NOS NieuwsAangepast

18.000 tieners negeren oproep meningokokken-prik

Zo'n 18.000 van de 132.000 14-jarigen die in het najaar van vorig jaar zijn opgeroepen voor een inenting tegen meningokokken, zijn niet op komen dagen. Vooral in Amsterdam en in Zeeland was de opkomst laag.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is tevreden met de gemiddelde opkomst van 86,5 procent. "Dat is waar we op gehoopt hadden toen we begonnen aan deze campagne", zei RIVM-medewerker Hans van Vliet in het NOS Radio 1 Journaal.

Hoog sterftecijfer

Arie van den Ende is hoofd van het laboratorium dat de meningokokbacterie in bloed en hersenvocht van patiënten onderzoekt. Ook hij spreekt van een goede opkomst, maar wil toch dat meer pubers een vaccinatie komen halen.

"Ten eerste omdat zij zelf gevaar lopen. Het aantal gevallen onder deze groep jongeren is hoog, maar nog belangrijker is dat het sterftecijfer onder deze groep hoog is. En als ze een vaccinatie halen, beschermen ze niet alleen zichzelf, maar ook hun broertjes en zusjes en hun ouders en grootouders."

Volgens de meest recente cijfers van het RIVM overleden sinds 2015 41 mensen aan de gevolgen van meningokokken type W: in 2016 stierven zes patiënten, in 2017 elf, vorig jaar 22 en in januari van dit jaar twee.

Volgens het AD, dat cijfers opvroeg bij het RIVM, was de opkomst bij de campagne voor 14-jarigen in Drenthe het hoogst: 92 procent en in de regio Amsterdam met 77 procent het laagst.

Ook in delen van Noord-Brabant, Limburg, Gelderland, Noord-Holland en Overijssel kwamen veel tieners de vaccinatie halen. Minder mensen kwamen in Zeeland (80 procent) en Flevoland (81 procent).

Volgens het RIVM blijven steden bij vaccinatiecampagnes altijd wat achter. Hetzelfde geldt voor gebieden waar veel bevindelijk gereformeerden of antroposofen wonen.

Glas half vol

Staatssecretaris Blokhuis zegt in een reactie dat het glas wat hem betreft half vol is. Hij benadrukt dat heel veel jongeren wel zijn opgekomen, maar ook hij wil dat het percentage omhoog gaat. Het kabinet probeert mensen er meer van te overtuigen dat vaccinatie een goede keus is.

Dit jaar worden de 14- tot 18-jarigen opgeroepen om een vaccinatie tegen meningokokken te komen halen.

Gisteren debatteerde de Tweede Kamer over maatregelen tegen ouders die hun kinderen niet laten vaccineren. In dat debat zeiden verschillende fracties ook te hopen dat het kabinet de vaccinatie tegen meningokokken B in het Rijksvaccinatieprogramma opneemt, zoals al in Engeland gebeurt.

De huidige vaccinatie bestaat uit meningokokken type A, C, W en Y. Type B is wel beschikbaar, maar niet opgenomen in het vaccinatieprogramma. De Gezondheidsraad adviseerde in december dat ook niet te doen, omdat het onvoldoende bekend is hoe effectief het is en omdat dit vaccin hoge koorts kan veroorzaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl