1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Voetbal

'Ineens kwam bij Brandts het besef dat zijn aanwezigheid cruciaal was'

'Dwaze Moeders' bedanken het Oranje van 1978

In de laatste dagen van 2018 graven de verslaggevers van NOS Sport in hun eigen werk om een voor hen gedenkwaardige reportage of bijzonder interview van het afgelopen jaar toe te lichten. Vandaag: Kees Jongkind, die voor zijn ogen het beeld over het WK van 1978 zag veranderen.

"Tijdens de opnames van Andere Tijden Sport in Argentinië over het WK van 1978 kwamen we tot een ander inzicht over dat toernooi. De geschiedenis werd als het ware herschreven. En dat is toch wat je wilt met een geschiedenisprogramma.

Iedereen zei altijd dat we als Nederland nooit naar dat WK hadden moeten gaan vanwege het juntaregime van Jorge Videla. Wij - het Andere Tijden-team samen met oud-internationals Arie Haan en Ernie Brandts - werden op het Plaza de Mayo echter overvallen door de Dwaze Moeders, die zeiden dat het juist goed was dat wij Nederlanders naar Argentinië waren gekomen.

In het kielzog van Oranje kwamen namelijk ook kritische Nederlandse journalisten, die niet tegen te houden waren. Er werd door de VARA zelfs met een cameraploeg gedraaid op het Plaza de Mayo. De Dwaze Moeders zeiden: als die toen geen beelden van ons hadden gemaakt, hadden wij nu niet meer bestaan.

Cruciaal

Dat raakte Haan en Brandts enorm. Ineens kwam bij hen het besef dat hun aanwezigheid bij het WK cruciaal was geweest. Ze hadden zich altijd afgevraagd: hadden we wel moeten gaan? Dit nam een heleboel zorgen bij ze weg.

Het veranderde ook direct de insteek van ons programma. We wilden veertig jaar na de verloren WK-finale terugblikken op het toernooi door de ogen van de Argentijnen, die in Haan en Brandts dan twee oude tegenstanders zouden ontmoeten. Dat is ook gebeurd, maar in een volledig ander perspectief."

  • Andere Tijden Sport: WK '78, 'Dwaze Moeders' en de paal
  • Andere Tijden Sport keert terug naar het WK van '78 en de 'Dwaze Moeders'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl