Onder meer metaalbewerkers zouden op de lijst komen te staan
NOS NieuwsAangepast

Werkgevers: mensen met zwaar beroep eerder pensioen

Mensen met zware beroepen als metaalarbeiders, verpleegkundigen, bouwvakkers en vrachtwagenchauffeurs moeten recht krijgen op vervroegd, volledig pensioen. Dat voorstel doen drie werkgeversorganisaties in De Telegraaf.

Voorzitter Vonhof van MKB-Nederland spreekt van een handreiking aan de vakbonden om de pensioenonderhandelingen vlot te trekken. Hij en zijn collega's De Boer (VNO-NCW) en Calon (LTO Nederland) vinden wel dat het kabinet geld voor de maatregel moet uittrekken.

Oostenrijks systeem

De werkgevers zeggen dat ze bereid zijn tot het opstellen van een lijst met zware beroepen, die eerder pensioen zouden kunnen krijgen dan andere beroepen. Ze wijzen naar Oostenrijk, waar zo'n lijst (.pdf) ook bestaat.

"Het systeem werkt daar", zegt De Boer in de krant. "De standaardreactie van het kabinet zal dan wel weer zijn dat ze het moeilijk vinden. Maar dan kunnen de vakbonden en wij zeggen: schei uit man, in Oostenrijk kan het ook."

De werkgevers vinden verder dat de overheid moet stoppen met het innen van AOW-premies bij mensen met zware beroepen als die eerder zijn gestopt. "Dat scheelt die mensen netto een paar honderd euro per maand", zegt De Boer.

Het is belangrijk dat we elkaar geen verwijten maken

Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

In november liepen de pensioenonderhandelingen tussen werkgevers, werknemers en kabinet na jaren stuk. Een van de struikelblokken was de eis van vakbonden dat de AOW-leeftijd van mensen met een zwaar beroep niet verder omhooggaat.

De vakbond FNV laat in een reactie weten dat de bond een bevriezing van de AOW-leeftijd wil op 66 jaar, de komende vijf jaar. Bij het zoeken naar een structurele oplossing wil de FNV voorstellen zoals die van de werkgeversorganisaties wel meewegen. De Boer zegt dat het bevriezen van de AOW-leeftijd wat hem betreft geen optie is.

Minister Koolmees zegt het voorstel interessant te vinden. "We zien het probleem van de zware beroepen, dat probleem is al eerder benoemd." De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vindt dat er samen met de vakbonden naar een oplossing moet worden gezocht. "Het is belangrijk dat we elkaar geen verwijten maken en dat we nu allemaal aan tafel komen en daar weer met elkaar in gesprek gaan en eruit komen."

Stakingen

De drie werkgeversvoorzitters hebben geen begrip voor de stakingen die de bonden hebben aangekondigd. Op maandag 18 maart is er een landelijke protestdag, met onder meer acties in het ov in de drie grote steden.

Volgens de werkgevers kunnen de bonden hun woede beter richten op het kabinet. "Ze blaffen tegen de verkeerde boom, namelijk ons werkgevers, en zetten ook nog eens een keer de zaag in die boom met die stakingen", zegt De Boer daarover. "Waarom?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl