Beeld uit de gemeente Iranduba in deelstaat Amazonas
NOS NieuwsAangepast

Recordaantal bosbranden geteld in Amazonegebied

Het aantal bosbranden in Brazilië is dit jaar opgelopen tot 71.497, het hoogste aantal sinds de telling begon in 2013. Volgens het Braziliaanse agentschap voor ruimteonderzoek (INPE) gaat het om een stijging van 83 procent ten opzicht van dezelfde periode vorig jaar.

Sinds afgelopen donderdag telde het INPE 9507 nieuwe brandhaarden in het land, voornamelijk in het Amazonebekken. Bosbranden komen in het droge seizoen van nature veel voor. Ze worden echter ook veroorzaakt door boeren die delen van het woud ontbossen om dit geschikt te maken voor veeteelt voor de productie van rundvlees. Ook wordt er veel soja geteeld, dat onder meer wordt verkocht als veevoer.

Beelden uit de noordelijkste deelstaat Roraima tonen een regenwoud dat onder een donkere rookwolk bedekt is. In het zuiden van de deelstaat Amazonas en in de hoofdstad daarvan, Manaus, is de noodtoestand afgekondigd. Ook de deelstaat Acre, bij de grens met Peru, is sinds vrijdag in opperste staat van paraatheid.

Al tienduizenden bosbranden dit jaar in Amazonegebied

President Bolsonaro van Brazilië wordt bekritiseerd omdat hij de Amazone wil gebruiken voor de land- en mijnbouw, terwijl natuur- en milieuorganisaties wijzen op de nadelige gevolgen voor het regenwoud.

Hij beschuldigde het agentschap voor ruimteonderzoek er eerder van onjuiste cijfers te geven over de ontbossing. Ook ontsloeg hij de topambtenaar die de ontbossing aantoonde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl