The Dress: is 'ie blauw-zwart, of goud-wit?

#TheDress: meerderheid ziet blauw-zwart

Is deze jurk blauw en zwart, of goud en wit? Die vraag houdt het internet al de hele dag bezig. Een deel van de mensen ziet blauw-zwart, een ander deel ziet goud-wit.

We vroegen jullie welke kleurencombinatie op jullie netvlies verschijnt bij het kijken naar deze foto. Meer dan 25.000 mensen reageerden op onze poll. 58 procent ziet een blauwzwarte jurk, de overige 42 procent zweert bij een goud-witte combinatie.

Je vraagt je misschien af: hoe werd deze discussie zo groot?

Iemand postte de jurk op een blog van Tumblr, en in de comments werd duidelijk dat de kleur van de jurk niet voor iedereen hetzelfde is. En omdat iedereen toch zeker niet blind is, verdeelt #TheDress mensen op social media en op kantoren. De discussie over de kleur van de jurk ging viral (inmiddels heeft #whiteandgold een eigen wiki).

Hieronder kan je schuiven tussen de ene versie en de andere versie. De blauw-zwarte is het origineel, de wit-gouden versie hebben we veel extra belichting aan toegevoegd in Photoshop.

De foto van de jurk werd gepost door de 21-jarige zangeres Caitlin McNeill uit Schotland. Aan Business Insider vertelt ze dat de jurk van de moeder van een bevriende bruid was. Toen een van Mcneills vriendinnen ging trouwen, stuurde die moeder een foto van de jurk naar die vriendin. Daar begon het: de vriendin en haar verloofde waren het niet eens over de kleur.

Dus zette ze de foto op Facebook, waar haar vrienden ook allemaal wat anders zagen. McNeill besloot de foto op Tumblr te zetten. Die post ging viral.

Achter dit belangrijke debat over de kleur van de jurk, schuilt een interessant wetenschappelijk verhaal. Want hoe kan het nou dat mensen de kleur van een jurk TOTAAL anders zien?

Het heeft allemaal te maken met de context van het plaatje. Alle objecten reflecteren licht, en in die reflectie zitten verschillende kleuren. Je hersens bepalen welke kleuren je onderscheidt als de 'echte' kleur van het object. Dat vertelt Jay Neitz, neurowetenschapper aan de Universiteit van Washington, aan Wired.

Ook onderzoekers discussieren over de jurk

Neitz doet al dertig jaar onderzoek naar hoe mensen de kleur van dingen verschillend kunnen zien. "Dit is een van de grootste individuele verschillen die ik heb gezien", zegt hij. Een andere wetenschapper vertelt dat je hersens proberen om te compenseren voor de tinten van daglicht: "Sommigen halen dan het blauwe eruit, waardoor de jurk wit en goud wordt. Anderen halen juist het goud eruit en zien dan blauw en zwart."

Ja, oké. En wat is het nou?

Oh ja. En natuurlijk om het af te sluiten: de jurk is blauw-zwart. Twee redenen: de jurk is te koop voor 77 dollar (en duidelijk blauw-zwart). En zangeres McNeill trad met haar band op op de bruiloft waar de jurk aanwezig was. Ze heeft het gezien: de jurk is blauw-zwart, en deze tweede foto bewijst dat.

Deel artikel: