Een krantenverkoopster in Philipsburg, de hoofdstad van Sint-Maarten
NOS NieuwsAangepast

Ook in Caribisch deel koninkrijk neemt corona toe, hoe staat het er daar voor?

Vijf nieuwe besmettingen op Aruba zijn reden voor de premier om de teugels op het eiland aan te halen. Vanaf vandaag mogen er geen bijeenkomsten met meer dan vier mensen worden gehouden, geldt een dringend advies om mondkapjes te dragen op plekken waar 1,5 meter afstand houden niet mogelijk is en zijn er geen live muziekoptredens.

Ook op Sint-Maarten loopt het aantal besmettingen op. Sinds 25 juli kwamen er 66 nieuwe gevallen bij. Nederland scherpte daarop het reisadvies aan naar kleurcode oranje. De grens met het Franse deel van het eiland is gesloten. Drie vragen over het coronavirus in de Caribische delen van Nederland.

1. Hoeveel besmettingen zijn er?

Aruba en Sint-Maarten hebben de meeste coronagevallen gehad. Sinds maart zijn er in Aruba in totaal 124 besmettingen vastgesteld. Van hen zijn drie mensen overleden.

Veruit het merendeel van de besmettingen is volgens de regering bij de lokale bevolking vastgesteld: 110. Op dit moment zijn er negen 'actieve' besmettingen bekend.

Op Sint-Maarten is dat aantal een stuk hoger. Daar zijn nu 70 gevallen van covid-19. Dat is bijna de helft van de 150 coronagevallen die in totaal sinds maart zijn vastgesteld. Er zijn zestien mensen overleden.

De overige eilanden hebben een veel beperkter aantal besmettingen. Curaçao heeft er 29 vastgesteld, aldus de Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit, die wereldwijd het aantal coronagevallen bijhoudt. Eén persoon is overleden.

Bonaire, Sint-Eustatius en Saba hebben in totaal elf coronabesmettingen vastgesteld sinds maart. Niemand is daar aan covid-19 overleden. Voor het eerst in maanden kwamen er begin augustus wel twee coronagevallen bij op Saba.

2. Kun je er nog naartoe reizen?

Ja, naar Aruba, Bonaire en Curaçao kan dat. Daarvoor geldt een geel reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat betekent dat er wel veiligheidsrisico's zijn, maar dat reizen niet wordt afgeraden.

Wel zijn er voorwaarden gesteld om de eilanden binnen te komen. Voor Curaçao geldt bijvoorbeeld dat je een negatieve coronatest moet hebben gedaan, uiterlijk 72 uur voor vertrek. Ook mag je twee weken voor aankomst niet in gebied met veel coronabesmettingen geweest zijn. Als je op Bonaire geen negatieve coronatest kunt tonen, bestaat de kans dat je in quarantaine moet.

Voor Aruba is ook een negatieve coronatest nodig die uiterlijk 72 uur voor vertrek moet zijn afgenomen. Die moet bij een online ingevulde immigratiekaart gevoegd worden. Daarnaast moet een gezondheidsverklaring ingevuld worden en zijn reizigers verplicht om een speciale bezoekersverzekering af te sluiten die de medische kosten dekt als de reiziger op het eiland positief test.

Het is in principe niet mogelijk om nu voor een vakantie naar Saba en Sint-Eustatius te gaan. Het reisadvies vanuit Nederland is oranje (alleen noodzakelijke reizen). Alleen ingezetenen en mensen met essentiële beroepen mogen ernaartoe reizen. Daarnaast moeten ze veertien dagen in quarantaine, tenzij ze van een van de andere eilanden komen.

Ook Sint-Maarten heeft een oranje reisadvies vanuit Nederland. Mocht je er echter absoluut naartoe willen reizen, dan kan dat. Wel ben je verplicht een negatieve coronatest te tonen. Als je terugkomt in Nederland geldt daarnaast het dringende advies veertien dagen in quarantaine te gaan.

Bekijk deze video van NOS op 3 waarin het conflict tussen Curaçao en Nederland over financiële hulp vanwege de coronacrisis wordt uitgelegd.

Curaçao, corona en het Koninkrijk der Nederlanden

3. Trekt het toerisme weer aan?

De Caribische eilanden zijn uiteraard flink getroffen door de gevolgen van het coronavirus voor het toerisme. Daarom proberen ze weer meer reizigers toe te laten. Niet alleen uit Nederland en Europa, maar ook uit de VS, hoewel het virus daar alles behalve onder controle is.

Vanaf 1 augustus zijn er weer toeristen uit de VS welkom op Sint-Maarten. Dat geldt al een aantal weken langer voor Aruba. waar Amerikanen sinds 10 juli naartoe mogen vliegen. Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zijn echter ook voor een belangrijk deel afhankelijk van cruisetoeristen. Wanneer cruisereizen weer plaatsvinden, is onbekend.

Eind juli maakte de Arubaanse organisatie voor toerisme ATA bekend dat 14.000 toeristen het eiland in juli bezochten. Dat was twee keer meer dan waar op was gerekend. Voor augustus is de verwachting dat dat stijgt naar 19.000 tot 25.000 bezoekers.

Bonaire kreeg in juli ruim 5000 bezoekers: zo'n 2000 vanuit Nederland en 3.000 van Aruba en Curaçao. Op Curacao mogen vanaf juli 10.000 toeristen per maand verblijven. In de eerste twaalf dagen sinds de heropening kwamen er bijna 3000 toeristen naar het eiland.

Op 1 augustus kwamen er 539 passagiers naar Sint-Maarten, waarvan 350 uit de VS. "Het is een eerste stap voor Sint-Maarten om er weer bovenop te komen na vier maanden winterslaap", aldus directeur Brian Mingo van de luchthaven van Sint-Maarten tegen de plaatselijke krant The Daily Herald.

Correctie door de redactie: in een eerdere versie van dit artikel stond dat voor een reis naar Aruba slechts een gezondheidsverklaring ingevuld moet worden. Dat is niet juist. Er zijn aanvullende eisen, waaronder een negatieve coronatest. Dat is aangepast in het artikel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl