De uitgebrande GNPOC-toren
NOS Nieuws

Kantoorflat van 18 verdiepingen uitgebrand in Khartoem

In de Sudanese hoofdstad Khartoem is een kantoorflat van achttien verdiepingen uitgebrand. De 65 meter hoge Greater Nile Petroleum Oil Company Tower was een beeldbepalend gebouw in de skyline van de stad.

Het is niet duidelijk waardoor de brand uitbrak, maar in de hoofdstad wordt al langere tijd gevochten tussen het regeringsleger en paramilitaire RSF-troepen. Of er mensen zijn omgekomen bij brand is onduidelijk. In de toren was het hoofdkwartier van een oliebedrijf gevestigd.

De architect van het gebouw reageert geschokt op X. "Wat een nodeloze verwoesting", schrijft Tagreed Abdin. "Dit doet echt pijn."

Oude machtsstrijd

De oorlog in Sudan brak in april uit toen een oude machtsstrijd tussen rivaliserende groepen weer oplaaide over de vraag of de paramilitaire RSF moest worden opgenomen in het regeringsleger. Het lukte tot nu toe geen van beide partijen de overhand te krijgen in de strijd.

Het geweld heeft al aan veel mensen het leven gekost. Het officiële dodental stond afgelopen maand op 4000, maar dat is waarschijnlijk maar een fractie van de gesneuvelden. Ook zijn er meer dan vijf miljoen mensen op de vlucht geslagen.

Afgelopen week vielen er nog tientallen doden bij een luchtaanval op een markt in de Sudanese hoofdstad. Beide partijen gaven elkaar daar de schuld van.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl