1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Sport

'Cameraploegen zwermen om Monger heen, onbeschaamd zijn we'

Jonge Britse coureur is benen kwijt, maar Formule 1-droom niet

In de laatste dagen van 2018 graven de verslaggevers van NOS Sport in hun eigen werk om een voor hen gedenkwaardige reportage of bijzonder interview van het afgelopen jaar toe te lichten. Vandaag: Martin Vriesema en zijn ontmoeting met een ongewone jongen in de snelle en gevaarlijke wereld van de autosport.

"Daar in de paddock valt hij al snel op: Billy Monger, een 19-jarige jongen met twee kunstbenen. In Abu Dahbi is het warm en Monger geneert zich niet voor zijn protheses. T-shirt en korte broek, zo loopt hij langs de hospitality-units van de Formule 1-teams.

Hier is het glitter en glamour, Monger is het levende bewijs van de keerzijde van de autosport, hij verloor zijn benen bij een crash in de Formule 4. Het gevaar loert altijd. Alsof hij zijn collega's uit de Formule 1 daarvoor wil waarschuwen.

Cameraploegen zwermen om hem heen. Ik bekijk het tafereel van een afstandje. Onbeschaamd zijn we, wij journalisten. Een verhaal willen we scoren. Maar Monger heeft ook recht op aandacht. Zoals hij met tegenslagen is omgegaan, dat is bijna onmenselijk. Hij inspireert."

Een afspraak

"Monger wil nog steeds de opvolger worden van Lewis Hamilton. Ik heb een afspraak met hem de volgende dag in zijn hotel. De persvoorlichtster van het team verexcuseert zich, Monger is te laat. 'Hij is ook nog een beetje een puber', zegt ze.

Maar dan wel een puber die al veel heeft meegemaakt in zijn jonge leven. Een kwartiertje later meldt hij zich. Rustig, beleefd, sociaal zeer vaardig. De autosport heeft hem beschadigd, maar de liefde voor snelle auto's is gebleven. Zijn mooiste uitspraak in het interview: 'In een raceauto beoordeel je mij puur als coureur, voel ik me vrij'.

Ik hoop dat hij zijn droom alsnog verwezenlijkt. Go Billy Go!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl