Installateur plaatst zonnepanelen op woonhuis
NOS Nieuws

Netbeheerder: 'Stroomnet te vol, stop met gunstige regeling zonnepanelen'

Stop sneller met het stimuleren van de aanschaf van zonnepanelen. Die oproep doet netbeheerder Liander. Het bedrijf, dat actief is in grote delen van het land, kan de toevloed van zonnestroom nauwelijks meer aan. Liander ziet een alternatieve subsidie als oplossing.

Afgelopen jaar sloot Liander omgerekend zo'n 1700 voetbalvelden vol nieuwe zonnepanelen aan op de netwerken in Friesland, Flevoland, Noord-Holland, Gelderland en Zuid-Holland. Ongeveer 20 procent van de huishoudens en ondernemers in deze gebieden heeft nu zonnepanelen.

"Op zonnige dagen pompen al die panelen stroom door de dunne kabeltjes in woonwijken", zegt een woordvoerder van Liander. "Daar is het net helemaal niet op ontworpen. Het past niet."

Om te voorkomen dat kabels doorbranden en apparatuur in huis kapotgaat, schakelen beveiligingsmechanismes daarom steeds vaker zonnepanelen uit. Vooral in oude stadswijken en in poldergebieden spelen deze problemen.

In het gebied van Liander kwamen er vorig jaar 124.000 woningen en kleine bedrijven met zonnepanelen bij. "Consumenten worden enorm enthousiast door de regelingen die er zijn", zegt de Liander-woordvoerder.

Door de zogeheten salderingsregeling krijgen zonnepaneelbezitters een gunstig tarief voor de stroom die ze leveren. Vanaf volgend jaar wordt dit voordeel stapsgewijs afgebouwd. Liander wil dat die afbouw sneller gaat en dat de regeling vervangen wordt door een subsidie voor stroomopslag bij mensen thuis.

"We investeren samen met de andere beheerders voor 40 miljard euro in het ombouwen van het stroomnetwerk", zegt de woordvoerder. "Maar we hebben een groot tekort aan technici."

De oplossing

Om niet te veel te hoeven doen aan de netwerken in bijvoorbeeld oude stadswijken, hoopt Liander dat de overheid met een nieuwe subsidie komt voor thuisbatterijen. Op die manier slaan huishoudens hun eigen zonnestroom op zonder dat dit op het net komt.

De opgeslagen stroom kan het huishouden dan zelf gebruiken als de zon niet schijnt. "Wij kunnen onze schaarse technici dan inzetten op essentiële onderdelen van het netwerk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl