NOS NieuwsAangepast

ABN Amro boekt weer winst, na verliezen in coronatijd

ABN Amro heeft over het tweede kwartaal weer zwarte cijfers geschreven. De winst kwam uit op 393 miljoen euro. Over heel 2020 werd nog een verlies geleden, al gold dat niet voor alle afzonderlijke kwartalen.

Ook in het eerste kwartaal van dit jaar was er een verlies, al kwam dat vooral door een schikking van 480 miljoen euro met het Openbaar Ministerie. ABN Amro werd ervan verdacht te weinig te hebben gedaan om witwassen te voorkomen.

De bank zegt overigens dat het OM opnieuw onderzoek doet, vanwege een andere zaak die tussen 2009 en 2013 speelde. ABN Amro wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij fraude rond aandelentransacties. De bank zegt dat de zaak mogelijk financiële consequenties heeft, maar dat onduidelijk is hoe groot die kunnen zijn. Daarom zet ABN er vooralsnog geen geld voor opzij.

Herstel van de economie

De bank profiteerde in het tweede kwartaal van het herstel van de economie. ABN Amro-topman Robert Swaak wees er in het NOS Radio 1 Journaal op dat de vaccinaties effect hebben: "Het is ook goed dat de steunmaatregelen van de overheid tot september dit jaar doorlopen en daarna in fases teruggetrokken gaan worden. Daarom zijn onze verwachtingen voor het derde en vierde kwartaal goed. Onze verwachting is dat de Nederlandse economie dit jaar groeit met 3,7 procent. Dat is een mooi cijfer."

Hij denkt niet dat nieuwe varianten van het coronavirus zullen leiden tot extra economische ontwrichting of nieuwe problemen bij de bank. ABN Amro had een bedrag gereserveerd voor leningen die door klanten niet terugbetaald zouden worden, de zogenoemde stroppenpot, maar omdat het nu economisch een stuk beter gaat hoeft de bank minder geld opzij te zetten.

Ondernemers in problemen

Toch zijn er veel ondernemers door corona in problemen gekomen en hebben bijvoorbeeld mkb'ers grote schulden opgebouwd. INretail, de koepel van mode-, sport- en woonwinkels, uitte gisteren kritiek op de banken omdat die te weinig zouden doen om ondernemers financieel te helpen.

Maar Swaak ziet dat anders: "Met al onze klanten zijn we constant in gesprek. Op alle mogelijke manieren ondersteunen wij hen. In het begin van corona ging het bijvoorbeeld om uitstel van betaling, later om individuele ondersteuning. En dat blijven we doen." Hoeveel ondernemers uiteindelijk bot vangen bij ABN Amro, weet hij niet.

Goede weg ingeslagen

De rente blijft volgens de bank voorlopig laag. Swaak: "De Europese Centrale Bank heeft onlangs nog gezegd dat haar rente voorlopig laag blijft. Voor consumenten betekent dat lage rentes voor hypotheken. Huizenkopers en -eigenaren kunnen daar hun voordeel mee doen. Dat zie je ook terug op onze volumes op de hypotheekmarkten, die zijn nog steeds heel goed voor ons."

Maar aan de andere kant kunnen spaarders dus ook weinig verwachten van hun spaarrekening met rentes die dichtbij nul procent liggen. Swaak denkt overigens dat de negatieve spaarrentes voor mensen die meer dan 100.000 euro op de bank hebben staan, voorlopig gehandhaafd blijven.

De topman zegt ook dat ABN Amro met de nieuwe strategie de goede weg is ingeslagen. "Dat zien we nu terug in de resultaten." Als onderdeel van die strategie gaat ABN Amro, zoals in november aangekondigd, komende jaren zo'n 2700 arbeidsplaatsen schrappen. Volgens Swaak zijn meer ingrepen zoals het nu lijkt niet nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl