Sudanese vluchtelingen in buurland Libië
NOS Nieuws

VN: miljoenen Sudanezen dreigen om te komen door honger

Al meer dan een miljoen mensen zijn vanuit Sudan naar buurlanden gevlucht sinds het uitbreken van de oorlog, vier maanden geleden. Miljoenen achtergebleven Sudanezen dreigen om te komen door honger en een gebrek aan gezondheidszorg. Daarvoor waarschuwen de Verenigde Naties.

Er woedt al 121 dagen oorlog tussen het regeringsleger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF). Vooral in de hoofdstad Khartoem en in de regio Darfur vinden zware gevechten plaats.

"Meer dan zes miljoen mensen zijn één stap verwijderd van hongersnood en ruim veertien miljoen kinderen hebben humanitaire hulp nodig", schrijven VN-organisaties zoals Unicef, de WHO en IOM in een gezamenlijke verklaring. "De tijd dringt voor boeren om de gewassen te planten die hen en hun buren zullen voeden. Medische voorraden zijn schaars. De situatie loopt uit de hand."

De voedselonzekerheid is sinds mei verdubbeld, schrijft de VN. Daardoor worden meer dan 20,3 miljoen mensen getroffen. Voor 700.000 kinderen dreigt nu direct het gevaar om ondervoed te raken of te sterven. De Sudanese economie bevindt zich volgens de VN in een vrije val en ook de gezondheidszorg zit in een zware crisis. Begin augustus zei het Sudanese ministerie van Volksgezondheid dat bijna alle ziekenhuizen in Khartoem buiten gebruik waren.

De gevechten spelen zich deels af in woonwijken, waardoor veel burgers klem komen te zitten. De mensen die in Khartoem en de regio Darfur zijn achtergebleven hebben te maken met plunderingen en uitval van stroom en een gebrek aan water. Grote delen van het land kampen sinds zondag met een stroomstoring, waardoor ook mobiele netwerken zijn uitgevallen.

Land in chaos

Amnesty International schreef eerder deze maand in een rapport dat in Sudan op grote schaal oorlogsmisdrijven worden gepleegd. Het gaat onder meer om verkrachting van meisjes en vrouwen, etnische zuiveringen en burgers die worden gedood terwijl ze wanhopig zoeken naar water, eten en medicijnen.

Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen schetste een vergelijkbaar beeld, van een land in chaos. Medewerkers reizen het land door om zoveel mogelijk Sudanezen te kunnen helpen. Ze verzorgen bijvoorbeeld schotwonden of helpen bij bevallingen.

"We doen wat we kunnen, maar het is heel moeilijk. We werken onder hoge druk en zijn uitgeput, de medische voorraden raken op en op sommige plekken wordt constant gevochten", zei noodhulpcoördinator Ed Taylor begin augustus vanuit Port Sudan. Onlangs werd een team van de hulporganisatie geslagen en bedreigd.

'Stop de oorlog'

Volgens de VN zijn er mogelijkheden voor meer humanitaire hulp, maar is er te weinig geld beschikbaar. Ook is het voor humanitaire organisaties moeilijk hulp te bieden vanwege de plunderingen en bureaucratie. De VN-verklaring sluit af met een oproep: "We roepen op onmiddellijk te stoppen met deze oorlog. De mensen in Sudan hebben vrede nodig en toegang tot humanitaire hulp. De internationale gemeenschap moet vandaag nog actie ondernemen om het land weer op de rit te krijgen en de gevechten te stoppen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl