NOS NieuwsAangepast

Terugkijken op 2018: alle eindejaarsverhalen op een rij

In de laatste dagen van het jaar hebben we in een serie verhalen teruggeblikt op de grote nieuwsgebeurtenissen in 2018. Hieronder hebben we ze gebundeld. Klik op de titel om het artikel te lezen.

Welke nieuwsonderwerpen speelden dit jaar op sociale media? Bekijk het in ons social jaaroverzicht.

Dany van Dijk was in augustus bij Lombok toen daar een verwoestende aardbeving plaatsvond. In dit verhaal blikt hij terug en vertelt hij hoe het met hem gaat.

Thimo Grutters was afgelopen augustus met zijn zusje en ouders in Indonesië, toen er een aardbeving plaatsvond.

Fortnite is verreweg het grootste spel van 2018. Ook mensen die niet gamen hebben er vaak wel íets over gehoord; het spel maakte de stap naar de mainstream. Toch werd die doorbraak aan het begin van dit jaar totaal niet verwacht.

We doken in de cijfers en geven antwoord op deze vragen: welk nieuwsonderwerp boeide jullie het meest? Welke specials werden het best bezocht? En, welke video's kregen jullie aandacht?

De NOS blikt aan het eind van het jaar traditiegetrouw terug op de levens van bekende en minder bekende mensen die het afgelopen jaar zijn overleden. Bekijk ons scrollverhaal.

Per 1 januari 2019 veranderen er weer allerlei wetten, regels en belastingtarieven. Zo gaat de btw omhoog, de inkomstenbelasting omlaag en wordt het partnerverlof langer. We hebben alle veranderingen op een rij gezet.

2018 was het jaar van de Nederlandse hiphop, blijkt ook uit de exclusieve streamingcijfers van Spotify. NOS Stories volgde voor een documentaire over hiphop in 2018 Jacin Trill. 20 jaar pas, met dit jaar 70 miljoen streams.

De Rohingya die vanuit Myanmar naar Bangladesh zijn gevlucht durven voorlopig nog niet terug. De repatriëring had op gang moeten komen, maar de vluchtelingen zijn bang voor wat ze in hun eigen land te wachten staat, zag correspondent Michel Maas.

Laurel of Yanny, wat hoor jij? Een audiofragment waarbij dat de vraag raasde dit jaar over het internet. Het begon allemaal bij een meisje van 15 uit de VS. We spraken haar.

Hoeveel brieven krijgen de makers van het populaire RTL-programma? Rijdt de bus echt die onlogische route? Hoe krijg je iemand uit Senegal hier met Kerst? Krijgen ze voorrang bij de ambassade? En lukt het ook wel eens niet? We vroegen het de makers zelf.

Fotograaf Josh Edelson trok in november naar het Amerikaanse stadje Paradise, dat vrijwel geheel in de as werd gelegd bij bosbranden. Met gevaar voor eigen leven maakte hij beelden die de hele wereld over gingen.

Jang Jin-sung (47) behoorde tot de inner circle van opperste leider Kim Jong-il, maar vluchtte naar Zuid-Korea. Op verzoek van de NOS blikt hij terug op dit historische jaar, waarin Kim Jong-un en president Moon elkaar meerdere keren ontmoetten.

2018 was ook het jaar van Lili en Howick, twee kinderen die uitgezet zouden worden, maar uiteindelijk toch in Nederland mochten blijven. Er zijn nog 740 kinderen zoals Lili en Howick - en niet 400, zoals Defence for Children dacht.

Dit jaar was een constante achtbaan voor de Tesla-topman. Zijn ambities lijken nog altijd oneindig, maar hij liep dit jaar ook vaak tegen grenzen op.

Persbureau Reuters selecteerde de meest in het oog springende foto's van dit nieuwsjaar. De makers vertellen kort het verhaal achter de foto.

Dit jaar ontstond bewustwording over de plasticproblematiek bij de industrie, politiek én consument. "Het kwartje is gevallen."

Afgelopen zomer kwamen er veel sterfgevallen van Nederlanders in het buitenland in het nieuws. Er overleden niet meer landgenoten in het buitenland dan in eerdere zomers, maar Buitenlandse Zaken had wel weer de handen vol aan vakantiegangers in nood.

In dit verhaal blikken we terug op de aardbeving van 5 augustus bij Lombok. De 23-jarige Dany vierde toen vakantie op de Gili-eilanden.

Geen idee waarover je het met familie of collega's moet hebben tijdens de feestdagen? Dankzij de gespreksgenerator van NOS op 3 kun je zo met iedereen in gesprek over het nieuws van 2018.

In de aanloop naar de internationale klimaattop in Polen, die in december werd gehouden, namen vier NOS-weerpresentatoren het weer van dit bijzondere weerjaar onder de loep.

Welke herinneringen hebben onze correspondenten aan 2018? Deze week blikken zes correspondenten terug in een reeks persoonlijke verhalen. Klik op de titel om het hele artikel te lezen.

De oorlog in Oost-Oekraïne is gewoon geworden

David-Jan Godfroid keerde terug naar Marioepol. Het lijkt alsof alleen de inwoners van dit conflictgebied zich nog zorgen maken over de oorlog. Zij hebben dan ook jaar in, jaar uit te maken met exploderende granaten in hun achtertuin.

Geen enkele andere Europese regeringsleider verkeerde afgelopen jaar in zwaarder weer. De Britse premier May kreeg veel narigheid over haar heen, maar behield haar zelfspot.

"Zelf ben ik een vrouw die hier nu al tien jaar woont, zonder vervelende ervaringen of gevoelens van grotere onveiligheid dan in Nederland."

Afrika-correspondent Elles van Gelder was in Ethiopië toen het land de vrede tekende met buurland Eritrea. "Het is bijzonder om in een land te zijn waar de inwoners de vrijheid proeven. Er heerst een gevoel van euforie."

Mustafa Marghadi, standplaats Rome, kijkt terug op zijn eerste jaar in Italië. Een achtbaan, noemt hij het. De ingestorte brug in Genua, tal van politieke ontwikkelingen: zijn telefoon stond maar weinig stil dit jaar.

Correspondent Michel Maas, standplaats Jakarta, blikt terug op een jaar vol rampen in Zuidoost-Azië. Kort voor Kerst werd 'zijn' Indonesië opnieuw opgeschrikt door natuurgeweld.

Rusland-correspondent David-Jan Godfroid gaat voor het eerst sinds 2014 terug naar de havenstad Marioepol, aan de Zee van Azov. Door het bezoek moet hij denken aan alles wat er vier jaar geleden gebeurde in Oekraïne.

Ook de verslaggevers van NOS Sport graven in hun eigen werk om een voor hen gedenkwaardige reportage of bijzonder interview van het afgelopen jaar toe te lichten. Er komen dagelijks nieuwe verhalen bij. Klik op de titel om het hele artikel te lezen.

Ayolt Kloosterboer wijkt af van het protocol en rakelt een bijzonder verhaal van tien jaar geleden op.

Kees Jongkind zag voor zijn ogen het beeld over het WK van 1978 veranderen.

Martin Vriesema en zijn ontmoeting met Billy Monger, een ongewone jongen van 19 in de snelle en gevaarlijke wereld van de autosport.

Vlado Veljanoski maakte shorttracker Sjinkie Knegt mee bij de NK autocross.

Léon Haan kiest voor een bijzondere reportage over Sifan Hassan, maar staat ook stil bij een heftig moment met Churandy Martina.

Joep Schreuder over zijn absurde dagen in Rusland tijdens het WK voetbal, dat uiteindelijk werd gewonnen door Frankrijk.

Erik van Dijk, die schaatser Kjeld Nuis net op tijd voor de camera kreeg.

Han Kock interviewde wielrenner Tom Dumoulin dit jaar maar liefst 73 keer (!). Of een van die gesprekken hem is bijgebleven?

Maarten Tip was met de volleybalsters mee naar Japan, die het WK daar als vierde afsloten. Het team is heel toegankelijk, merkte hij.

Bert Maalderink kijkt terug op zijn rol bij het wereldkampioenschap voetbal in Rusland.

Angelo Terwiel trof voetbalster Lieke Martens op een gevoelig moment.

Matthijs Weststrate en zijn bezoek aan Rafael van der Vaart.

Yara van Kerkhof

Tot slot blikt NOS Sport met tien sporters terug op 2018. Dit zijn de verhalen:

Voor shorttrackster Yara van Kerkhof was het een emotioneel jaar. Vreugde over twee olympische medailles, maar ook verdriet wegens een dopingzaak.

"Ik kon me niet voorstellen dat er meiden waren die moe waren van voetbal. En nu ben ik degene met dat gevoel", zegt de keeper van het Nederlands vrouwenelftal.

Rutger Smith, Nederlands succesvolste mannelijke atleet van deze eeuw, sloot zijn topsportloopbaan dit jaar af.

In mei kreeg schaatscoach Wouter Olde Heuvel een hersenbloeding. "2019? Ik hoop vooral dat het een rustig jaar wordt."

"Als ik erover praat, krijg ik nog steeds kippenvel", zegt de Europees Kampioen schoonspringen op de 10-metertoren.

Voor voetballer Wout Weghorst kwam dit jaar een droom uit, hij werd speler van Oranje. En hij viel niet alleen op als speler, hij kwam ook in beeld toen hij uit volle borst het Wilhelmus meezong. "Op het moment dat het volkslied klinkt, voelt het supergaaf.."

"Het schaatsen ging in de dagen ervoor zó lekker", zegt de olympisch kampioen van Pyeongchang terugkijkend. "Ik dacht: ik ga het gewoon doen, kom maar op."

Dennis Warmerdam kreeg eind vorig jaar de diagnose kanker. "Ik heb een bizar jaar achter de rug. Maar ik ben er nog. En ik ga vol voor een terugkeer als tophockeyer."

2018 was een jaar vol stress voor wielrenster Anna van der Breggen. "Ik kon met niemand meer gewoon een gesprek voeren. Als ik het woord 'WK' hoorde, werd ik al chagrijnig."

Frenkie de Jong: "Ik moet bij Oranje een van de belangrijkste spelers worden door mezelf te blijven verbeteren. Als je namelijk op hetzelfde niveau blijft, word je uiteindelijk ingehaald."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl