Omstanders bij een ambulance na de Israëlische aanval op de Libanese hoofdstad Beiroet
NOS NieuwsAangepast

Israëlische leger claimt dood hoogste militaire Hezbollah-commandant in Beiroet

Het Israëlische leger claimt dat het de hoogste militaire commandant van Hezbollah heeft gedood bij een luchtaanval in Beiroet. De militante beweging in Libanon heeft de dood van Fuad Shukr nog niet bevestigd.

Het bombardement was een vergeldingsaanval voor de raketaanval op de door Israël bezette Golanhoogten afgelopen weekend. Hezbollah ontkent achter die aanval te zitten.

Bij de Israëlische luchtaanval dinsdagavond in Beiroet zijn drie burgers omgekomen, zeggen medische bronnen tegen Reuters. Volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid zijn twee kinderen gedood en zeker 74 mensen gewond geraakt. Onder het puin wordt gezocht naar vermiste personen.

Na de luchtaanval werden deze beelden gemaakt in Beiroet:

Schade na de aanval op appartement in Beiroet

Israël heeft nog geen bewijs geleverd voor de dood van Shukr. In de verklaring van het Israëlische leger wordt hij omschreven als de rechterhand van de hoogste Hezbollah-leider, Hassan Nasrallah. "Fuad Shukr was als commandant verantwoordelijk voor de moord op twaalf kinderen in Majdal Shams", verwijst het leger naar de dodelijke raketaanval van afgelopen weekend.

'Lichaam Shukr bewaakt in ziekenhuis'

Na de aanval was er aanvankelijk onduidelijkheid over het lot van Fuad Shukr. Veiligheidsbronnen hielden tegenover Reuters nog een slag om de arm of de commandant was omgekomen. Saudische media meldde dat Shukr was overleden en dat zijn lichaam wordt bewaakt in een ziekenhuis in Beiroet. Later op de avond kwam het Israëlische leger met het bericht dat de liquidatie was geslaagd. Hezbollah heeft daarop nog niet gereageerd.

Shukr wordt behalve door Israël ook door de VS al jaren gezocht. Hij wordt in Washington onder meer verantwoordelijk gehouden voor een aanslag in Beiroet waarbij ruim 200 Amerikaanse militairen werden gedood in 1983. De VS heeft 5 miljoen dollar uitgeloofd voor tips over Shukrs verblijfplaats.

Bij de aanval op de Golanhoogten afgelopen zaterdag kwamen twaalf jongeren om het leven en raakten tientallen anderen gewond. Die raketaanval volgde weer op een Israëlische aanval in Libanon eerder die dag. Sinds het begin van de oorlog in Gaza zijn er vrijwel dagelijks beschietingen tussen Hezbollah in Libanon en Israël.

Libanese regering veroordeelt aanval

De Libanese demissionaire premier Mikati veroordeelt de aanval "op enkele meters afstand van een van de grootste ziekenhuizen in Libanon". Ook zei de premier dat Libanon zich het volledige recht voorbehoudt maatregelen te nemen om "de Israëlische agressie af te schrikken". Mikati zegt morgen met zijn ministers samen te komen.

Libanon gaat een klacht indienen bij de Verenigde Naties, kondigde de Libanese minister van Buitenlandse Zaken alvast aan. Ook zei hij te hopen op een "redelijke" reactie van Hezbollah zodat de situatie niet verder escaleert.

"Hezbollah heeft een rode lijn overschreden", schreef de Israëlische minister van Defensie kort na de aanval op X. De Israëlische premier Netanyahu heeft nog niet gereageerd.

Iran, Hamas en de Houthi's, allen bondgenoten van Hezbollah, hebben de aanval veroordeeld. Hamas spreekt over een "gevaarlijke escalatie".

De interactive hieronder gaat in op de machtsstrijd in het Midden-Oosten en de rol van Hezbollah:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl