1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Sport

'Sjinkie zat naast mij op de achterbank en dat vrat aan hem'

Knegt rijdt zijn rondjes in de modder tijdens NK autocross

In de laatste dagen van 2018 graven de verslaggevers van NOS Sport in hun eigen werk om een voor hen gedenkwaardige reportage of bijzonder interview van het afgelopen jaar toe te lichten. Vandaag: Vlado Veljanoski, die Sjinkie Knegt meemaakte bij de NK autocross.

"Shorttracker Sjinkie Knegt die naar de NK autocross - zijn zomerhobby - gaat. Het was zo'n dag waarbij de sporter alles toeliet en dat is voor mij als maker met de cameraman, de geluidsman en de editor anders dan alle andere verhalen. Dit zijn voor ons de krenten. Het was een bijzondere, leuke, hilarische dag.

Dat hij zes maanden later thuis in zijn werkplaats ernstig spierletsel opliep en weken is uitgeschakeld doordat hij bekneld raakte tussen een vorkheftruck en een deur... Tja, ik vroeg hem in de reportage van mei 2018 ook al wat de bondscoach van zijn autoavonturen vond."

De oorsprong

"Een dag nadat Suzanne Schulting in Zuid-Korea olympisch kampioen was geworden, maakten we met de cameraploeg een day-after item bij het Holland House aan het strand van Gangneung.

Er was vooraf afgesproken dat Schulting met ons zou terugrijden naar het olympisch dorp. Maar Knegt was die ochtend met zijn gezin ook bij het Holland House. Hij zag ons en vroeg of hij met ons mocht meerijden. En zo zat Sjinkie naast mij op de achterbank, Schulting als de grote kampioene voorin.

Ik volg hem al een aantal jaren op verschillende toernooien en ik zag aan zijn blik dat het aan hem vrat dat hij als een van de favorieten geen gouden plak wist te winnen, maar dat spreekt hij niet uit. Sjinkie had ook voorin willen zitten als olympisch kampioen.

Nu moest hij genoegen nemen met zilver op de 1.500 meter. Op die achterbank hebben we afgesproken uit te kijken naar een volgend topevenement: de NK autocross."

"Knegt is een autofreak. Hij koopt graag bijzondere oude auto's en verbouwt ze compleet. Ik ben jaren geleden weleens bij hem thuis geweest in een Fries gehucht. In zijn vrije tijd ontspant-ie in zijn garage, alsof-ie in een snoepwinkel speelt.

In mei 2018 scheurde hij in Haarle, in Overijssel, op een omgeploegd weiland door de modder in een door hem zelf gemaakte oranje auto. Na elke manche ging hij meteen onder de auto liggen sleutelen en de motor afstellen. Met hamers en schroevendraaiers beukte hij tegen het plaatwerk om de bolide weer te prepareren.

Zijn moeder bakte voor iedereen hamburgers en shoarmavlees. Sjinkie was omringd door zijn ouders en autovrienden. De passie en autoliefde spatte van zijn gezicht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl