Presentator Robert ten Brink vangt Yuri uit Kaapverdië op bij de gate
NOS Nieuws

Geliefden samenbrengen met Kerst; zo doet All You Need Is Love dat

  • Jikke Westerink

    redacteur Online

  • Jikke Westerink

    redacteur Online

Al sinds 1992 vaste prik op Kerstavond: de kerstspecial van All You Need Is Love. Onder de noemer 'Niemand mag met Kerst alleen zijn', brengt presentator Robert ten Brink - dokter Love - ook vanavond weer geliefden samen. Hoe krijgt de redactie het elk jaar weer voor elkaar dat mensen wél naar Nederland komen terwijl geliefden radeloos lijken? En rijdt de bus echt die onlogische route? Van de brieven tot de uitzending: een kijkje achter de schermen.

"Even kijken." Eindredacteur Linda van den Dikkenberg scant de mappen van All You Need Is Love. Ze staat zelf te kijken van de hoeveelheid brieven: ruim 4000. "We zitten hier nu ook even van: hebben we die allemaal gelezen?!"

Met zeven redacteuren en één eindredacteur zit de redactie van de All You Need Is Love Kerstspecial vanaf begin november klaar om zich fulltime te storten op de uitzending. "Het is een enorme administratie. In de ochtend verdelen we alle binnengekomen mails onder de redacteuren." Een voor een worden de brieven gelezen en beoordeeld of ze geschikt zijn. Van de 4000 brieven halen zo'n twintig verhalen de uitzending.

"Alles is een verhaal, maar je moet natuurlijk ook rekening houden met de balans van het programma", legt Van den Dikkenberg uit. "Je wilt een aantal liefdes, een aantal familieverhalen en dan gaat het op gevoel."

Dat gevoel heeft niet alleen te maken met hoelang geliefden elkaar niet hebben gezien, legt ze uit. "Dit jaar herenigen we Yuri uit Kaapverdië met zijn vriendin. Ze hebben elkaar dit jaar nog gezien, maar de vrouw is vijf maanden geleden bevallen van hun dochtertje Yarah. Hij heeft zijn eigen kind nog nooit vastgehouden. Zo'n verhaal haalt de uitzending ook."

Yuri uit Kaapverdië ziet zijn dochtertje Yarah voor het eerst

Als eenmaal voor een verhaal is gekozen, wordt de 'buitenland-kant' benaderd. "Voordat iemand in het vliegtuig zit, gaat er heel wat aan vooraf", legt redacteur Vera van Santvoort uit. Bij het aanmeldformulier vullen mensen alle contactgegevens in, maar soms kloppen die niet, of ontbreekt er iets. "Dan moeten wij die stiekem proberen te achterhalen."

Soms krijgt de redactie een brief binnen van iemand die wel een adres, maar geen telefoon heeft. "Dan proberen we via een telefoonboek contact te zoeken met iemand in dezelfde straat en zeggen we: hoi, we zijn van de Nederlandse televisie, kun je even naar de buren lopen?"

Er zijn ook gebieden, met name in Afrika, waar helemaal geen telefoon- of internetverbinding is. "Dan moeten we ze via een ander dorp proberen te bereiken", vertelt ze.

Soms moeten we iemand vragen om van Senegal naar Gambia te reizen om een paspoort op te halen.

Vera van Santvoort, redacteur

Zijn de brieven geselecteerd en is de 'buitenland-kant' benaderd, dan moet er geregeld worden dat hij of zij hierheen komt. Hoe lukt het de redactie ieder jaar weer mensen naar Nederland te laten komen voor wie het zelf onmogelijk leek? "Ik heb in de tien jaar dat ik hier werk al heel wat visa aangevraagd", zegt Van Santvoort lachend. "En je wordt er ook steeds beter in, we weten inmiddels wie we op verschillende ambassades moeten hebben."

Niet iedereen heeft een paspoort en niet in elk land zit een ambassade. Van Santvoort: "We moesten iemand uit Gambia vragen om naar Senegal te reizen, om daar bij de dichtstbijzijnde ambassade een paspoort op te halen."

De redactie moet precies dezelfde stappen doorlopen als ieder ander die een visum wil aanvragen, legt ze uit. Ook zij moeten alles aanleveren: een vlieg- en retourticket, een reisverzekering, een werkgeversverklaring, enzovoort. Maar het voordeel is wel dat ze het al jaar in jaar uit doen. Eindredacteur Van den Dikkenberg: "We zijn afhankelijk van de ambassade, je hoopt dat daar iemand zit die het programma leuk vindt, waardoor ze gaan versnellen."

Van Santvoort vult aan: "Een visumaanvraag duurt gemiddeld vijftien werkdagen. Die tijd hebben we niet. Het is dus een voordeel als de ambassade ons kent en dat wij inmiddels weten welke weg we moeten bewandelen."

Bij het ene land gaat het makkelijker dan bij het andere, legt Van Santvoort uit. In Kaapverdië zat een Portugees visum-kantoor, dat All You Need Is Love niet kent. "Toen wij belden zeiden ze: 'ja, het zal wel, wie ben jij?' Ze geven niet zomaar een visum. We hebben iemand uit Ecuador naar Peru laten vliegen omdat we daar goede ervaringen hebben met de Nederlandse ambassade."

Het grootste voordeel is dat het bedrijf achter het programma, EndemolShine Nederland, garantstaat. "Wij garanderen dat we ze op de juiste dag weer terugbrengen naar Schiphol en dat ze terugvliegen."

Ja er is altijd iemand thuis en de bus rijdt écht die onlogische route.

Linda van den Dikkenberg, eindredacteur

Is het paspoort, visum, reis en verblijf geregeld, dan komen ze eindelijk naar Schiphol.

Het ophalen op Schiphol gebeurt allemaal op één dag, de dag voordat ze hun geliefden ontmoeten. "Ze kunnen niet al drie dagen in Nederland zijn, want dan moeten ze wel een heel lange smoes bedenken. De Nederlandse kant moet niks doorkrijgen, dus zijn ze vooraf zo kort mogelijk in Nederland", zegt Van Santvoort.

Alle gasten uit het buitenland worden naar hetzelfde hotel gebracht. En de dag daarna is het zo ver: de ontmoeting. "En ja, ze zijn al-tijd thuis als Robert ten Brink aanbelt", lacht Van den Dikkenberg. "Maar dat komt omdat er altijd iemand in het complot zit."

"En ja, daardoor rijdt de bus soms echt die onlogische route", beaamt Van den Dikkenberg. "Soms rijden we van Brabant naar Den Helder en weer terug.

Linda van den Dikkenberg (links) en Vera van Santvoort bij de All You Need-bus

Alles bij All You Need Is Love is traditie. "Dus ook dit jaar weer de bus, het ophalen op Schiphol met de stewardessendans en het zogenoemde sprookjesitem", verklapt Van den Dikkenberg. Verder komt de uitzending gewoon weer uit de welbekende studio, maar reist Robert ook af naar Lapland en wordt een familie herenigd in een pretpark.

En nee, geen awkward momenten van onbeantwoorde liefdes of mislukte ontmoetingen. "Daar hebben we de serie voor. Bij de Kerstspecial gaat het erom dat mensen écht bij elkaar willen zijn. Want dat is het motto: 'Niemand mag met Kerst alleen zijn'."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl