NOS NieuwsAangepast

'Rechts-populistische fractie in Brussel verbraste half miljoen'

De fractie in het Europees Parlement waartoe ook de PVV behoort, heeft in 2016 bijna een half miljoen euro onterecht gedeclareerd. De eurosceptische en rechts-populistische fractie Europa van Naties en Vrijheid (ENF) besteedde dat onder meer aan flessen champagne, cadeautjes en etentjes die duurder zijn dan de EU toestaat.

Dat blijkt uit een rapport van accountantskantoor EY en een brief van het Budgetcomité van de EU onder leiding van Klaus Welle. De fractie krijgt nog een laatste kans om de uitgaven alsnog te verantwoorden, anders moet het bedrag worden terugbetaald.

In het rapport van EY staan voor 546.382 euro onterechte declaraties of kosten waarvan het bonnetje ontbreekt. Daarvan wil het Budgetcomité van de EU dat de fractie 477.780,62 euro terugbetaalt of alsnog verantwoordt. Het volledige bedrag wordt op het budget voor 2018 in mindering gebracht.

PVV walgt ervan

De PVV betreurt de declaraties en benadrukt dat het leeuwendeel van de declaraties komt van het Franse deel van de fractie. "De PVV-delegatie walgt van deze verrijking door de Franse delegatie en neemt hier volledig afstand van", schrijft de partij in een reactie. "Intern zijn strikte maatregelen en personele wijzigingen doorgevoerd. Hierdoor is herhaling van deze zaken onmogelijk geworden."

Ook PVV-afgevaardigde Auke Zijlstra komt voor op de lijst. Hij besteedde tegen de 5000 euro voor het inbinding van documenten en verzending, bestemd voor 50 personen. De PVV bevestigt dit bedrag: het gaat om leren schrijfmappen met groepslogo, schrijft de PVV.

De ENF heeft 36 zetels in het Europees parlement. Bij de fractie zijn onder meer de PVV (4 zetels), het Franse Front National, het Belgische Vlaams Belang, het Italiaanse Lega en de Duitse AfD aangesloten.

Diners van 400 euro pp

Op de lijst met 'excessieve declaraties' in het rapport staan champagne en flessen wijn, maar ook andere luxegoederen zoals setjes met badproducten en 99 setjes manchetknopen die inclusief productie 4237 euro hebben gekost. Ook is 11.000 euro besteed aan 110 kerstpakketten.

Dat is niet de bedoeling volgens de regels van de EU. Een gedeclareerd diner mag van Brussel niet meer kosten dan 75 euro per persoon. Die norm wordt in ieder geval 148 keer overschreden, waarvan zes keer met meer dan 325 euro per persoon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl