NOS NieuwsAangepast

Zeeman en WE deden zaken met foute spinnerij in India

De kledingwinkelketens Zeeman en WE Fashion hebben tot voor kort zaken gedaan met een spinnerij in India waar mogelijk de rechten van de werknemers flink werden geschonden. Het gaat dan om beschuldigingen van gedwongen arbeid en het lokken van werknemers met valse loonbeloften.

Dat staat in een rapport van onderzoeksorganisaties SOMO en Arisa op basis van gesprekken met meer dan 700 werknemers bij 29 spinnerijen in Tamil Nadu, een deelstaat in het zuiden van India.

Reacties

Zeeman zegt dat de samenwerking met de spinnerij is stopgezet. Het bedrijf schrijft in een reactie dat er door een tussenpersoon katoen is ingekocht voor een van de Indiase leveranciers die voor Zeeman produceren. Nadat er geen gehoor is gegeven aan herhaaldelijke verzoeken om te stoppen met die toeleverancier, is de samenwerking in juli 2020 stopgezet.

WE Fashion laat weten dat ze geen zaken meer doet met de spinnerij. Ook gaat het bedrijf zelf nog een onderzoek instellen.

Transparantie

Bedrijven als Zeeman en WE doken op in het onderzoek omdat zij relatief transparant zijn over hun productieketen. Volgens de onderzoekers van SOMO en Arisa beperkt het risico op gedwongen arbeid zich niet tot de onderzochte spinnerijen en afnemers.

"Ook bijvoorbeeld merkbedrijven die kleding laten maken in Bangladesh of Sri Lanka met stoffen of garens uit Tamil Nadu hebben er mee te maken", zegt onderzoeker bij Arisa Diewertje Heyl. "Door gebrek aan transparantie blijven veel bedrijven echter buiten beeld."

Bangladesh Akkoord

De onderzochte spinnerijen zijn volgens het rapport aantoonbaar gelinkt aan de productieketens van zeker tien westerse bedrijven, waaronder dus ook de Nederlandse merken Zeeman en WE Fashion. De Volkskrant schrijft dat de meeste kledingbedrijven die in het onderzoek worden genoemd, ook onder vuur liggen vanwege het niet verlengen van het zogenoemde Bangladesh Akkoord. Dat werd in het leven geroepen nadat ruim 1100 arbeiders omkwamen toen een groot naaiatelier instortte in 2013.

Maandag loopt dat akkoord af waarin kledingbedrijven betere werkomstandigheden beloofden. De kans is groot dat het niet wordt verlengd, zeggen experts. Zeeman wil het akkoord wel verlengen, WE Fashion houdt zich nog op de vlakte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl