1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

IND gaat luisteren naar "authentiek verhaal" homoseksuele of bekeerde asielzoeker

De Immigratie- en Naturalisatiedienst gaat op een andere manier beoordelen of het verhaal van een homoseksuele vluchteling geloofwaardig is. Hetzelfde geldt voor bekeerlingen, bijvoorbeeld mensen uit islamitische landen die zeggen dat ze christen zijn. In het verhoor door de IND moet het persoonlijke, authentieke verhaal boven tafel komen, zegt staatssecretaris Harbers van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Tweede Kamer.

Proces

Hij reageert op kritiek uit de Kamer die vindt dat homo's en bekeerlingen te vaak worden afgewezen, terwijl ze wel in aanmerking komen voor asiel. Ook vindt homobelangenorganisatie COC het asielbeleid voor homo's ondeugdelijk.

Nu kijkt een IND-medewerker vooral naar het proces van bewustwording met bijvoorbeeld vragen over de dag dat iemand uitkwam voor zijn seksuele geaardheid of religie. Kamerleden benadrukken dat dat niet van de ene op de andere dag gebeurt, zeker niet in landen waar lhbti'ers en christenen worden vervolgd.

Fraude

Staatssecretaris Harbers past de aanpak aan en laat IND-medewerkers trainen op het stellen van vragen over persoonlijke ervaringen. "Een asielzoeker kan zo gemakkelijker zijn authentieke eigen verhaal vertellen." Hij denkt ook dat meer persoonlijke verhalen voorkomen dat er fraude wordt gepleegd door het vertellen van een standaard aangeleerd verhaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl