Midden-Oostenblog
Oorlog Hamas-Israël
NOS NieuwsAangepast

Hamas wijst nieuwste voorstel staakt-het-vuren af • Blinken in Tel Aviv

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. Hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen. Hier bekijk je onze interactieve special over de machtsstrijd in het Midden-Oosten.

liveblog gesloten

Hamas wijst nieuwste voorstel staakt-het-vuren af

Hamas heeft het nieuwste voorstel voor een staakt-het-vuren afgewezen. Bemiddelaars van de VS, Egypte en Qatar kwamen deze week in Doha met een plan dat bedoeld was om de pijnpunten bij zowel Israël als Hamas weg te nemen. Maar de terroristische organisatie zegt nu dat het plan te veel tegemoetkomt aan de Israëlische premier Netanyahu.

De Palestijnse groepering beschuldigt Netanyahu ervan "nieuwe voorwaarden en eisen te stellen" waardoor de onderhandelingen bewust getorpedeerd worden. Zo worden er volgens Hamas opeens nieuwe voorwaarden gesteld aan de ruil van gijzelaars tegen Palestijnen die vastzitten in Israël.

Verder is Hamas het oneens met de wens van Israël om na het einde van de oorlog militairen aanwezig te houden op strategische plekken in de Gazastrook, zoals de grenspost bij Rafah.

Het is de bedoeling dat de gesprekken over een staakt-het-vuren dinsdag in Caïro verdergaan. Het is onduidelijk of deze afwijzing daar verandering in zal brengen.

Blinken geland in Tel Aviv voor onderhandelingen

De Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken is geland in Tel Aviv, in aanloop naar het hervatten van de onderhandelingen over een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. Het is zijn tiende bezoek aan de regio sinds het uitbreken van de oorlog in oktober.

Blinken heeft morgen een ontmoeting met premier Netanyahu en andere Israëlische kabinetsleden. Daarna reist hij af naar Egypte. In Caïro worden komende week de onderhandelingen hervat die deze week in Doha weer waren opgestart.

Het is nog te vroeg om te zeggen of deze nieuwe onderhandelingsronde daadwerkelijk een resultaat zal opleveren. De afgelopen maanden kregen de onderhandelingen meerdere keren een impuls en waren er ook af en toe hoopvolle geluiden te horen, maar een akkoord werd nooit bereikt.

Bemiddelaars van de VS, Egypte en Qatar legden deze week een plan op tafel dat de pijnpunten moet wegnemen. De Amerikaanse president Biden toonde zich vrijdagavond optimistisch over een akkoord, al zei een Hamas-woordvoerder gisteren daarover dat enig optimisme over een deal een illusie is.

De Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken

19 doden bij Israëlische aanvallen in Gazastrook

Israëlische aanvallen in de Gazastrook hebben afgelopen nacht aan zeker negentien mensen het leven gekost. Bij een daarvan, in een woning in Deir al-Balah in Centraal-Gaza, kwamen een vrouw en zes kinderen om, schrijft persbureau AP.

Israël zegt dat het probeert om levens van burgers te beschermen, maar dat Hamas burgers als menselijk schild gebruikt om zijn strijders, wapens en tunnels te beschermen.

Het Israëlische leger zei woensdag dat het sinds het begin van de oorlog in Gaza 17.000 "terroristen" heeft gedood. Bewijs daarvoor is niet aangeleverd. Volgens de VN zijn in diezelfde periode zeker 39.677 mensen in Gaza omgebracht. Dat zou erop wijzen erop dat het merendeel van de gedode Palestijnen burgers waren.

Een familielid neemt afscheid van slachtoffers van het bombardement in Deir Al-Balah

'Gedode Hezbollah-leider Shukr werd naar bovenste etage gelokt'

Hezbollah-leider Fuad Shukr werd voordat hij in juli door Israël werd omgebracht naar zijn woning op de bovenste verdieping van een gebouw in Beiroet gelokt. Daar was de kans groter dat hij de Israëlische luchtaanval niet zou overleven. Dat schrijft The Wall Street Journal in een reconstructie van de aanslag.

Shukr bevond zich op 30 juli in het kantoor op de eerste verdieping van hetzelfde gebouw. Volgens een bron bij Hezbollah werd hij daar door een onbekende gebeld. Die zei dat hij naar zijn woning op de zesde verdieping moest gaan. Om ongeveer 19.00 uur sloeg een raket in of vielen er bommen, waardoor de bovenste vier verdiepingen werden weggeslagen. Ook Shukrs vrouw, twee andere vrouwen en twee kinderen kwamen om. Meer dan zeventig mensen raakten gewond.

Volgens de bron is Shukr waarschijnlijk gebeld door iemand die Hezbollahs interne communicatienetwerk heeft gehackt.

Fuad Shukr

'Amerikaans compromis voor bestand gaat voorbij aan twee Israëlische eisen'

Het Amerikaanse compromisvoorstel voor een bestand in de oorlog in Gaza gaat voorbij aan twee eisen die Israël op tafel heeft gelegd: een blijvende Israëlische aanwezigheid aan de grens tussen Gaza en Egypte en controle door Israël op de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen van het zuiden naar het noorden van Gaza. Dat schrijven Israëlische media op basis van anonieme bronnen.

Beide eisen zijn voor Israël belangrijk omdat het wil voorkomen dat Hamas of andere strijdgroepen zich herbewapenen. Hamas houdt vast aan de eis dat Israël zich volledig uit Gaza terugtrekt.

Volgens Channel 12 heeft premier Netanyahu vandaag nog overleg met zijn onderhandelaars, voordat die weer naar Cairo vertrekken. Daar worden de onderhandelingen voortgezet die afgelopen week in Doha werden hervat. Netanyahu ontvangt vandaag of morgen ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken, die naar verwachting Netanyahu met klem zal vragen het voorstel dat nu op tafel ligt te accepteren.

Tienduizenden mensen de straat op in Israël voor een staakt-het-vuren

In Israël zijn vanavond tienduizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren voor een staakt-het-vuren en tegen de Israëlische regering. Onder meer in Tel Aviv, Jeruzalem en Haifa verzamelden zich duizenden mensen.

Volgens de betogers is een akkoord tussen Hamas en Israël de enige manier om de gijzelaars die nog vastzitten in de Gazastrook terug te krijgen. Ook willen ze dat premier Netanyahu zich meer bezighoudt met de vrijlating. Naar schatting houdt Hamas nog meer dan honderd gijzelaars vast.

Deze week werden de onderhandelingen over een staakt-het-vuren weer hervat. De gesprekken gaan komende week verder in Caïro, met bemiddelaars van de VS, Egypte en Qatar.

Demonstranten in Tel Aviv

Nederlanders beschermen Palestijnen op Westoever tegen kolonisten

Nederlandse vrijwilligers beschermen Palestijnse boeren op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever tegen Israëlische kolonisten die hen steeds vaker en met meer geweld van hun land jagen en wegpesten.

"Ik als westerse vrouw loop risico, maar dat is niet te vergelijken met het risico van de Palestijnen hier momenteel", zegt vrijwilliger Maartje Baart:

Maartje (24) beschermt Palestijnse boeren tegen Israëlische kolonisten

Vaccinatiecampagne tegen polio begint komende week

In Gaza gaat de komende week een poliovaccinatiecampagne voor kinderen onder de 10 jaar van start. Het ministerie van Gezondheid werkt daarbij samen met de VN-organisaties UNWRA en Unicef.

Vorige maand waarschuwde het ministerie dat een polio-epidemie op uitbreken stond, omdat het virus in het rioolwater was aangetroffen. Gisteren werd bekend dat een tien maanden oude, ongevaccineerde baby polio heeft. Dat is het eerste geval in Gaza in 25 jaar. Elders in Gaza zijn nog twee verdachte gevallen bekend.

Lekkende rioolbuizen

Polio is een zeer besmettelijke ziekte die kan leiden tot verlamming en hersenontsteking of hersenvliesontsteking. Besmettingen worden niet altijd onderkend omdat de symptomen, zoals verkoudheid en koorts, mild kunnen zijn.

Door de omstandigheden in Gaza kan het virus zich snel verspreiden. Door de oorlog kampt het gebied met bergen afval, lekkende rioolbuizen, verontreinigd drinkwater en zeer gebrekkige sanitaire voorzieningen.

Kinderen in Deir al-Balah waar ook de baby vandaan komt

Hamas-woordvoerder: optimisme over deal is een illusie

Een woordvoerder van Hamas zegt dat de gedachte dat Israël en Hamas snel tot afspraken kunnen komen over een staakt-het-vuren in Gaza en het vrijlaten van gijzelaars en gevangenen een illusie is. De onderhandelingen die deze week werden hervat, gaan volgende week verder. De Amerikaanse president Biden toonde zich gisteravond optimistisch over een akkoord, al moet er nog wel een aantal kwesties worden opgelost. "We zijn er nog niet", zei hij.

Hamas-woordvoerder Samu Abu Zuhri zegt dat Israël de pogingen blokkeert om de afspraken af te ronden en daarbij de steun heeft van de VS. "We hebben hier niet met echte onderhandelingen te maken, maar met een Amerikaans dictaat", zei hij. Het is onduidelijk of Hamas er echt zo over denkt of dat dit bij de onderhandelingstactiek van Hamas hoort.

Bemiddelaars van de VS, Egypte en Qatar hebben deze week een plan op tafel gelegd dat de tegenstellingen die er nog zouden zijn, moet wegnemen. De onderhandelingen gaan komende week verder in Caïro.

'Israëlische aanval doodde 18 leden van één familie'

Bij de Israelische aanval van vannacht op een huis en een opslagplaats bij az Zawayda zijn volgens persbureau AP achttien leden van één familie om het leven gekomen: een man, zijn twee vrouwen, elf van hun kinderen, een grootmoeder en drie andere verwanten. Een verslaggever van AP stelde dit vast in het ziekenhuis in Deir al-Balah waar de slachteroffers naartoe zijn gebracht.

De vader van het gezin was een groothandelaar die met het Israëlische leger samenwerkte bij de distributie van vlees en vis in Gaza. "Hij was een vreedzaam man", zei een buurman die zelf bij de aanval lichtgewond raakte. De vrachtwagens die bij de opslagplaats stonden, zouden gebruikt zijn voor het ophalen van voedsel in Israël. Het Israëlische leger zegt de zaak te onderzoeken.

Palestijnen zoeken naar overlevenden van de aanval in as Zawayda

Israëlische luchtmacht beschoot vannacht 40 doelen in Gaza

De Israëlische luchtmacht heeft de afgelopen nacht veertig doelen in Gaza aangevallen. Gevechtsvliegtuigen en drones zouden daarbij tientallen "gewapende mannen" hebben uitgeschakeld en wapenopslagplaatsen en andere infrastructuur van "terreurgroepen" hebben vernietigd.

De doelen bevonden zich verspreid over heel Gaza, ook in plaatsen die het leger al lang onder controle leek te hebben gebracht, zoals Rafah en Kahn Younis.

Ook de Israëlische marine kwam in actie. Vanaf de Middellandse Zee werden in Centraal-Gaza miltanten onder vuur genomen die een bedreiging voor de Israëlische militairen in Gaza zouden vormen.

Een man inspecteert de resten van een gebouw in az Zawayda

Israëlische luchtaanval Centraal-Gaza, nieuwe evacuatieorders

Bij een Israëlische luchtaanval in Centraal-Gaza zijn volgens de Palestijnse nieuwssite Wafa zeker vijftien Palestijnen omgekomen. Israëlische vliegtuigen zouden bij zonsopkomst drie keer het vuur hebben geopend op een huis en een schuurtje bij de ingang van een vluchtelingenkamp bij az Zawayda. Alle slachtoffers zouden burgers zijn geweest. Ook zijn er tientallen gewonden.

Een verslaggever van de nieuwssite Al Jazeera zegt dat het doelwit een pakhuis was waar een ontheemde familie onderdak had gevonden. Onder de doden zouden zes kinderen zijn. Mogelijk vinden reddingswerkers nog meer slachtoffers.

Israël heeft de bewoners van een vluchtelingenkamp daar in de buurt opdracht gegeven te vertrekken. Ook voor andere gebieden in Centraal-Gaza die door het Israëlische leger als veilig waren aangemerkt, zijn evacuatieorders afgekondigd. Volgens het Israëlische leger schiet Hamas vanuit deze gebieden raketten af en dwingt Hamas het leger tot "krachtig" optreden. "Voor je eigen veiligheid, vertrek onmiddellijk", laat het leger weten.

Beelden uit het ziekenhuis waar de gewonden van de luchtaanval werden binnengebracht:

Israëlische luchtaanval in Centraal-Gaza, meerdere doden en gewonden

Biden optimistisch over perspectief op staakt-het-vuren

De Amerikaanse president Biden is optimistisch over het perspectief op een staakt-het-vuren in Gaza. Dat heeft hij volgens persbureau Reuters gezegd over de onderhandelingen in de Qatarese hoofdstad Doha. Er zijn volgens Biden nog een aantal kwesties, maar er is volgens hem wel een kans op slagen.

Ook schrijft de president op X dat de inspanningen doorgaan om een overeenkomst te bereiken. Biden benadrukte daarbij dat "niemand in de regio actie mag ondernemen om dit proces te ondermijnen".

Er staat veel druk op de onderhandelingen. Gevreesd wordt dat het conflict in de regio verder escaleert als Iran en Hezbollah met een grote vergeldingsaanval komen tegen Israël.

De Verenigde Staten hebben hun militaire aanwezigheid in de regio afgelopen weken opgevoerd, met oorlogsschepen, een nucleaire onderzeeboot en gevechtsvliegtuigen. Die zijn bedoeld om Israël te beschermen, mocht het komen tot een grootschalige aanval op dat land.

'Tien doden bij Israëlische aanval in Libanon'

In het zuiden van Libanon zijn volgens het Libanese persbureau NNA ongeveer tien mensen gedood en vijf mensen gewond geraakt door een Israëlische aanval. Volgens het persbureau zijn waarschijnlijk alle slachtoffers Syrische burgers. De lichamen van de omgekomenen zijn zo verminkt dat DNA-onderzoek moet uitwijzen wie ze waren, aldus NNA. Het Israëlische leger zegt dat het doelwit een wapenopslagplaats van Hezbollah was.

Op de grens tussen Israël en Libanon is het al lange tijd onrustig. Eind juli stierven twaalf kinderen bij een raketaanval op Noord-Israël. Vrijwel zeker zat Hezbollah daarachter. Twee dagen later doodde het Israëlische leger Hezbollah-commandant Fuad Shukr in de Libanese hoofdstad Beiroet. Weer een dag later werd Hamas-leider Ismail Haniyeh gedood in de Iraanse hoofdstad Teheran, waarna de vrees voor een breder conflict in het Midden-Oosten alleen maar meer toenam.

Hezbollah heeft wraak gezworen voor de dood van Shukr, Iran voor de dood van Hanyeh. Door de internationale gemeenschap wordt druk op Hezbollah en Iran uitgeoefend om dat niet te doen.

Dit is wat er overbleef van het gebombardeerde complex:

Meerdere doden bij Israëlische aanval op Libanon

Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken veroordeelt geweld gewapende kolonisten

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp veroordeelt de aanval van kolonisten op een dorp op de Westelijke Jordaanoever. Een groep van meer dan honderd kolonisten, van wie een deel gemaskerd was, trok gisteravond het dorp Jit binnen. Daarbij werd een 23-jarige Palestijn doodgeschoten. Een andere Palestijnse burger raakte zwaargewond toen hij werd neergeschoten.

Minister Veldkamp vindt dat de Israëlische autoriteiten maatregelen moet nemen "om gemeenschappen te beschermen en geweld te voorkomen".

Sinds de aanslagen van Hamas in Israël op 7 oktober en de daaropvolgende oorlog in Gaza is ook het geweld door Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever sterk toegenomen. Regelmatig worden Palestijnse dorpen aangevallen. Volgens de Palestijnse autoriteiten zijn daarbij sindsdien 633 Palestijnen om het leven gekomen.

Palestijnse ministerie van Volksgezondheid meldt eerste geval van polio in Gaza

Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zegt voor het eerst polio te hebben vastgesteld in de Gazastrook. Een ongevaccineerde baby van tien maanden is besmet met het virus, aldus de autoriteiten. Vorige maand riep het ministerie al een polio-epidemie uit nadat het virus in rioolwatermonsters was aangetroffen.

Eerder vandaag riep Unicef op tot een gevechtspauze van zeven dagen, om in die tijd meer dan 640.000 kinderen te vaccineren tegen polio. De VN-kinderrechtenorganisatie en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zeiden dat ze gedetailleerde plannen hebben opgesteld om in een korte periode zoveel mogelijk kinderen te bereiken.

Polio is een zeer besmettelijke ziekte die kan leiden tot verlamming en hersenontsteking of hersenvliesontsteking. Iemand met polio moet in isolatie gaan en het liefst een eigen badkamer gebruiken om verdere besmetting tegen te gaan. In Gaza, waar na tien maanden oorlog een groot gebrek aan hygiëne, drinkwater, eten en medicijnen is, is dat vrijwel onmogelijk.

In Gaza was al 25 jaar geen poliogeval geregistreerd. Het virus is zeer besmettelijk en gevaarlijk voor jonge kinderen. Experts maken zich extra zorgen, omdat de weerstand van de bevolking van Gaza de afgelopen maanden al ernstig is verslechterd.

'Honderd Palestijnen verlaten dorp Westelijke Jordaanoever'

De Israëlische krant Haaretz meldt dat bijna honderd Palestijnen hun huizen in een dorp in het noorden van de Westelijke Jordaanoever hebben verlaten na herhaaldelijke bedreigingen van Israëlische kolonisten. Ze hebben weinig vertrouwen in de bescherming van het Israëlische leger en de politie tegen het geweld van de kolonisten, schrijft de krant. Tientallen van hen verhuizen nu naar gebied dat onder controle staat van de Palestijnse Autoriteit.

Gisteren staken tientallen Israëlische kolonisten Palestijnse huizen in brand. Door de aanvallen kwam een Palestijnse inwoner om het leven. Het Israëlische leger en de politie grepen uiteindelijk in. De aanvallen van gisteren werden niet alleen internationaal veroordeeld, maar ook door de Israëlische premier Netanyahu en de ultrarechtse minister Smotrich. Ook het leger veroordeelde de aanval en zei dat het geweld de ordetroepen afleidt van andere taken.

Volgens de Verenigde Naties zijn sinds 7 oktober honderden Palestijnen op de Westoever gedood door Israëlische militairen of kolonisten. Het Internationaal Gerechtshof oordeelde vorige maand dat de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever illegaal is en dat Israël zich in de bezette gebieden schuldig maakt aan rassenscheiding en apartheid.

Bekijk in de video hieronder wat de bezetting voor de Palestijnse bevolking betekent:

Wat de bezetting van de Westelijke Jordaanoever betekent voor de bewoners

Nog geen deal bereikt in Qatar, volgende week nieuwe gesprekken

De onderhandelingen van vandaag in de Qatarese hoofdstad Doha over een staakt-het-vuren in Gaza en de vrijlating van Israëlische gijzelaars zijn afgelopen. In een gezamenlijke verklaring zeggen de Verenigde Staten, Qatar en Egypte dat "hoge overheidsfunctionarissen" elkaar voor het eind van volgende week zullen ontmoeten om een overeenkomst te sluiten op basis van vandaag gestelde voorwaarden.

Volgens de verklaring heeft de VS vandaag een voorstel gepresenteerd dat "de resterende gaten opvult" en een snelle uitvoering van een akkoord mogelijk maakt. Het plan zou in overeenstemming zijn met het driepuntenplan dat de Amerikaanse president Biden eind mei presenteerde. Wat er precies in het nieuwste voorstel van de VS staat is niet bekendgemaakt.

Reactie Hamas

Hamas was niet aanwezig bij de onderhandelingen van de afgelopen twee dagen, maar was wel bereid om met de onderhandelaars te overleggen. Hamas stelde nog steeds te wachten op een "realistisch" tegenvoorstel van Israël op het voorstel van Hamas van 2 juli.

Persbureau Reuters citeert een Hamas-functionaris die zegt dat de resultaten van de gesprekken in Doha niet overeenkomen met eerdere afspraken.

En ook van Israëlische zijde klinken kritische geluiden. Een overheidsfunctionaris die nauw betrokken is bij de onderhandelingen zegt in Israëlische media dat er weliswaar vooruitgang is geboekt, maar dat er nog geen overeenstemming is bereikt over de aanwezigheid van Israël in de Netzarim- en Philadelphi-corridors. Dat was een van de belangrijkste gespreksonderwerpen in Doha.

Dit is het plan dat president Biden destijds voorstelde:

  • Graphics
    Het door Biden gepresenteerde plan voor een staakt-het-vuren
  • Graphics
    Het door Biden gepresenteerde plan voor een staakt-het-vuren
  • Graphics
    Het door Biden gepresenteerde plan voor een staakt-het-vuren
  • Graphics
    Het door Biden gepresenteerde plan voor een staakt-het-vuren

WHO: zeven dagen van humanitaire pauze nodig voor vaccinatierondes

Vanaf eind deze maand wordt in de Gazastrook begonnen met vaccineren van kinderen tegen polio. Dat is bekendgemaakt door directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Eerder meldde de organisatie dat de vaccinaties morgen zouden beginnen, maar nu laat de directeur-generaal weten dat de eerste ronde eind deze maand wordt uitgevoerd en de tweede in september.

De directeur-generaal Tedros herhaalt op X zijn oproep aan "alle partijen" om bij elke ronde een humanitaire gevechtspauze van zeven dagen in te lassen zodat alle kinderen bereikt kunnen worden.

Polio is een zeer besmettelijke ziekte die kan leiden tot verlamming en hersenontsteking of hersenvliesontsteking. Iemand met polio moet in isolatie gaan en het liefst een eigen badkamer gebruiken om verdere besmetting tegen te gaan. In Gaza, waar na tien maanden oorlog een groot gebrek aan hygiëne, drinkwater, eten en medicijnen is, is dat vrijwel onmogelijk.

In beeld: in Deir-al-Balah moet de bevolking opnieuw vluchten

Door de nieuwe evacuatiebevelen van het Israëlische leger vanochtend slaan Palestijnse inwoners in onder meer Deir-al-Balah opnieuw op de vlucht. In de stad in het midden van Gaza zitten honderdduizenden vluchtelingen in tentenkampen. Palestijnen zijn juist naar het gebied gevlucht toen het leger een inval deed in Rafah, aan de grens met Egypte. Op deze plekken zitten ook hulporganisaties.

  • AFP
    Een klein kind kijkt uit het raam van een auto die Deir-al-Balah uitrijdt
  • AFP
    Inwoners van Deir-al-Balah vluchten met al hun bezittingen
  • AFP
    Palestijnse inwoners onvluchten Deir-al-Balah te voet

Oud-werknemers over militaire basis Sde Teiman: 'Totale ontmenselijking'

De Israëlische krant Haaretz sprak acht mensen die de afgelopen maanden werkten in de militaire basis Sde Teiman. Op die omstreden legerbasis worden Palestijnse gevangenen vastgehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij de aanval van Hamas op 7 oktober. De oud-medewerkers vertellen over vastgebonden, geblinddoekte gevangenen die niet mogen bewegen of praten en willekeurige afranselingen.

Al eerder kwamen er rapporten naar buiten over ernstige misstanden in Israëlische detentiecentra. Zo stond er in een VN-rapport op basis van getuigenissen van vrijgelaten Palestijnse gevangenen dat ze in erbarmelijke omstandigheden worden vastgehouden en te maken krijgen met (seksueel) geweld. Vorige maand werden meerdere militairen van de legerbasis gearresteerd nadat er beveiligingsbeelden waren opgedoken waarop de verkrachting van een Palestijnse gevangene te zien zou zijn.

"Wat daar gebeurt is totale ontmenselijking", zegt een arts die werkte op de legerbasis. "Het verontrust me dat het me niet dwarszat", blikt hij terug. "Dat ik op de een of andere manier naar dingen keek maar ze niet zag, of dat ik me er op de een of andere manier... prima bij voelde."

Een ander, een reservist die twintig dagen op de legerbasis werkte, zegt dat er altijd wel iemand gestraft werd. "Ik zou zeggen: eens in de twee uur werd er geslagen." Het meest gewelddadig waren de fouilleringen, vertellen de oud-medewerkers.

"Er waren soldaten, vooral vrouwelijke soldaten, die een soort paniekaanval kregen als ze een fouillering zagen. Maar er waren er genoeg die enthousiast waren om die diensten te doen, die er graag bij wilden zijn."

Hezbollah deelt beelden ondergronds tunnelnetwerk

De Libanese militante beweging Hezbollah heeft een video gedeeld waarin een ondergronds tunnelnetwerk te zien is. Op de beelden rijden vrachtwagens en motoren door brede verlichte tunnels. Ook wordt in de video gesproken over raketwapens.

Hezbollah heeft herhaaldelijk gedreigd met een vergeldingsaanval, nadat Israël eind vorige maand Hezbollah-commandant Shukr had gedood in de Libanese hoofdstad Beiroet.

Tegelijkertijd berichtte The Washington Post op basis van een bron binnen Hezbollah dat de Libanese beweging Israël niet zal aanvallen tijdens de gesprekken in Qatar. Hezbollah zou niet verantwoordelijk willen worden gehouden voor het tegenwerken van de onderhandelingen of een mogelijk staakt-het-vuren.

Doden gemeld bij Israëlische aanval al-Mawasi

Bij een Israëlische aanval op een tentenkamp in al-Mawasi zijn zeker vier Palestijnen gedood, melden journalisten van nieuwszender Al Jazeera. Drie van hen zouden kinderen zijn.

Al-Mawasi ligt ten westen van Khan Younis en was eerder door het Israëlische leger aangewezen als humanitaire zone. Vanochtend gaf het leger een nieuw evacuatiebevel, waarin de bevolking werd opgeroepen te evacueren naar de "aangepaste humanitaire zone". Het leger gaat optreden tegen de aanvallen vanuit de gebieden en riep mensen op onmiddellijk te vertrekken.

Palestijnse vluchtelingen op weg van Khan Younis naar al-Mawasi eind vorige maand

Tweede dag onderhandelingen in Doha

De onderhandelingen in de Qatarese hoofdstad Doha over een staakt-het-vuren en de vrijlating van Israëlische gijzelaars in de Gazastrook gaan vandaag verder. Gisteren meldden Egyptische bronnen dat er nog geen doorbraak was en dat er nog meningsverschillen te overbruggen waren. Amerikaanse bronnen zeiden tegen persbureau Reuters dat de gesprekken "constructief" verliepen.

Hamas laat zich niet vertegenwoordigen tijdens deze ronde van onderhandelingen, omdat het vindt dat Israël er geen blijk van geeft een akkoord te willen. Hamas-kopstuk Badran zei gisteravond dat de voortdurende Israëlische aanvallen in Gaza vooruitgang in de weg staan.

Opnieuw evacuatiebevelen, humanitaire zone wordt kleiner

Het Israëlische leger heeft nieuwe evacuatiebevelen afgegeven in Gaza. Het gaat onder meer om delen van Deir al-Balah en al-Mawasi. Veel ontheemde Palestijnen moeten hierdoor opnieuw vluchten.

Het gebied al-Mawasi was door het leger aangewezen als humanitaire zone. Maar in een statement op X schrijft een woordvoerder van het leger dat de wijken worden gebruikt voor "terroristische acties". Daarom zal het gebied door Israël niet langer worden gezien als humanitaire zone.

In Deir al-Balah zitten honderdduizenden vluchtelingen in tentenkampen. Palestijnen zijn juist naar deze gebieden in het zuiden en midden van de Gazastrook gevlucht toen het leger een inval deed in Rafah, aan de grens met Egypte. Op deze plekken zitten ook de hulporganisaties.

Hoewel het leger steevast oproept te vertrekken naar de 'humanitaire zones', zijn ook daar aanvallen geweest. Zo schoten in juni twee Israëlische tanks op het tentenkamp in al-Mawasi. Daarbij werden tientallen Palestijnse ontheemden gedood. In juli werd een grote aanval uitgevoerd op het gebied, waardoor zeker negentig Palestijnen omkwamen.

Netanyahu en ultrarechtse minister Smotrich veroordelen geweld door kolonisten

Premier Netanyahu heeft in een verklaring de aanval door kolonisten op een Palestijnse dorp op de Westoever veroordeeld. De ultrarechtse minister Smotrich, die zich profileert als groot voorstander van het koloniseren van de Westoever, noemt de daders "criminele anarchisten". Het leger heeft een Israëliër aangehouden wegens betrokkenheid bij de brandstichting.

De politie, geheime dienst Shin Bet en het leger zeggen dat ze een onderzoek beginnen naar de aanval. In de praktijk leiden zulke aankondigingen zelden tot vervolging. Ook zegt het leger dat de dood van een Palestijn wordt onderzocht. Palestijnse media stellen dat hij is doodgeschoten door een kolonist. Volgens de Israëlische krant The Times of Israël is nog onduidelijk wie de man heeft omgebracht.

Het is zeer opmerkelijk dat de aanval tot zo'n felle veroordeling leidt door de Israëlische regering. Zo zei minister Smotrich vorig jaar nog dat een Palestijns dorp op de Westoever, dat eveneens was aangevallen door kolonisten, moest "worden uitgeroeid". En dat "de Israëlische staat dat moet doen", aldus The Times of Israël.

Bezalel Smotrich, minister van Financiën

Kolonisten steken huizen op Westoever in brand, Palestijnse dode gemeld

Tientallen kolonisten hebben in een dorp op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever Palestijnse huizen in brand gezet. Zowel Palestijnse als Israëlische media melden dat. Volgens de Palestijnse nieuwssite Wafa is een 22-jarige man bij de aanslag gedood en een ander ernstig verwond.

Sinds het uitbreken van de oorlog in Gaza is ook het geweld op de Westoever opgelaaid. Met regelmaat zijn Palestijnse dorpen het doelwit van Joodse kolonisten, die hun illegale nederzettingen willen uitbreiden. Bij de aanval van vanavond waren volgens The Times of Israël vijftig gemaskerde kolonisten betrokken. De politie en het leger hebben de groep weggestuurd, beweert een Israëlische functionaris tegenover de krant.

In deze video op een Israëlisch nieuwskanaal is een brandende auto in het dorp te zien:

In totaal zouden zeker vier huizen en zes auto's in brand zijn gestoken. De Palestijnse Rode Halve Maan heeft een gewonde man naar het ziekenhuis gebracht. Volgens het aan de Palestijnse autoriteiten gelieerde Wafa had een man een schotwond opgelopen door kolonisten. Maar The Times of Israël schrijft dat nog onduidelijk is door wie de man is geraakt.

Volgens de VN zijn sinds 7 oktober honderden Palestijnen op de Westoever gedood door Israëlische militairen of kolonisten. De meesten van hen werden door het leger omgebracht bij wat Israël omschrijft als antiterreuracties. Zeker veertien Israëliërs zijn gedood bij aanslagen door Palestijnse militanten op de Westelijke Jordaanoever.

Nog geen doorbraak op top in Doha

De onderhandelingen over een wapenstilstand en vrijlating van gijzelaars in Gaza hebben vandaag in Doha nog niet tot een doorbraak geleid. Volgens Egyptische bronnen blijft de onenigheid tussen Israël en Hamas groot. Ook de VS erkent dat er "nog veel werk" te doen is.

Het Witte Huis meldt dat de gesprekken in Qatar waarschijnlijk morgen doorgaan. De Israëlische delegatie heeft dat nog niet bevestigd. Een Hamas-functionaris zegt tegen het Duitse persbureau DPA dat de beweging "niet zal onderhandelen". Het enige wat er volgens hem nodig is dat "de Amerikanen besluiten om Israël onder druk zetten om akkoord te gaan" met het voorstel van president Biden uit mei.

Een hooggeplaatste Egyptische bron zegt dat er nog steeds hard wordt onderhandeld. Staatszender Al Qahera News TV meldt op basis van deze functionaris dat er nog grote meningsverschillen zijn om te overbruggen. Verdere details zijn niet bekendgemaakt.

VS: waarschijnlijk gaan onderhandelingen morgen door

De onderhandelingen in Doha die vandaag zijn begonnen zullen waarschijnlijk morgen doorgaan. Dat zeggen de Verenigde Staten, die als een van de bemiddelaars aan tafel zitten bij de onderhandelingen. Een woordvoerder van het Witte Huis sprak over een "veelbelovende start" maar zei erbij dat er nog veel werk verzet moet worden.

Eerdere onderhandelingen liepen de afgelopen maanden vaak op niks uit. Maar nu de spanning in het Midden-Oosten oploopt, voeren bemiddelaars ook de druk op Hamas en Israël steeds verder op.

President Abbas wil Gaza en Jeruzalem bezoeken

De Palestijnse president Abbas wil de Gazastrook bezoeken. Dat zei hij in een toespraak in het Turkse parlement. Abbas is van plan samen met andere Palestijnse leiders te gaan en wil ook een bezoek brengen aan Jeruzalem. "Ik ga, zelfs al kost het me mijn leven", zei hij vastberaden.

De 88-jarige Abbas deed de aankondiging onder luid applaus van de Turkse parlementsleden. Het bezoek moet volgens de Palestijnse president moeten worden gezien als een protest, omdat er nog altijd geen zicht is op een bestand tussen Israël en Hamas.

Abbas is de leider van de Palestijnse Autoriteit, die het voor het zeggen heeft in delen van de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever maar niet in de Gazastrook. Hij is in Turkije voor een bezoek aan president Erdogan. Eerder was hij al in Rusland voor een bezoek aan president Poetin.

Of Abbas het bezoek ook kan doorzetten zal moeten blijken. Hij zou Gaza via de grensovergang in Rafah willen binnengaan, maar die grenspost staat onder controle van Israël.

Abbas tijdens zijn toespraak in het Turkse parlement

Palestijnse autoriteiten: ruim 40.000 mensen gedood in Gaza

In Gaza zijn sinds het begin van de oorlog ruim 40.000 mensen gedood, meldt het Palestijnse gezondheidsministerie. Door de zware Israëlische bombardementen op de afgesloten enclave vallen er wekelijks honderden slachtoffers, onder wie veel burgers.

Ook raakten volgens het ministerie 92.401 Palestijnen gewond. Deze mensen kunnen vaak amper behandeld worden, omdat er nog maar een paar ziekenhuizen en klinieken deels functioneren. Ook zijn er bijna geen medicijnen voorhanden, vooral omdat er weinig hulpgoederen worden binnengelaten, die maar moeilijk gedistribueerd kunnen worden.

Het ministerie van Gezondheid valt onder de bestuurlijke tak van Hamas. De cijfers die het ministerie naar buiten brengt worden internationaal gezien als betrouwbaar en worden overgenomen door organisaties zoals de Verenigde Naties.

Het werkelijke aantal doden ligt vermoedelijk nog hoger, doordat er nog veel Palestijnen vermist zijn. Bij het Rode Kruis waren in juli 6400 mensen als vermist opgegeven door familie of vrienden in Gaza. Eind juni meldde Save the Children dat er naar schatting 21.000 kinderen vermist zijn, van wie er ongeveer 4000 onder het puin zouden liggen.

Een rouwende vrouw in Khan Younis

Netanyahu ontkent met Trump te hebben gesproken

De Israëlische premier Netanyahu ontkent dat hij gisteren met Donald Trump heeft gebeld.

Gisteren meldde de nieuwssite Axios op basis van Amerikaanse bronnen dat de twee met elkaar gesproken hadden. Tijdens het gesprek zou het onder andere over de onderhandelingen in Doha zijn gegaan. Maar medewerkers van Netanyahu ontkennen dat nu: "In tegenstelling tot berichtgeving in de media, heeft premier Netanyahu niet met voormalig president Trump gesproken", staat in een verklaring.

Volgens persbureau Reuters was het campagneteam van Trump niet bereikbaar voor een reactie.

Onderhandelingen in Doha van start

In Doha, de hoofdstad van Qatar, gaan vandaag nieuwe onderhandelingen tussen Israël en Hamas van start. Onderwerp van gesprek is een staakt-het-vuren in ruil voor de vrijlating van gijzelaars.

De basis van de gesprekken is een driepuntenplan dat in mei werd gelanceerd door de Amerikaanse president Biden. Dat zou uiteindelijk moeten leiden tot een permanent bestand in Gaza en het vertrek van het Israëlische leger uit de Gazastrook. Onderhandelingen over het plan liepen stuk, doordat Israël en Hamas allebei aanvullende eisen stelden die voor de tegenpartij onaanvaardbaar waren. Volgens The New York Times heeft premier Netanyahu ook dit keer extra eisen gesteld die het bereiken van een akkoord kunnen bemoeilijken.

Dit is het plan dat president Biden dit jaar voorstelde:

  • Graphics
    Het door Biden gepresenteerde plan voor een staakt-het-vuren
  • Graphics
    Het door Biden gepresenteerde plan voor een staakt-het-vuren
  • Graphics
    Het door Biden gepresenteerde plan voor een staakt-het-vuren
  • Graphics
    Het door Biden gepresenteerde plan voor een staakt-het-vuren

Of de gesprekken succesvol zullen zijn is dan ook de vraag. Dinsdag liet Hamas nog weten geen delegatie naar Doha te sturen. Zij wachten naar eigen zeggen nog altijd op een "realistisch" tegenvoorstel van Israël. Wel is Hamas bereid om na afloop van de gesprekken met bemiddelaars te overleggen. Israël stuurt wel een hoge delegatie naar de onderhandelingen, met onder meer de hoofden van inlichtingendiensten Mossad en Shin Beth. Die zou ook een mandaat hebben gekregen van Netanyahu om te onderhandelen.

Bij de onderhandelingen staat veel op het spel: de gesprekken zouden niet alleen een bestand in Gaza kunnen opleveren, maar bemiddelaars hopen dat een akkoord ook de verwachte aanval van Iran op Israël zou kunnen afwenden. Daar wordt nog altijd voor gevreesd, nadat Israël bijna twee weken geleden een Hamasleider had geliquideerd op Iraans grondgebied.

Trump belt met Netanyahu

De Amerikaanse presidentskandidaat Trump heeft woensdag gebeld met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Ze zouden onder meer de onderhandelingen voor een bestand in de Gazastrook hebben besproken. Dat meldt nieuwssite Axios op basis van Amerikaanse bronnen.

Vandaag zijn er onderhandelingen gepland in Doha, de hoofdstad van Qatar. Op tafel ligt een voorstel tot vrijlating van Israëlische gijzelaars door Hamas in ruil voor een staakt-het-vuren. Volgens een van de bronnen wilde Trump Netanyahu aanmoedigen om in te stemmen met het voorstel.

Trump en Netanyahu spraken elkaar vorige maand ook al op Trumps landgoed Mar-a-Lago, tijdens een bezoek van de Israëlische premier aan de Verenigde Staten. Tijdens het presidentschap van Trump hadden de twee een goede relatie met elkaar. Later vertroebelde die, onder meer door Trumps verwijt dat Israël te weinig had gedaan om de aanval van Hamas op 7 oktober te voorkomen.

Hun vader stierf terwijl hij streed tegen Israël en is nu een held in Libanon

Hezbollah in Libanon steunt Hamas in de oorlog tegen Israël. De militante beweging is diep verankerd in de Libanese samenleving. Kinderen krijgen bijvoorbeeld les in opoffering en families van 'martelaren' extra steun.

Nieuwsuur maakte deze reportage bij een gezin in Libanon, waarvan de vader een omgekomen Hezbollah-strijder is:

'Ik steun het verzet, want ze hebben ons bevrijd van de Israëlische bezetting'

Netanyahu stuurt morgen hoge Israëlische delegatie naar Doha

Een hoge Israëlische delegatie is morgen bij onderhandelingen in Qatar over een wapenstilstand en vrijlating van gijzelaars in Gaza. Premier Netanyahu heeft daarvoor toestemming gegeven. Een belangrijk detail is dat de delegatie mandaat heeft gekregen om te onderhandelen. Bij eerdere gesprekken was dit niet altijd het geval, schrijft de krant The Jerusalem Post.

De bekendmaking is een nieuw signaal dat het om serieuze gesprekken lijkt te gaan. Het is ook opvallend dat bevelhebber Halevi openlijk aangeeft dat het leger zich "voorbereidt op welke besluit de politiek ook neemt" over de grenscorridor tussen Gaza en Egypte. Netanyahu heeft openlijk altijd gezegd dat Israël de volledige controle moet behouden over deze zogenoemde Philadelphi-corridor. Legerchef Halevi zegt nu dat zijn troepen zowel klaar staan om er te blijven als om weg te gaan en de situatie op afstand in de gaten te houden.

De Philadelphi-corridor is een van de onderwerpen op de agenda van de vredesbesprekingen in Doha. Namens Israël zijn de hoofden van geheime diensten Mossad en Shin Beit aanwezig. Persbureau Reuters meldt op basis van een anonieme bron dat de VS directeur Burns van de CIA stuurt. Qatar en Egypte bemiddelen in de gesprekken tussen Hamas en Israël.

Mossad-directeur Barnea (rechts) en Shin Bet-directeur Bar (links)

Hamas zegt overigens dat het geen delegatie stuurt naar Doha. Na afloop van de gesprekken wil de militante Palestijnse beweging wel in gesprek met bemiddelaars, zo schijft nieuwszender Al Jazeera. Maar wel alleen als er "ontwikkelingen" zijn of als er een "serieus" antwoord komt van Israël. De terreurorganisatie stelt dat het nog steeds wacht op een "realistisch" tegenvoorstel vanuit Israël op hun voorstel van 2 juli.

Ondanks de groeiende druk op de twee strijdende partijen is het nog maar de vraag of een doorbraak aanstaande is. Al ruim een half jaar lopen de onderhandelingen, al dan niet in vergevorderd stadium, steeds vast. Ook deze keer zijn er berichten dat bijvoorbeeld Netanyahu de gesprekken probeert te frustreren.

Vader haalt geboortecertificaten, maar vrouw en kinderen komen om bij bombardement

In stad Deir al Balah in Gaza is het geluk van Mohamed Abuel-Qomasan verdrongen door verdriet. Zaterdag werd hij vader van een tweeling. Maar toen hij de geboortecertificaten ophaalde, kwamen zijn vrouw en twee baby's om bij een Israëlische luchtaanval.

De vader is ontroostbaar:

Vader haalt geboortecertificaten op, maar vrouw en kinderen komen om bij bombardement

Iraanse aanval laat op zich wachten, terwijl diplomatie overuren draait

Al twee weken lang staat het Midden-Oosten onder hoogspanning. Het Iraanse regime dreigt samen met zijn Libanese bondgenoot Hezbollah een vergeldingsaanval uit te voeren op Israël. De regio - en landen ver daarbuiten - wachten in spanning af, maar alleen Iran heeft het antwoord op de vraag of en wanneer de tegenaanval komt.

Ondertussen draait de diplomatie overuren. Wereldleiders vestigen hun hoop op de-escalatie, mogelijk door nieuwe onderhandelingen over Gaza die morgen beginnen.

Lees verder:

Doden en gewonden bij Israëlische luchtaanvallen in Khan Younis

Tientallen gewonden, onder wie veel kinderen, zijn vanmiddag met spoed naar het ziekenhuis gebracht na Israëlische luchtaanvallen op Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook. Dat meldt persbureau Reuters. Op beelden van Reuters is te zien hoe personenauto's snel bij het ziekenhuis komen aangereden en jonge, bebloede kinderen naar binnen worden getild. Sommigen worden op de grond van het ziekenhuis behandeld.

Vanuit verschillende bronnen worden doden gemeld bij aanvallen verspreid over de Gazastrook vandaag. De Palestijnse Rode Halve Maan zegt op X dat het zeven doden heeft geborgen na een Israëlische aanval op een huis in Khan Younis. De hulporganisatie zegt tien gewonden naar het ziekenhuis te hebben gebracht. Het is niet direct duidelijk is of dit de aanval is die ook door Reuters wordt gemeld.

Daarnaast zegt de hulpdienst van het ministerie van Volksgezondheid in Gaza, die valt onder Hamas, dat twee hulpverleners zijn gedood bij een Israëlische aanval in Rafah. Functionarissen in Gaza zeggen tegen Reuters dat er verspreid over de Gazastrook vandaag veertien doden zijn gevallen bij Israëlische aanvallen.

Het Israëlische leger deelde vanochtend een bericht op X over grondoperaties en luchtaanvallen afgelopen nacht, maar het heeft nog geen officiële communicatie gedeeld over aanvallen vandaag. Gisteren vaardigde het leger een nieuw evacuatiebevel uit voor delen van Khan Younis. Volgens Israël opereren milities als Hamas vanuit dit gebied.

Een gewond kind in het Nasserziekenhuis in Khan Younis in het zuiden van Gaza

Israël komt met plan voor nieuwe nederzetting op Westoever

Israël heeft plannen bekendgemaakt voor een nieuwe nederzetting op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat zegt de minister van Financiën, Bezalel Smotrich. De plannen zijn volgens Smotrich een reactie op de erkenning van de Palestijnse staat door verschillende Europese landen dit voorjaar.

"Geen anti-Israëlische of anti-zionistische beslissing kan de ontwikkeling van de nederzetting tegenhouden", zegt Smotrich. "We zullen blijven vechten tegen het gevaarlijke idee van een Palestijnse staat." De ultra-rechtse Smotrich heeft ook het civiele bestuur van de bezette gebieden in zijn portefeuille als minister, en is zelf kolonist. Hij is internationaal zeer omstreden, onder meer vanwege de uitspraak dat het "gerechtvaardigd en moreel" zou kunnen zijn om twee miljoen Gazanen uit te hongeren. Hij wijst onderhandelingen over een staakt-het-vuren in Gaza af.

Vorige maand stelde het Internationaal Gerechtshof in Den Haag in een niet-bindend advies vast dat de Israëlische aanwezigheid op de Westelijke Jordaanoever in strijd is met het internationaal recht. De uitbreiding van Israëlische nederzettingen op de Westoever moet stoppen, en bestaande nederzettingen moeten worden geëvacueerd, stelde het hof.

Er wonen zo'n 700.000 Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever. Deze vormen een obstakel voor de internationaal gesteunde tweestatenoplossing, een onafhankelijke Palestijnse staat naast Israël. Het Israëlische parlement, de Knesset, nam vorige maand echter met grote meerderheid een motie aan die de oprichting van een Palestijnse staat afwijst.

De Israëlische minister Bezalel Smotrich

Ambassadeurs VS, VK en Duitsland in Tel Aviv roepen op tot staakt-het-vuren

De ambassadeurs van de VS, het VK en Duitsland in Israël hebben opgeroepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza en hebben het belang van de geplande gesprekken morgen daarbij benadrukt. Dat deden ze op een persconferentie in Tel Aviv op het kantoor van de organisatie van families van gijzelaars.

Een herstart van de gesprekken over een staakt-het-vuren en vrijlating van de gijzelaars staat morgen gepland in de Qatarese hoofdstad Doha, onder bemiddeling van Qatar, Egypte en de VS. "De ontmoeting morgen is heel belangrijk, er moet een oplossing uit voortkomen", zei de Amerikaanse ambassadeur. "15 augustus is het moment om een akkoord te sluiten, er kan geen verdere vertraging meer zijn", viel de Britse ambassadeur hem bij.

Woorden van dezelfde strekking sprak VS-gezant Hochstein tijdens een bezoek aan Beiroet vandaag. "Er is geen tijd meer te verliezen en er zijn geen excuses meer voor welke partij dan ook voor verdere vertraging", zei Hochstein. Een akkoord in Gaza zou bovendien de deur openen voor een diplomatieke oplossing voor de spanningen tussen Hezbollah en Israël, aldus Hochstein.

Hamas heeft echter gezegd niet deel te willen nemen aan de gesprekken. Een woordvoerder heeft tegen persbureau Reuters gezegd dat Hamas al een voorstel heeft geaccepteerd, namelijk het plan dat Biden in mei presenteerde, en dat verdere onderhandelingen alleen maar Israël de mogelijkheid geven met nieuwe eisen te komen.

Israël stuurt wel een delegatie naar de gesprekken, maar volgens The New York Times heeft Netanyahu inderdaad nieuwe eisen gesteld die een akkoord in de weg kunnen zitten. De Israëlische hoofdonderhandelaar en Mossad-chef David Barnea verweet Netanyahu vorige maand ook al een doorbraak in de vredesbesprekingen tegen te houden.

Gevechten op Westelijke Jordaanoever, vijf doden

Het Israëlische leger heeft een luchtaanval uitgevoerd in de plaats Tammun, op de bezette Westelijke Jordaanoever. Volgens Palestijnse bronnen zijn hierbij vier doden gevallen. Eerder vanochtend doodden Israëlische militairen een man in de nabijgelegen plaats Tubas. Het zou gaan om een lid van Hamas, meldt persbureau Reuters op basis van inwoners.

Een zoon van de man in Tubas zegt tegen Reuters dat Israëlische troepen 's ochtends vroeg hun huis binnenstormden en om zijn vader riepen. Zijn vader greep een geweer en weigerde zich, ondanks smeekbeden van zijn vrouw en kinderen, over te geven. Vervolgens werd hij doodgeschoten, aldus de zoon. Na dit incident braken er gevechten uit tussen het Israëlische leger en strijders van Hamas een paar kilometer verderop in Tammun, die eindigden met de dodelijke luchtaanval.

Het leger bevestigt de inval in Tubas, het doden van de man in het huis en de luchtaanval, maar noemt bij die laatste geen slachtofferaantallen. Volgens nieuwszender Al Jazeera heeft het Israëlische leger de lichamen van de doden bij de luchtaanval meegenomen.

Het Internationaal Gerechtshof oordeelde vorige maand dat de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanover illegaal is en dat Israël zich in de bezette gebieden schuldig maakt aan rassenscheiding en apartheid. De belangrijkste Palestijnse partij op de Westoever is Fatah, maar ook Hamas is er aanwezig. Sinds het begin van de oorlog in Gaza heeft het Israëlische leger bijna 600 Palestijnen op de Westoever gedood, blijkt uit cijfer van de VN. In dezelfde periode doodden Palestijnse militanten 14 Israëliërs.

  • Reuters
    Israëlische troepen tijdens de inval in Tubas op de Westelijke Jordaanoever
  • Reuters
    Bloed op de muur van de Israëlische inval in een huis in Tubas
  • Reuters
    Een kapot geschoten auto tijdens de Israëlische inval in Tubas

Weer beschietingen bij Amerikaanse basis in Syrië

Een Amerikaanse vliegbasis in het noordoosten van Syrië is beschoten met zes granaten. Dat meldt persbureau Reuters op basis van twee Amerikaanse functionarissen. De granaten zouden naast de basis zijn terechtgekomen en voor zover bekend geen schade of slachtoffers hebben gemaakt. De Amerikaanse troepen hebben met artillerievuur gereageerd op de aanval. Een pro-Iraanse militie zou volgens de Amerikanen achter de aanval zitten, maar deze is nog niet opgeëist.

De laatste weken worden Amerikaanse legerbasissen in Syrië en Irak vaker beschoten. Vrijdag vielen er acht gewonden bij een droneaanval op een legerbasis in Syrië, een week eerder vielen er vijf gewonden bij een raketaanval op een vliegbasis in Irak waar ook Nederlanders zijn gestationeerd. Vorige maand werden vier militieleden van een pro-Iraanse groepering gedood door een Amerikaanse drone in Irak.

Het Amerikaanse leger heeft ongeveer 2500 manschappen in Irak en 900 in Syrië als onderdeel van een internationale coalitie tegen Islamitische Staat. Een verzameling van milities wil af van de westerse aanwezigheid in het gebied, en is onderdeel van een pro-Iraans blok in het Midden-Oosten. De Houthi's in Jemen hebben eerder gezegd samen met zo'n militie in Irak een aantal aanvallen op Israël te hebben uitgevoerd.

Zeventien doden bij nachtelijke aanvallen Gaza

Bij nachtelijke Israëlische aanvallen op de Gazastrook zijn zeventien doden gevallen. Onder de slachtoffers zijn vijf kinderen en hun ouders, zeggen Palestijnse gezondheidsfunctionarissen tegen persbureau AP. De vijf kinderen, variërend in leeftijd tussen 2 en 11, werden laat op dinsdag gedood toen hun huis in het verstedelijkte vluchtelingenkamp Nuseirat werd geraakt, meldt het nabijgelegen Al-Aqsa-ziekenhuis in Centraal-Gaza. Een verslaggever van de AP heeft de lichamen in het ziekenhuis gezien en zegt dat ze uiteen waren gereten door de inslag. Een slachtoffer was onthoofd.

Bij een andere aanval, in het kamp Maghazi in Centraal-Gaza, vielen volgens het ziekenhuis vier doden. Verder zeggen hulpdiensten van het ministerie van Volksgezondheid in Gaza tegen AP dat de lichamen van vier mannen onder het puin vandaan zijn gehaald na een aanval in Khan Younis in Zuid-Gaza. Daarnaast vielen er nog steeds twee doden bij een aanval in Noord-Gaza.

Het Israëlische leger zegt de afgelopen dag en nacht veertig "terroristendoelen" in de Gazastrook onder vuur te hebben genomen. Grondtroepen zetten hun operaties voort in Centraal-Gaza, Khan Younis en Rafah, aldus het leger.

  • Reuters
    Nasleep van een Israëlische aanval op het kamp Maghazi in Centraal-Gaza
  • Reuters
    Nasleep van een Israëlische aanval op het kamp Maghazi in Centraal-Gaza
  • Reuters
    Nasleep van een Israëlische aanval op het kamp Maghazi in Centraal-Gaza
  • Reuters
    Nasleep van een Israëlische aanval op het kamp Maghazi in Centraal-Gaza
  • Reuters
    Nasleep van een Israëlische aanval op het kamp Maghazi in Centraal-Gaza

VS schakelt twee Houthi-vaartuigen uit

Het Amerikaanse leger heeft twee vaartuigen van de Houthi-rebellen in de Rode Zee uitgeschakeld. Dat zegt het Amerikaanse militaire hoofdkwartier in het Midden-Oosten, Centcom, zonder verdere details te geven. Na een aantal rustigere weken lijken de activiteiten van de Houthi's weer toe te nemen.

Gisteren viel een onbemand vaartuig, vermoedelijk van de Houthi's, een olietanker in de Rode Zee aan. Het vaartuig kwam in botsing met de olietanker, maar ontplofte niet en werd onschadelijk gemaakt door private beveiligers aan boord. Een tweede olietanker in de Rode Zee meldde gisteren ook een explosie in de buurt van het schip, zonder daarbij schade op te lopen.

De Houthi's, een rebellengroep die grote delen van Jemen in handen heeft, vallen al maanden schepen aan in de Rode Zee en Golf van Aden. Ze hebben zich solidair verklaard met de Palestijnen in Gaza en willen met hun aanvallen Israël en zijn bondgenoten raken. De link tussen aangevallen schepen en Israël is lang niet altijd duidelijk. Veel rederijen mijden nu de maritieme route door de Rode Zee en kiezen voor langere alternatieve routes.

In juli vielen de Houthi's Tel Aviv aan met een drone, waarbij een dode viel. Als vergelding voerde Israël luchtaanvallen uit op de havenstad Hodeida in Jemen, waarbij zes doden werden gemeld. De Houthi's zijn bondgenoten van Iran en zouden een rol kunnen spelen bij een eventuele Iraanse vergeldingsactie tegen Israël vanwege de liquidatie van Hamasleider Haniyeh in Teheran.

Aanhangers van de Houthi's in Jemen houden posters omhoog van de gedode Hamasleider Haniyeh

'Hamas neemt niet deel aan onderhandelingen donderdag'

Een woordvoerder zegt dat Hamas niet zal deelnemen aan de onderhandelingen over een staakt-het-vuren donderdag. Dat meldt The New York Times. Daarmee lijkt een akkoord voorlopig niet binnen bereik. De VS, Qatar en Egypte voeren de druk op Hamas en Israël juist op om een deal te sluiten.

Ahmad Abdul Hadi, de vertegenwoordiger van Hamas in Libanon, zegt dat de groepering heeft besloten niet deel te nemen aan de onderhandelingen omdat de leiders twijfelen aan de betrouwbaarheid van de Israëlische regering. "Netanyahu is niet geïnteresseerd in het bereiken van een akkoord waarmee de agressie volledig zou stoppen", zegt Abdul Hadi. "Hij is misleidend en ontwijkend en hij wil de oorlog verlengen, en zelfs uitbreiden op regionaal niveau."

Netanyahu heeft gezegd dat Israël wel zal deelnemen aan de onderhandelingen. The New York Times zegt echter documenten te hebben gezien waaruit blijkt dat de Israëlische premier nieuwe eisen stelt die een extra obstakel kunnen vormen voor een akkoord.

VS keurt wapendeal van 20 miljard dollar aan Israël goed

De Verenigde Staten hebben voor 20 miljard dollar aan wapens verkocht aan Israël, waaronder gevechtsvliegtuigen en geavanceerde luchtraketten. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Israëlische minister van Defensie Gallant bedankt op X onder anderen zijn ambtgenoot Austin en de Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken.

"De hele wereld - onze vriend en onze vijand - kijkt naar de kracht van de relatie tussen Israël en de VS, een kracht die het Midden-Oosten en de hele wereld beïnvloedt en naar de mogelijkheden van de staat Israël om zichzelf te verdedigen en zijn vijanden te dwarsbomen."

De VS is al tientallen jaren de belangrijkste bondgenoot van Israël en steunt het land sinds het eind van de Tweede Wereldoorlog met onder meer militaire steun in de vorm van wapens en munitie.

"De Verenigde Staten zetten zich in voor de veiligheid van Israël en het is van vitaal belang voor de nationale belangen van de VS om Israël te helpen bij de ontwikkeling en instandhouding van een sterke en parate zelfverdedigingscapaciteit", staat in een persverklaring over de wapendeal.

Dit voorjaar hield de VS een levering van een lading zware bommen aan Israël tegen uit angst dat de wapens werden ingezet in dichtbevolkt gebied. De VS wilde niet dat het Israëlische leger Rafah binnenviel, uit vrees voor een bloedbad onder de Palestijnse bevolking.

Het merendeel van de wapens die onder de nieuwe deal zijn verkocht zal overigens niet meteen naar Israël gaan en zal pas in de komende jaren geleverd worden.

VN en EU veroordelen bezoek Israëlische minister Ben-Gvir aan Tempelberg

De Verenigde Naties en de Europese Unie veroordelen het meest recente bezoek van de ultrarechtse Israëlische minister Ben-Gvir aan de Tempelberg. Vandaag bracht hij opnieuw een bezoek aan plek die voor zowel moslims als joden een heilige plek is om te bidden.

Volgens afspraken tussen Israël en islamitisch-religieuze autoriteiten mogen niet-moslims op bepaalde tijden de Tempelberg bezoeken, op voorwaarde dat ze niet bidden.

"Dit soort gedrag helpt niet en is onnodig provocerend", zegt een woordvoerder van de VN. EU-buitenlandchef Borrell schreef op X dat de EU de provocaties van Ben-Gvir "krachtig veroordeelt".

Evacuatiebevelen Khan Younis verder uitgebreid

Het Israëlische leger heeft vanavond de evacuatiebevelen voor Khan Younis verder uitgebreid. Een woordvoerder van het leger plaatste het nieuwe evacuatiebevel op X. Hij roept mensen op te gaan naar wat Israël de humanitaire zone noemt.

Eerder vanmiddag werden door Israëlische luchtaanvallen al meerdere Palestijnen gedood, melde persbureau AFP op basis van een arts ter plekke. Ook op andere plekken in de Gazastrook werden dodelijke slachtoffers gemeld.

Rook boven een tentenkamp bij Khan Younis

Haaretz: Israëlisch leger zet Palestijnse burgers in als menselijk schild in tunnels

Het Israëlische leger zet Palestijnse burgers in als menselijk schild bij het binnengaan van tunnels van Hamas, meldt de Israëlische krant Haaretz op basis van eigen onderzoek.

Het is lastig de Palestijnen te herkennen op beelden, schrijft de krant. De burgers dragen namelijk meestal Israëlische legeruniformen, maar wie goed kijkt ziet dat ze sneakers dragen in plaats van legerlaarzen en dat hun handen vastgebonden zijn achter hun rug. Volgens Haaretz gaat het om onschuldige Palestijnse burgers.

Twee maanden geleden publiceerde nieuwszender Al Jazeera beelden waarop te zien zou zijn hoe het Israëlische leger Palestijnse gevangenen dwong tunnels binnen te gaan om te zoeken naar explosieven. Het leger zegt de beelden te onderzoeken en zegt dat de praktijken die daarop te zien zijn ingaan tegen de regels, meldt Haaretz.

De krant citeert echter ook meerdere anonieme militairen die zeggen dat het klopt dat Palestijnse burgers worden ingezet en dat de leiding van het leger daarvan op de hoogte is. Na soms een dag of enkele dagen gebruikt te zijn door het leger, werden de Palestijnse gevangen vrijgelaten.

Een van de militairen die met Haaretz spraken vertelt over een tiener die een aantal dagen lang vastgehouden werd en gebruikt werd om gebouwen en tunnels te doorzoeken. Na een aantal dagen werd de jongen meegenomen naar een controlepost en vrijgelaten. "Toen realiseerden we ons eindelijk dat dit geen echte terroristen waren, maar burgers die speciaal voor deze operaties waren meegenomen", zei de militair.

Twee Hezbollah-strijders gedood bij Israëlische aanval

Twee strijders van Hezbollah zijn gedood bij een Israëlische aanval in Zuid-Libanon. Dat meldt de Arabische nieuwszender Al Hadath. Hezbollah heeft de dood van één strijder via Telegram bevestigd.

Het Israëlische leger heeft de aanval niet gemeld, maar bekend is dat het dagelijks Hezbollah-doelen in het zuiden van Libanon onder vuur neemt. Beschieten over en weer vinden vrijwel elke dag plaats sinds het begin van de oorlog in Gaza.

De spanningen tussen Hezbollah en Israël zijn verder opgelopen na de dood van de hoogste militaire commandant van Hezbollah, Fuad Shukr, bij een Israëlische aanval in Beiroet vorige maand. Hezbollah heeft gezegd zijn dood te zullen vergelden.

Rook in Zuid-Libanon na een Israëlische aanval vorige week

Verdachten verkrachting Palestijnse gevangene vrijgelaten, nu onder huisarrest

De vijf Israëlische militairen die worden verdacht van het verkrachten van een Palestijnse gevangene in het militaire gevangeniskamp Sde Teiman, zijn vrijgelaten uit de gevangenis. Ze zijn in plaats daarvan onder huisarrest geplaatst in afwachting van de uitkomst van het onderzoek in de zaak. Dat melden Israëlische media.

Vrijdag werd het voorarrest van de militairen nog verlengd. De arrestatie van tien militairen vorige maand leidde tot felle protesten en demonstraties van ultrarechtse Israëlische ministers en hun aanhangers. Een menigte bestormde het kamp Sde Teiman om steun te betuigen aan de arrestanten. Eerder werden de vijf andere verdachten in de zaak al vrijgelaten.

Een Israëlische tv-zender zond vorige week bewakingsbeelden waarop de mishandeling te zien lijkt te zijn. Volgens verschillende mensenrechtenorganisaties, waaronder het Israëlische B'Tselem, is de mishandeling van Palestijnse gevangenen in Israël systematisch. B'Tselem omschreef het Israëlische gevangenissysteem in een recent rapport als een "netwerk van martelkampen", op basis van getuigenissen van ex-gevangenen. Het Israëlische leger spreekt tegen dat Palestijnse gevangenen stelselmatig worden mishandeld.

'10 doden bij Israëlische aanval Khan Younis'

Bij een Israëlische luchtaanval op een huis in het oosten van Khan Younis zijn tien leden van één gezin om het leven gekomen. Dat meldt persbureau AFP op basis van een arts ter plekke. Het zou gaan om twee ouders en acht van hun kinderen.

Een negende kind, een meisje van drie maanden oud, is het enige gezinslid dat de aanval heeft overleefd, zeggen de arts en een omwonende. Ze werd door reddingswerkers onder het puin vandaan gehaald.

Ook bij andere Israëlische aanvallen in de Gazastrook zijn doden gevallen, meldt AFP, zonder verdere details te geven. Het Palestijnse persbureau Wafa spreekt van zeven doden bij een aanval op Bureij in Centraal-Gaza. Journalisten ter plekke van nieuwszender Al Jazeera melden vier doden bij een aanval in Deir Al-Balah, ook in Centraal-Gaza. De Palestijnse Rode Halve Maan noemt twee doden bij luchtaanvallen nabij Rafah in het zuiden van de Gazastrook.

De Qassam-brigades, de militaire tak van Hamas, zeggen op hun beurt twee raketten op Tel Aviv te hebben afgevuurd. NOS-correspondent Sander van Hoorn in Tel Aviv hoorde een explosie boven zee en zegt dat het luchtalarm niet is afgegaan. Er zijn geen slachtoffers gemeld. Het Israëlische leger bevestigt twee raketlanceringen vanuit de Gazastrook en zegt dat er een Israël niet heeft bereikt en de andere in zee is beland.

  • Reuters
    De baby Reem Abu Haya, die als enige van haar gezin een aanval overleefde
  • Reuters
    Palestijnen bidden bij de lichamen van slachtoffers van Israëlische aanvallen in Khan Younis
  • Reuters
    De lichamen van de slachtoffers van Israëlische aanvallen in Khan Younis liggen bij een ziekenhuis
  • Reuters
    De baby Reem Abu Haya, die als enige van haar gezin een Israëlische aanval overleefde

'Alleen staakt-het-vuren kan Iran weerhouden van aanval'

Alleen een staakt-het-vuren in Gaza kan Iran afhouden van een aanval op Israël als vergelding voor de liquidatie van Hamasleider Haniyeh vorige maand in Teheran. Dat zeggen drie anonieme Iraanse regeringsbronnen tegen persbureau Reuters.

Een van de bronnen zegt dat Iran samen met zijn bondgenoten een directe aanval op Israël gaat uitvoeren als de onderhandelingen tussen Hamas en Israël weer stuklopen. Bondgenoten van Israël, waaronder Duitsland, hebben premier Netanyahu aangespoord werk te maken van een akkoord over de vrijlating van de gijzelaars en staakt-het-vuren. Netanyahu zelf lijkt daar niet happig op.

Israëlische inlichtingendiensten verwachten nog deze week een directe Iraanse aanval, meldde een Israëlische nieuwsite op zondag. De VS, Frankrijk, Duitsland, Italië en VK spraken gisteren hun steun uit voor de verdediging van Israël. De VS gaat met oog op een mogelijke Iraanse aanval zijn vloot in het Midden-Oosten versterken.

Tientallen joden bidden op Tempelberg, kritiek op ultrarechtse minister

De ultrarechtse Israëlische minister van veiligheid, Ben-Gvir, heeft samen met tientallen gelovigen wederom een omstreden bezoek gebracht aan de Tempelberg. Ze kwamen daar om te bidden ter gelegenheid van een joodse vastendag. "Ons beleid is dat joden hier mogen bidden", zei Ben-Gvir tijdens het bezoek.

De voor moslims heilige Al-Aqsamoskee staat op de Tempelberg, of Haram al-Sharif voor moslims. Ook voor joden is het een heilige plek. Volgens bestaande afspraken tussen Israël en islamitisch-religieuze autoriteiten mogen niet-moslims op bepaalde tijden de Tempelberg bezoeken, op voorwaarde dat ze daar niet bidden.

Ben-Gvir heeft sinds het begin van de oorlog in Gaza meerdere keren bezoeken aan de Tempelberg gebracht, wat hem ook binnen Israël op de kritiek kwam te staan dat hij olie op het vuur gooit. Parlementslid Moshe Gafni, van een joods-orthodoxe partij die ook aan de regering deelneemt, schrijft op X dat Ben-Gvir "onherstelbare schade toebrengt aan het Joodse volk".

Het kantoor van premier Netanyahu stelt dat de regering en premier bepalen wat de status van de Tempelberg is, en dat er geen plaats is voor privé-acties van ministers - "niet van de veiligheidsminister of welke minister dan ook". Egypte, Jordanië en de Palestijnse Autoriteit hebben het bezoek veroordeeld en noemen het onverantwoordelijk en een "gevaarlijke provocatie".

Minister Ben-Gvir op de Tempelberg

Schip aangevallen met 'drone-boot' in Rode Zee, geen schade

Een schip in de Rode Zee is meerdere keren aangevallen, vermoedelijk door Houthi-rebellen in Jemen, maar heeft geen schade opgelopen. Dat meldt het Britse maritieme agentschap UKMTO.

Bij de eerste aanval vond een explosie plaats dicht bij het schip. Daarna naderde een "verdacht klein vaartuig" het schip en volgde een tweede explosie. Een paar uur later werd het schip met een onbemand vaartuig aangevallen. Private beveiligers wisten die uit te schakelen voordat deze schade kon aanrichten.

UKMTO meldt ook een ander incident waarbij een explosie plaatsvond in de buurt van een schip in de Rode Zee. De Houthi's hebben de aanvallen vooralsnog niet opgeëist. Dat doet de groep vaak pas een of meerdere dagen later.

De Houthi's vallen al maanden schepen aan in de Rode Zee die volgens hen een link hebben met Israël of zijn bondgenoten. Ze zeggen hiermee door te gaan totdat de oorlog in Gaza stopt. Vorige maand vielen de Houthi's Tel Aviv aan met een drone. Israël voerde daarop luchtaanvallen uit op de havenstad Hodeida in Jemen. De Houthi's zijn een van de bondgenoten van Iran.

Veel rederijen mijden de route door de Rode Zee vanwege de aanvallen van de Houthi's:

De Rode Zee loopt van het Suezkanaal naar Bab el Mandeb

Iran verwerpt oproep tot terughoudendheid Europese landen

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken verwerpt de oproep van Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland om af te zien van een aanval op Israël. Volgens Iran ontbreekt de "politieke logica" in de oproep en is deze "in strijd met de beginselen van internationaal recht".

De drie Europese landen riepen gisteren in een gezamenlijke verklaring Iran en zijn bondgenoten op "af te zien van aanvallen die regionale spanningen verder zouden escaleren". De Britse premier Keir Starmer herhaalde deze oproep vanmorgen in een telefoongesprek met de Iraanse president Masoud Pezeshkian.

De liquidatie van Hamasleider Haniyeh in Teheran, die naar algemeen wordt aangenomen door Israël is uitgevoerd, heeft de situatie in het Midden-Oosten verder onder spanning gezet. Iran heeft gezegd de dood van Haniyeh te zullen vergelden en vindt dat het in zijn recht staat om te reageren op "een schending van zijn soevereiniteit".

Iran verwijt de Europese landen dat ze zich in de verklaring wel tot Iran richten, maar geen bezwaar maken tegen "de misdaden van [Israël]". "De omvangrijke politieke en militaire steun van westerse regeringen aan [Israël] zijn de belangrijkste factoren achter de regionale uitbreiding van de Gaza-crisis", zegt een woordvoerder van het Iraanse ministerie.

Een billboard in Teheran met de gedode Hamasleider Ismail Haniyeh (l) en de Iraanse president Masoud Pezeshkian

Kijken: 10-jarige Palestijnse Renad bereikt miljoenenpubliek met kookvideo's

De tienjarige Palestijnse Renad moest door de oorlog vluchten vanuit Gaza-stad naar Deir-al-Balah. Vanuit die plek maakt ze nu kookvideos, waarmee ze een miljoenenpubliek weet te bereiken. "Dit werk leidt me af van de oorlog", zegt Renad. "Mijn droom is om een groot restaurant te hebben en alles te kunnen maken". Dat lukt nu niet, omdat er weinig variatie aan levensmiddelen is en veel levensmiddelen duur zijn.

Bekijk de video waarin Renad haar kookkunsten laat zien:

Renad (10) vluchtte uit Gaza-stad en maakt nu kookvideo's

VS, Frankrijk, Duitsland, Italië en VK spreken steun uit voor Israëls verdediging tegen Iran

In een gezamenlijke verklaring hebben de VS, Frankrijk, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk hun steun uitgesproken voor Israël tegen "Iraanse agressie en aanvallen door Iran gesteunde terroristische groeperingen". Ze onderschrijven daarnaast de oproepen om zo snel mogelijk tot een deal te komen in de onderhandelingen met Hamas over de vrijlating van gijzelaars en een staakt-het-vuren in de oorlog in Gaza. "Er is geen tijd te verliezen", schrijven de landen.

Ook wijzen ze erop dat alle partijen hun verantwoordelijkheid moeten nemen. "Daarnaast moet hulp onbelemmerd worden geleverd en gedistribueerd".

Als er deze week een aanval op Israël komt kan dat de onderhandelingen over een staakt-het-vuren beïnvloeden, zei John Kirby, woordvoerder van het Witte Huis. Hij zei dat Iran nog deze week actie zou kunnen ondernemen tegen Israël.

"We willen natuurlijk niet dat Israël zich opnieuw moet verdedigen tegen een aanval, zoals in april. Maar als dat gebeurt, zullen we hen blijven helpen", zei Kirby.

Israëlische gijzelaar gedood, twee anderen ernstig gewond

Een van de Israëlische gijzelaars in Gaza is gedood door zijn bewaker, meldt een woordvoerder van de al-Qassambrigades, de militaire tak van Hamas. Bij een ander incident raakten twee vrouwelijke gijzelaars ernstig gewond, zegt hij. Hij maakt niet bekend om welke gijzelaars het gaat.

Bij de aanval van Hamas op 7 oktober vorig jaar werden meer dan 250 Israëliërs gegijzeld. Een deel van hen is later in ruil voor Palestijnse gevangen vrijgelaten. Volgens de Israëlische krant Haaretz zijn er nog 115 gijzelaars in Gaza. 41 van hen zouden inmiddels overleden zijn.

EU-buitenlandchef Borrell wil sancties tegen Israël agenderen

De buitenlandchef van de Europese Unie, Josep Borrell, heeft op X geschreven dat de opmerkingen van de radicaal-rechtse Israëlische minister Ben-Gvir "aanzetten tot oorlogsmisdaden" en dat sancties op de EU-agenda gezet moeten worden.

Ben-Gvir zei dat Israël niet moet instemmen met een staakt-het-vuren, maar in plaats daarvan de toegang van humanitaire hulp en brandstof naar de Gazastrook moet blokkeren totdat Hamas alle gijzelaars heeft vrijgelaten.

Borrell roept de Israëlische regering op zich "ondubbelzinnig te distantiëren" van de woorden van Ben-Gvir en de onderhandelingen "te goeder trouw" aan te gaan.

Podcast De Dag: hoe dichtbij is een oorlog tussen Israël en Iran?

Sinds de aanslagen op kopstukken van Hezbollah en Hamas in Beiroet en Teheran zijn de spanningen in het Midden-Oosten verder opgelopen in afwachting op een reactie van Iran en Hezbollah.

In podcast De Dag vertelt de Iraanse Nederlander Matin Abbasi hoe een eventuele oorlog met Israël iedereen in Iran bezighoudt. Arabist Leo Kwarten gaat in op de vraag hoe dichtbij een oorlog tussen Israël en Iran werkelijk is, en hoe die er dan uit zou zien.

'75 lichamen geïdentificeerd na Israëlische aanval op school'

Van de 93 doden na een Israëlische aanval op een school in Gaza-Stad zijn inmiddels 75 lichamen geïdentificeerd, citeert persbureau AFP de Palestijnse autoriteiten in de Gazastrook. Sommige lichamen zijn lastig te identificeren omdat ze volgens de Palestijnse hulpdiensten uiteengereten of verkoold zijn.

Volgens Israël hielden Hamas-strijders zich schuil in de school. In eerste instantie meldde het Israëlische leger negentien terroristen te hebben gedood. Inmiddels zegt het leger nog eens twaalf andere militanten van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad te hebben gedood bij de aanval.

De genoemde aantallen zijn lastig te verifiëren vanwege de zeer beperkte toegang van onafhankelijke onderzoekers in de Gazastrook. In de officiële communicatie maakt Hamas geen onderscheid tussen burgers en Hamas-leden bij het melden van doden.

Militairen Israëlische luchtmacht mogen Israël niet verlaten

Beroepsmilitairen van de Israëlische luchtmacht mogen voorlopig niet met verlof naar het buitenland in afwachting van een Iraanse aanval, meldden Israëlische media. Het verbod geldt niet voor dienstplichtigen.

De Israëlische inlichtingendiensten hebben vastgesteld dat Iran heeft besloten tot een directe aanval op Israël, meldde de Israëlische nieuwssite Walla gisteren op basis van twee anonieme bronnen. De aanval zou ergens de komende dagen worden uitgevoerd.

VK, Frankrijk en Duitsland roepen Iran op om af te zien van een aanval op Israël

Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland roepen Iran en zijn bondgenoten op om af te zien van een aanval op Israël. De Franse president Macron, de Duitse bondskanselier Scholz en de Britse premier Starmer schrijven in een gezamenlijke verklaring dat ze "diep bezorgd zijn over de toegenomen spanningen in de regio". Een staakt-het-vuren raakt verder uit zicht als Iran een vergeldingsactie uitvoert, stellen ze.

De drie Europese leiders prijzen het "onvermoeibare werk van Qatar, Egypte en de Verenigde Staten om tot een akkoord te komen over een staakt-het-vuren en de vrijlating van de gijzelaars". Ze roepen op tot onmiddellijke hervatting van de vredesonderhandelingen. "De gevechten moeten nu stoppen en alle gijzelaars die nog steeds door Hamas worden vastgehouden, moeten worden vrijgelaten. De mensen in Gaza hebben dringend hulp nodig", is te lezen in de verklaring.

Vorige week publiceerden de VS, Egypte en Qatar ook een gezamenlijke verklaring, waarin ze Israël en Hamas aanspoorden om de onderhandelingen te hervatten.

'Met het versterken van hun vloot wil de VS zorgen dat de reactie van Iran beperkt blijft'

Gisteren zegde de Amerikaanse minister van Defensie Austin zijn Israëlische ambtgenoot toe dat de VS zijn militaire vermogen in het Midden-Oosten verder zal versterken. Een vliegdekschip dat al op weg was naar de regio zal zijn reis versnellen. Daarnaast stuurt de VS een kernonderzeeër met aan boord geleide raketten naar het Midden-Oosten.

Het is een reactie op de mogelijk op handen zijnde vergeldingsactie van Iran zijn bondgenoten. Sinds Hamas-leider Haniyeh twee weken geleden werd gedood in de Iraanse hoofdstad Teheran, vreest de internationale gemeenschap voor verdere escalatie in de regio.

Volgens militair analist Mart de Kruif wil de VS laten zien dat ze hard terug kunnen slaan in het geval dat Iran een vergeldingsactie uitvoert. "Dat moet ertoe leiden dat de reactie van Iran beperkt blijft en de situatie niet verder escaleert", vertelt hij in het NOS Radio 1 journaal.

De Israëlische inlichtingendiensten hebben vastgesteld dat Iran heeft besloten tot een directe aanval op Israël, meldde de Israëlische nieuwssite Walla gisteren op basis van twee anonieme bronnen. Die zou ergens de komende dagen worden uitgevoerd. Volgens De Kruif zouden die inlichtingen weleens de reden kunnen zijn dat de VS ervoor kiest om deze verplaatsing van militair materieel nu bekend te maken.

"Wat ze eigenlijk hopen, is dat ze zo wat tijd winnen of dat Iran toch besluit om niet over te gaan tot een aanval", vermoedt De Kruif. "Voor Iran staat er namelijk ook veel op het spel. Als zij te ver gaan, kunnen Israël en de VS ook weer terugslaan. Als Israël en de VS er bijvoorbeeld voor kiezen om het Iraanse nucleaire programma aan te vallen, is de schade voor Iran erg groot. Iran moet dat goed afwegen."

Dat Iran zo lang wacht met een vergeldingsactie, is volgens De Kruif het "enige goede nieuws". De Kruif: "Je kunt ervan uitgaan dat er in Iran goed is nagedacht over wat hun tegenactie zal moeten zijn en wat de consequenties daarvan zullen zijn. Er wordt waarschijnlijk niet vanuit emotie gehandeld, maar uit ratio. Mogelijk helpt dat om de consequenties van de aanval te beperken."

Libanezen verdeeld over oorlog met Israël, maar 'iedereen is bezorgd'

Na de liquidaties in Beiroet en Teheran, bijna twee weken geleden, houdt iedereen in Libanon zijn adem in voor wat er te gebeuren staat. Een deel van Libanon steunt Hezbollah, maar andere mensen zijn juist bang dat de groepering, die internationaal gezien wordt als terroristische organisatie, het hele land zal meesleuren in een regionale oorlog. In de tussentijd gaat het leven in Beiroet ook gewoon door, ziet correspondent Daisy Mohr:

Libanezen verdeeld over oorlog met Israël: 'Iedereen is bezorgd'

VS versterkt vloot in Midden-Oosten

De Amerikaanse minister van Defensie Austin heeft in een telefoongesprek met zijn Israëlische ambtgenoot Gallant toegezegd dat een vliegdekschip dat al op weg was naar het Midden-Oosten zijn reis zal versnellen. Daarnaast stuurt de VS een kernonderzeeër met aan boord geleide raketten - de USS Georgia - naar de regio. Het Amerikaanse vliegdekschip USS Theodore Roosevelt is al langer in de regio en krijgt binnenkort dus gezelschap van de USS Abraham Lincoln, die onder meer moderne Joint Strike Fighter-straaljagers aan boord heeft.

In een persbericht schrijft het Pentagon verder dat Austin en Gallant gesproken hebben over de oorlog in Gaza en over het belang om het aantal burgerslachtoffers zoveel mogelijk te beperken. Er is sprake van hoogspanning in het Midden-Oosten nadat bijna twee weken geleden in Beiroet eerst een hoge commandant van de militante beweging Hezbollah werd uitgeschakeld. Vervolgens werd enkele uren later in de Iraanse hoofdstand Teheran de politiek leider van Hamas, Ismail Haniyeh, omgebracht. Hezbollah en Iran hebben met ferme woorden aangekondigd de liquidaties te vergelden, mogelijk met een directe aanval op Israël.

De USS Abraham Lincoln in 2019 (archiefbeeld)

'Iran heeft besloten Israël direct aan te vallen'

Volgens Israëlische inlichtingendiensten heeft Iran besloten tot een directe aanval op Israël. Dat meldt de Israëlische nieuwssite Walla op basis van twee anonieme bronnen. De vergeldingsaanval voor de moord op Hamas-leider Haniyeh in Teheran zou ergens de komende dagen worden uitgevoerd. Wel zouden de machthebbers in Iran nog verdeeld zijn over wat de aanval precies moet zijn.

Tot voor kort dachten de inlichtingendiensten nog dat Iran, onder internationale druk, niet zou kiezen voor een directe aanval. Dat schrijft journalist Barak Ravid op X, die behalve voor Walla ook voor de Amerikaanse nieuwssite Axios schrijft.

De relatief gematigde president Pezeshkian pleit voor terughoudendheid, terwijl de Iraanse Revolutionaire Garde (RG) juist een zwaardere aanval wil dan in april, toen Iran ruim 300 drones en raketten richting Israël stuurde. De RG voert tot dinsdag een 'militaire oefening' uit in het westen van Iran, melden Iraanse staatsmedia.

In reactie op de publicatie in Walla herhaalt het Israëlische leger dat het paraat staat. Er is niet besloten om extra maatregelen in te stellen voor burgers, zegt legerwoordvoerder Hagari op X.

Scholz roept Netanyahu op werk te maken van staakt-het-vuren

De Duitse bondskanselier Scholz heeft de Israëlische premier Netanyahu opgeroepen een akkoord te sluiten met Hamas over een staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars. De twee spraken elkaar telefonisch, zegt een woordvoerder van Scholz.

Scholz heeft Netanyahu ervan willen overtuigen dat Israël veel militaire doelen in de strijd tegen de terreurorganisatie heeft behaald. Ook heeft hij de Israëlische premier gewezen op de enorme tol die Gazanen betalen, velen met hun leven, aldus een verklaring. "Een einde maken aan de oorlog kan een duidelijke stap zijn op weg naar de-escalatie." Scholz benadrukte daarbij dat Israël het recht heeft zich te verdedigen tegen dreigingen van Iran, Hezbollah en andere militante groeperingen.

Intussen lijkt Israël weinig aanstalten te maken de oorlog te beëindigen. Vandaag nog zijn mensen in het noordelijke deel van Khan Younis opgeroepen te vertrekken, om ruimte te maken voor een Israëlische aanval.

In de regio, en erbuiten, wordt met spanning uitgekeken naar een mogelijke reactie van Iran en Hezbollah op de liquidaties van Hamas-leider Haniyeh en Hezbollah-kopstuk Shukr. Zowel Iran als Hezbollah hebben wraak gezworen tegen Israël.

Israëlische leger roept op tot ontruiming van wijk in Khan Younis

Het Israëlische leger heeft mensen in de noordelijke wijk Al Jalaa in de zuidelijk gelegen stad Khan Younis opgeroepen om te vertrekken. De troepen zeggen dat ze een aanval voorbereiden nadat ze "aanzienlijke terroristische activiteiten" hebben waargenomen.

Daarmee is de wijk, die tot nu toe juist door het leger werd aangewezen als veilig, geen humanitaire zone meer. Palestijnen in Al Jalaa krijgen een sms of telefoontje met de oproep om te evacueren. Ook worden er flyers boven het gebied gedropt.

Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties heeft kritisch gereageerd op de beslissing van Israël, die wederom eenzijdig de grenzen van de veilige gebieden wijzigt. Volgens de organisatie zijn Palestijnen nergens meer veilig.

Eerder deze week trokken duizenden Palestijnen al de stad uit na Israëlische aanvallen. Meestal zonder duidelijke bestemming. "We hebben geen idee waar we heengaan. Er is hier geen veilige plek. Ze hebben overal toegeslagen, ze hebben Al-Mawasi al aangevallen en veel mensen zijn gedood", zei een Palestijnse man tegen persbureau Reuters. Ook Al-Mawasi werd eerder door Israël aangeduid als veilige zone. Toch zijn er al meerdere keren doden gevallen na Israëlische aanvallen.

Ontheemde Palestijnen lopen door een verwoest deel van Khan Younis

Welkom

Welkom in het liveblog over de crisis in het Midden-Oosten. Het blog van vorige week is hier terug te vinden.