NOS

In de laatste dagen van het jaar hebben we in een serie verhalen teruggeblikt op de grote nieuwsgebeurtenissen in 2018. Hieronder hebben we ze gebundeld. Klik op de titel om het artikel te lezen.

De video die je continu 'o ja-momenten' zal bezorgen

Welke nieuwsonderwerpen speelden dit jaar op sociale media? Bekijk het in ons social jaaroverzicht.

Naschokken in Nederland: Dany nam de aardbeving op Lombok mee naar huis

Dany van Dijk was in augustus bij Lombok toen daar een verwoestende aardbeving plaatsvond. In dit verhaal blikt hij terug en vertelt hij hoe het met hem gaat.

'Zo voelt het dus om een aardbeving mee te maken'

Thimo Grutters was afgelopen augustus met zijn zusje en ouders in Indonesië, toen er een aardbeving plaatsvond.

Waarom Fortnite in 2018 zó groot werd

Fortnite is verreweg het grootste spel van 2018. Ook mensen die niet gamen hebben er vaak wel íets over gehoord; het spel maakte de stap naar de mainstream. Toch werd die doorbraak aan het begin van dit jaar totaal niet verwacht.

Het nieuws in 2018: wat boeide jullie het meest?

We doken in de cijfers en geven antwoord op deze vragen: welk nieuwsonderwerp boeide jullie het meest? Welke specials werden het best bezocht? En, welke video's kregen jullie aandacht?

Uit het leven 2018: over Aretha Franklin, Avicii en Wim Kok

De NOS blikt aan het eind van het jaar traditiegetrouw terug op de levens van bekende en minder bekende mensen die het afgelopen jaar zijn overleden. Bekijk ons scrollverhaal.

Hogere boetes, lagere belasting: dit verandert op 1 januari

Per 1 januari 2019 veranderen er weer allerlei wetten, regels en belastingtarieven. Zo gaat de btw omhoog, de inkomstenbelasting omlaag en wordt het partnerverlof langer. We hebben alle veranderingen op een rij gezet.

'De cijfers van Nederlandse hiphop zijn extreem, echt extreem'

2018 was het jaar van de Nederlandse hiphop, blijkt ook uit de exclusieve streamingcijfers van Spotify. NOS Stories volgde voor een documentaire over hiphop in 2018 Jacin Trill. 20 jaar pas, met dit jaar 70 miljoen streams.

Teruggaan naar Myanmar? Het lijkt verder weg dan ooit

De Rohingya die vanuit Myanmar naar Bangladesh zijn gevlucht durven voorlopig nog niet terug. De repatriëring had op gang moeten komen, maar de vluchtelingen zijn bang voor wat ze in hun eigen land te wachten staat, zag correspondent Michel Maas.

Katies (15) verbazing leidde tot Laurel/Yanny-hype

Laurel of Yanny, wat hoor jij? Een audiofragment waarbij dat de vraag raasde dit jaar over het internet. Het begon allemaal bij een meisje van 15 uit de VS. We spraken haar.

Geliefden samenbrengen met Kerst; zo doet All You Need Is Love dat

Hoeveel brieven krijgen de makers van het populaire RTL-programma? Rijdt de bus echt die onlogische route? Hoe krijg je iemand uit Senegal hier met Kerst? Krijgen ze voorrang bij de ambassade? En lukt het ook wel eens niet? We vroegen het de makers zelf.

'Haar lichaam was verkoold, de angst op haar gezicht bevroren'

Fotograaf Josh Edelson trok in november naar het Amerikaanse stadje Paradise, dat vrijwel geheel in de as werd gelegd bij bosbranden. Met gevaar voor eigen leven maakte hij beelden die de hele wereld over gingen.

Praten met Kim is zinloos, zegt deze Noord-Koreaanse ex-inlichtingenexpert

Jang Jin-sung (47) behoorde tot de inner circle van opperste leider Kim Jong-il, maar vluchtte naar Zuid-Korea. Op verzoek van de NOS blikt hij terug op dit historische jaar, waarin Kim Jong-un en president Moon elkaar meerdere keren ontmoetten.

Asielkinderen afgewezen voor pardon vertrekken zelden uit Nederland

2018 was ook het jaar van Lili en Howick, twee kinderen die uitgezet zouden worden, maar uiteindelijk toch in Nederland mochten blijven. Er zijn nog 740 kinderen zoals Lili en Howick - en niet 400, zoals Defence for Children dacht.

Het 'ondraaglijke' jaar van Elon Musk ging alle kanten op

Dit jaar was een constante achtbaan voor de Tesla-topman. Zijn ambities lijken nog altijd oneindig, maar hij liep dit jaar ook vaak tegen grenzen op.

Fotografen vertellen over hun indrukwekkendste foto's van 2018

Persbureau Reuters selecteerde de meest in het oog springende foto's van dit nieuwsjaar. De makers vertellen kort het verhaal achter de foto.

2018 kanteljaar voor het plasticprobleem, 'Iedereen wil opeens helpen'

Dit jaar ontstond bewustwording over de plasticproblematiek bij de industrie, politiek én consument. "Het kwartje is gevallen."

Duizenden Nederlanders jaarlijks in het buitenland in nood: wat doe je dan?

Afgelopen zomer kwamen er veel sterfgevallen van Nederlanders in het buitenland in het nieuws. Er overleden niet meer landgenoten in het buitenland dan in eerdere zomers, maar Buitenlandse Zaken had wel weer de handen vol aan vakantiegangers in nood.

Naschokken in Nederland: Dany nam de aardbeving op Lombok mee naar huis

In dit verhaal blikken we terug op de aardbeving van 5 augustus bij Lombok. De 23-jarige Dany vierde toen vakantie op de Gili-eilanden.

Met deze gespreksgenerator houd je het gesprek gaande tijdens de feestdagen

Geen idee waarover je het met familie of collega's moet hebben tijdens de feestdagen? Dankzij de gespreksgenerator van NOS op 3 kun je zo met iedereen in gesprek over het nieuws van 2018.

'Wat een weer!': de weerpresentatoren over recordjaar 2018

In de aanloop naar de internationale klimaattop in Polen, die in december werd gehouden, namen vier NOS-weerpresentatoren het weer van dit bijzondere weerjaar onder de loep.

NOS

Welke herinneringen hebben onze correspondenten aan 2018? Deze week blikken zes correspondenten terug in een reeks persoonlijke verhalen. Klik op de titel om het hele artikel te lezen.

De oorlog in Oost-Oekraïne is gewoon geworden

David-Jan Godfroid keerde terug naar Marioepol. Het lijkt alsof alleen de inwoners van dit conflictgebied zich nog zorgen maken over de oorlog. Zij hebben dan ook jaar in, jaar uit te maken met exploderende granaten in hun achtertuin.

Hoe Theresa May als dancing queen haar zorgen probeerde weg te dansen

Geen enkele andere Europese regeringsleider verkeerde afgelopen jaar in zwaarder weer. De Britse premier May kreeg veel narigheid over haar heen, maar behield haar zelfspot.

Onze India-correspondent over verkrachting, kastes en schaamte overwinnen

"Zelf ben ik een vrouw die hier nu al tien jaar woont, zonder vervelende ervaringen of gevoelens van grotere onveiligheid dan in Nederland."

'Bijzonder om in een land te zijn waar inwoners de vrijheid proeven'

Afrika-correspondent Elles van Gelder was in Ethiopië toen het land de vrede tekende met buurland Eritrea. "Het is bijzonder om in een land te zijn waar de inwoners de vrijheid proeven. Er heerst een gevoel van euforie."

'Een gat van 150 meter tussen twee brugdelen, het leek niet echt'

Mustafa Marghadi, standplaats Rome, kijkt terug op zijn eerste jaar in Italië. Een achtbaan, noemt hij het. De ingestorte brug in Genua, tal van politieke ontwikkelingen: zijn telefoon stond maar weinig stil dit jaar.

'Ik zag golven van asfalt, het hele land stroomde als een rivier'

Correspondent Michel Maas, standplaats Jakarta, blikt terug op een jaar vol rampen in Zuidoost-Azië. Kort voor Kerst werd 'zijn' Indonesië opnieuw opgeschrikt door natuurgeweld.

De oorlog in Oost-Oekraïne is gewoon geworden

Rusland-correspondent David-Jan Godfroid gaat voor het eerst sinds 2014 terug naar de havenstad Marioepol, aan de Zee van Azov. Door het bezoek moet hij denken aan alles wat er vier jaar geleden gebeurde in Oekraïne.

NOS

Ook de verslaggevers van NOS Sport graven in hun eigen werk om een voor hen gedenkwaardige reportage of bijzonder interview van het afgelopen jaar toe te lichten. Er komen dagelijks nieuwe verhalen bij. Klik op de titel om het hele artikel te lezen.

'Als ik de afslag Oldambtmeer neem, krijg ik een brok in mijn keel'

Ayolt Kloosterboer wijkt af van het protocol en rakelt een bijzonder verhaal van tien jaar geleden op.

'Ineens kwam bij Brandts het besef dat zijn aanwezigheid cruciaal was'

Kees Jongkind zag voor zijn ogen het beeld over het WK van 1978 veranderen.

'Cameraploegen zwermen om Monger heen, onbeschaamd zijn we'

Martin Vriesema en zijn ontmoeting met Billy Monger, een ongewone jongen van 19 in de snelle en gevaarlijke wereld van de autosport.

'Sjinkie zat naast mij op de achterbank en dat vrat aan hem'

Vlado Veljanoski maakte shorttracker Sjinkie Knegt mee bij de NK autocross.

'Hassan was interessant om te maken, maar Martina raakte me echt'

Léon Haan kiest voor een bijzondere reportage over Sifan Hassan, maar staat ook stil bij een heftig moment met Churandy Martina.

'Met mij gaat het goed, maar weet je wie dit is? Blatter!'

Joep Schreuder over zijn absurde dagen in Rusland tijdens het WK voetbal, dat uiteindelijk werd gewonnen door Frankrijk.

'Nuis was meer timide dan normaal, maar daar zochten we niks achter'

Erik van Dijk, die schaatser Kjeld Nuis net op tijd voor de camera kreeg.

Dumoulin in een jaar 73 keer interviewen; een Nederlands record?

Han Kock interviewde wielrenner Tom Dumoulin dit jaar maar liefst 73 keer (!). Of een van die gesprekken hem is bijgebleven?

Op reis met de volleybalvrouwen: alle telefoons gaan op Netflix

Maarten Tip was met de volleybalsters mee naar Japan, die het WK daar als vierde afsloten. Het team is heel toegankelijk, merkte hij.

'Zeg nooit meer dat NOS weinig te zoeken heeft op WK zonder Oranje'

Bert Maalderink kijkt terug op zijn rol bij het wereldkampioenschap voetbal in Rusland.

'Martens deed me versteld staan met haar ragfijne analyse'

Angelo Terwiel trof voetbalster Lieke Martens op een gevoelig moment.

'Van der Vaart sloop naar me toe en kneep me hard in mijn kuit'

Matthijs Weststrate en zijn bezoek aan Rafael van der Vaart.

Yara van Kerkhof ANP / NOS

Tot slot blikt NOS Sport met tien sporters terug op 2018. Dit zijn de verhalen:

'Door al het dopinggezeik was dit de zwaarste periode in mijn leven'

Voor shorttrackster Yara van Kerkhof was het een emotioneel jaar. Vreugde over twee olympische medailles, maar ook verdriet wegens een dopingzaak.

Hoe Loes Geurts via Bhutan terugkeerde onder de lat bij Oranje

"Ik kon me niet voorstellen dat er meiden waren die moe waren van voetbal. En nu ben ik degene met dat gevoel", zegt de keeper van het Nederlands vrouwenelftal.

Twintig jaar wereldtop met kogel en discus, maar nooit de perfecte worp of stoot

Rutger Smith, Nederlands succesvolste mannelijke atleet van deze eeuw, sloot zijn topsportloopbaan dit jaar af.

Alleen met geduld krijgt Olde Heuvel weer vertrouwen in zijn lichaam

In mei kreeg schaatscoach Wouter Olde Heuvel een hersenbloeding. "2019? Ik hoop vooral dat het een rustig jaar wordt."

Van Duijn sprong van de toren naar unieke titel: 'Ik houd van gevaar'

"Als ik erover praat, krijg ik nog steeds kippenvel", zegt de Europees Kampioen schoonspringen op de 10-metertoren.

Het wonderjaar van Weghorst; zelfs Michael van Gerwen ging eraan

Voor voetballer Wout Weghorst kwam dit jaar een droom uit, hij werd speler van Oranje. En hij viel niet alleen op als speler, hij kwam ook in beeld toen hij uit volle borst het Wilhelmus meezong. "Op het moment dat het volkslied klinkt, voelt het supergaaf.."

Tussen zenuwen en euforie: de gouden olympische dag van Esmee Visser

"Het schaatsen ging in de dagen ervoor zó lekker", zegt de olympisch kampioen van Pyeongchang terugkijkend. "Ik dacht: ik ga het gewoon doen, kom maar op."

'Gozer, doe normaal! Jij zou nooit meer kunnen hockeyen'

Dennis Warmerdam kreeg eind vorig jaar de diagnose kanker. "Ik heb een bizar jaar achter de rug. Maar ik ben er nog. En ik ga vol voor een terugkeer als tophockeyer."

Van der Breggen en de druk van de wereldtitel: 'Ik werd er chagrijnig van'

2018 was een jaar vol stress voor wielrenster Anna van der Breggen. "Ik kon met niemand meer gewoon een gesprek voeren. Als ik het woord 'WK' hoorde, werd ik al chagrijnig."

'Ik denk dat je niemand met Cruijff kan vergelijken. Mij sowieso niet'

Frenkie de Jong: "Ik moet bij Oranje een van de belangrijkste spelers worden door mezelf te blijven verbeteren. Als je namelijk op hetzelfde niveau blijft, word je uiteindelijk ingehaald."

STER reclame