Midden-Oostenblog
NOS NieuwsAangepast

Israël gaat militairen vaccineren tegen polio • Schoenenprotest in Groningen

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

  • Israël gaat militairen in Gaza vaccineren tegen polio.
  • In Groningen zijn Palestijnse kinderen herdacht die zijn gedood in de Gazastrook.
  • Israël heeft een luchtaanval uitgevoerd op de Houthi-havenstad Hodeida in Jemen.
  • De Houthi's zeggen dat daarbij mensen zijn gedood en gewond zijn geraakt.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. Hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen. Hier bekijk je onze interactieve special over de machtsstrijd in het Midden-Oosten.

liveblog gesloten

Israël roept eerste ultraorthodoxe joden op voor dienstplicht

Het Israëlische leger heeft voor het eerst leden van de ultraorthodoxe gemeenschap opgeroepen voor de dienstplicht. In eerste instantie worden duizend mannen opgeroepen, de komende weken zullen er nog 2000 volgen.

Tot nu toe hoefden ultraorthodoxe joden niet verplicht het leger in, maar het Israëlische Hooggerechtshof oordeelde vorige maand dat deze uitzonderingspositie discriminerend is en daarmee wettelijk niet toegestaan.

Lees hier verder:

Palestijnen rouwen om doden na Israëlische luchtaanvallen

Bij de aanvallen, op een vluchtelingenkamp in Deir al-Balah en op Khan Younis, kwamen zeker vijftien mensen om het leven. Het is nog niet duidelijk wat het doelwit van de aanvallen was:

Palestijnen rouwen om doden na Israëlische luchtaanvallen

Israël gaat militairen in Gaza vaccineren tegen polio

Israël start met het vaccineren van militairen in de Gazastrook tegen polio. Dat meldt het leger. Israëlische militairen kunnen, als ze dat willen, worden gevaccineerd tijdens troepenwisselingen.

Dankzij samenwerkingen met internationale organisaties zijn er volgens het Israëlische leger ook vaccins voor meer dan een miljoen van de 2,3 miljoen inwoners van Gaza. Restanten van het poliovirus werden deze week gevonden in delen van het gebied.

Een groot deel van de gezondheidsinfrastructuur in Gaza is verwoest sinds de start van het Israëlische grondoffensief eind vorig jaar. Daardoor kunnen ziektes makkelijker uitbreken en zich verspreiden.

Palestijnse kinderen in Groningen herdacht met duizenden kinderschoenen

Op de Grote Markt in Groningen zijn duizenden schoenen neergezet als eerbetoon aan de kinderen die zijn omgekomen in Gaza. De bijeenkomst is georganiseerd door de stichting Plant een Olijfboom. Volgens de stichting en het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid zijn er al meer dan 16.000 kinderen omgekomen bij het geweld in Gaza.

Bekende en onbekende Nederlanders wisselen elkaar iedere tien minuten af om hun namen voor te lezen:

Palestijnse kinderen herdacht met duizenden kinderschoenen op Groningse Grote Markt

Bemiddelingsgesprekken tussen Hamas en Fatah

Vandaag is in China de eerste dag van bemiddeling tussen Hamas en Fatah, de Palestijnse groepering die de macht heeft op de Westelijke Jordaanoever. De twee Palestijnse rivaliserende groepen spreken in Peking met de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi. Dinsdag staat het tweede gesprek op de planning.

Lees hier verder waarom China zich als bemiddelaar inzet:

'Zes doden bij aanval op Hodeida in Jemen'

Bij de Israëlische aanval op Hodeida in Jemen zijn zeker zes doden en meer dan 80 gewonden gevallen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van medische bronnen in Jemen. De havenstad die onder controle staat van de Houthi's werd gisteren door luchtaanvallen geraakt. Eerder werden drie doden gemeld na de aanval.

Biden en Netanyahu ontmoeten elkaar dinsdag

De Israëlische premier Netanyahu reist morgen naar de Verenigde Staten voor een ontmoeting dinsdag met president Biden. Het bezoek van premier was al gepland, maar een precieze datum was nog niet vastgesteld, mede omdat Biden afgelopen week corona bleek te hebben.

Biden zal bij Netanyahu vooral aansturen op een staakt-het-vuren, meer humanitaire hulp in de Gazastrook en het bereiken van een akkoord met Hamas over de vrijlating van gijzelaars die sinds 7 oktober in de Gazastrook worden vastgehouden. Biden deed eerder kritische uitspraken over over de Israëlische premier. Zo zei hij in een interview met de Amerikaanse zender MSNBC in maart dit jaar dat Netanyahu "meer kwaad doet dan goed" voor zijn land, door de manier waarop Israël oorlog voert in de Gazastrook.

Amerikaanse minister van Defensie staat achter Israëlische aanval op Hodeida

De Amerikaanse minister van Defensie Austin heeft contact gehad met de Israëlische minister van Defensie Gallant over de vergeldingsaanval op de Houthi-havenstad Hodeida in Jemen. Austin bevestigde in het gesprek opnieuw de "sterke toewijding van de Verenigde Staten aan de veiligheid van Israël en het recht op zelfverdediging".

Bij de Israëlische luchtaanval van gisteren vielen drie doden en zeker 87 gewonden. Gallant sprak van een reactie op eerdere aanvallen van de Houthi's op Israëlische doelen. Bij een van die aanvallen viel een dode in Tel Aviv.

Lees hier terug wat er gisteren gebeurde in Hodeida:

Israël onderschept raket uit Jemen boven Rode Zee

Het Israëlische leger heeft vanmorgen een raket onderschept, die vanuit Jemen is afgevuurd. Dat melden Israëlische media. De raket is boven de Rode Zee onderschept en was op weg naar de kustplaats Eilat, in het zuiden van Israël. De Houthi's bevestigen de nieuwe aanval en zeggen dat ze meerdere ballistische raketten hebben afgevuurd. Voordat de raket werd onderschept klonk het luchtalarm in Eilat.

Israël valt munitiedepot Hezbollah in Zuid-Libanon aan

Israël heeft een luchtaanval uitgevoerd op een munitiedepot van Hezbollah in het zuiden van Libanon. Dat hebben drie bronnen gezegd tegen persbureau Reuters. Het depot lag in de stad Adloun, zo'n veertig kilometer van de grens met Israël.

Zeker vier burgers raakten gewond, melden medische bronnen. De aanvallen waren op dezelfde dag dat Israël een aanval uitvoerde op militaire doelen in Jemen als vergelding voor een Houthi-aanval op Tel Aviv.

Netanyahu: Hodeida doorvoerhaven Iraanse wapens

De stad die Israël heeft aangevallen, was volgens premier Netanyahu een doorvoerhaven voor wapens uit Iran. Die Iraanse wapens kwamen zo in handen van de Houthi-rebellen. Netanyahu zegt dat de haven dan ook niet "onschuldig" is, maar wordt gebruikt voor militaire doeleinden.

De premier zei ook dat de aanval in Jemen moet laten zien dat er geen plaats is die Israël niet kan bereiken.

Premier Netanyahu volgde de operatie in Jemen vanuit het hoofdkwartier van de krijgsmacht:

Houthi's: steun voor Gaza en de Palestijnen blijft

De Israëlische vergeldingsaanval zal de Houthi's er niet van weerhouden om Gaza en de Palestijnen te steunen. Dat zegt een Houthi-woordvoerder.

Ook zeggen de Houthi's dat ze doorgaan met hun aanvallen, die ze naar eigen zeggen uitvoeren uit solidariteit met de Palestijnen.

Op door de Houthi's verspreide beelden is een enorme vuurzee te zien in de haven van Hodeida in Jemen:

Grote brand na Israëlische wraakactie in Jemen

Defensieminister Gallant: aanval op Houthi's wraak voor Tel Aviv

De Israëlische Defensieminister Gallant zegt dat de aanval op de Houthi's wraak is voor de dood van een Israëliër in Tel Aviv. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam de man om het leven bij een drone-aanval van de Houthi's op de Israëlische stad.

"Het vuur dat moment brandt in Hodeida wordt in het hele Midden-Oosten gezien en de betekenis ervan is duidelijk", zegt Gallant. "De Houthi's hebben ons meer dan 200 keer aangevallen. De eerste keer dat ze een Israëlische burger raakten, sloegen we terug. En dat zullen we steeds doen, waar dan ook, als het noodzakelijk is."

Op X schrijft hij dat het aanvallen van Israël een zware prijs met zich meebrengt en noemt Gaza, Libanon en Syrië als voorbeeld.

Zijn collega-minister Katz roept de internationale gemeenschap op om de zwaarst mogelijke sancties op te leggen aan Iran. Dat land is de belangrijkste bondgenoot van de Houthi's, die hij "een door Iran gesteunde terreurorganisatie" noemt.

Israël valt havenstad Houthi's aan

Het Israëlische leger zegt dat het luchtaanvallen heeft uitgevoerd op de Houthi-havenstad Hodeida in Jemen. Volgens een door de Houthi's gerunde tv-zender zijn daarbij mensen gedood en gewond geraakt.

Zender Al-Masirah zegt dat Israël hevige luchtaanvallen uitvoerde die waren gericht op olie- en dieselopslaglocaties. Ook het plaatselijke elektriciteitsbedrijf in de stad aan de Rode Zee zou doelwit zijn geweest. De zender geeft verder geen details.

Het Israëlische leger zegt dat straaljagers militaire doelen van de Houthi's in het gebied van de haven van Hodeidah hebben geraakt. Het leger zegt dat de aanval een reactie is op de honderden aanvallen op Israël in de afgelopen maanden.

Een door de Houthi's verspreide foto van een enorme vuurbal in Hodeida

De Houthi's voeren al maanden aanvallen uit op Israël en bondgenoten, naar eigen zeggen uit solidariteit met de Palestijnen. Met name de scheepvaart in de Rode Zee en de Golf van Aden heeft daar veel last van.

Gisteren vielen de Houthi's Tel Aviv aan, waarbij één drone niet door de luchtafweer werd onderschept en een explosie veroorzaakte. Daarbij kwam een man om het leven en raakten vier anderen gewond.

Drie doden bij Israëlische aanval op flatgebouw

Bij een Israëlische aanval op een flatgebouw in Nuseirat in het midden van de Gazastrook zijn drie mensen gedood en acht mensen gewond geraakt. Dat meldt de reddingsdienst in Gaza. De slachtoffers zijn gevonden onder het puin.

Een fotograaf in Gaza heeft een video op Instagram geplaatst van het moment waarop de Israëlische raket de flat raakt. Te zien is dat die op de bovenste verdieping inslaat, waarna een enorme explosie volgt.

Israëlische leger: operatie in Rafah gaat door

In een update op Telegram meldt het Israëlische leger dat het doorgaat met aanvallen in Rafah, in het zuiden van Gaza. Het leger zegt door te gaan met doelgerichte operaties, en claimde daarbij "een aantal terroristen te hebben geëlimineerd".

Ook is het leger begonnen met een operatie in het westen van Rafah en gaat het door met invallen in Centraal-Gaza. Volgens Gazaanse autoriteiten zijn daarbij vier gezinnen gedood. In de afgelopen 24 uur zijn daarbij 37 Palestijnen gedood.

Twee Palestijnen opgepakt bij een Israëlische inval op de bezette Westelijke Jordaanoever

Bij een Israëlische inval in Nablus, op de bezette Westelijke Jordaanoever, zijn twee Palestijnen opgepakt. Sinds 7 oktober is het aantal Israëlische militaire invallen op de Westelijke Jordaanoever verdrievoudigd, meldt Al Jazeera.

Ook het aantal aanvallen door Israëlische kolonisten is toegenomen. In het zuiden van de Westelijke Jordaanoever, viel een groep Israëlische kolonisten een Palestijnse familie aan. Een vrouw, die ernstig mishandeld is, ligt nu in het ziekenhuis.

Gisteren bepaalde het Internationaal Gerechtshof dat het nederzettingenbeleid in Israël in strijd is met het internationaal recht. Op verzoek van de VN kwam het hof met het advies dat Israël zich zo snel mogelijk moet terugtrekken en schadevergoedingen moet betalen. In die gebieden is Israël ook schuldig aan systematische discriminatie.

Op de Westelijke Jordaanoever wonen behalve zo'n drie miljoen Palestijnen zeker 600.000 joodse kolonisten in meer dan honderd nederzettingen. Ook de belangrijkste bondgenoot van Israël, de Verenigde Staten, beschouwt de nederzettingen als illegaal.

Minister Veldkamp belt met Jordaanse collega over tweet Wilders

Minister Veldkamp heeft telefonisch contact gehad met zijn Jordaanse collega Safadi om een diplomatieke rel met Jordanië te voorkomen. Jordanië had de Nederlandse ambassadeur in Amman op het matje geroepen vanwege een tweet van PVV-leider Wilders.

Wilders zei gisteren op X dat Jordanië de "enige echte" Palestijnse staat is. Hij reageerde daarmee op de resolutie die eerder die dag door het Israëlische parlement was aangenomen. Daarin wordt de oprichting van een Palestijnse staat op het grondgebied van Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem afgewezen, omdat dit een gevaar voor Israël en zijn inwoners zou zijn. Dat vindt ook Wilders.

Volgens Jordanië weerspiegelt het bericht van Wilders een "racistisch standpunt" dat er ten onrechte van uitgaat dat de Palestijnse kwestie ten koste van Jordanië kan worden opgelost.

Veldkamp heeft zijn Jordaanse collega duidelijk gemaakt dat ook het nieuwe Nederlandse kabinet voor een tweestatenoplossing is. "Ook heb ik onderstreept dat Nederland veel respect heeft voor Jordanië en zijn soevereiniteit. We hechten waarde aan onze vriendschap en nauwe samenwerking, en de constructieve rol van Jordanië in de regio."

Minister Veldkamp van Buitenlandse Zaken

Adidas haalt campagne met Bella Hadid offline na ophef over schoen

Adidas heeft een campagne met het Amerikaanse topmodel Bella Hadid offline gehaald na kritiek van pro-Israëlische organisaties. Dat laat een woordvoerder van het bedrijf weten aan persbureau AFP. In de campagne was Hadid te zien met vernieuwde sneakers van de Olympische Spelen uit 1972, toen Palestijnse terroristen een moordaanslag pleegden op het Israëlische team. Elf Israëliërs en een West-Duitse politieagent kwamen om.

"We zijn ons ervan bewust dat er verbanden zijn gelegd met tragische historische gebeurtenissen - hoewel deze volledig onbedoeld zijn - en we verontschuldigen ons voor het ongemak dat is veroorzaakt."

Israël had eerder ook kritiek op het feit dat Hadid is gekozen als model. Ze heeft een Palestijnse vader en uitte vaker kritiek op de oorlog die Israël voert in de Gazastrook.

Bella Hadid eerder dit jaar op het filmfestival in Cannes

Verslaggever Marijn Duintjer Tebbens in Tel Aviv: 'Advies liegt er niet om'

Internationaal Gerechtshof: nederzettingenbeleid Israël in strijd met internationaal recht

De Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem zijn in strijd met het internationaal recht. Dat zegt het Internationaal Gerechtshof in Den Haag in een niet-bindend advies. Israël is in die gebieden schuldig aan systematische discriminatie tegen Palestijnen, zegt het hof tevens.

Israël zou zich zo snel mogelijk moeten terugtrekken en schadevergoedingen moeten betalen.

Op de Westelijke Jordaanoever wonen behalve zo'n drie miljoen Palestijnen zeker 600.000 joodse kolonisten in meer dan honderd nederzettingen, die illegaal zijn. Ook de belangrijkste bondgenoot van Israël, de Verenigde Staten, beschouwt de nederzettingen als illegaal. De nederzettingen worden al decennia uitgebreid. Het hof zegt daar bezorgd over te zijn.

Het hof kwam op verzoek van de Verenigde Naties met het advies. De Algemene Vergadering van de VN vroeg hier anderhalf jaar geleden met een grote meerderheid om.

De juryleden in het Internationaal Gerechtshof

In beeld: de drone-aanval in Tel Aviv

  • Reuters
    Schade na de drone-aanval in Tel Aviv
  • Reuters
    Schade na de drone-aanval in Tel Aviv
  • Reuters
    Schade na de drone-aanval in Tel Aviv

VK hervat steun Palestijnse hulporganisatie UNRWA

Het Verenigd Koninkrijk gaat de steun aan de Palestijnse hulporganisatie UNRWA van de Verenigde Naties hervatten. Dat zegt de nieuwe Britse minister van Buitenlandse Zaken David Lammy. Het land gaat 21 miljoen pond (ongeveer 24 miljoen euro) doneren.

Het Verenigd Koninkrijk was een van de landen die de steun aan de UNRWA stopzetten nadat Israël had beweerd dat enkele medewerkers betrokken waren bij de aanvallen van 7 oktober. Volgens Lammy heeft de organisatie nu stappen ondernomen om "aan de hoogste normen van neutraliteit" te voldoen. Uit onafhankelijk onderzoek bleek tevens eerder dat Israël geen bewijs had geleverd voor de aantijgingen.

Lammy zegt dat de humanitaire hulp van de organisatie "een morele noodzaak" in Gaza is en noemt UNRWA "cruciaal". "Geen enkele andere organisatie kan hulp op de benodigde schaal leveren."

Experts waarschuwden al dat de organisatie niet zomaar kan worden vervangen en grotendeels afhankelijk is van donaties. Ook Nederland bevroor de bijdrage aan de hulporganisatie. Vorige maand kondigde het toenmalige demissionaire kabinet aan dat het weer geld ging reserveren voor de hulporganisatie.

Leger Israël bevestigt: drone kwam uit Jemen

De drone waarmee vanochtend vroeg in Tel Aviv een dodelijke aanval is uitgevoerd is gelanceerd vanuit Jemen, bevestigt legerwoordvoerder Daniel Hagari. Het leger denkt dat de drone gemaakt is door Iran. Israël sprak eerder alleen van een "luchtaanval" en gaf geen verdere details.

Het is voor het eerst dat Tel Aviv in het hart wordt geraakt door een aanval van de Houthi's. Hagari zei niets over een eventuele tegenreactie.

Houthi's in Jemen hadden eerder vanochtend al de aanval opgeëist, waarbij een dode en vier gewonden zijn gevallen. De drone zou door een menselijke fout niet zijn onderschept. Ook is het luchtalarm niet afgegaan. Hoe dat kon gebeuren wordt nog onderzocht.

Minister Veldkamp: Wilders mag eigen opvatting hebben over Palestijnse staat

Minister Veldkamp van Buitenlandse Zaken vindt dat Geert Wilders als leider van de PVV in de Tweede Kamer de vrijheid heeft om zijn eigen opvattingen te hebben. Dat zegt hij naar aanleiding van een bericht op X waarin Wilders schreef dat Jordanië "de enige echte" Palestijnse staat is.

Veldkamp: "Het kabinet heeft een andere opvatting. Ik heb toevallig gisteren met de Palestijnse premier gesproken en herhaald dat Nederland achter de tweestatenoplossing staat. En er is ook een ruime meerderheid in de Tweede Kamer die dat beleid steunt."

Wilders reageerde met zijn bericht op het nieuws dat de Knesset een motie heeft aangenomen tegen de oprichting van een Palestijnse staat. Jordanië is verontwaardigd over de opmerking van Wilders en heeft de Nederlandse ambassadeur in Jordanië op het matje geroepen.

"Het is duidelijk wat het kabinetsbeleid is. Er bestaat een onafhankelijk koninkrijk Jordanië, we gaan uit van het volkenrecht en het gegeven van het bestaan van die staat. En dat zal ik vandaag ook in een telefoongesprek met de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken herhalen", zei minister Veldkamp vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

"We hebben een stelsel van dualisme. Deze keer is het de heer Wilders, de volgende keer is het een ander Tweede Kamerlid. Die mogen zeggen wat ze willen. Ik ga uit van het beleid dat het kabinet voert."

Verslaggever Marijn Duintjer Tebbens in Tel Aviv: 'Aanval was in de buurt van Amerikaanse ambassade'

Houthi's in Jemen claimen drone-aanval op Tel Aviv, met dode en gewonden

Bij een aanval op de Israëlische stad Tel Aviv is vanochtend vroeg een dode gevallen. Er zijn ook vier mensen gewond geraakt, zeggen hulpdiensten. De aanval is opgeëist door Houthi-rebellen in Jemen. In dit artikel zetten we de gebeurtenissen van vannacht en vanochtend op een rij.

Eerste beelden van de aanval op Tel Aviv

Aanval op Tel Aviv vastgelegd op beveiligingscamera

Wie zijn de Houthi's?

De aanval op Tel Aviv is dus opgeëist door de Houthi-rebellen in Jemen. In onze special Machtsstrijd in het Midden-Oosten laten we zien wat de Houthi's willen en hoe ze zich verhouden tot andere groepen en landen in het Midden-Oosten. Klik op de special om meer te lezen:

Leger Israël: drone niet onderschept vanwege menselijke fout

Het Israëlische leger meldt dat het erop lijkt dat de drone niet is onderschept vanwege een menselijke fout. Ook ging het luchtalarm niet af. Volgens het leger ging het om een langeafstandsdrone. Waar die vandaan kwam, wordt door het leger onderzocht.

De Houthi-rebellen in Jemen claimen dat ze bij de aanval op Tel Aviv een nieuw type drone hebben gebruikt. Die drone zou niet gedetecteerd kunnen worden door het Israëlische luchtafweersysteem.

In de laatste berichten wordt gemeld dat er bij de aanval een persoon is overleden en vier mensen lichtgewond zijn geraakt. In eerdere berichten werd gesproken over tien gewonden.

Dode en gewonden bij explosie Tel Aviv, aanval opgeëist door Houthi's

In de Israëlische stad Tel Aviv is bij een explosie zeker een persoon om het leven gekomen. Volgens de eerste berichten zijn er minstens tien gewonden. De burgemeester van Tel Aviv spreekt op X van een drone-aanval. De explosie was midden in de nacht boven het centrum van de stad. Volgens de politie kwamen de brokstukken verspreid over een groot gebied neer.

De verantwoordelijkheid voor de aanval is opgeëist door de Houthi-rebellen in Jemen. Zij zeggen dat ze vannacht een drone-aanval hebben uitgevoerd op Tel Aviv. Ze melden ook dat ze dat zullen blijven doen, uit solidariteit met de Palestijnen.

Hoewel Israël een van de beste luchtafweersystemen ter wereld heeft, werd de vermoedelijke drone niet onderschept. Het leger zegt dat het daar onderzoek naar doet. In de tussentijd is het aantal luchtpatrouilles opgeschroefd.

De politie in Tel Aviv doet onderzoek naar de vermoedelijke drone-aanval

Jordanië roept Nederlandse ambassadeur op matje om tweet Wilders

Jordanië heeft de Nederlandse ambassadeur op het matje geroepen vanwege een tweet van PVV-leider Wilders. Gisteravond schreef Wilders op X dat Jordanië "de enige echte" Palestijnse staat is. Hij reageerde op het nieuws dat de Knesset een motie heeft aangenomen tegen de oprichting van een Palestijnse staat.

Het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt een protestboodschap te zullen overbrengen aan de Nederlandse regering vanwege de uitspraken van Wilders. De officiële woordvoerder van het ministerie zegt dat de "opruiende uitspraken van deze racistische parlementariër in strijd zijn met het internationaal recht en een cultuur van rassenhaat weerspiegelen die bestreden moet worden".

"Je kunt protesteren zoveel je wilt, maar de historische waarheid blijft dat Jordanië Palestina is", schrijft Wilders in een reactie op de veroordeling van het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Jordanië maakte tussen 1921 en 1946 deel uit van het Britse mandaatgebied Palestina. Destijds heette het nog Transjordanië. Têgenwoordig wonen in Jordanië ruim twee miljoen Palestijnse vluchtelingen.

De Jordaanse regering bekritiseerde na de Tweede Kamerverkiezingen in november de PVV ook al eens, omdat ook in het verkiezingsprogramma staat dat "Jordanië de enige echte Palestijnse staat is".

Poliovirus opgedoken in Gazastrook

In de Gazastrook is het poliovirus opgedoken in rioolwatermonsters, melden de Gazaanse autoriteiten en Israël. Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat de vele mensen die in vluchtelingenkampen verblijven het risico lopen om besmet te worden.

Het ministerie spreekt van ernstige overbevolking en een tekort aan drinkwater, dat vervuild wordt door uitwerpselen en afval. Doordat Israël leveringen van medische en hygiënische goederen tegenhoudt, wordt er een vruchtbare omgeving gecreëerd voor de verspreiding van diverse ziekten, zegt het ministerie, dat onder controle staat van Hamas.

De autoriteiten in het centraal gelegen Deir el-Balah meldden eerder deze week dat waterzuiveringsinstallaties zijn uitgevallen vanwege een gebrek aan brandstof. Ze waarschuwden dat straten overspoeld zouden worden door rioolwater en dat 700.000 burgers het risico lopen op diverse ziektes. Het Israëlische ministerie van Volksgezondheid zegt dat de rioolwatermonsters "een zorgelijk beeld schetsen over de aanwezigheid van het virus in deze regio". De Israëlische autoriteiten zeggen de situatie "in de gaten te houden en maatregelen te overwegen om het risico op besmetting met polio in Israël te voorkomen".

Polio kan verlamming veroorzaken of zelfs dodelijk zijn, vooral voor kinderen onder de drie jaar. De ziekte kwam vroeger veel voor, maar sinds de ontdekking van een vaccin in 1955 is het aantal gevallen wereldwijd drastisch verminderd. Twee varianten van het virus zijn wereldwijd zelfs al uitgebannen, de derde komt slechts in geïsoleerde delen van Afghanistan en Pakistan nog voor.

Palestijnen in Deir el-Balah halen water uit een Unicef-tankwagen

Groep in Barcelona ontmanteld die onderdelen voor drones Hezbollah leverde

De politie in Barcelona heeft een groep ontmanteld die van plan was om 1000 kamikazedrones te maken en deze te verkopen aan de door Iran gesteunde terroristische groepering Hezbollah.

Bij invallen in Barcelona en Badalona, ten noorden van de stad, zijn drie mensen gearresteerd. In Duitsland werd een vierde verdachte aangehouden. De Guardia Civil, die details over het complot naar buiten heeft gebracht, zei dat een van de belangrijkste toeleveringsketens van Hezbollah in Europa is ontmanteld.

Lees hier meer:

Hoge Hezbollah-commandant gedood bij Israëlische aanval

Een hoge commandant van een elite-eenheid van Hezbollah, Habib Maatouq, is gedood bij een Israëlische luchtaanval in het zuiden van Libanon. Dat bevestigt Hezbollah op Telegram.

Persbureau Reuters citeert twee bronnen die zeggen dat Maatouq een eerder dit jaar door Israël gedode commandant van de elite-eenheid had vervangen. Reuters meldt dat er meerdere Israëlische aanvallen plaatsvonden in twee dorpen nabij de grens met Israël, waarbij naast Maatouq nog zeker twee mensen zijn omgekomen, en 18 gewond geraakt. Libanese bronnen spreken van in totaal vier doden.

Beschietingen tussen Hezbollah en Israël zijn sinds het begin van de oorlog in Gaza een vrijwel dagelijkse aangelegenheid. Honderden Hezbollahstrijders zijn daarbij gedood, en volgens persbureaus ook rond de honderd Libanese burgers. Aan Israëlische kant zijn er in totaal 20 slachtoffers gemeld, militairen en burgers. Het Israëlische leger maakte vandaag bekend dat een militair die vorige maand gewond raakte bij een drone-aanval van Hezbollah, is overleden.

Meer over de vrees voor escalatie tussen Hezbollah en Israël:

Netanyahu bezoekt troepen in Rafah, 21 doden bij Israëlische bombardementen

Bij Israëlische bombardement op verschillende plekken in Centraal- en Noord-Gaza zijn 21 mensen omgekomen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van medisch personeel en inwoners. 16 doden vielen bij een serie aanvallen in Deir al-Balah en omringende plaatsen in het midden van de Gazastrook. In Gaza-Stad in het noorden kwamen vijf mensen om bij twee luchtaanvallen.

Het Israëlische leger zegt op X bij een luchtaanval in Noord-Gaza 20 Palestijnse militanten te hebben gedood, waaronder een scherpschutter van Hamas die eerder deze maand een Israëlisch soldaat zou hebben gedood. Het is niet duidelijk uit de verklaring van het leger wanneer deze luchtaanval plaatsvond. In andere luchtaanvallen zouden twee commandanten van de Islamitische Jihad zijn gedood.

Premier Netanyahu heeft vandaag de Israëlische troepen in Rafah bezocht, waar tanks de afgelopen dagen steeds dieper de stad in zijn getrokken. Netanyahu zei dat alleen militaire druk kan zorgen voor de vrijlating van de Israëlische gijzelaars in Gaza, en hij noemde dat de Israëlische controle over de grens tussen Gaza en Egypte "van cruciaal belang" is voor het verdere verloop van de oorlog.

Netanyahu's doel van de oorlog is Hamas volledig te vernietigen, maar deskundigen zien dat als onhaalbaar. Lees hier meer:

Israëlische parlement stemt tegen oprichting Palestijnse staat

Het Israëlische parlement, de Knesset, heeft een resolutie aangenomen tegen de oprichting van een Palestijnse staat. Dat meldden Israëlische media. De resolutie, die werd ingediend door een rechtse oppositiepartij, stelt dat "de vestiging van een Palestijnse staat [..] een existentiële bedreiging zou vormen voor de staat Israël en zijn burgers".

68 parlementsleden stemden voor, waaronder de coalitiepartijen, en negen tegen. De centrumlinkse oppositiepartij van Lapid verliet het parlement uit protest tegen de resolutie en stemde niet mee.

De resolutie gaat lijnrecht in tegen wat de internationale gemeenschap ziet als oplossing voor het conflict, namelijk naast Israël een Palestijnse staat die de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en Gaza omvat. Deze tweestatenoplossing was al ondermijnd door het groeiende aantal Israëlische nederzettingen op de Westoever.

De uiterst rechtse minister Smotrich heeft openlijk gezegd de Westoever te willen annexeren, wat het definitieve einde zou zijn van de tweestatenoplossing. Morgen spreekt het Internationaal Gerechtshof in Den Haag zich uit over de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden.

Premier Netanyahu tijdens een zitting van de Knesset op woensdag

Kritiek op bezoek minister Ben-Gvir aan Tempelberg

Het controversiële bezoek van de uiterst rechtse minister Ben-Gvir aan de Tempelberg in Oost-Jeruzalem is van verschillende kanten veroordeeld. "Deze onverantwoordelijke acties dreigen de regio verder te destabiliseren", zegt het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het bezoek is volgens Parijs een "schending van de status quo".

De voor moslims heilige Al-Aqsamoskee staat op de Tempelberg, of Haram al-Sharif voor moslims. Ook voor Joden is het een heilige plek. Volgens bestaande afspraken tussen Israël en islamitisch-religieuze autoriteiten mogen niet-moslims op bepaalde tijden de Tempelberg bezoeken, op voorwaarde dat ze daar niet bidden.

De Palestijnse Autoriteit, verantwoordelijk voor het bestuur in delen van de bezette Westelijke Jordaanoever, noemde het bezoek een "provocerende inval". Hamas ziet er een "gevaarlijke escalatie" in. Ook de Israëlische minister van Binnenlandse Zaken, Moshe Arbel, veroordeelde het "provoceerde" bezoek.

Ben-Gvir gebruikte het bezoek om zijn boodschap te herhalen en verspreiden. Hij vindt dat er geen deal over de vrijlating van de gijzelaars in Gaza moet worden gesloten voordat Hamas volledig is verslagen.

Israëlische drones doden Hezbollah- en Hamasstrijder in Libanon

Israël heeft een Hamas-commandant omgebracht met een drone in het zuiden van Libanon. Hamas en Israël hebben de aanval en dood bevestigd. Volgens het Israëlische leger was de commandant, Mohammed Jabara, verantwoordelijk voor raketaanvallen vanuit Libanon op Israël.

Daarnaast heeft Israël op verschillende andere plekken in Libanon met drones en straaljagers aanvallen uitgevoerd, zeggen het leger en Libanese bronnen. Volgens de Libanese militante Hezbollah is daar een van hun strijders bij omgekomen. Hezbollah zegt op zijn beurt afluisterapparatuur in Israël te hebben beschoten en vernietigd. Israël heeft dit niet bevestigd.

Beschietingen tussen Hezbollah en Israël zijn sinds het begin van de oorlog in Gaza een vrijwel dagelijkse aangelegenheid. Honderden Hezbollahstrijders zijn daarbij gedood, en volgens persbureaus ook rond de honderd Libanese burgers. Aan Israëlische kant zijn er in totaal 20 slachtoffers gemeld, militairen en burgers.

Rook bij de ingang van een stadje in Noord-Israël na een aanval van Hezbollah

Netanyahu dwarsboomt plan van zijn minister voor kinderhospitaal Gaza

De Israëlische premier Netanyahu heeft schriftelijk aan defensieminister Gallant laten weten dat hij het voorstel voor een veldhospitaal voor zieke kinderen in de Gazastrook niet zal goedkeuren. Dat melden Israëlische media.

Gisteren kondigde Gallant aan dat hij de opdracht had gegeven voor de bouw van een veldhospitaal in de Gazastrook om Palestijnse kinderen te behandelen. Als reden voor het besluit noemde hij de sluiting van de grensovergang bij Rafah. Sinds Israël de grensovergang heeft ingenomen begin mei, houdt Egypte de grens gesloten.

Rafah is niet de enige grensovergang van de Gazastrook. Israël heeft de grensovergangen Kerem Shalom en de Erez in handen en houdt die stevig gesloten voor de Palestijnse bevolking. Door Israëlische aanvallen zijn veel ziekenhuizen en andere medische faciliteiten verwoest of deels buiten gebruik geraakt.

Netanyahu en Gallant eerder deze week bij een herdenkingsceremonie

Von der Leyen roept op tot 'einde bloedvergieten' in Gaza

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen heeft gezegd dat de EU werkt aan "een veel groter meerjarenpakket om een effectieve Palestijnse Autoriteit te steunen". Von der Leyen presenteerde vandaag haar politieke plannen voor de komende vijf jaar. "Europa heeft de verantwoordelijkheid om een actieve rol te spelen in de wereld, te beginnen in onze omgeving en in het bijzonder in het Midden-Oosten", zei Von der Leyen. "Ik wil duidelijk zijn: er moet nu een einde komen aan het bloedvergieten in Gaza."

Von der Leyen riep op tot een onmiddellijk en langdurig staakt-het-vuren en de vrijlating van de Israëlische gijzelaars. Ook het voorbereiden voor wat er daarna moet gebeuren is belangrijk, volgens de kandidaat voor het EC-voorzitterschap. "De tweestatenoplossing is de beste manier om de veiligheid van zowel de Israëliërs als de Palestijnen te garanderen."

Het Europees Parlement stemt vanmiddag over de herbenoeming van Von der Leyen als voorzitter van de Europese Commissie.

Ursula von der Leyen tijdens haar toespraak in het Europees Parlement in Strasbourg

Omstreden bezoek minister aan Tempelberg

De uiterst rechtse minister Ben-Gvir heeft een omstreden bezoek gebracht aan de Tempelberg in Oost-Jeruzalem. De Tempelberg, met daarop de Al-Aqsamoskee, geldt binnen het jodendom en de islam als een van de heiligste plekken. Bij de Rotskoepel zei hij te bidden voor de gijzelaars en hun terugkeer. "Maar zonder een roekeloze deal, zonder overgave."

De Tempelberg, voor moslims Haram al-Sharif, staat onder beheer van een islamitische stichting, terwijl Israël verantwoordelijk is voor de veiligheid. Niet-moslims mogen er op bepaalde tijden komen, op voorwaarde dat ze daar niet bidden.

Het is niet de eerste keer dat Ben-Gvir een bezoek brengt aan de Tempelberg, hij was er nog in mei. In januari vorig jaar was hij er ook, toen hij langs de Al-Aqsamoskee liep. De Palestijnse Autoriteit veroordeelde het bezoek van Ben-Gvir toen en sprak van "ongekende provocatie en een gevaarlijke escalatie van het conflict".

De Israëlische minister van Binnenlandse Zaken Arbel heeft zich uitgesproken tegen de actie van Ben-Gvir, meldt de Israëlische krant Haaretz.

De Israëlische minister Ben-Gvir wordt zwaar beveiligd bij zijn bezoek aan de Tempelberg

Doden en gewonden gemeld na aanvallen midden Gazastrook

Het Palestijnse persbureau Wafa meldt dat er meerdere mensen zijn gedood en gewond zijn geraakt na Israëlische aanvallen op vluchtelingenkamp Bureij en de stad Deir al-Balah. Beide liggen in het midden van de Gazastrook. Ook zouden er vier kinderen nog vermist worden in Bureij.

Al Jazeera citeert medische bronnen dat er vandaag veertien Palestijnen zijn gedood door Israëlische aanvallen in de Gazastrook.

Vrouwen lopen langs verwoeste gebouwen na een eerder bombardement in Bureij

'Israël zet watergebrek in als oorlogswapen'

Volgens hulporganisatie Oxfam Novib gebruikt Israël de watertoevoer naar Gaza als oorlogswapen. Door het afsluiten van de watertoevoer naar het gebied, de systematische vernietiging van watervoorzieningen in Gaza en het opzettelijk tegenhouden van hulp om de watervoorzieningen te herstellen, is het beschikbare water in Gaza met 94 procent afgenomen. Dat staat in een nieuw rapport van Ofxam dat vandaag is verschenen.

Per persoon in de Gazastrook is er gemiddeld nog maar 4,74 liter per dag beschikbaar om te drinken, te wassen of te koken, berekende de hulporganisatie. Dat is minder dan een derde van de aanbevolen 15 liter per persoon per dag als minimum in noodsituaties.

"Door het gebrek aan schoon water en de vernietigde riolering wordt meer dan een kwart van de mensen in Gaza, waaronder veel kinderen, ernstig ziek", zegt Suying Lai van Oxfam Novib. Ze krijgen ziekten die gemakkelijk te voorkomen zijn, zoals diarree, dysenterie en geelzucht. "Ziekten die bij gebrek aan schoon drinkwater en gezondheidszorg dodelijk kunnen zijn. Het is verschrikkelijk dat er nu nog minder dan 5 liter water per inwoner van Gaza beschikbaar is. Dit is minder dan één keer doortrekken van het toilet."

Palestijnen in het zuiden van Gaza in de rij voor water

Amerikaanse noodpier bij Gaza komt definitief niet meer terug

De door het Amerikaanse leger gebouwde pier om humanitaire hulp Gaza binnen te brengen komt definitief niet meer terug. Daarmee komt een einde aan de missie. Die ging gebukt onder herhaaldelijke weers- en veiligheidsproblemen waardoor de aanvoer van goederen beperkt bleef. De pier ligt op het moment in Port Ashdod, ten noorden van Gaza, en zal niet worden teruggebracht naar de kust voor Gaza.

Volgens critici is het project, dat 230 miljoen dollar kostte, niet geslaagd omdat er niet genoeg goederen over konden worden binnengebracht om een dreigende hongersnood tegen te gaan. Sinds de tijdelijke pier in mei in gebruik werd genomen is die slechts twintig dagen operationeel geweest.

De VS zegt dat de pier altijd al bedoeld was als tijdelijke oplossing en dat die toch het beste middel was om tijdens een kritieke periode goederen Gaza binnen te krijgen. Volgens het Amerikaanse leger is er via de pier bij Gaza bijna 9 miljoen kilo aan goederen geleverd.

Botsing tussen Israëlische onderhandelaars en Netanyahu

Er is onenigheid tussen de Israëlische onderhandelingsdelegatie en premier Netanyahu. De directeur van geheime dienst Mossad stelt tegenover Israëlische media dat de premier een mogelijke doorbraak over een gijzelaarsdeal tegenhoudt. Ondertussen melden Egyptische bronnen dat de Israëlische delegatie voor overleg is aangekomen in Egypte, het land dat bemiddelaar is in de gesprekken met Hamas.

Netanyahu zou vasthouden aan de eis om bewegingen van Palestijnen tussen Noord- en Zuid-Gaza te monitoren. Dat is de lezing van Mossad-chef Barnea, de premier heeft er zelf niets over gezegd. Maar Netanyahu is herhaaldelijk door de oppositie beschuldigd van het opzettelijk frustreren van de onderhandelingen met Hamas. Zelf spreekt hij tegen dat hij dat doet.

David Barnea. directeur van de Mossad

Barnea is een van de hoofdrolspelers binnen het Israëlische onderhandelingsteam. Hij beweert dat Netanyahu's vasthouden aan de aanvullende eis een mogelijk akkoord over vrijlating van vrouwen, ouderen en zieke gijzelaars blokkeert. "De vrouwelijke gevangenen hebben geen tijd om te wachten."

Het is onduidelijk in welke fase de gesprekken zich bevinden. Het wordt als lichtpuntje gezien dat de strijdende partijen weer overleggen, maar de gesprekken zijn tot nu toe steeds op niets uitgelopen.

Israëlische tanks trekken dieper Rafah binnen, tientallen doden in Gaza

Op verschillende plekken in Gaza zijn vandaag zware beschietingen geweest. De afgelopen 24 uur zijn door de lokale autoriteiten in Gaza 81 burgerdoden gemeld. Persbureau Reuters schrijft dat Israëlische tanks dieper de zuidelijke stad Rafah zijn binnengetrokken.

Van Noord-Gaza tot in Zuid-Gaza zijn enkele tientallen Israëlische bombardementen gemeld. Opnieuw was er sprake van een luchtaanval bij een VN-school, de achtste in tien dagen tijd volgens de Palestijnse VN-hulporganisatie UNRWA. Het Israëlische leger stelt dat Hamas-militanten steeds vaker hun toevlucht nemen tot dit soort plekken, maar bewijs wordt daarvoor niet geleverd. Experts benadrukken dat Israël burgerslachtoffers voor lief neemt bij bombardementen op veronderstelde Hamas-doelen.

Een Palestijnse jongen bij een verwoeste moskee in Nuseirat vandaag

Het leger meldt dat in Rafah een groep militanten is gedood. Ook zou een raketlanceerinstallatie zijn vernietigd. Militairen werden bestookt met mortieren en raketten, aldus het leger. Dat meldt eveneens een raketlancering vanuit Noord-Gaza gericht op Israël. Volgens de legertop werden deze raketten neergehaald.

In Gaza-Stad en Rafah is een Israëlische grondaanval gaande. Het is onduidelijk hoe ver grondtroepen de zuidelijke stad Rafah inmiddels zijn binnengetrokken. Ondanks dat Hamas volgens Israël zo'n 14.000 strijders heeft verloren, voert de militie nog steeds aanvallen uit op militairen.

Een Israëlisch offensief in Rafah werd vooraf door westerse leiders, zoals oud-premier Rutte, een stap te ver genoemd. De VS heeft tijdelijk ladingen met bepaalde bommen tegengehouden, maar verder hebben de EU en Amerika geen maatregelen genomen tegen Israël.

Israëlische militairen in Rafah, begin juli

Rapport: Hamas pleegde talloze oorlogsmisdaden op 7 oktober

Human Rights Watch (HRW) heeft een uitgebreid rapport gepubliceerd over de aanslagen op 7 oktober in Israël. De mensenrechtenorganisatie bevestigt het beeld dat Hamas en andere Palestijnse milities talloze oorlogsmisdaden hebben gepleegd. Voor het rapport zijn 144 getuigen, hulpverleners en experts geïnterviewd en foto's en video's geanalyseerd.

"De door Hamas geleide aanval was bedoeld om burgers te doden en zo veel mogelijk mensen te gijzelen", concluderen de onderzoekers. Terroristen schoten burgers veelal van dichtbij dood. Huizen werden in brand gestoken en op een muziekfestival werd een bloedbad aangericht. "Al dat bloed krijg ik niet meer uit mijn hoofd", zegt een verpleegster die hulp bood in een aangevallen kibboets.

HRW roept de internationale gemeenschap op maximale druk uit te oefenen om de gijzelaars thuis te krijgen. Eerdere rapporten van de mensenrechtenorganisatie waren gericht op Israëlische oorlogsmisdaden bij het offensief in Gaza. Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft zowel tegen Hamas-leiders als tegen Israëlische bewindslieden een arrestatiebevel uitgevaardigd.

Families woest op Netanyahu om uitspraak 'gijzelaars lijden maar sterven niet'

De families van gegijzelde Israëliërs hebben woest gereageerd op een uitspraak die premier Netanyahu gisteren zou hebben gedaan. Volgens de Israëlische nieuwssite Ynet zei hij in overleg met zijn veiligheidskabinet dat "de gijzelaars lijden, maar niet sterven". De nieuwssite baseert zich op anonieme bronnen die aanwezig waren bij het gesprek.

De belangenvereniging van de gijzelaars, het Hostages Families Forum, eist dat Netanyahu met uitleg komt. In een verklaring wordt de opmerking "niet alleen zeer pijnlijk" genoemd, maar ook "feitelijk onjuist en erg onverantwoord". "De harde realiteit is dat er al gijzelaars zijn vermoord in gevangenschap."

Premier Netanyahu

Volgens het Israëlische leger zijn tientallen van de 120 resterende gijzelaars niet meer in leven. Een deel van hen zou zijn gedood door terroristen, een ander deel zou zijn omgekomen bij Israëlische luchtaanvallen. Netanyahu staat onder almaar toenemende druk om de ontvoerde mensen weer thuis te krijgen. Maar de Israëlische regering weigert een deal te sluiten met Hamas zolang de militante beweging vasthoudt aan zijn eis voor een permanent staakt-het-vuren.

Oppositieleider Lapid dringt erop aan dat Netanyahu binnen een week een akkoord bereikt. Anders hoeft hij wat Lapid betreft niet naar Washington te gaan, waar de Israëlische leider op 24 juli een toespraak houdt in het Congres. Ook andere oppositieleden hebben felle kritiek op Netanyahu geuit in de Knesset. De oppositie had een debat in het parlement aangevraagd.

Palestijnen vrezen voor ziektes door hitte en gebrek aan schoon water

Door een gebrek aan brandstof is een waterpompsysteem in Deir al-Balah in Centraal-Gaza sinds deze week gestopt met werken. Het systeem leverde water aan de ruim 800.000 bewoners en ontheemden in het gebied. Zij vrezen dat ziektes zich door de hitte zullen verspreiden. De temperatuur loopt op tot 33 graden.

"Het water is niet schoon, het is zout", zegt een inwoner. Ze haalt water nu uit de plaats Az-Zawayda een paar kilometer verderop, waar ze met flessen naartoe gaat.

Eerder deze week luidde een groep hulporganisaties, waaronder Oxfam en Artsen zonder Grenzen, nog maar eens de noodklok over de humanitaire situatie in Gaza. Israël werpt nog steeds obstakels op voor de toegang van hulpgoederen, zeggen de organisaties. Er wordt amper diesel de Gazastrook ingelaten, wat juist zo essentieel is voor ziekenhuizen en waterpompsystemen zoals die in Deir al-Balah.

Persbureau Reuters sprak met inwoners van Deir al-Balah over het watertekort:

Watertekort en hoge temperaturen zorgen voor problemen in Gaza

Hezbollah-leider dreigt met uitbreiding beschietingen Israël vanwege burgerdoden

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah heeft gedreigd nieuwe doelen in Israël aan te vallen, als Israël niet stopt met het beschieten van burgers in Libanon. Gisteren werden volgens Libanese bronnen vijf Syrische burgers gedood bij twee Israëlische luchtaanvallen in Libanon, onder wie drie kinderen.

"Aanvallen op burgers zullen het verzet ertoe aanzetten raketten te lanceren op nederzettingen die voorheen niet het doelwit waren", zei Nasrallah in een toespraak. Voorheen zei Hezbollah in de regel militaire Israëlische doelen te bestoken.

Hezbollah en het Israëlische leger beschieten elkaar vrijwel dagelijks sinds het begin van de oorlog in Gaza. Vooralsnog zegt Hezbollah militaire doelen te beschieten. Israëlische luchtaanvallen hebben volgens een schatting van persbureau AFP meer dan 100 burgers en 400 Hezbollahstrijders gedood. Aan de Israëlisch kant zijn 17 soldaten en 13 burgers gedood. Burgers zijn het grensgebied, aan beide kanten, massaal ontvlucht.

Een portret van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah wordt rondgedragen tijdens een viering in Beiroet

Israël bombardeert 25 doelen in Gaza, Palestijnen melden 13 doden

Bij drie verschillende Israëlische aanvallen afgelopen nacht zijn zeker dertien doden gevallen, melden Palestijnse bronnen. Acht doden vielen bij een bombardement op een huis in de plaats Az-Zawayda in Centraal-Gaza, vertelt medisch personeel aan persbureau Reuters.

Twee doden vielen bij een aanval in Rafah in het zuiden, en nog eens een bij een aanval in het verstedelijkte vluchtelingenkamp Nuseirat in Centraal-Gaza. Daarnaast meldt nieuwszender Al Jazeera twee doden bij een tweede aanval in Nuseirat, waarbij een moskee werd geraakt.

De Israëlische luchtmacht heeft de afgelopen dag 25 doelen in de Gazastrook gebombardeerd, zegt het leger op X. Het zou gaan om militaire gebouwen en uitkijkposten van militanten. Het leger zegt daarbij een scherpschutter van Hamas te hebben gedood.

Daarnaast hebben Israëlische troepen wederom grondoperaties uitgevoerd in het midden en het zuiden van de Gazastrook. Gevechten in Rafah en in Centraal-Gaza zijn al maanden aan de gang. Inwoners vertellen Reuters dat Israëlische tanks het noorden van Rafah kortstondig zijn binnengevallen en dat Israëlische troepen tientallen huizen hebben opgeblazen. Twee wijken in Centraal-Gaza werden ook door tanks beschoten.

De ingestorte minaret van een moskee in Gaza na een Israëlische aanval

Olietanker beschadigd na aanval Houthi's

Een van de twee schepen die maandag werden beschoten door de Houthi's in Jemen, heeft rechtsomkeert gemaakt om een mogelijk olie-lek te onderzoeken. Het gaat om de olietanker Chios Lion, die vaart onder de vlag van Panama en door een Grieks bedrijf wordt geëxploiteerd.

Het schip voer in zuidelijke richting door de Rode Zee, maar "keerde terug naar het noorden, het dreigingsgebied uit, om de schade verder te beoordelen", zegt het Gezamenlijke Maritieme Informatie Centrum, een dit jaar opgerichte monitor van maritiem verkeer rond Jemen. Het Amerikaanse legerkwartier Centcom zei eerder dat het schip schade had opgelopen, maar niet om assistentie had gevraagd.

De Houthi's publiceerden gisteravond beelden van wat de aanval op de Chios Lion zou zijn. Er is te zien hoe een klein vaartuig de olietanker nadert en tot ontploffing komt, ogenschijnlijk net naast het schip. De Houthi's beschieten al maanden schepen langs de kust van Jemen, naar eigen zeggen om de Palestijnen in Gaza te steunen. De aanvallen op de Chios Lion en een ander schip waren volgens de Houthi's een vergelding voor de Israëlische aanval op al-Mawasi afgelopen weekend, waarbij volgens de autoriteiten in Gaza zeker 90 mensen werden gedood.

De door de Houthi's vrijgegeven beelden van de aanval:

Burgerdoden gemeld bij beschietingen tussen Hezbollah en Israël

Wederom zijn er beschietingen tussen Israël en Hezbollah in Libanon. Volgens Libanese media zijn er vijf Syrische burgers gedood door een Israëlische luchtaanval. Hezbollah heeft als reactie tientallen raketten afgevuurd, waarbij volgens de militie twee Israëlische burgers zijn omgekomen.

Israëlische media spreken echter niet over burgerslachtoffers in het noorden van het land. Op video's is te zien dat luchtafweersysteem Iron Dome raketten neerhaalt. Volgens het leger van Israël kwamen een paar projectielen in open gebied terecht. De Israëlische luchtmacht heeft 's avonds opnieuw Hezbollah-doelwitten aangevallen.

Israëlisch luchtafweer vandaag in actie

Twee Syrische burgers zouden 's middags in Zuid-Libanon zijn gedood. Ze reden volgens staatsmedia op een motor toen ze werden getroffen. De drie andere burgerslachtoffers zouden kinderen zijn geweest.

Ondanks internationale vrees voor escalatie is een openlijke oorlog tussen Israël en Hezbollah nog niet aan de orde. Er zijn de afgelopen tijd wel zware luchtaanvallen over en weer uitgevoerd.

Helft van militaire Hamas-top gedood, stelt Israëlische leger

Het Israëlische leger heeft een overzicht gepubliceerd van wat het in 263 dagen oorlog in Gaza naar eigen zeggen heeft bereikt. Zo beweert de legertop dat de helft van de militaire Hamas-top is gedood. Ook zouden 14.000 militanten zijn gedood of gearresteerd. De vrijgegeven informatie valt niet onafhankelijk te controleren.

In de verklaring zijn foto's van de veertien hoogste Hamas-commandanten opgenomen. Daarvan zijn er volgens Israël zeven "geëlimineerd". Op de afbeelding is de hoogste bevelhebber in Gaza, Mohammed Deif, nog niet doodverklaard. Israël heeft hem afgelopen weekend geprobeerd te liquideren. Het is onduidelijk of hij nog in leven is; Hamas zegt van wel, Israël heeft er nog geen definitieve informatie over.

In de verklaring van het leger staat niets over het aantal burgerslachtoffers Gaza. Het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid zegt dat het Palestijnse dodental de 38.700 is gepasseerd. Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen militanten en burgers. Het aantal van 14.000 gedode of opgepakte Hamas-strijders dat Israël hanteert, sluit aan bij de Gazaanse lezing dat het grootste deel van de slachtoffers in het dichtbevolkte gebied burgers zijn.

Vijftig luchtaanvallen in een week

Israël zegt dat Hamas burgers als levend schild gebruikt door te opereren vanuit ziekenhuizen, scholen en humanitaire zones. De afgelopen week zijn er zo'n vijftig luchtaanvallen op dit soort locaties uitgevoerd in Gaza, aldus het leger tegenover de krant The Times of Israël. De legertop stelt dat hierbij het oorlogsrecht wordt nageleefd, maar het is duidelijk dat Israël Palestijnse burgerslachtoffers accepteert bij bombardementen.

Sinds 7 oktober zijn minstens 682 Israëlische militairen gedood. Een deel van hen werd omgebracht bij de terreuraanslagen van Hamas in Israël, waarbij ook vele honderden Israëlische burgers zijn vermoord. Analisten concluderen dat Hamas zeer zware verliezen heeft geleden, maar vrijwel onmogelijk volledig te verslaan is in Gaza.

Tientallen doden door Israëlische luchtaanvallen in Gaza gemeld

Ook vandaag heeft Israël op verschillende plekken in Gaza bombardementen uitgevoerd. Daarbij zijn volgens de lokale autoriteiten zeker 57 Palestijnen gedood, schrijft persbureau AP. De meeste slachtoffers vielen bij luchtaanvallen op Nuseirat en Khan Younis, met in totaal 40 gemelde doden.

De aanval in Nuseirat vond plaats bij een VN-school. Daarbij zijn volgens artsen en lokale functionarissen 23 Palestijnen gedood. Het Israëlische leger bevestigt dat straaljagers bij de school een bombardement hebben uitgevoerd. Het beweert dat er Hamas-militanten waren die een aanslag planden. Het leger stelt dat er stappen zijn genomen om de kans op burgerslachtoffers te minimaliseren. Maar het is bekend dat Israël de dood van Palestijnse burgers aanvaardt bij luchtaanvallen op veronderstelde Hamas-doelen.

Afgelopen weekend heeft het leger bijvoorbeeld met zeer zware bommen een humanitaire zone in Gaza aangevallen. Volgens experts moet het leger geweten hebben dat dit in dichtbevolkt gebied tot een groot aantal burgerdoden zou leiden. Er werden vele tientallen doden gemeld. Het is onduidelijk of de hoge Hamas-commandant die het doelwit was, is omgebracht.

Bij Khan Younis is vandaag een luchtaanval op een auto gemeld. Daarbij zouden ook tenten van ontheemde burgers zijn geraakt. Het door Hamas aangestuurde ministerie van Volksgezondheid spreekt van 17 doden en 26 gewonden.

Omstanders bij de plek die in Khan Younis vandaag werd gebombardeerd

2,5 jaar cel voor gooien molotovcocktail naar Israëlische ambassade

Een 25-jarige man heeft 2,5 jaar celstraf gekregen voor het gooien van een molotovcocktail naar de ambassade van Israël in Den Haag. De straf is gelijk aan de eis van justitie.

De man gooide op 21 maart een molotovcocktail naar het gebouw waar de Israëlische ambassade in is gevestigd. Een deel van de gevel en de bosjes eromheen vlogen daarop in brand. De schade viel uiteindelijk mee. Hij wilde aandacht vragen voor de situatie in Gaza, zei hij. "Dat had hij op een andere, vreedzame manier kunnen en moeten doen", oordeelt de rechtbank.

Lees verder:

'Israëli's vastgezet op verdenking van samenwerking met Iraanse inlichtingendiensten'

Drie Israëlische burgers zijn gearresteerd omdat ze zouden hebben samengewerkt met Iraanse inlichtingendiensten. Dat zegt de binnenlandse veiligheidsdienst van Israël Shin Bet tegen Israëlische media. De arrestaties zouden in de afgelopen twee weken hebben plaatsgevonden om Israëls nationale veiligheid te beschermen.

Een van de verdachten heeft volgens het onderzoek via Telegram contact gehad met Iraanse geheim agenten. Die zouden de verdachte hebben gevraagd om geld te verstoppen in Jeruzalem en Tel Aviv en om pakketjes voor de deur van Israëli's achter te laten met daarin een mes, een dreigbrief en afgehakte poppenhoofden. Volgens Shin Bet kreeg de verdachte daarvoor cryptovaluta.

De andere twee verdachten zouden hierbij hebben geholpen. Zij zijn vrijgelaten in afwachting van verder onderzoek. Voor zover bekend hebben de Iraanse veiligheidsdiensten nog niet gereageerd op de Israëlische claims.

In een screenshot dat werd vrijgegeven door Shin Bet krijgt de verdachte de vraag om bosbranden aan te steken. Die opdracht zou de verdachte niet hebben uitgevoerd.

  • Shin Bet
    Screenshot zoals vrijgegeven door Shin Bet
  • Shin Bet
    Een van de dreigbrieven, zoals vrijgegeven door Shin Bet

Israëlische officieren aangevallen door ultraorthodoxe groep

Een groep ultraorthodoxe Joden heeft twee hoge officieren van het Israëlische leger aangevallen in een buitenwijk van Tel Aviv. De officieren waren daar om te praten over de dienstplicht voor de strenggelovige groep.

Volgens de Israëlische krant Haaretz gooiden de relschoppers objecten naar het huis waar de officieren op bezoek waren en blokkeerden ze daarna enige tijd hun auto's. In een bericht op X sprak de Israëlische minister van Defensie Gallant zijn steun uit voor de "uitstekende en toegewijde officieren".

Begin dit jaar werd besloten dat ultraorthodoxe Joden niet langer zijn uitgezonderd van de dienstplicht. Op dit moment voert het Israëlische leger gesprekken over hoe de dienstplicht voor deze groep eruit moet gaan zien.

Het besluit zorgt voor veel onrust onder de gelovigen, zij vrezen zich door dienstplicht niet meer genoeg te kunnen richten op het geloof. De reden dat ze tot voor kort waren vrijgesteld is dat ze claimen al hun tijd nodig te hebben voor gebed en talmoedstudie. Volgens minister Gallant heeft het leger meer personeel nodig door de oorlog in Gaza.

Op de onderstaande beelden is te zien hoe de officieren uiteindelijk toch kunnen vertrekken:

Biden: 'Niemand doet meer voor de Palestijnen dan ik'

Volgens de Amerikaanse president Biden heeft niemand meer gedaan voor de Palestijnse gemeenschap dan hij. Dat heeft hij gezegd in een interview met de online talkshow 360 With Speedy.

In het interview benoemde Biden zijn inspanningen voor het coördineren van noodhulp voor Gaza, zoals voedsel en onderdak. Ook claimt hij dat hij verantwoordelijk is voor het laten openen van de Egyptische kant van de grens bij Rafah voor voedseltransporten.

Eerder kreeg Biden juist kritiek op zijn Gaza-beleid, onder andere tijdens de Amerikaanse studentenprotesten eerder dit jaar. De VS is de belangrijkste bondgenoot van Israël en voorziet het land op grote schaal van wapens. Bij de aanval op de 'veilige zone' al-Mawasi van afgelopen weekend heeft Israël naar eigen zeggen Amerikaanse bommen gebruikt. Bij het bombardement vielen 90 doden.

De leveringen van die specifieke zware bommen zijn sinds mei opgeschort, maar de VS blijft Israël van andere wapens en munitie voorzien. Hoewel de VS betrokken is bij de onderhandelingen tussen Israël en Hamas, is het tot dusver niet gelukt om tot een staakt-het-vuren te komen.

Sinds 7 oktober zijn er volgens het door Hamas aangestuurde ministerie van Volksgezondheid meer dan 38.000 mensen omgekomen in Gaza. Die cijfers worden door VN en andere instanties als betrouwbaar gezien.

In hetzelfde interview sprak Biden opnieuw zijn steun uit voor Israël, hij benadrukte dat een sterk Israël cruciaal is voor de veiligheid van Joden wereldwijd. Hij noemde Hamas "een groep misdadigers".

Het interview is hier in zijn geheel te zien:

Israël gebruikte zwaarste bommen bij aanval op tentenkamp

Israël heeft bij de aanval op het tentenkamp bij al-Masawi van afgelopen zaterdag MK-84-bommen gebruikt. "Deze bommen vallen onder de zwaarste wapens in de reguliere westerse arsenalen", zegt Mark Cancian van de Amerikaanse denktank Center for Strategic and International Studies. De bommen, die kraters van 15 meter breed en 11 meter diep slaan in de grond, zijn tot op honderden meters afstand van de inslag nog dodelijk.

Israël hoopte met deze aanval de Hamas-kopstukken Mohammed Deif en Rafa Salama te treffen. De keuze voor MK-84-bommen toont volgens Cancian aan dat Israël geen precieze informatie over hun verblijfplaats had. "Als ze dat hadden geweten, hadden ze een kleinere bom gebruikt", zegt hij.

Volgens het Palestijnse bestuur in Gaza kwamen bij de aanval zeker negentig mensen om en raakten honderden mensen gewond. Israël claimde gisteren dat Salama is omgekomen en zegt nog onzeker te zijn over het lot van Deif. Hamas zegt dat beide mannen nog leven.

De MK-bommen worden door de VS geleverd. Midden-Oostendeskundige Erwin van Veen van denktank Clingendael verwacht niet dat het hoge aantal slachtoffers gevolgen heeft voor toekomstige leveranties.

Wanhoop en verdriet na de aanval van zaterdag op het tentenkamp bij Khan Younis

Lichte schade aan schip in Rode Zee na droneaanval

In de Rode Zee is vandaag voor de tweede keer een koopvaardijschip aangevallen, vrijwel zeker door Houthi-rebellen uit Jemen. Volgens het Britse maritieme agentschap UKMTO voer ook dit schip ter hoogte van de havenstad Hodeidah.

Het schip, waarvan de naam niet is bekendgemaakt, werd aangevallen door een drone. Dat veroorzaakte lichte schade. Ook hier bleef de bemanning ongedeerd. Eerder op de dag werd een ander koopvaardijschip door een droneboot en twee bemande bootjes aangevallen. De bemanning trof "zelfbeschermende maatregelen". De aanval werd na een kwartier gestaakt. Later volgden nog twee raketaanvallen, maar ook die richtten geen schade aan.

Houthi's met een nepdrone bij een demonstratie in Sanaa tegen Israël en de VS

'Israëlische drone doodt Syrische zakenman met banden Assad-regime'

Door een Israëlische droneaanval in het Syrisch-Libanees grensgebied zou een prominente Syrische zakenman en vriend van het Syrische Assad-regime om het leven zijn gekomen. Volgens een bron van persbureau AP was Mohammed Baraa Katerji op slag dood toen zijn auto werd geraakt.

Een Syrische mensenrechtengroep in Londen zegt dat hij mogelijk is gedood, omdat hij het verzet tegen de Israëlische bezetting van de Syrische Golanhoogten financiert en banden heeft met pro-Iraanse groepen in Syrië.

Katerji stond sinds 2018 op een Amerikaanse sanctielijst, omdat hij tussenpersoon zou zijn geweest bij de levering van olieproducten door het Assad-regime aan terreurgroep IS. Ook zou hij betrokken zijn bij de import en export van wapens en munitie van en naar Irak.

Nijmegen verbiedt anti-Israëlische 'burgerwacht' tijdens Vierdaagse

Burgemeester Bruls van Nijmegen zegt dat de politie ingrijpt als Nijmegen4Palestine zich tijdens Vierdaagse tegen deelnemers keert die onderscheidingtekens van het leger van Israël dragen. De actiegroep kondigde gisteren aan dat ze die deelnemers zal vragen de stad te verlaten, omdat ze niet wil dat dat het wandelevenement "gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

"Daar trek ik de grens", zegt de burgemeester tegen Omroep Gelderland. Het instellen van een burgerwacht om individuele wandelaars in de gaten te houden is ronduit bedreigend en intimiderend en kan fungeren als een algemene oproep tot discriminatie, haat en geweld."

Een woordvoerder van de Vierdaagse laat aan de omroep weten dat politieke statements tijdens het wandelevenement verboden zijn. Als die worden opgemerkt, worden mensen erop aangesproken. In het uiterste geval kunnen ze gediskwalificeerd worden. Overigens worden er geen Israëlische militairen verwacht. Wel verwacht de organisatie deelnemers met een Israëlisch paspoort, aldus de woordvoerder. De Vierdaagse begint morgen.

Aan de Vierdaagse doen militairen uit meer dan 25 landen mee, maar niet niet uit Israël

Nog altijd felle gevechten in Rafah, ook Israëlische aanvallen in Centraal-Gaza

De pro-Iraanse Palestijnse Islamitische Jihad zegt dat het in het zuiden van de stad Rafah in felle gevechten gewikkeld is met het Israëlische leger. De terreurgroep bestrijdt de Israëlische militairen en voertuigen naar eigen zeggen met mitrailleurs, mortieren en antitankraketten.

De aanval op de zuidelijke stad Rafah begon in mei. Bewoners bevestigen dat er nog altijd hard wordt gevochten. Het Israëlische leger zou in het centrum en westen van de stad huizen hebben opgeblazen.

Ook vanuit het centrale deel van Gaza worden Israëlische aanvallen gemeld. Het stadbestuur van Deir al-Balah zegt dat er geen brandstof meer is om drinkwater op te pompen. Voor de honderdduizenden mensen die daar op het moment verblijven, betekent dit dat ze op een andere manier aan water moeten zien te komen. "We roepen de burgers met klem op zuinig te zijn met wat ze nog hebben en water met elkaar te delen."

Een gewond meisje (l) in een school in Centraal-Gaza die gisteren door Israël werd aangevallen

Hezbollah-verdachte opgepakt in Duitsland

In de Noord-Duitse stad Salzgitter is gisteren een man uit Libanon opgepakt die lid zou zijn van de Libanese Hezbollah. De militante tak van deze pro-Iraanse beweging staat sinds 2013 op de terreurlijst van de Europese Unie.

Volgens het Openbaar Ministerie in Karlsruhe had de man opdracht om onderdelen aan te schaffen voor de bouw van militaire drones, bedoeld voor aanvallen op Israël. Hij zou sinds 2016 lid zijn van Hezbollah. Sinds de terreuraanslag door Hamas van 7 oktober bestoken Hezbollah en Israël elkaar vrijwel dagelijks. Hezbollah zegt dat het daarmee doorgaat zolang de oorlog in Gaza voortduurt.

'Hamas en Fatah naar China om geschillen te bespreken'

Leiders van Hamas en Fatah komen volgende week (21 en 22 juli) in China bij elkaar om de geschillen tussen deze twee Palestijnse groepen te bespreken. Woordvoerders van beide partijen hebben dat bevestigd aan The New York Times. Volgens de krant wordt de Hamas-delegatie geleid door politiek leider Ismail Haniyeh, Fatah door vicevoorzitter Mousa Abu Marzouk.

Hamas is de machtigste Palestijnse groep in Gaza, Fatah is dat op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Beide partijen stonden jarenlang vijandig tegenover elkaar, maar zouden nu openstaan voor overleg over de toekomst van Gaza.

Onder andere de VS en de EU-landen zien daar een belangrijke rol weggelegd voor Fatah, omdat ze Hamas als een terroristische organisatie beschouwen. Fatah is de dominante partij in de Palestijnse Autoriteit (PA) op de Westelijke Jordaanoever en wordt door deze landen wel als een legitieme vertegenwoordiger van de Palestijnen gezien. Voor de wederopbouw van Gaza zijn tientallen miljarden nodig. Die zullen er niet komen zolang Hamas het gebied bestuurt.

Ismail Haniyeh op bezoek in Iran in maart van dit jaar

Bewoners Shejaiya keren terug naar verwoeste wijk

Woensdag trok het Israëlische leger zich terug uit Shejaiya, een buitenwijk van Gaza-Stad, na een grondoperatie van twee weken.De wijk is grotendeels verwoest. Hulpdiensten hebben tientallen lichamen onder het puin vandaan gehaald.

Bewoners die terugkeren herkennen de wijk bijna niet meer terug:

Bewoners keren terug naar buitenwijk Gaza-Stad: 'Je herkent niks meer'

Koopvaardijschip aangevallen door bootjes in Rode Zee

In de Rode Zee is een koopvaardijschip meerdere keren aangevallen. Het incident vond plaats op zo'n 130 kilometer ten zuidwesten van de Jemenitische havenstad Hodeidah, meldt het Britse maritieme agentschap UKMTO.

De kapitein van het schip meldt aan UKMTO dat het rond 07.30 uur Nederlandse tijd werd aangevaren door een onbemand bootje. Daarna werd het beschoten door twee bemande bootjes. Het schip trof "zelfbeschermende maatregelen" waarna een kwartier later de aanval werd gestaakt.

Rond 08.00 uur werd het vrachtschip opnieuw onder vuur genomen: een raket landde in de buurt. Drie kwartier later volgde nog een aanval met twee raketten, ook die ontploften in de buurt van het schip.

Het schip is niet beschadigd geraakt en de bemanning is ongedeerd, aldus de kapitein. Het schip is inmiddels weer onderweg naar de volgende bestemming.

Het is onduidelijk onder welke vlag het aangevallen schip vaart en wat de bestemming is. De verantwoordelijkheid voor de aanval is vooralsnog niet opgeëist.

Sinds november voeren de Houthi-rebellen vanuit Jemen regelmatig aanvallen uit op schepen in de Rode Zee en de Golf van Aden. Die schepen die doelwit zijn, hebben volgens de Houthi's banden met Israël. De Houthi's hebben zich solidair verklaard met de Palestijnen.

Bekijk hier welke rol de Houthi's spelen in de situatie in het Midden-Oosten:

'Israël wachtte wekenlang op verschijnen Deif voor goedkeuring luchtaanval'

Het Israëlische leger had Hamas-kopstuk Rafa Salama al wekenlang in het vizier, maar een aanval op hem werd uitgesteld tot het moment dat de militair leider van Hamas, Mohammed Deif, in zijn woning verscheen. Dat melden drie hooggeplaatste Israëlische defensiebronnen aan The New York Times.

Volgens het Israëlische leger en inlichtingendienst Shin Bet is Salama zaterdag gedood bij de grote aanval op al-Mawasi, in het westen van Gaza. Het is onduidelijk waarop Israël die informatie baseert. Hamas zegt dat Salama, de commandant van de militaire tak in Khan Younis, in goede gezondheid verkeert. Bij de aanval van zaterdag werden in totaal negentig mensen gedood en raakten honderden anderen gewond.

Het leger kan nog steeds niet met zekerheid zeggen of Deif ook is gedood. Hamas ontkent dat. Bronnen zeggen tegen The New York Times dat Israël vermoedt dat Deif zwaargewond is geraakt door eerdere moordpogingen op hem. Zo zou hij ledematen en een oog missen. Hij zou daardoor liever bovengronds willen verblijven dan in het tunnelsysteem van Hamas onder de Gazastrook.

Mohammed Deif (l) en Rafa Salameh op een foto die in januari door het Israëlische leger werd vrijgegeven

De bronnen zeggen dat Deif "ongewoon veel vertrouwen" had in zijn luitenant Salama, waardoor het een kwestie van tijd was voordat de twee samen gezien zouden worden. Dat gebeurde op zaterdag, waarna de aanval werd goedgekeurd door de legertop, aldus The New York Times.

Intussen is er meer duidelijk geworden over het verloop van de aanval. Volgens drie Palestijnse mensenrechtenorganisaties duurde de Israëlische aanval ongeveer 90 minuten en werd er in meerdere fases aangevallen.

Rond 10.30 uur lokale tijd vuurden Israëlische gevechtsvliegtuigen raketten af op een woning in al-Mawasi en op nabijgelegen tenten. Drones zouden daarna het gebied hebben omsingeld en op iedereen hebben gevuurd die in de buurt kwam. De informatie is gebaseerd op veldonderzoek door het Palestijnse Centrum voor Mensenrechten PCHR, al-Haq en het al-Mezan Centrum voor Mensenrechten.

Zeker 17 doden bij aanval op UNRWA-school in centraal-Gaza

Bij een aanval op een school in vluchtelingenkamp Nuseirat in centraal-Gaza zijn gisteren zeker zeventien mensen gedood, melden ooggetuigen aan Al Jazeera. Over het aantal gewonden lopen de cijfers uiteen: het Amerikaanse persbureau AP spreekt van 15 gewonden, maar Al Jazeera meldt dat 80 mensen gewond zijn geraakt.

Het doelwit was een school van UNRWA, de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen. Veel van de slachtoffers waren de afgelopen dagen pas aangekomen in de school om er te schuilen. Het Israëlische leger zegt dat er in de omgeving van de school militanten actief waren.

Zo ziet de nasleep van de aanval eruit:

  • EPA
  • EPA
  • EPA
  • EPA
  • EPA

Afgelopen nacht zijn de aanvallen op de Gazastrook doorgegaan. Volgens het Palestijnse persbureau Wafa is er in centraal-Gaza, in az-Zawayda, een persoon gedood bij een droneaanval. Bij luchtaanvallen op het oostelijke deel van Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, is ook iemand gedood.

Nieuw blog

Welkom in het liveblog over de crisis in het Midden-Oosten. Het blog van vorige week is hier terug te vinden.