"Hoe kan iemand hier nou iets anders in horen?" Het ongeloof op het internet was groot toen deze week de discussie ontstond over een opvallend geluidsfragment. De een hoorde duidelijk Yanny, terwijl de ander zwoer bij Laurel. Ook in het Witte Huis was er volop onenigheid over.

"Zó duidelijk Laurel", zegt Ivanka Trump in een vannacht gepubliceerde video. Ze heeft volop medestanders, zoals vice-president Mike Pence: "Wie is er nou voor Yanny?" Perschef Sarah Huckabee Sanders wordt gevraagd of het klopt dat ze ook in het Laurel-kamp zit. "Dat is fake news, ik hoor alleen Yanny."

President Trump hoort geen van beiden. "Het is covfefe", refereert hij met een grap aan zijn raadselachtige tweet van een jaar geleden.

Laurel? Yanny? Trump hoort covfefe

Het geluidsfragment is de afgelopen dagen, alleen al op Twitter, tientallen miljoenen keren beluisterd. Neurowetenschapper Lars Riecke legde aan NOS op 3 uit dat het een kwestie van perceptie is. Zowel Laurel als Yanny is te horen, maar allebei op een andere frequentie.

The New York Times heeft een schuifbalkje gemaakt waardoor dat effect goed hoorbaar is.

Laurel is op een relatief lage frequentie te horen, Yanny juist op een hoge. Hoe jonger je dus bent, en hoe 'beter' je gehoor is, hoe groter de kans is dat je Yanny waarneemt. Ook heeft het apparaat waarop je luistert invloed op de uitkomst.

Luister zelf: hoor jij Yanny of Laurel?

STER reclame