Israël heeft extra tanks naar de Golanhoogten gestuurd
NOS NieuwsAangepast

Israël doodt militanten op Golanhoogten

Het Israëlische leger meldt dat het een groep militanten in het grensgebied met Syrië, op de Golanhoogten, heeft uitgeschakeld. Ze zouden explosieven hebben geplaatst bij het grenshek tussen de Golan en de door de VN bewaakte bufferzone.

Israëlische soldaten kregen het viertal in het vizier, waarna er met ondersteuning vanuit de lucht op de groep werd geschoten. Een woordvoerder van het leger meldt dat de vier daarbij zijn omgekomen. Onduidelijk is of ze bij een organisatie behoorden.

Israël houdt de Syrische autoriteiten verantwoordelijk voor het voorval en "zal geen schending van de Israëlische soevereiniteit accepteren". Syrië heeft nog niet gereageerd.

Het leger heeft videobeelden vrijgegeven:

Israël doodt militanten op Golanhoogten

Luchtaanval bij Damascus

De spanningen in het grensgebied tussen Israël en Syrië zijn de laatste weken opgelopen nadat een lid van de Hezbollah-beweging omkwam bij een luchtaanval van - vermoedelijk - Israël op de buitenwijken van de Syrische hoofdstad Damascus.

Sindsdien heeft Israël extra militairen en tanks naar de Golanhoogten gestuurd, een gebied dat 1981 door Israël werd geannexeerd, maar door de Verenigde Naties niet als Israëlisch wordt erkend. In het gebied wonen onder meer Druzen en Arabieren en enkele tienduizenden Joodse kolonisten.

De regio is van groot strategisch belang vanwege de ligging tussen Noord-Israël en Damascus. Daarnaast is het grensgebied belangrijk voor de watervoorziening in de omliggende landen.

De Amerikaanse president Trump noemde het gebied vorig jaar van groot belang voor de stabiliteit in de regio en zei dat het tijd is geworden de Golanhoogten te erkennen als deel van Israël; een opmerking die hem veel kritiek opleverde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl