Kamer: kabinet moet kijken naar boetes voor ouders om niet-vaccineren
VVD, PvdA, GroenLinks en SP willen dat het kabinet snel vergaande maatregelen onderzoekt om het aantal vaccinaties tegen kinderziekten te laten stijgen. Ook het beboeten van ouders die hun kinderen niet laten inenten, behoort wat de VVD betreft tot de opties.
Zo zou het kabinet volgens die partij moeten bekijken of er bijvoorbeeld op kinderbijslag of andere toeslagen gekort kan worden. In Australië gebeurt dat al.
De Kamer wil dat het kabinet snel meer vergaande maatregelen onderzoekt, zodat ze kunnen worden ingezet mocht dat nodig zijn. Bijvoorbeeld als de vaccinatiegraad nog meer daalt, of bij een uitbraak. Op die manier kan dan sneller worden ingegrepen.
Nu ligt het aantal ingeënte kinderen in ons land onder de kritische 95 procent, namelijk 92 procent. Daarmee nemen de risico's toe en de Kamer is daar zeer bezorgd over.
Als het aantal tegen ernstige ziekten ingeënte kinderen boven de 95 procent komt, is de kans op verdere besmetting bijna nul. Daar moet het wat de Kamer betreft naartoe en daarom moeten meer maatregelen worden onderzocht dan waar het kabinet tot nu toe mee komt.
Onzinverhalen
Het kabinet wil ouders overtuigen via gesprekken met consultatiebureaumedewerkers. Ook gaat een team op sociale media actief reageren op onzinverhalen over de mogelijke gevaren van inentingen.
De groep ouders die gelooft dat inenten gevaarlijk is, dodelijk kan zijn en ook autisme kan veroorzaken, groeit.
Bizar, we beschermen kinderen wel met fietshelmpjes en afgedekte stopcontacten
Het kabinet moet wat de VVD betreft alle voor- en nadelen bekijken van het korten via kindgebonden toeslagen, zoals de kinderbijslag, wanneer ouders weigeren hun kind in te enten tegen infectieziekten.
Ook de toegang tot een kinderdagverblijf of de kleuterschool moet onderzocht. In Australië kan een crèche beboet worden als een niet-ingeënt kind wordt toegelaten.
VVD Kamerlid Veldman: "We moeten bereid zijn om na te denken over verregaande maatregelen, waarvan we hopen dat we ze uiteindelijk nooit hoeven in te zetten. We beschermen kinderen wel met fietshelmen en dichtgeplakte stopcontacten. Bizar dat er ouders zijn die ze niet beschermen tegen dodelijke ziektes".
Het kabinet zal de zaken die de Kamer aandraagt gaan onderzoeken, maar, zegt staatssecretaris Blokhuis "dat betekent niet dat we het ook allemaal gaan doen".
Zelf heeft hij meer vertrouwen in de ingezette route van meer en betere communicatie. De Kamer denkt ook dat huisartsen daar meer bij betrokken moeten worden. "Ik begrijp die gedachte,"aldus Blokhuis, "dat kan zeker zinnig zijn. Maar huisartsen hebben ook al veel op hun bord. We zullen zorgvuldig in gesprek moeten over de rol die zij zouden kunnen vervullen".
Meningokokken B
Een aantal fracties in de Kamer hoopt dat het kabinet de vaccinatie tegen meningokokken B in het rijksprogramma opneemt, zoals in Engeland gebeurt. Volgens de gezondheidsraad is nog onvoldoende duidelijk of de vaccinatie effectief is en zitten er ook risico's aan. Maar het toenemende aantal gevallen baart Kamerleden zorgen. Over een maand zal Blokhuis met een reactie komen op de adviezen van de gezondheidsraad. Dan moet ook blijken wat het standpunt is over het geven van het HPV-vaccin aan jongens, dat zou besmettingen met baarmoederhalskanker tegen kunnen gaan.