Mondkapjes en inschrijfformulieren bij de ingang van een verpleeghuis in Hengelo
NOS NieuwsAangepast

Verreweg meeste Nederlanders hebben begrip voor verlenging lockdown

Bijna acht op de tien Nederlanders (79 procent) vinden de verlenging van de lockdown acceptabel. Dat is in lijn met de algemene steun van inmiddels 72 procent voor het coronabeleid van het kabinet.

Van 61 procent zou het zelfs nog iets strenger mogen. Daar staat een stabiele groep van zo'n 16 procent van de bevolking tegenover die vindt dat de maatregelen losser moeten of helemaal zouden moeten worden losgelaten.

Een en ander komt naar voren uit onderzoek naar het draagvlak van het coronabeleid dat I&O Research maandelijks doet in opdracht van de NOS. Er deden 2193 mensen aan mee.

Vaccinatiebereidheid blijft stijgen

Het onderzoek laat ook zien dat het percentage Nederlanders dat bereid is zich te laten vaccineren steeds verder toeneemt, tot inmiddels 82 procent. De stijging de voorbije tijd is het grootst bij mensen die aangeven 'zeker' mee te willen werken. Dat is inmiddels 63 procent; 20 procent meer dan in november.

I&O vroeg degenen die van mening zijn veranderd deze keer ook naar hun motieven. Uit de antwoorden blijkt dat een deel van deze groep zich meer heeft verdiept in het vaccin en daardoor is gerustgesteld over de effectiviteit en de risico's van bijwerkingen.

Anderen willen voorkomen dat ze iemand besmetten of concluderen uit de aanhoudend hoge besmettingscijfers dat vaccinatie kennelijk noodzakelijk is. Maar er zijn ook mensen die bang zijn dat ze ergens in de toekomst niet meer binnenkomen als ze zich niet laten inenten, dat ze iets niet meer krijgen of geen zorg meer ontvangen.

Vertrouwen in Gommers en Kuipers

Volgens onderzoeker Peter Kanne heeft de brede acceptatie van de lockdown - alleen kiezers van Forum voor Democratie zijn in meerderheid tegen - te maken met het feit dat er nu vaccins beschikbaar zijn en dat de vaccinatie is begonnen.

"Zeven op de tien zijn optimistisch over het komend jaar omdat er nu een vaccin is. En 45 procent verwacht dat we dankzij het vaccin binnenkort weer een normaal leven kunnen leiden. Mensen snappen de noodzaak van de lockdown, want er is licht aan het eind van de tunnel."

Gevraagd naar het vertrouwen in beleidsmakers en instituten valt op dat dit vertrouwen onder de bevolking hoog is en dat dit vooral geldt voor de medici. Nummer 1 is Diederik Gommers, OMT-lid en voorman van de IC-artsen, die (vrij) veel vertrouwen van 82 procent geniet.

Daarna volgen Ernst Kuipers van de ziekenhuizen met 77 procent, de GGD's met 74 procent en hoogleraar virologie Marion Koopmans met 72 procent. Jaap van Dissel van het RIVM heeft het vertrouwen van 67 procent en vervolgens komen de politieke gezichten van de coronabestrijding: premier Rutte (65 procent) en minister De Jonge (57 procent).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl