NOS NieuwsAangepast

Minder stikstof en fosfaat in mest door minder vee

Voor het tweede jaar op rij is de hoeveelheid stikstof in dierlijke mest gedaald. Volgens het CBS scheidde de Nederlandse veestapel vorig jaar zo'n 490 miljoen kilo stikstof uit, een daling van 2,6 procent. Ook de hoeveelheid fosfaat daalde.

De daling komt vooral doordat er minder koeien, varkens en kippen zijn in Nederland. Bij koeien speelt ook mee dat er per saldo minder stikstof in het voer van melkkoeien zit. Ze krijgen daardoor dus minder stikstof binnen.

De hoeveelheid stikstof in mest ligt onder het plafond van 504,4 miljoen kilo dat de Europese Unie heeft vastgelegd voor Nederland. Ook in 2018 bleef Nederland daaronder.

Overigens leidt slechts een deel van de stikstof in mest ook tot uitstoot die in de lucht terechtkomt. Een deel spoelt uit naar het grondwater.

De hoeveelheid fosfaat in dierlijke mest daalde vorig jaar voor het derde jaar op rij: van 162 miljoen kilo naar 156 miljoen kilo. De fosfaatuitscheiding ligt daarmee 10 procent onder het EU-plafond.

Bijna de helft van het fosfaat kwam uit mest van melkkoeien (75,1 miljoen kilo). Varkens namen 36,6 miljoen kilo fosfaat voor hun rekening, gevolgd door pluimvee (24,7 miljoen kilo) en vleesrundvee (11,8 miljoen kilo).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl