Keith Bakker in de rechtbank
NOS NieuwsAangepast

Zes jaar cel en tbs tegen Keith Bakker geëist voor verkrachting

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf van zes jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen Keith Bakker. De voormalige verslavingsgoeroe moest zich verantwoorden voor de rechter voor verkrachting van een minderjarig meisje. Dat zou hij hebben gedaan toen hij haar hielp met haar eetstoornis.

Volgens de officier van justitie ging Bakker "gewiekst en manipulatief te werk". Als het aan het OM ligt, mag hij ook 13 jaar niet meer in de zorgverlening werken. Bakker (60) is 73 jaar oud wanneer die periode afloopt.

Het misbruiken van het toen 16 jaar oude slachtoffer begon in 2016 en duurde tot 2018, zegt het OM. Dat zou zijn gebeurd in Hilversum, Amsterdam, Londen en Saint-Tropez. Bakker zegt dat de seksuele relatie pas begon nadat ze 18 was geworden. De verdediging wijst alle beschuldigingen van de hand en zegt dat ze onterecht zijn.

De advocaat van Bakker noemt de strafeis bizar: "Een schrikeis tegen beter weten in. Het belangrijkst is dat Bakker zegt: 'Ik ben niet strafbaar geweest'."

De officier van justitie zegt dat Bakker geraffineerd te werk ging. Het OM benadrukt dat het ging om een kwetsbaar meisje, dat Bakker "van haar omgeving heeft losgeweekt, heeft ingepalmd en zich bijzonder heeft laten voelen zodat hij seks met haar kon hebben."

"Door hem is ze misbruikt, gemanipuleerd, onder druk gezet, geïsoleerd totdat ze met hulp van haar ouders zich uit deze relatie heeft weten te bevrijden."

Eerder veroordeeld tot vijf jaar cel

Bakker werd in 2019 aangehouden voor verhoor in deze zaak. In een verklaring toen zei hij dat hij niets verkeerd heeft gedaan. Vorig jaar werd hij opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Het OM verweet hem dat hij zijn in 2012 opgelegde beroepsverbod had geschonden. De ruim 89.000 euro die hij daarmee verdiende wil het OM nu van hem afnemen.

Hij werd in 2012 al eens veroordeeld tot vijf jaar cel wegens verkrachting van drie meisjes, die hij behandelde tegen hun verslaving. Het OM had destijds zeven jaar geëist wegens misbruik en verkrachting van negen meisjes en vrouwen, maar de rechtbank achtte dat in zes gevallen niet bewezen.

De officier van justitie noemde de zaak van vandaag "een vrijwel exacte herhaling van de feiten waar verdachte in 2012 vijf jaar cel voor heeft gehad".

"Ik concludeer dan ook dat verdachte lak heeft gehad aan alles. Niet alleen aan die eerdere forse veroordeling maar ook aan zijn beroepsverbod."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl