Roger Waters bij zijn optreden in de Ziggo Dome in Amsterdam, vorige maand
NOS NieuwsAangepast

Oud-Pink Floyd-artiest Roger Waters wijst kritiek op nazi-uniform van de hand

Voormalig Pink Floyd-bassist Roger Waters ontkent nadrukkelijk dat hij tot haat wilde aanzetten toen hij bij een concert in Berlijn op het podium verscheen in een kostuum dat sterk leek op een zwart leren nazi-uniform. Hij ziet zijn optreden, waarbij hij ook een machinegeweer op het publiek richtte, juist als overduidelijke stellingname tegen fascisme.

Dat schrijft de artiest op Twitter, uren nadat de politie in Berlijn had bekendgemaakt een onderzoek in te stellen. Volgens de politie kan Waters' uniform worden gebruikt om het naziregime te verheerlijken of te rechtvaardigen, wat in Duitsland verboden is. "De kleding ziet eruit als de kleding van een SS-officier", zei een woordvoerder van de politie eerder.

Op beelden is te zien dat Waters bij zijn optreden in de Mercedes-Benz Arena een lang leren uniform met een rode armband in de stijl van de nazi's droeg. Waar de armband bij de nazi's voorzien was van een hakenkruis, stonden op Waters' armband twee gekruiste hamers, symboliek die Pink Floyd al gebruikt sinds het verschijnen van Pink Floyds film The Wall in 1982.

Tijdens de show werden verder beelden getoond met de namen van onder meer Anne Frank en de vorig jaar doodgeschoten Al Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh. Juist die combinatie van namen is in Israël - Waters is een bekend voorstander van een boycot tegen Israël - in het verkeerde keelgat geschoten.

"Goedemorgen aan iedereen behalve Roger Waters, die de avond in Berlijn (ja Berlijn) gebruikte om de nagedachtenis aan Anne Frank en de zes miljoen vermoorde Joden in de Holocaust te ontheiligen", schreef het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag al op Twitter.

Waters wil niets weten van alle kritiek op zijn verschijning in Berlijn, vorige week. Hij vindt dat zijn critici te kwader trouw zijn, hem het zwijgen willen opleggen en zijn naam willen besmeuren omdat ze het oneens zijn met zijn politieke opvattingen. "De elementen van mijn optreden waarbij nu vraagtekens worden gezet, zijn overduidelijk een standpunt tegen fascisme, onrecht en onverdraagzaamheid in alle vormen."

De felle reacties op Waters' This Is Not A Drill-tour in Duitsland zijn niet nieuw. Frankfurt probeerde zijn show zelfs te verbieden, omdat hij zich bij zijn vorige tour antisemitisch zou hebben uitgelaten door het opblaasvarken met Davidster te tonen, maar volgens de rechter viel dat binnen de artistieke vrijheid van Waters. Naar verwachting zal er morgen in Frankfurt, bij Waters' laatste Duitse show van de tour, wel worden gedemonstreerd.

De artiest toont zich dan ook niet als groot liefhebber van Duitsland, wiens "machthebbers" hij ervan beschuldigt dat ze deels "in opdracht van de Israël-lobby" werken wanneer ze hem beschuldigen van antisemitisme. "Toen ik gistermiddag door München liep, lukte het me niet om niet het gevoel te hebben dat ik in de gaten werd gehouden door Big Brother. Dat laat een vieze smaak achter", zei hij eerder.

Waters: Oekraïne lokte oorlog uit

Ook vanwege Waters' opvattingen over de oorlog in Oekraïne ligt hij al langer onder vuur. Zo zei hij in een speech bij de Verenigde Naties dat de Russische invasie was uitgelokt en schreef hij aan president Zelensky's echtgenote Olena Zelenska een open brief waarin hij waarschuwde voor Oekraïense "extreme nationalisten" die "het land op een pad naar een rampzalige oorlog" hadden gezet. In Polen werden daarop zijn optredens geannuleerd.

Alle commotie rondom Waters, zijn opvattingen en zijn optredens leidt in Nederland overigens niet tot heel grote ophef. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft concertorganisator Mojo gevraagd om de concerten nauwlettend in de gaten te houden, maar riep niet op tot een boycot. CIDI-directeur Naomi Mestrum noemde hem wel "een walgelijke man die werkelijk krankzinnige dingen roept over Joden en over Israël".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl