De schoongemaakte ring (links) en een getekende reconstructie (rechts)
NOS NieuwsAangepast

Naam Pontius Pilatus mogelijk ontdekt op ring gevonden in Israël

Op een ring die archeologen al in 1969 opgroeven in de buurt van Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever, staat mogelijk de naam van Pontius Pilatus. Hij was de Romeinse bestuurder die volgens de Bijbel Jezus Christus liet kruisigen.

De ring van koperlegering is ongeveer 2000 jaar oud en bevat volgens de onderzoekers de Griekse inscriptie 'Van Pilatus'. Hij is mogelijk gebruikt als stempel voor officiële documenten. Pontius Pilatus was de Romeinse landvoogd in Judea van het jaar 26 tot 36 en volgens de overlevering een tijdgenoot van Jezus Christus.

De onderzoekers schrijven dat het niet onmogelijk is dat de ring daadwerkelijk van Pontius Pilatus was, maar erg aannemelijk is het niet. De uitvoering van het sieraad is te eenvoudig voor iemand met zo'n hoge functie.

De zegelring werd vijftig jaar geleden samen met duizenden andere voorwerpen gevonden in de graftombe van koning Herodes in het paleizencomplex Herodion, ten zuiden van Bethlehem. Dat maakt het des te moeilijker om de herkomst vast te stellen. Het is evengoed mogelijk dat de ring van tientallen jaren later dateert.

Het heeft dus bijna vijftig jaar geduurd voor de naam op de ring kon worden ontcijferd. Dat het nu is gelukt, komt doordat er betere fototechnieken voorhanden zijn om archeologische voorwerpen te bekijken. Ook werd de ring grondig schoongemaakt.

Er is tot nu toe maar een voorwerp bekend uit de tijd van Pilatus waarop hij wordt genoemd. Dat is een steen met daarin zijn naam gebeiteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl