Een basisschool in Den Haag, begin januari
NOS Nieuws

Lockdown verlengd met minstens drie weken, dit zijn de maatregelen

Traditiegetrouw lekte het nieuws al uit, in de dagen voor de persconferentie: de 'lockdown' van afgelopen maand heeft niet genoeg geholpen om het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en doden als gevolg van het coronavirus terug te dringen. En dus worden de maatregelen verlengd met minstens drie weken. "We zijn er nog niet, en ook niet bijna", zei minister De Jonge bij de coronapersconferentie.

Wat is er wel nieuw? Een avondklok wordt nog niet ingevoerd, maar blijft een serieuze optie. Het kabinet heeft het Outbreak Management Team (OMT), het belangrijkste adviesorgaan op coronagebied, gevraagd om hierover een spoedadvies op te stellen: wat zou het opleveren, wat zijn de alternatieven om hetzelfde te bereiken?

Rutte en De Jonge hopen dit advies uiterlijk in het weekend binnen te hebben, om begin volgende week een knoop door te kunnen hakken.

Ook op het gebied van scholen was er een ontwikkeling te melden:

Middelbare scholieren die naar school gaan (zoals nu de kwetsbare leerlingen of examenkandidaten) moeten onderling anderhalve meter afstand gaan houden. Het basisonderwijs zou eerder open kunnen, al op 25 januari. Het kabinet benadrukt dat dat alleen gebeurt als uit OMT-advies blijkt dat dit veilig kan.

Veel maatregelen blijven gelijk

Op andere vlakken van de maatschappij blijven de regels zoals ze zijn. De meeste winkels blijven dicht, net als (pop)podia, musea en sportlocaties. Ook niet-medische contactberoepen mogen nog niet aan de slag. En reizen naar het buitenland wordt sterk afgeraden.

Dit zijn alle coronaregels op een rij; swipe om ze te zien.

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl