Veel schaatsers op de Prinsengracht in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

De wereld kijkt toe hoe Nederland op de grachten schaatst

Is het ijs dik genoeg? Dan gaan we schaatsen. We hopen er in Nederland wel iedere winter op en het was al een paar jaar geleden. Maar zodra het kan, dan voelt het al snel weer normaal. Tóch werd afgelopen week vanuit het buitenland met bijzondere interesse naar ons gekeken. Veel internationale media besteedden aandacht aan onze schaatspret.

Neem het Amerikaanse Time. "Het is zo koud in Europa dat mensen in Amsterdam op de grachten schaatsen", kopt het tijdschrift. Een filmpje dat Time heeft gedeeld wordt massaal bekeken op Facebook en Twitter.

"Het ijs op de historische Prinsengracht was dik genoeg om de schaatsen aan te trekken en over het bevroren oppervlak te glijden", schrijft Time. "En toeristen zonder schaatsen schuiven over het ijs en maken selfies."

Amerikaanse TV: 'We zijn hier voor het epische schaatsen op de grachten'

Schaatsend Nederland bleef ook niet onopgemerkt op de redactie van The Guardian. "Het is zó koud in de Nederlandse stad dat sommige grachten zijn bevroren en zijn omgetoverd tot een Winter Wonderland voor schaatsers, terwijl de rest van Europa bibbert."

Op de website staan allerlei filmpjes en foto's vanuit onze hoofdstad. "Op beelden is te zien dat mensen op schaatsen kriskras over het ijs gaan, terwijl anderen genieten van het wandelen op wat normaal stromend water is."

Toeristen kijken naar de schaatsers op het ijs van de Prinsengracht in Amsterdam

Ook Tagesschau en Die Welt uit Duitsland en Britse tabloids als de Daily Mail en The Sun vinden onze schaatskoorts maar wat interessant. Die laatste schrijft: "Nederlandse waaghalzen grijpen de zeldzame kans om op de grachten van Amsterdam te schaatsen. En een van hen kwam zelfs een ijsvogel tegen, bevroren in het ijs."

Via NOS Ooggetuige kregen we gisteren al twee foto's binnen van de ijsvogel, waarover The Sun schreef.

 • NOS Ooggetuige / Christoph van Ingen
  Deze ongelukkige ijsvogel werd op de foto gezet in Oostzaan
 • NOS Ooggetuige / Christoph van Ingen
  Het dier zat vastgevroren in het ijs

Ook bij de buitenlandse persbureaus zijn inmiddels de nodige foto's te vinden van de bevroren Amsterdamse grachten:

 • Getty Images
  Mensen trotseren de kou en schaatsen op de Amsterdamse grachten
 • Getty Images
  Het is vooral druk op de Prinsengracht, in het centrum van de hoofdstad
 • Hollandse Hoogte
  Op sommige plekken worden boten uit de grachten geweerd en sluizen gesloten
 • Hollandse Hoogte
  En dat levert typisch Hollandse plaatjes op

Op Twitter halen sommige mensen de discussie rond NBC-presentatrice Katie Couric nog even aan. Een paar weken geleden trok zij tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen de aandacht met een opmerking over de Nederlandse schaatsers. Ze vertelde dat Nederlanders echt goed zijn in schaatsen.

"Hoe komt dat toch? Schaatsen is een belangrijk vervoermiddel in Amsterdam, dat onder zeeniveau ligt. De stad telt veel grachten die in de winter dichtvriezen. Daar schaatsen de Nederlanders op om van A naar B te komen, ze houden er wedstrijden en schaatsen voor hun plezier." De uitspraak van Couric werd veel besproken op Facebook en Twitter. Kritisch, maar met de nodige humor.

Onder meer Gavin Wiersma schrijft nu in een tweet: "Dit is niets nieuws. Katie Couric vertelde ons dat ze dit altijd doen als het winter is in Amsterdam."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl