1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Nieuws

'Ik ging viral met Laurel en Yanny op mijn 15e verjaardag'

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

Laurel of Yanny? Als je in mei dit jaar online was, dan is de kans groot dat je een video hebt gezien met de vraag welke van deze twee woorden je hoort in onderstaand audiofragment. De een hoort duidelijk Laurel, de ander zweert bij Yanny.

De verbazing van één Amerikaanse scholier was het startschot voor dit internetmysterie. "Ik kan het nog steeds niet bevatten", zegt de 15-jarige Katie Hetzel uit de staat Georgia in een interview met de NOS. Honderden miljoenen keren is het geluidsfragment afgespeeld, zowel op sociale- als traditionele media.

Luister het fragment hieronder nog even terug. Wat hoor jij? Laurel of Yanny?

Luister zelf: hoor jij Yanny of Laurel?

Van tabloidbladen tot gerenommeerde kranten werd er geschreven over het audioraadsel. Zelfs de Amerikaanse president Trump mengde zich op het hoogtepunt van de hype in de discussie of het nou Laurel of Yanny was.

Katie stelde als eerste deze vraag op internet. Haar Instagrampost leidde tot een kettingreactie. Een paar dagen later werd ze geïnterviewd op nationale tv. Ook werd ze gebeld door journalisten uit landen als Brazilië en India.

"Op den duur was ik echt overweldigd. Zeker omdat ik in die periode ook tentamens deed", zegt de scholier.

Katie Hetzel
"Ik ben dankbaar dat ik viral ging met iets positiefs"

Tijdens het studeren voor tentamens stuitte Katie op het bizarre geluidsfragment. Op de website Vocabulary.com zocht ze de betekenis van het woord laurel. In het Nederlands betekent het lauwerkrans, een symbool voor overwinning.

Ze luisterde naar de audio van het woord op de site en hoorde... Yanny? Verbaasd vroeg Katie haar klasgenoten om ook te luisteren. Het resultaat was gemengd: sommigen hoorden Laurel, anderen juist Yanny. Katie besloot het audioraadsel op sociale media te zetten. Haar Instagrampost werd gekopieerd en belandde ook op Reddit en Twitter.

Toen influencers als Cloe Feldman ermee aan de haal gingen, was het hek van de dam. Haar Laurel/Yanny-video zou uiteindelijk 27,5 miljoen keer worden bekeken.

Een dag na deze post was Katie jarig. "Het ging viral op mijn 15e verjaardag", zegt ze lachend. "Die dag was echt gestoord. Toen begonnen de grote celebrities erover te twitteren. Op school praatte men erover en steeds meer mensen kwamen erachter dat ik de aanstichter was. Heel spannend."

De dagen erop werd de hype groter en groter. De interviewverzoeken stroomden binnen. Ook familieleden en vrienden waren verbaasd over de hoeveelheid aandacht voor een internetraadsel, dat hun Katie was begonnen. "Mijn vader stond perplex."

Google Trends
Laurel en Yanny was wereldwijd een bijzonder populaire zoekterm in de maand mei

Op sommige dagen stond Katie extra vroeg op, voor een tv-interview in een stad in de buurt. Die kennismaking met de mediawereld is haar erg goed bevallen. "Ik denk dat ik misschien wel journalist wil worden", zegt ze nu.

Het meisje kreeg ook een rol in een voedselreclame aangeboden en die kans heeft ze gegrepen. "Hoeveel ik ermee heb verdiend? Dat weet ik niet precies, mijn vader heeft het afgehandeld." Sommige influencers verkochten ook mokken, bekers en T-shirts over Laurel en Yanny. Maar voor Katie was een reclamespotje meer dan genoeg. "Daar heb ik geen spijt van."

Is het nou Yanny of Laurel?

Voor iedereen die het zich afvraagt: zowel Yanny als Laurel is hoorbaar in het audiofragment. Yanny heeft een hoge frequentie en Laurel een lage frequentie. Hoe goed je gehoor is en via welk apparaat je het afspeelt, beïnvloedt welke van de twee je waarneemt. Maar Katie heeft een hoop 'alternatieve' theorieën gehoord.

"De gekste was waarschijnlijk dat het te maken had met je stemming. Als je chagrijnig was hoorde je Laurel, als je blij was Yanny."

Ondanks alle afleiding tijdens haar tentamenperiode, heeft Katie alle vakken gehaald. Ze kijkt tevreden terug op de ervaring. "Ik ben dankbaar dat ik viral ging met iets positiefs. Het was geweldig om mee te maken, maar ik ben ook blij dat ik nu weer een normaal leven heb."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl