Extreemrechtse Israëliërs bestormden vorige week een militaire basis om steun te betuigen aan de gearresteerde militairen
NOS Nieuws

Israëlische rechtbank verlengt voorarrest militairen, verdacht van verkrachting

Een Israëlische militaire rechtbank heeft het voorarrest van vijf militairen verlengd die verdacht worden van het martelen en verkrachten van een Palestijnse gevangene. Ze blijven zeker tot zondag vastzitten. De militairen van de legerbasis Sde Teiman werden vorige week met vijf anderen opgepakt. Op die basis worden Palestijnen vastgehouden die in de Gazastrook gevangen zijn genomen.

Een Israëlische tv-zender zond gisteren bewakingsbeelden uit waarop de verkrachting van de man te zien zou zijn. Militairen hielden schilden omhoog om te verhullen wat er gebeurde. De Israëlische krant Haaretz schrijft op basis van een medische bron dat het slachtoffer verwondingen had die hij onmogelijk zelf kon hebben aangebracht, omdat zijn handen en voeten vastgebonden waren.

Let op, het zijn heftige beelden:

Als reactie op het nieuws van de verlenging van het voorarrest, gisteren, demonstreerden tientallen ultrarechtse Israëliërs bij het huis van de hoogste advocaat van het Israëlische leger, die de vervolging van de verdachten leidt. Zij vinden dat militairen die hun land verdedigen niet vervolgd zouden moeten worden.

Felle protesten

De arrestatie van de tien Israëlische soldaten leidde vorige week tot felle protesten van ultrarechtse Israëlische ministers en hun aanhangers. Een menigte bestormde een militaire basis om hun steun te betuigen aan arrestanten.

Bekijk hier beelden van de bestorming van de militaire basis vorige week:

Demonstranten bestormen Sde Teiman

Deze week beschreef de Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem het Israëlische gevangenissysteem als een "netwerk van martelkampen". In een rapport getiteld Welcome to Hell doen 55 ex-gedetineerden hun verhaal over hun tijd in de gevangenissen.

Dertig van hen zijn inwoners van de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem, 21 zijn inwoners van Gaza en vier zijn Israëlische burgers. B'Tselem stelt dat de meerderheid van de getuigen werd vrijgelaten zonder aanklacht.

De gevangenen krijgen te maken met fysiek geweld, seksueel misbruik, uithongering en slaapgebrek, stelt B'Tselem. De mensenrechtenorganisatie meldt ook dat er sinds 7 oktober zeker zestig Palestijnen zijn gestorven in gevangenschap.

Vastgehouden zonder proces

"Ze bonden onze handen op onze rug met kabelbinders en sleepten ons vervolgens met geweld de gang in. Ik hoorde het gehuil en geschreeuw van de gevangenen die werden geslagen", vertelt een anonieme ex-gedetineerde.

"Toen ik bij de eetzaal aankwam, zag ik de andere gevangenen uit mijn cel. Iedereen was helemaal naakt en bloedde." Hij verklaart dat de bewakers hem vervolgens uitkleedden, waarna ze hem probeerden te penetreren met een wortel.

Eerder meldden de nieuwszender CNN, hulporganisatie Save the Children en de VN al dat Palestijnse gevangenen worden mishandeld en gemarteld. Het Israëlische leger spreekt tegen dat dit stelselmatig gebeurt. Er zitten meer dan 9600 Palestijnen in Israëlische gevangenissen, van wie ongeveer de helft zonder proces wordt vastgehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl