 september 2014 is in het NOS Journaal van 20.00 uur gezegd dat de twee Nederlandse artsen die in Sierra Leone werkten, zijn besmet met ebola. Dit is onjuist; hij bedoelde dat de artsen aan het virus zijn blootgesteld. Of ze de ziekte daadwerkelijk hebben, is niet bekend.

 • Hebreeuws in plaats van Latijn

  Op woensdag 1 oktober 2014 zat in het NOS Journaal van 20.00 uur een item over een nieuwe bijbelvertaling. Daarin zei onze verslaggever dat de oorspronkelijke teksten in het Grieks en Latijn waren. Dit is onjuist; dat moet zijn Grieks en Hebreeuws.

 • Ton Heerts stapt niet op

  Op woensdag 8 oktober 2014 is in het NOS Journaal van 20.00 uur gemeld dat FNV-voorzitter Ton Heerts opstapt vanwege de mislukte fusie tussen de FNV-bonden. Dat was onjuist. Heerts beraadt zich op vervolgstappen en maakt er later meer over bekend. Het hoofdbestuur van FNV Bondgenoten stapt wel op.

 • Naura is Nauru

  Op vrijdag 3 oktober 2014 is in het NOS Journaal en op NOS.nl abusievelijk gesproken over het Australische eiland Naura. Bedoeld werd Nauru, een zelfstandige eilandstaat in de Grote Oceaan.

 • Verkeerde vlag Zuid-Korea

  Op donderdag 30 oktober 2014 is in het NOS Journaal van 20.00 uur een fout gemaakt bij een bericht over Zuid-Korea. In het scherm achter de presentator was abusievelijk de Noord-Koreaanse vlag te zien in plaats van de Zuid-Koreaanse.