Amnesty International: veel burgerslachtoffers door oorlogsmisdrijven in Sudan
In Sudan worden op grote schaal oorlogsmisdrijven gepleegd sinds het uitbreken van de gevechten tussen de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) en het regeringsleger (SAF) ruim drie maanden geleden. Dat meldt Amnesty International in een rapport.
Het zou onder meer gaan om verkrachting op grote schaal van meisjes en vrouwen, etnische zuiveringen en burgers die opzettelijk worden gedood terwijl ze wanhopig op zoek zijn naar voedsel, water en medicijnen.
Sinds het uitbreken van de gevechten zijn volgens de mensenrechtenorganisatie duizenden mensen gedood of gewond geraakt bij zowel opzettelijke als willekeurige aanvallen door de strijdende partijen.
"Voor burgers is er geen oplossing", zegt Amnesty-onderzoeker Donatella Rovera tegen persbureau AP. "Vertrekken is moeilijk en het is ongelofelijk gevaarlijk om te blijven."
De wreedheden spelen zich vooral af in de hoofdstad Khartoem en de westelijke regio Darfur. In Khartoem vechten een generaal van het regeringsleger en een RSF-generaal om de macht. De gevechten spelen zich deels af in woonwijken, waardoor burgers klem komen te zitten.
Omdat in Khartoem een machtsvacuüm is ontstaan, kon in Darfur het oude conflict tussen Arabische en Afrikaanse volken weer oplaaien. RSF-strijders lijken nu samen met plaatselijke Arabische milities de tactiek van verschroeide aarde toe te passen in hun strijd tegen Afrikanen.
Getuigen zeggen dat Arabische strijders in de stad Al-Junaynah van deur tot deur gingen, mannen executeerden en meisjes en vrouwen verkrachtten. Daarbij zouden ze geroepen hebben dat Afrikanen slaven zijn en moeten vertrekken.
Uitbreiding wapenembargo
Amnesty International wil dat de RSF en de SAF hun aanvallen op burgers beëindigen en een veilige doorgang garanderen voor degenen die veiligheid zoeken.
Ook wil de organisatie dat de VN-veiligheidsraad het wapenembargo dat momenteel van toepassing is op Darfur snel uitbreidt naar heel Sudan en ervoor zorgt dat het wordt gehandhaafd.
"De internationale gemeenschap moet de humanitaire hulp aan Sudan aanzienlijk verhogen, en buurlanden moeten ervoor zorgen dat hun grenzen openstaan voor burgers die veiligheid zoeken", aldus Agnès Callamard, secretaris-generaal van Amnesty International.