Een eerdere luchtaanval in Khartoem
NOS Nieuws

'Tientallen doden bij luchtaanval op markt in Khartoem'

De Sudanese hoofdstad Khartoem is weer getroffen door een luchtaanval. Op een markt in het zuiden van de hoofdstad zijn volgens een lokale eerstehulppost minstens veertig mensen omgekomen; het zou gaan om het hoogste dodental bij één aanval sinds de oorlog in april begon.

Volgens het Burgerverzetscomité zijn er ook tientallen gewonden gevallen. Het geschatte dodental bij de strijd tussen het regeringsleger en militie RSF stond een week geleden op ongeveer 5000, al ligt het werkelijke dodental waarschijnlijk hoger. Het is nog niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de aanval van vandaag.

De oorlog gaat gepaard met een grote humanitaire crisis. Volgens de Verenigde Naties heeft zeker de helft van de 48 miljoen Sudanezen behoefte aan humanitaire hulp en 6 miljoen inwoners zouden "één stap zijn verwijderd van hongersnood".

De strijd gaat tussen regeringstroepen van staatshoofd Abdel Fattah al-Burhan en de Rapid Support Forces (RSF) van generaal Mohamed Hamdan Dagalo. Zij liggen al langer met elkaar overhoop over de vraag of en hoe de RSF-militie in het Sudanese leger moet worden geïntegreerd. Die machtsstrijd is uitgelopen op een oorlog.

Hulp van Qatar

De emir van Qatar, sjeik Tamim bin Hamad Al Thani, sprak eerder deze week zijn steun uit aan de Sudanese legerleider Burhan. Volgens de emir is Qatar "vastbesloten is om te helpen de aanhoudende gevechten in het land te stoppen", om zo "de eenheid, veiligheid en stabiliteit" van Sudan te behouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl