1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Schaatsen

'Nuis was meer timide dan normaal, maar daar zochten we niks achter'

Nuis niet veranderd: 'Helemaal geen laidback houding'

In de laatste dagen van 2018 graven de verslaggevers van NOS Sport in hun eigen werk om een voor hun gedenkwaardige reportage of bijzonder interview van het afgelopen jaar toe te lichten. Vandaag: Erik van Dijk, die Kjeld Nuis net op tijd voor de camera kreeg.

"De reportage met Kjeld Nuis vond ik een van de mooiste reportages van het jaar. Op het nippertje ging het goed. Tweeënhalve dag waren we in het Zuid-Duitse Inzell voor het maken van verschillende voorbeschouwingen voor het begin van het schaatsseizoen. Robbert de Rijk als producer, Arjan Ekster als cameraman en ik als verslaggever.

Het was een ingewikkeld programma: verschillende ploegen met verschillende olympisch kampioenen op verschillende locaties. Met Nuis hadden we een interviewafspraak op dag 1. Eerst zouden we een interview afnemen, een dag later wat schaatsbeelden.

Leuk plekje

We hadden voor het interview nog wat tijd en Nuis wilde eerst fietsen. Mooie beelden gegarandeerd in de omgeving van Inzell. We hadden een drone mee, filmden vanuit de auto en zo konden we Nuis goed volgen.

Hij was iets meer timide dan normaal. Daar zochten we niets achter en na het fietsen zouden we hem interviewen bij zijn hotel. Maar Nuis bleek iets onder de leden te hebben en moest afzeggen.

Op dag 2 lag Nuis nog steeds ziek op bed. Geen schaatsbeelden, geen interview. De volgende dag zouden we in de middag weer richting Nederland vertrekken. Om 16.00 uur. Nuis voelde zich gelukkig beter en wilde wel even praten. Het liefst in het hotel, maar als we dichtbij een leuk plekje vonden, wilde hij ook wel op een andere locatie zitten.

Korrel zout

Veel tijd hadden we niet. Ik moest nog een reportage monteren in de ochtend. Cameraman Ekster zei: "Ik zoek wel wat." En hij kwam blij terug: "Ik heb wel een ideetje en het is vlakbij."

NOS
Cameraman Arjan Ekster samen met Kjeld Nuis

"Toen we samen naar de plek vertrokken, bleek het begrip vlakbij met een korrel zout te zijn genomen. We moesten toch nog een kwartiertje toeren voor we op de plek van bestemming waren. Bij een morsige boerderij en een blubberig veld naast een nieuwbouwwijk. Oef, dacht ik, toen een boze boer op ons afstapte om ons van zijn erf te jagen.

De boer was gelukkig te paaien door een paar keer 'Hollandische Fernsehen' te roepen en een 'Olympia Meister' aan te kondigen.

Gierende banden

De afstand bleek geen probleem en de boer had alleen maar aandacht voor de drone (hij is als je goed kijkt ook zichtbaar in het droneshot van het interview). De plek bleek echt een gouden vondst. Gelukkig was Nuis net op tijd weer beter en zat hij goed in zijn vel. Wat volgde, was een mooi en open gesprek. Op zomaar een boomstronk, naast een schattig beekje en met een prachtige achtergrond.

Op het nippertje, want met gierende banden moesten we daarna richting luchthaven van München. Maar wetende dat we een mooi moment mee naar huis konden nemen."

NOS
Robbert de Rijk bestuurt de drone

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl