Aangepast

Dit zegt de wetenschap over dat gekke 'Laurel of Yanny'-fragmentje

Hoor jij Laurel of hoor jij Yanny? Die vraag houdt het internet bezig sinds dit korte audiofragmentje werd geplaatst op het forum Reddit.

Luister het fragment hieronder om te weten in welk kamp je zit - en check daarna bij iemand in de buurt of die hetzelfde hoort.

Luister zelf: hoor jij Yanny of Laurel?

Het punt is dat er geen goed of fout is in dit geval, het is puur perceptie. Beide namen zijn te horen, het verschilt alleen per persoon wat je brein ervan maakt. Dat werkt ongeveer zoals bij psychologische plaatjes waar twee verschillende vormen in te zien zijn.

Veel mensen hebben het over een illusie, maar dat is het niet, zegt Lars Riecke van de universiteit van Maastricht. De docent auditieve neurowetenschappen nam het audio-fragmentje onder de loep en vermoedt dat beide namen door elkaar gemixt zijn.

"Bij een illusie neem je iets waar wat er eigenlijk niet is, maar hier hoor je beide woorden. De één op een hoge frequentie en de ander op een lagere frequentie. Doordat de verhouding tussen de frequentie precies op een grens ligt, waarop veel mensen gehoorverlies krijgen, hoort ongeveer de helft Laurel en de andere helft Yanny."

En daarin speelt leeftijd een rol. Jonge mensen zouden eerder Yanny horen, omdat de klank van het woord een hogere frequentie heeft. Naarmate je ouder wordt, gaat het bereik van je gehoor achteruit en zou de kans groter zijn dat je Laurel hoort.

Hoor je soms Laurel, soms Yanny? Dan komt dat waarschijnlijk door het apparaat waarmee je het beluistert, zegt Riecke. "Een computer, smartphone of koptelefoon kan het geluid net veranderen, waardoor je de ene keer de hoge frequenties (dus Yanny) beter hoort, en de andere keer de lagere (dus Laurel)."

De tweet waarin het geluidsfragment te horen is, is tienduizenden keren gedeeld.

Er was eerder zo'n online discussie bij The Dress, een jurk die volgens sommigen blauw-zwart was en volgens anderen goud-wit. Ook daar was het een gevalletje individuele perceptie.

Zie je hier blauw-zwart, of goud-wit?

Deel artikel: