NOS NieuwsAangepast

Zweedse studente en activiste staat op in vliegtuig en stopt uitzetting vluchteling

Een Zweedse activiste heeft eergisteren een uitzetting van een Afghaanse man tegengehouden. De 22-jarige Elin Ersson weigerde twee uur lang te gaan zitten in een vliegtuig, totdat de Afghaan uit het toestel werd gehaald. Haar actie, die was voorbereid, leidde tot irritatie bij haar medepassagiers en de bemanning, maar ze kreeg ook steun. Ersson streamde haar actie live op Facebook. Die video heeft inmiddels 1,5 miljoen views.

Bekijk de beelden hieronder:

'Ik ga niet zitten voordat deze man het vliegtuig heeft verlaten'

Het vliegtuig van Turkish Airlines stond op het punt te vertrekken van Gotenburg naar Istanbul, toen de 22-jarige studente in actie kwam. Ze filmde zichzelf terwijl ze in het Engels vertelde waar het haar om ging. "Achter in het vliegtuig zit iemand die naar Afghanistan gebracht wordt. Daar is oorlog en als hij daarnaartoe gaat, wordt hij waarschijnlijk gedood. Ik verzoek jullie om zijn leven te redden", zei de ze in de video.

Het vliegtuigpersoneel verzocht haar meerdere keren om te gaan zitten en haar telefoon uit te zetten. Dat weigerde ze. "Als jullie de 52-jarige man van boord halen, ga ik ook!"

Sommige passagiers steunden de activiste, anderen waren geërgerd over de vertraging. Een boze Engelssprekende passagier pakte haar telefoon af, maar een bemanningslid gaf die weer aan haar terug.

Na twee uur werd de impasse doorbroken: de Afghaan werd door drie begeleiders uit het vliegtuig gehaald. Ersson stapte samen met hem uit, waarna het toestel alsnog kon vertrekken.

Boete of arrestatie

Het is onduidelijk of Ersson een boete krijgt. Turkish Airlines, die door de actie gedupeerd werd, kan haar verantwoordelijk houden voor de vertraging. Ook de politie kan haar een boete geven, of arresteren, omdat ze niet naar de bevelen van de piloot luisterde.

Ersson studeert en werkt als vrijwilligers bij vluchtelingenorganisaties. In het verleden was ze vaker betrokken bij acties om uitzettingen te voorkomen, maar nog nooit op deze manier. Aanvankelijk was het de bedoeling om de uitzetting van een andere Afghaan te voorkomen. Eenmaal in het toestel bleek die niet aan boord, maar wel een andere Afghaan.

Het is onduidelijk waar deze Afghaan nu is. Sommige Zweedse media zeggen dat hij verdwenen is maar andere schrijven dat hij nog vastzit en later alsnog wordt uitgezet.

Het wordt voor asielzoekers steeds moeilijker om asiel te krijgen in Zweden. Het beleid is na jarenlange ruimhartigheid flink aangescherpt, mede onder invloed van de opkomst van de Zweden Democraten. Deze rechts-populistische partij werd bij de laatste verkiezingen de derde partij van het land.

In het najaar zijn er opnieuw verkiezingen in Zweden en immigratie is een van de belangrijkste thema's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl