Huffnagel op de Pride 2019
NOS Nieuws

COC boos op Pride-voorzitter Huffnagel om mening over vluchtelingen

Voorzitter Frits Huffnagel van lhbti-evenement Pride Amsterdam is in opspraak geraakt na uitspraken over vluchtelingen. Het COC Amsterdam schort de samenwerking met Pride op en wil dat hij aftreedt. De belangenorganisatie vindt dat hij met zijn algemene uitspraken over vluchtelingen ook lhbti'ers wegzet, maar Huffnagel vindt dat hem woorden in de mond worden gelegd.

Het COC Amsterdam krijgt bijval van de afdelingen Tilburg en Kennemerland. Ook mensenrechtenorganisatie Amnesty en een ambassadeur van Pride zelf keuren Huffnagels uitspraken af. "Je kunt als voorzitter van Pride Amsterdam er geen mening op nahouden die zo diametraal haaks staat op de normen en waarden van onze organisatie", zegt Hans Verhoeven, die al sinds 2013 betrokken is bij Pride.

Huffnagel zat in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers vanwege zijn rol als citymarketeer en oud-VVD-wethouder in Den Haag en Amsterdam. Hij reageerde op de stelling 'Ook Europa moet zijn verantwoordelijkheid nemen in de nieuwe vluchtelingencrisis'. De stelling refereerde aan de duizenden vluchtelingen die door president Erdogan naar de Turks-Griekse grens zijn gestuurd, omdat Europa zich in zijn ogen niet aan de afspraken houdt.

De VVD'er zei dat hij wil dat vluchtelingen in de regio worden opgevangen. Over het binnenhalen van nieuwe vluchtelingen, zei hij: "Die mensen moeten hier niet naartoe. Die hebben geen enkele kans om te blijven. Wij zien een kind en denken dan 'o wat zielig', terwijl we niet die vader zien die daarachter staat, die misschien oorlogsmisdaden heeft gepleegd, en een moeder, die daarachter staat, die dat heeft gefaciliteerd."

'Lhbti-vluchtelingen zijn geen oorlogsmisdadigers'

Lhbti-belangenorganisatie COC Amsterdam vindt dat Huffnagel met zijn uitspraken over vluchtelingen ook suggereert dat lhbti-vluchtelingen niet welkom zijn. "Dat zit ons dwars", zei COC-voorzitter Vanny Reyes in het NOS Radio 1 Journaal. "Want samen met onze bondgenoten doen we ons best voor deze mensen, en zien we dat ze best welkom zijn en geen oorlogsmisdadiger zijn."

De Pride-voorzitter zegt dat zijn uitspraken niets met de gay community te maken hebben. "Ik zat daar als Spraakmaker, dus niet in mijn rol als voorzitter van Pride. Ik betreur het dat het zo is gelopen, maar ik bied geen excuses aan voor standpunten die mij worden toegedicht en die ik nooit heb verkondigd."

De VVD'er is naar eigen zeggen voorstander van het opvangen van mensen die om hun geaardheid zijn gevlucht. Een standpunt dat Pride Amsterdam inmiddels ook op Facebook heeft gezet, "vanwege alle commotie die is ontstaan". "Het is raar om standpunten te verbieden", vervolgt Huffnagel. "Het is niet zo dat de community over alles hetzelfde denkt. Dat is juist het mooie ervan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl