Rook stijgt op tijdens Israëlische militaire operaties in Rafah
NOS Nieuws

VN-rapport: waterboarding, honden en seksueel geweld tegen Palestijnse gevangenen

Palestijnse gevangenen krijgen in Israëlische detentiecentra onder andere te maken met waterboarding, honden en soms seksueel geweld. Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties, dat is opgesteld op basis van gesprekken met vrijgelaten gevangenen en andere bronnen.

Het Israëlische leger zou sinds het begin van de oorlog met Hamas ruim 9000 Palestijnen gevangen hebben genomen. Velen zijn meegenomen door het Israëlische leger bij controleposten terwijl ze op de vlucht waren voor het geweld in Gaza.

Anderen werden op de Westelijke Jordaanoever of in Israël zelf gevangen genomen. Vaak wordt er geen reden gegeven voor hun detentie en hebben ze ook geen toegang tot een advocaat.

Mensenrechtenschendingen

Eenmaal gevangen genomen, werden ze geblinddoekt en geboeid naar "kooiachtige" gevangenissen in militaire bases gebracht. Volgens het VN-rapport werden ze daar gedwongen om lange periodes niets anders dan luiers te dragen, kregen ze elektrische schokken en werden sommigen aan het plafond opgehangen. 53 Palestijnen zijn omgekomen in gevangenschap.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Volker Türk, spreekt van afschuwelijke daden. "Het is een schaamteloze schending van het internationale mensenrecht en humanitaire recht." Hij roept Israël in het rapport op om de gevangenen onmiddellijk vrij te laten.

Extreemrechtse betogers

Het Israëlische leger zegt de beschuldigingen in het rapport te onderzoeken. Ook zou de bedoeling zijn om een van de detentiecentra die in het rapport genoemd worden op termijn te sluiten.

Er zijn al langer zorgen over Palestijnse gevangenen. Onderzoek naar aantijgingen en arrestaties zorgen voor spanningen in Israël zelf. Eerder deze maand werden negen militairen opgepakt op verdenking van zware mishandeling en verkrachting van een Palestijnse gevangene. Een boze menigte extreemrechtse betogers bestormde een militaire basis om hun steun te betuigen aan de gearresteerde militairen.

Gijzelaars

Türk roept ook op tot de vrijlating van de Israëlische gijzelaars in Gaza. Vrijgelaten gijzelaars spreken van erbarmelijke omstandigheden waaronder ze zijn vastgehouden. Volgens het VN-rapport werden sommigen geslagen, kregen ze operaties of hechtingen zonder verdoving en kregen anderen te maken met seksueel geweld. "Het internationaal humanitair recht beschermt iedereen die wordt vastgehouden en vereist humane behandeling en bescherming tegen alle vormen van geweld", zegt Türk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl