NOS NieuwsAangepast

Verpleegkundige verdient meer dan agent, en evenveel als basisschoolleraar

Zorgpersoneel roept al maanden: applaus is leuk, maar niet genoeg. Een echte waardering zou een hoger salaris zijn. Maar een extra loonsverhoging komt er voorlopig niet. Een Kamermeerderheid stemde er vandaag tegen. Er zou door de coronacrisis geen geld voor zijn.

De strijd om de zorgsalarissen lijkt daarmee nog niet gestreden. Hoeveel verdient een verpleegkundige nu daadwerkelijk?

Het brutosalaris - zonder vakantiegeld en toeslagen - van een verpleegkundige in het ziekenhuis ligt tussen 2600 euro en 4100 euro per maand. Het gemiddelde startsalaris van hun collega's in verpleeghuizen is ongeveer even hoog, maar verzorgenden op MBO-niveau, die daar veel werken, verdienen een stuk minder.

Ook politie-agenten en gemeenteambtenaren - allebei ook in dienst van de overheid - verdienen minder. Leraren in het basisonderwijs verdienen ongeveer evenveel als verpleegkundigen.

Onderstaande zorgsalarissen staan vermeld in een Kamerbrief van de ministers De Jonge en Van Ark en staatssecretaris Blokhuis van 18 augustus, de salarissen bij de politie, de gemeente en het basisonderwijs zijn afkomstig uit de cao's in die sectoren.

Salarissen zorg, basisonderwijs en politie

Functie gemiddeld brutosalaris
Verpleegkundige regulier ziekenhuis (hbo-niveau) 2620 - 4120 euro
Verpleegkundige IC 2780 - 4580 euro
Verpleegkundige verpleeghuis 2650 - 3710 euro
Verzorgende verpleeghuis 2280 - 3130 euro
Hoofdagent politie 2060 - 3420 euro
Gemeenteambtenaar met hbo-opleiding 2600 - 3520 euro
Basisschoolleraar 2680 - 4110 euro

Dit is de situatie nu. De afgelopen tien jaar maakten verpleegkundigen een inhaalslag. Ze kregen er gemiddeld 21 procent bij. In het basisonderwijs stegen de lonen in die periode met 20 procent. En in het bedrijfsleven gingen werknemers er gemiddeld 17 procent op vooruit.

Het kabinet benadrukt dat het om die loonstijgingen voor verpleegkundigen mogelijk te maken alleen al sinds 2018 5 miljard euro extra heeft uitgegeven. Dit en volgend jaar komen daar volgens het kabinet nog serieuze" stijgingen bij van "vaak boven de 3 procent." Daarnaast krijgt het zorgpersoneel een bonus van 1000 euro netto vanwege de inspanningen in de zware coronaperiode.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl