Israël meldt dood Hamas-commandant Salama, lot Mohammed Deif onduidelijk
In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.
- Gemeld dodental Israëlische luchtaanval op Khan Younis opgelopen tot 90.
- Netanyahu 'niet zeker' of Hamas-leider bij aanval is gedood, wie is Mohammed Deif?
- Houthi's schieten op schip, VS haalt drones neer.
- Israëlische kritiek op uitspraken Netanyahu over onderhandelingen.
Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. Hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen. Hier bekijk je onze interactieve special over de machtsstrijd in het Midden-Oosten.
Israël: Hamas-leider Salama bij aanval Khan Younis gedood
Het Israëlische leger en de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet melden dat Hamas-leider Rafa Salama bij de grote luchtaanval bij Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook is gedood. Hoe ze tot die conclusie komen, wordt niet duidelijk.
Bij de aanval vielen volgens het Gazaanse ministerie van Gezondheid 90 doden. Ook vielen er 300 gewonden. Het bombardement was op een tentenkamp van vluchtelingen bij al-Mawasi, tussen Khan Younis en de kust. Dat gebied was door Israël aangewezen als veilige zone.
Na de luchtaanval meldden Israëlische strijdkrachten dat het doelwit van de aanval Mohammed Deif was, de hoogste militaire leider van Hamas in de Gazastrook. Volgens Israëlische bronnen was Deif direct betrokken bij de planning en de operationele aspecten van de terreuraanslagen in Israël op 7 oktober. Ook Rafa Salama, de commandant van de militaire tak van Hamas in Khan Younis, was volgens het leger bij Deif tijdens de aanval.
De Israëlische premier Netanyahu meldde gisteren in een persconferentie dat het leger nog niet 100 procent zeker wist of de Hamas-kopstukken bij de aanval waren gedood. Hamas ontkende eerder dat Deif is omgekomen en over Salama zegt de militante beweging dat die "in goede gezondheid verkeert".
Hamas ontkent onderhandelingen te staken
Hamas wil toch verder onderhandelen over een wapenstilstand met Israël. Eerder was gezegd dat Hamas zich terugtrok uit de onderhandelingen vanwege de recente aanvallen op Gaza. Zo kwamen gisteren bij luchtaanvallen in Khan Younis (volgens Israël gericht op twee Hamas-kopstukken) zeker 90 Palestijnen om het leven. Ook werd de houding van Israël aan de onderhandelingstafel genoemd als reden om niet verder te praten. Israël zou volgens Hamas niet serieus willen onderhandelen.
In een officiële verklaring zegt Hamas dat genoemde berichten onjuist zijn. De organisatie zegt wel dat de Israëlische regering de pogingen om het conflict te beëindigen, dwarsboomt.
De onderhandelingen worden mogelijk later deze week hervat in Doha, de hoofdstad van Qatar. Ook afgelopen week is er intensief onderhandeld over een staakt-het-vuren.
Meerdere doden en gewonden bij luchtaanvallen
Bij Israëlische aanvallen op Gaza-Stad zijn vannacht zeker 17 Palestijnen omgekomen. Ook raakten volgens lokale functionarissen vijftig mensen gewond. Inwoners en Palestijnse gezondheidsfunctionarissen zeggen dat het Israëlische leger het aantal beschietingen heeft opgevoerd.
De doden zouden zijn gevallen bij ten minste vier afzonderlijke Israëlische luchtaanvallen in verschillende delen van de stad.
Hamas herhaalt: commandant Deif is niet dood
Een hoge Hamas-functionaris heeft opnieuw gezegd dat commandant Mohammed Deif niet is gedood door Israël. "We zeggen tegen Netanyahu: Deif luistert naar je en bespot je leugens", zegt de functionaris tegen nieuwszender Al Jazeera.
De Israëlische premier zei vanavond dat hij "niet volledig zeker" is dat de Hamas-leider is omgebracht. Deif was volgens hem het doelwit van het bombardement. Maar volgens Hamas zijn er alleen burgers gedood bij de aanval. Volgens het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid vielen er zeker negentig doden door het Israëlische bombardement. Er wordt gesproken over 300 gewonden.
Netanyahu 'niet zeker' dat Hamas-leider is gedood, wie is Mohammed Deif?
Met een zware luchtaanval op de Gazastrook heeft Israël vandaag naar eigen zeggen Hamas-kopstuk Mohammed Deif geprobeerd te doden. Premier Netanyahu zei 's avonds op een persconferentie dat het "niet helemaal zeker is" dat de leider van de militaire tak van de terroristische beweging is omgebracht. Israëlische media speculeren dat het waarschijnlijk is gelukt, maar Deif heeft niet voor niets als bijnaam 'de kat met negen levens'.
Het was de achtste liquidatiepoging tegen Deif in ruim twintig jaar tijd, schrijft The Times of Israël. Hij prijkt al sinds 1995 op de Israëlische lijst van meest gezochte personen. Mede onder zijn aansturing transformeerde Hamas tot een omvangrijk paramilitair leger met enkele tienduizenden strijders.
Lees verder:
Netanyahu: geen zekerheid over dood Deif
De Israëlische premier Netanyahu zegt dat Israël nog niet 100 procent zeker weet dat Hamas-kopstuk Mohammed Deif vandaag in de Gazastrook is gedood. Dat zei hij op zijn eerste persconferentie in maanden. Netanyahu zei ook dat wat er ook gebeurt, Israël alle Hamas-leiders te grazen zal nemen.
Volgens Israël was Deif het doelwit van de aanval op een tentenkamp bij Khan Younis, een plek die het land eerder als veilig had aangewezen. De gezondheidsautoriteiten hebben het dodental van de aanval verhoogd naar negentig. Ook zijn er 300 mensen gewond geraakt.
Netanyahu kondigt persconferentie aan
De Israëlische premier Netanyahu geeft vanavond om 19.45 uur (Nederlandse tijd) een persconferentie, melden Israëlische media. Het is zijn eerste persconferentie sinds maart en komt aan het eind van dag waarop Israël naar eigen zeggen een luchtaanval uitvoerde om een Hamas-kopstuk om te brengen.
Op dit moment is Netanyahu volgens The Times of Israel in Tel Aviv waar hij een briefing bijwoont op het hoofdkwartier van het leger. Aan tafel zitten onder anderen Defensieminister Gallant, legerleider Halevi en de chefs van de inlichtingendiensten Shin Bet en Mossad.
De briefing gaat naar verwachting over de luchtaanval van eerder vandaag op een tentenkamp van ontheemde Palestijnen bij Khan Younis. Tientallen Palestijnen werden door het bombardement gedood en honderden raakten gewond.
Het doelwit van die aanval was Mohammed Deif, de militair leider van Hamas. De terroristische organisatie ontkent dat hij is omgekomen.
14 doden gemeld bij luchtaanval op gebedsruimte in vluchtelingenkamp Gaza
In Gaza-Stad is een Israëlische luchtaanval gemeld op een gebedsruimte in een vluchtelingenkamp. Lokale bronnen melden dat er veertien Palestijnen gedood en ruim twintig mensen gewond geraakt, schrijft de Israëlische krant Haaretz. Gezondheidsmedewerkers spreken tegen persbureau Reuters van zeventien doden.
Ooggetuigen zeggen dat er tientallen mensen aanwezig waren voor het gebed toen de explosie gebeurde. "Het was een ondragelijk scene", citeert Haaretz een ooggetuige. De Palestijnse Rode Halve Maan heeft zes lichamen van omgekomen mensen geborgen. Ook zijn drie gewonden afgevoerd naar een ziekenhuis. Het Israëlische leger heeft nog niet gereageerd op het bericht.
Het is de tweede luchtaanval vandaag in Gaza waar veel slachtoffers worden gemeld. Het Israëlische bombardement bij Khan Younis was volgens Israël gericht op het brein achter de aanslagen van 7 oktober. Jordanië en Egypte hebben deze luchtaanval sterk veroordeeld. Het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt van een aanval "op ontheemden in tenten in een gebied dat voorheen door Israël als veilig was bestempeld".
Chaos na luchtaanval bij Khan Younis
Nog onduidelijk of Hamas-kopstuk dood is, leger zegt dat hij 'schuilde tussen burgers'
Het Israëlische leger zegt nog steeds te onderzoeken of Hamas-kopstuk Mohammed Deif is gedood. Bij de Israëlische luchtaanval bij Khan Younis zijn vele tientallen Palestijnen gedood en verwond. Het leger zegt dat Deif en een andere Hamas-leider zich op deze plek hadden "verscholen tussen burgers".
Daarmee lijkt het Israëlische leger te bevestigen dat er op z'n minst als nevenschade burgerslachtoffers werden aanvaard bij deze luchtaanval. Hamas zegt zelf dat er helemaal geen kopstukken van de militante beweging aanwezig waren. Onafhankelijke bevestiging ontbreekt voor de claims van zowel het Israëlische leger als die van Hamas.
Israël stelt dat de aanval op Mohammed Deif, die wordt gezien als een aanstichter van de aanslagen op 7 oktober, is uitgevoerd op basis van inlichtingen. Er wordt een foto gedeeld waarop de locatie voor en na te zien zou zijn, maar de echtheid daarvan is nog niet geverifieerd. Artsen melden dat een nabijgelegen ziekenhuis wordt 'overstelpt' met slachtoffers.
Anonieme Israëlische officieren hebben in media verklaard dat er tientallen burgerdoden worden geaccepteerd bij luchtaanvallen op Hamas-leden. Ook op een andere plek in de Gazastrook zijn vandaag ruim vijftien doden gemeld bij een bombardement op een vluchtelingenkamp. De afgelopen week zijn er meerdere Israëlische luchtaanvallen geweest op VN-scholen, waar volgens Israël Hamas-strijders zaten.
Ziekenhuis in Khan Younis 'overstelpt met slachtoffers'
Het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis zegt dat het niet langer in staat is om hulp te kunnen verlenen. Artsen worden volgens het ziekenhuis "overstelpt met grote aantallen slachtoffers". Ook is er een tekort aan medische spullen.
Het Gazaanse ministerie van Gezondheid meldt dat slachtoffers van de Israëlische aanval bij Khan Younis naar het ziekenhuis worden gebracht. Journalisten ter plaatse hebben tientallen doden en gewonden binnen zien komen. Getuigen hebben bij het ziekenhuis tegen hen gezegd dat het een aanval was met meerdere inslagen.
De Palestijnse Rode Halve Maan zegt dat ambulancepersoneel na de Israëlische luchtaanval 102 gewonden heeft geholpen. Ook heeft de zusterorganisatie van het Rode Kruis 23 doden vervoerd.
Israëlische functionaris: ook Hamas-leider Salama op plek aanval
Een Israëlische functionaris zegt tegen persbureau AP dat Rafa Salama, een andere Hamas-leider, bij Mohammed Deif was tijdens de aanval vanochtend bij Khan Younis. Salama is de commandant van de Hamas-brigade van Khan Younis. De functionaris wist niet of de twee bij de aanval zijn gedood.
Israël bevestigt: 'Deif was doelwit', tientallen doden
De Israëlische strijdkrachten bevestigen dat Mohammed Deif het doelwit was van de aanval vanochtend in Khan Younis. Het leger zegt niet of de militaire chef van Hamas daarbij is gedood of gewond geraakt. Het Palestijnse ministerie van Gezondheid in de Gazastrook zegt dat de aanval aan zeker 71 mensen het leven heeft gekost. Daarnaast zijn er 290 gewonden.
'Tientallen doden en gewonden bij aanval op Khan Younis'
Bij een Israëlische luchtaanval bij Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook zijn volgens Palestijnse media tientallen doden en gewonden gevallen. De Israëlische legerradio meldt dat de aanval was gericht op Mohammed Deif, de militaire chef van Hamas. Of hij bij de aanval is gedood of gewond geraakt, is niet bekend. In een eerste reactie spreekt Hamas tegen dat Deif bij de aanval is gedood of gewond geraakt en doet de berichtgeving daarover af als "nonsens". "Alle slachtoffers zijn burgers", zegt Hamas.
Deif wordt wel gezien als het brein achter de terreuraanslagen op 7 oktober in Israël.
Bij het bombardement zouden tenten met vluchtelingen zijn getroffen. Onafhankelijke bevestiging daarvan ontbreekt. De Israëlische strijdkrachten zeggen de berichten over de aanval te onderzoeken.
Het gaat om een kamp in al-Mawasi, tussen de grotere plaats Khan Younis en de kust. Het leger van Israël wees die streek eerder aan als "veilige zone".
Houthi's schieten op schip, VS haalt drones neer
De Houthi's in Jemen hebben een schip in de Rode Zee tot twee keer toe aangevallen met raketten en drones. Dat zegt een woordvoerder van de Houthi's. Het is onduidelijk of het schip ook geraakt is. Het lijkt te gaan om de olietanker Chrysalis, die onder vlag van Liberia vaart en op weg is naar India.
Volgens de woordvoerder was het een doelwit omdat het bedrijf dat eigenaar van het schip is, ook op Israëlische havens vaart. De Houthi's beschieten sinds eind vorig jaar schepen die een link zouden hebben met Israël, met de bedoeling de Palestijnen in Gaza te steunen.
Het Amerikaanse hoofdkwartier Centcom zegt op X dat het drie drones van de Houthi's in Jemen heeft neergehaald. De VS en het VK beschieten Houthi-doelen om de scheepvaart te beschermen, maar vooralsnog lijkt de vuurkracht van de Houthi's daar niet significant door te zijn afgenomen.
Palestijnen in Gaza-Stad: 'Ze hebben alles gebombardeerd'
Na de Israëlische terugtrekking uit delen van Gaza-Stad, in het noorden van de Gazastrook, nemen Palestijnen de schade op. Veel gebouwen zijn verwoest, op sommige plekken woedt nog brand.
Hulpdiensten zeggen tientallen lichamen te hebben geborgen. "Er vlogen vliegtuigen, er waren tanks en drones. Ze hebben alles gebombardeerd", zegt een inwoner tegen persbureau Reuters.
Kijk hier naar de beelden van Reuters:
Israëlische kritiek op uitspraken Netanyahu over onderhandelingen
Verschillende Israëlische functionarissen hebben - anoniem - kritiek geleverd op de rol van premier Netanyahu in de onderhandelingen met Hamas. Gisteren scherpte Netanyahu in een toespraak zijn voorwaarden voor een staakt-het-vuren aan. Zo wil hij dat Israël de controle houdt over de grensovergang tussen Gaza en Egypte, én de controle over wie en wat er van Zuid-Gaza naar Noord-Gaza kan.
De Israëlische minister van Defensie Gallant had een dag eerder juist gezegd dat Israël zich zou kunnen terugtrekken uit het grensgebied met Egypte als onderdeel van een akkoord. Hooggeplaatste Israëlische veiligheidsbronnen zeggen in Israëlische media dat de nieuwe eisen van Netanyahu eerdere afspraken van Israël in de onderhandelingen schenden. "Deze eis zal een akkoord verhinderen", zegt een van de bronnen.
Een Israëlische functionaris die betrokken is bij de onderhandelingen zegt dat er binnen twee weken een akkoord kan zijn, maar dat de nieuwe eisen van Netanyahu de gesprekken weer wekenlang zullen vertragen. Volgens hem was de eis om de controle te houden over bewegingen tussen Zuid- en Noord-Gaza geen onderdeel van een eerder Israëlische voorstel. Het onderhandelingsteam zou tegen de nieuwe eisen van de premier zijn, maar "hij stond erop", aldus de bron.
Woensdag stelde de Israëlische krant Haaretz al in een uitgebreide reconstructie dat Netanyahu de afgelopen maanden "stelselmatig" de gesprekken over vrijlating van de gijzelaars had gedwarsboomd. Bij een akkoord met Hamas zouden de uiterst-rechtse coalitiepartners het kabinet van Netanyahu laten vallen, wat de premier wil voorkomen. De Amerikaanse president Biden schreef vandaag op X dat er toch voortuitgang wordt geboekt in de gesprekken, maar ook hij uitte gisteren in een persconferentie kritiek op Netanyahu.
Hezbollahstrijder gedood in Israëlische luchtaanval
De Israëlische luchtmacht heeft een Hezbollahstrijder gedood in het zuiden van Libanon. Hezbollah heeft zijn dood bevestigd. Een Israëlische soldaat die gisteren in Noord-Israël werd geraakt in een drone-aanval, is overleden aan zijn verwondingen, heeft een legerwoordvoerder vandaag bekendgemaakt.
Israël en Hezbollah beschieten elkaar vrijwel dagelijks sinds het begin van de oorlog in Gaza. Ook vandaag meldt zowel het Israëlische leger als Hezbollah meerdere onderlinge beschietingen. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah zei eerder deze week dat de aanvallen op Israël zullen stoppen als er een akkoord over een staakt-het-vuren is in Gaza.
Wie is Hezbollah en wat willen ze?
Israël: Twee Hamas-commandanten gedood in luchtaanvallen
Het Israëlische leger zegt twee Hamas-commandanten, die onderdeel waren van het bataljon in de wijk Shejaiya in Gaza-Stad, te hebben gedood in luchtaanvallen. Een van hen zou een leidende rol hebben gehad bij de aanslagen op 7 oktober. Hamas heeft de dood van de commandanten niet bevestigd.
Wel zeggen de Qassam-brigades, de militaire tak van Hamas, een niet nader genoemd aantal Israëlische soldaten te hebben "gedood en verwond" bij straatgevechten in de wijk Tel Hawa. Hier maakt Israël op zijn beurt geen melding van. De claims van het leger en van Hamas zijn uitermate moeilijk te verifiëren.
Eerder deze week trok het Israëlische leger zich terug uit Shejaiya na een grondoperatie van twee weken. De wijk werd grotendeels verwoest. Palestijnse hulpdiensten hebben tientallen lichamen onder het puin vandaan gehaald.
Duitse rechtbank: El Ghazi onterecht ontslagen na pro-Palestijnse post
Voetballer Anwar El Ghazi is onterecht ontslagen door zijn voormalige werkgever FSV Mainz 05. Dat oordeelde een Duitse rechtbank vandaag. De 29-jarige aanvaller werd in november vorig jaar ontslagen bij de Bundesligaclub, nadat hij zich op sociale media had uitgelaten over de oorlog tussen Hamas en Israël.
El Ghazi gebruikte in een post de controversiële zin: "from the river to the sea, Palestine will be free". Volgens de rechtbank was er hier echter geen sprake van plichtsverzuim en was de onmiddellijke opzegging van het arbeidscontract dus niet gerechtvaardigd. El Ghazi nog ongeveer 1,7 miljoen euro aan openstaande salarissen en bonussen tegoed.
Lees hier meer:
'Hamas staat open voor niet-partijgebonden bestuur Gaza'
Hamas heeft tijdens de onderhandelingen over een staakt-het-vuren voorgesteld dat een niet-partijgebonden Palestijnse regering de Gazastrook en Westelijke Jordaanoever zou besturen na de oorlog. Dat zegt Hossam Badran, een hoge Hamasfunctionaris die verblijft in Qatar.
Een andere, anonieme Hamasfunctionaris bevestigt aan persbureau AFP dat Hamas zo'n voorstel heeft gedaan bij de bemiddelaars. De onderhandelingen tussen Israël en Hamas, via bemiddelaars Qatar en Egypte, gaan in eerste plaats over een staakt-het-vuren, vrijlating van gijzelaars door Hamas en terugtrekking van het Israëlische leger uit de Gazastrook.
Daarbovenop komt de vraag hoe het bestuur van de Gazastrook eruit zou zien na de Israëlische terugtrekking. Israël heeft eerder gezegd dat het voor hen geen optie is dat Hamas aan de macht blijft in Gaza. Premier Netanyahu herhaalde deze week dat hij wil doorvechten totdat alle oorlogsdoelen zijn behaald. De ontmanteling van Hamas is voor Israël de belangrijkste daarvan.
Israëlische leger trekt zich terug uit wijken Gaza-Stad, Palestijnen melden 60 doden
Lokale hulpdiensten hebben 60 lichamen geborgen in twee wijken van Gaza-Stad waaruit het Israëlische leger zich vanochtend na een dagenlange operatie uit heeft teruggetrokken. Dat zegt een woordvoerder van de hulpdiensten in de Gazastrook tegen nieuwszender Al Jazeera.
Eerder op de dag noemde de woordvoerder tegen persbureau AFP het aantal van 40 geborgen lichamen en sprak hij al de vrees uit dat dit zou oplopen. De zoektocht naar overlevenden onder het puin is nog bezig. Het Israëlische leger viel eerder deze week de wijken Tel Hawa en Al-Sina in het noorden van de Gazastrook binnen, na een evacuatiebevel voor vrijwel heel Gaza-Stad te hebben verspreid. Het doel van de operatie was volgens het leger het ontmantelen van de capaciteiten van Hamas.
In Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook, meldt Al Jazeera de dood van vier hulpverleners van de Britse hulpverleningsorganisatie Al-Khair bij een aanval op een distributiecentrum. Israël heeft niet gereageerd op dit bericht.
Onderhandelingen gemeld over elektronisch volgsysteem bij grens Gaza-Egypte
De installatie van een elektronisch volgsysteem bij de grens tussen Gaza en Egypte zou de weg kunnen vrijmaken voor de terugtrekking van Israëlische troepen als er een staakt-het-vuren is bereikt. Israëlische en Egyptische afgevaardigden zijn over dat scenario aan het onderhandelen, melden drie bronnen aan persbureau Reuters.
Het vraagstuk of er Israëlische troepen bij de grens gestationeerd blijven, is een van de heikele punten die een akkoord over een staakt-het-vuren en het vrijlaten van gijzelaars in de weg staan. Zowel Hamas als bemiddelaar Egypte willen niet dat er na de oorlog nog Israëlische militairen bij de grens zijn.
Het kantoor van de Israëlische premier Netanyahu noemt het artikel van Reuters "absoluut nepnieuws". "De premier dringt erop aan dat Israël bij de Philadelphi-corridor blijft en heeft de onderhandelaars ook die instructie gegeven." De corridor is een honderd meter brede strook grond langs de 14 kilometer lange grens tussen Egypte en Gaza, waar ook de grensovergang bij Rafah ligt.
Netanyahu zei gisteren dat een akkoord met Hamas ertoe moet leiden dat het smokkelen van wapens van Egypte naar de Gazastrook wordt voorkomen. Hij wil de Rafah-grensovergang en de Philadelphi-corridor onder Israëlische controle stellen. Israël vreest dat Hamas via die corridor wapens kan binnensmokkelen en zichzelf na een Israëlische terugtrekking weer zal versterken.
Een elektronisch surveillancesysteem zou een oplossing voor dat Israëlische probleem kunnen bieden. Die optie is eerder al eens aangestipt aan de onderhandelingstafel, maar bronnen zeggen tegen Reuters dat het nu de eerste keer is dat Israël daadwerkelijk erover in gesprek wil.
Het volgsysteem betreft sensoren die aan de Egyptische kant van de corridor geplaatst zouden moeten worden, aldus een bron. "De achterliggende gedachte is om tunnels en andere manieren op te sporen waarmee wapens of mensen Gaza in gesmokkeld zouden kunnen worden."
Twee Egyptische bronnen zeggen dat Egypte daarvoor openstaat, mits de Verenigde Staten het systeem betalen en ondersteunen. Ze voegen eraan toe dat Egypte niet akkoord zal gaan met wijzigingen in de grensafspraken die zijn gemaakt met Israël toen de twee landen in het verleden een vredesakkoord sloten.
Geen dwangsom voor Staat om verbod op leveren F-35-onderdelen aan Israël
Er is geen reden om de Nederlandse Staat een dwangsom van 50.000 euro op te leggen voor elke dag dat er alsnog in Nederland gemaakte F-35-onderdelen in Israël terechtkomen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een kort geding tegen de Staat, aangespannen door mensenrechtenorganisaties Oxfam Novib, Pax Nederland en The Rights Forum.
In februari oordeelde het gerechtshof dat Nederland moet stoppen met de uitvoer van F-35-onderdelen naar Israël, omdat er volgens het hof "een duidelijk risico bestaat" dat Israël met de F-35-toestellen (ook bekend als Joint Strike Fighter) "ernstige schendingen van het humanitaire oorlogsrecht" pleegt in de Gazastrook.
Het arrest week af van een eerder vonnis van de rechtbank in Den Haag, dat bepaalde dat de leveringen wel konden doorgaan. De Staat is in cassatie gegaan tegen de uitspraak van het hof, maar mag tot het oordeel van de Hoge Raad geen onderdelen leveren.
Lees hier meer:
G7-ministers keuren nieuwe kolonisatie op Westoever af
De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen hebben de Israëlische kolonisatie van bijna 13 vierkante kilometer land op de Westelijke Jordaanoever veroordeeld. Ook keuren de ministers de legalisatie van vijf buitenposten op de Westoever af. Buitenposten zijn illegale woonwijken die tegen een Israëlische kolonie aan zijn gebouwd.
De toe-eigening van de grote stukken land werd vorige week goedgekeurd door de ultrarechtse minister Smotrich van Financiën. Het betreft de grootste inname van grondgebied sinds de Oslo-akkoorden van 1993, aldus de Israëlische organisatie Peace Now. Onder het bewind van Smotrich is de kolonisatie van de Westoever in een sneltreinvaart terechtgekomen.
"Het nederzettingenbeleid van de Israëlische regering is in strijd met het internationaal recht en werkt het bereiken van vrede tegen", staat in een verklaring van de G7, de zeven invloedrijke industrielanden (de VS, het VK, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië en Japan) en de Europese Unie. "Wij bevestigen opnieuw onze toewijding aan een duurzame vrede op basis van een tweestatenoplossing."
Na de vorige inname van Palestijns gebied afgelopen maart, zag de Westelijke Jordaanoever er zo uit:
Op de toegeëigende stukken land worden nederzettingen gebouwd door Israëlische kolonisten. Door het land als Israëlisch grondgebied te verklaren, kan het volgens de Israëlische wet verpacht worden aan Israëliërs. Ook wordt daarmee Palestijns eigendom in die gebieden verboden. Volgens internationaal recht zijn deze nederzettingen en de inname van Palestijns gebied illegaal. Door de toe-eigening van steeds meer stukken land wordt de tweestatenoplossing ook steeds moeilijker te bewerkstelligen.
In Gaza vallen op grote schaal burgerdoden door aanpak Israëlisch leger
Aan de lopende band vallen in de Gazastrook burgerdoden bij operaties van het Israëlische leger. Zo ook deze week, toen er in vier dagen tijd vier scholen werden aangevallen, met tientallen burgerdoden tot gevolg. Terreurorganisatie Hamas zou zich daar schuilhouden, terwijl ook bekend is dat honderden Palestijnse burgers in deze scholen onderdak hebben gezocht. Met het doel voor ogen om Hamas uit te schakelen lijkt het leger niemand te ontzien.
"Niets gebeurt per ongeluk", zei een bron binnen het leger in november tegen de kritische Israëlische nieuwssite +972. "Als een driejarig meisje gedood wordt in een huis in Gaza, is dat omdat iemand in het leger besluit dat het geen probleem is dat zij gedood wordt." Het leger "weet precies hoeveel collateral damage er is in elke woning", oftewel hoeveel Palestijnse levens op het spel staan bij een bombardement.
Israël zegt dat het burgerslachtoffers zo veel mogelijk wil voorkomen, maar onderzoeken van journalisten en mensenrechtenorganisaties spreken dat tegen. Het leger heeft een richtlijn die bepaalt hoeveel doden bij een aanval acceptabel zijn. Voor elk Hamas-lid zouden enkele tientallen burgers gedood mogen worden, bij een commandant meer dan honderd. Dat aantal ligt veel hoger dan bij voorgaande oorlogen in Gaza.
Lees hier meer over de aanpak van het Israëlische leger, waarbij onder meer AI wordt gebruikt:
Biden: nog altijd verschillen te overbruggen bij gesprekken staakt-het-vuren
De Amerikaanse president Biden zegt dat er "nog altijd verschillen te overbruggen zijn", maar dat er wel vooruitgang wordt geboekt bij de gesprekken over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. "Er is sprake van een positieve ontwikkeling en ik ben vastberaden om deze deal rond te krijgen", zei hij op een persconferentie op de NAVO-top in Washington. "We moeten nu een eind maken aan deze oorlog."
Biden uitte op de persconferentie ook kritiek op Israël. Hij zei dat de regering van premier Netanyahu niet altijd zijn best heeft gedaan om de VS te ondersteunen om meer hulp Gaza in te krijgen. "We hebben ons daar enorm voor ingezet en Israël was af en toe niet bepaald bereid om mee te werken." Meerdere internationale hulporganisaties beschuldigen Israël ervan grote leveringen van hulpgoederen te blokkeren, waardoor een hongersnood ontstaat in de Gazastrook.
De president vindt ook dat Israël de Gazastrook niet zou moeten bezetten als de oorlog tegen Hamas voorbij is. Hij zegt dat er een transitieperiode moet komen waarbij Arabische landen met elkaar samenwerken, met als uiteindelijke doel om Palestijnen en Israëliërs in vrede naast elkaar te kunnen laten leven. "Ik ken Israël goed en ik steun Israël. Maar dit kabinet is een van de conservatiefste kabinetten uit de geschiedenis van het land. Er is geen andere ultieme oplossing voor dit probleem dan de tweestatenoplossing."
"Achteraf gezien zijn er veel dingen waarvan ik de Israëliërs had willen overtuigen", voegde Biden eraan toe. "Maar het belangrijkste is dat we nu een kans hebben om deze oorlog te beëindigen."
Leger Israël erkent falen bij beschermen kibboets op 7 oktober
Het Israëlische leger heeft een eerste onderzoek gepubliceerd naar het eigen optreden bij de aanval van Hamas en andere terroristische groepen van 7 oktober. Het onderzoek concentreert zich op de gebeurtenissen in de zwaar getroffen kibboets Be'eri waar duizend mensen woonden. Bij de aanval van zo'n 340 terroristen werden 101 bewoners en 31 beveiligers vermoord. Daarnaast werden 32 bewoners als gijzelaar meegenomen naar Gaza; 11 van hen zitten daar nog steeds.
Het leger erkent dat het niet was voorbereid op een massale aanval van militanten uit Gaza, dat er onvoldoende militairen in de buurt waren, dat het uren duurde voordat het een overzicht had van wat er gaande was en dat het ongecoördineerd te werk ging bij het verdrijven van de militanten.
'Gijzelaars niet dood door tankgranaat'
Overlevenden hebben gezegd dat vijftien gijzelaars die in een huis in Be'eri door militanten gevangen werden gehouden door een tankgranaat van het leger zijn omgekomen. Het leger bestrijdt dat. "Nadat er vanuit het huis schoten werden gehoord en de terroristen zeiden dat ze zichzelf en de gijzelaars zouden ombrengen, was besloten het huis te bestormen om de gijzelaars te redden." Verder onderzoek moet aantonen hoe en door wie de gijzelaars wel zijn gedood.
Minister van Defensie Gallant wil dat de Staat een onderzoek instelt naar de gebeurtenissen van 7 oktober. Daarin moet wat hem betreft ook zijn verantwoordelijkheid en die van premier Netanyahu worden onderzocht. Netanyahu wijst zo'n onderzoek op dit moment af, omdat hij vindt dat de focus op de oorlog moet liggen. Critici menen dat Netanyahu het onderzoek tegenhoudt, omdat hij bang is dat hij zelf harde kritiek zal krijgen voor het veiligheidsbeleid dat deze aanval mogelijk maakte.
Mediaorganisaties vragen Israël om toegang tot Gazastrook
Meer dan zestig vooraanstaande de mediaorganisaties vragen Israël in een open brief om onmiddellijk buitenlandse media toe te laten in de Gazastrook. Dat gebeurt tot nu toe sporadisch en dan ook nog onder begeleiding van het Israëlische leger.
Deze situatie brengt een "onmogelijke en onredelijke" verantwoordelijkheid voor lokale verslaggevers met zich mee, zeggen de ondertekenaars, onder wie The New York Times, de organisatie van Europese publieke omroepen EBU en de internationale persbureaus AFP en AP.
Ze wijzen erop dat sinds het begin van de oorlog in Gaza meer dan honderd journalisten zijn omgekomen. Zij die nog wel werken, zijn uitgeput door negen maanden oorlog. "Het gevolg is dat het steeds moeilijker is om informatie uit Gaza te krijgen. Wat wel naar buiten komt, roept vragen op over de waarheidsgetrouwheid."
De mediaorganisaties zijn zich bewust van de risico's als ze mensen naar Gaza sturen, maar daar hebben ze ervaring mee. "Een vrije en onafhankelijke pers is de hoeksteen van een democratie. We roepen Israël op zijn beloften over persvrijheid na te komen."
Al Jazeera-verslaggever Wael Dahdouh sprak in april met correspondent Daisy Mohr. Hij verloor familieleden, collega's en vrienden in de oorlog en moest Gaza verlaten toen hij gewond raakte:
'Palestijnen vinden meer dan 60 doden onder ingestorte gebouwen Gaza-Stad'
Hulpverleners in de Gazastrook zeggen tientallen lichamen onder het puin van de wijk Shejaiya in Gaza-Stad vandaan te hebben gehaald. Het Israëlische leger trok zich daar gisteren uit terug na twee weken van zware gevechten.
"We hebben meer dan zestig lichamen gevonden en er liggen er nog tientallen onder het puin", zei een woordvoerder tegen de nieuwssite Al Jazeera. Het is onduidelijk of hij het over burgers of militanten heeft of allebei.
Volgens dezelfde woordvoerder is meer dan 85 procent van de woningen in de wijk onbewoonbaar geworden. Daardoor zouden 120.000 mensen dakloos zijn geworden.
De strijd in andere wijken gaat door. Israël heeft alle burgers van Gaza-Stad gelast de stad te verlaten en een veilige plek op te zoeken.
Erdogan: Biden medeplichtig aan 'oorlogsmisdaden' van Israël
De Turkse president Erdogan zegt in een interview met het Amerikaanse weekblad Newsweek dat president Biden en de Amerikaanse regering in de Gazaoorlog medeplichtig zijn aan oorlogsmisdrijven en schendingen van het internationaal recht.
Erdogan doelt op het grote aantal burgerdoden en de aanvallen op ziekenhuizen en andere hulpinstellingen door Israël. "De Amerikaanse regering negeert deze schendingen en geeft Israël de meeste steun. Daardoor zijn ze medeplichtig. De vraag is op dit moment wie Israël een straf oplegt en welke straf." Erdogan is op dit moment in Washington, waar hij de NAVO-top bijwoont.
Sinds het begin van de oorlog zijn volgens Palestijnse hulpverleners meer dan 38.000 Palestijnen omgekomen, voor het merendeel burgers. Israël ontkent dat het doelbewust burgers aanvalt. Het verdedigt zich steeds door te zeggen dat Hamas en andere militante groepen zich bewust in scholen en ziekenhuizen verschuilen. Ze zouden burgers die daar hun toevlucht hebben gezocht als menselijk schild gebruiken.
Israël geeft UNRWA namen van medewerkers die voor Hamas zouden werken
Israël zegt dat het een lijst met 108 namen van medewerkers van de VN-hulporganisatie UNRWA heeft overgedragen aan UNRWA-topman Lazzarini en VN-secretaris-generaal Guterres. Volgens Israël gaat het om UNRWA-medewerkers in de Gazastrook die ook voor Hamas werken. UNRWA bevestigt dat een brief met de lijst is binnengekomen. De organisatie heeft aan het Duitse persbureau DPA laten weten dat het de beschuldiging serieus neemt en Israël om meer informatie heeft gevraagd.
Israël zei in januari dat ten minste twaalf UNRWA-medewerkers direct betrokken waren bij de aanval van Hamas op Israël van 7 oktober. UNRWA ontsloeg hen kort daarna. In totaal was volgens Israël 12 procent van de medewerkers lid van een terroristische organisatie. Meerdere westerse landen schortten hun financiële steun aan UNRWA tijdelijk op. Tot op heden heeft Israël geen bewijs voor de beschuldigingen openbaargemaakt.
Naar aanleiding van de beschuldigingen stelde de VN een aantal onderzoeken in. Eén daarvan, uitgevoerd door onafhankelijke experts, werd in april afgerond. Daarin werd geconcludeerd dat UNRWA "robuuste procedures" heeft om haar neutraliteitsprincipes te handhaven. Dat rapport leidde ertoe dat veel landen hun steun aan UNWRA hervatten.
VS 'voorzichtig optimistisch' over onderhandelingen
Woordvoerder Kirby van de Amerikaanse regering heeft gezegd dat hij "voorzichtig optimistisch" is over het bereiken van een deal tussen Israël en Hamas. Volgens Kirby moeten er nog altijd verschillen worden overbrugd, maar bewegen de partijen zich "in de goede richting".
Hamas en Israël onderhandelen al een tijdje met behulp van bemiddelaars uit Egypte en Qatar over een deal. Die gesprekken zijn achter gesloten deuren, maar vermoedelijk wordt er gepraat over een plan dat eerder werd voorgesteld door de Amerikaanse president Biden. Dat plan bestaat uit drie fases, waarvan de eerste begint met een gevangenenruil en een staakt-het-vuren.
De onderhandelingen verlopen tot nu toe erg moeizaam. De partijen zijn het onder meer oneens over de manier waarop wordt toegewerkt naar een permanente wapenstilstand en een volledige terugtrekking van de Israëlische troepen uit de Gazastrook. De Israëlische premier Netanyahu zei eerder Gaza niet te willen verlaten voordat alle Israëlische oorlogsdoelen zijn bereikt. Dat is onder meer de totale vernietiging van Hamas.
Hamas heeft op zijn beurt aangegeven dat de aanhoudende Israëlische aanvallen op de Gazastrook de vredesonderhandelingen in de weg zitten. Met name de recente aanval op Gaza-Stad kan negatieve gevolgen hebben voor de onderhandelingen, zeggen Hamas-leden tegen persbureau Reuters. Gaza-Stad werd in de eerste weken van de oorlog grotendeels verwoest, maar uiteindelijk keerden honderdduizenden Palestijnen terug naar de stad in de hoop daar onderdak te vinden. De afgelopen twee weken voerde het Israëlische leger daar een grootschalige operatie uit. Gisteren gaf het Israëlische leger een evacuatiebevel waarin het alle inwoners van Gaza-Stad opdroeg te vertrekken.
Israëliër zwaargewond door luchtaanval Hezbollah
Bij een drone-aanval op het noordwesten van Israël is een Israëlische man zwaargewond geraakt. Dat meldt het Israëlische leger. De drones werden door Hezbollah afgevuurd vanuit Libanon en kwamen terecht in West-Galilea. Over de identiteit van het slachtoffer is nog niets bekendgemaakt.
Sinds de oorlog tussen Israël en Hamas zijn er dagelijks beschietingen tussen het Israëlische leger en Hezbollah. Afgelopen dinsdag kwamen twee Israëlische burgers om het leven door een raketaanval van Hezbollah op de Golanhoogten, die door Israël worden bezet. In totaal werden tot nu toe dertien Israëlische burgers gedood door aanvallen van Hezbollah. Aan Libanese zijde zijn sinds het begin van de beschietingen bijna honderd burgers omgekomen door Israëlische aanvallen.
De afgelopen weken neemt de hevigheid van het conflict tussen de twee partijen steeds verder toe. De internationale gemeenschap vreest daardoor al maanden voor een escalatie van het conflict tussen Israël en Hezbollah. Gisteren zei Hezbollah-leider Hassan Nasrallah nog dat Hezbollah net zo lang door zal blijven vechten totdat er een staakt-het-vuren is bereikt tussen Israël en Hamas.
Welke rol speelt Hezbollah in het conflict in het Midden-Oosten? Lees het in onze special:
'Europese Joden ervoeren afgelopen jaar meer antisemitisme'
Veel Europese Joden ervoeren het afgelopen jaar een toename van antisemitisme, ook in de periode vóór de aanslag van Hamas op 7 oktober. Dat blijkt uit een enquête van het Europees Bureau voor de Grondrechten (FRA) onder bijna 8000 Joden in dertien EU-lidstaten.
Het onderzoek werd afgenomen vóór de aanslagen van Hamas op 7 oktober en de oorlog in Gaza. 96 procent van de ondervraagden zegt in het afgelopen jaar antisemitisme te hebben ervaren, de helft geeft aan zich zorgen te maken over hun eigen veiligheid en die van hun familie.
In het onderzoek haalt Nederland een van de hoogste scores op het gebied van antisemitisme. Lees er hier meer over:
Spaanse premier Sánchez: Westen hanteert 'dubbele standaard'
Volgens de Spaanse premier Pedro Sánchez maakt het Westen zich schuldig aan een "dubbele standaard" als het gaat om het conflict in Gaza. Dat zei hij gisteren tijdens de NAVO-top in Washington, die in het teken stond van de oorlog in Oekraïne. Op de top spraken veel leiders van NAVO-landen hun blijvende steun uit aan Oekraïne. Sánchez vindt dat de landen dat ook moeten doen voor Gaza. "Als we onze mensen vertellen dat we Oekraïne steunen omdat we het internationaal recht verdedigen, dan moeten we dat ook doen ten aanzien van Gaza", zei Sánchez.
Het is niet voor het eerst dat Spanje zich uitlaat over de oorlog in Gaza. Sánchez is regelmatig kritisch op de Israëlische oorlogsvoering in Gaza en afgelopen mei maakte Spanje bekend dat het de Palestijnse staat erkent. Dat deed Spanje samen met Ierland en Noorwegen, tot grote onvrede van Israël. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz zei destijds dat de landen met de erkenning in feite Hamas beloonden voor hun terreuracties op 7 oktober.
Sánchez maakte de opmerkingen in zijn toespraak tijdens het plenaire gedeelte van de NAVO-top. Behalve de oproep over Gaza zei hij ook dat hij "de democratie, vrijheid en het bestaansrecht van Oekraïne" steunt.
VS hervat levering bommen aan Israel
De Verenigde Staten beginnen weer met het leveren van sommige zware bommen aan Israël. Dat meldt the Wall Street Journal. Volgens een medewerker van de regering gaat het om bommen van 500 pond, die in de komende weken zullen worden verscheept. Wel blijft de levering van zwaardere bommen van 2000 pond nog altijd uit.
Afgelopen mei maakte de VS bekend dat de levering van zware wapens tijdelijk zou worden opgeschort. Dat deed het land destijds omdat het bang was dat Israël de wapens zou gebruiken voor een aanval in de dichtbevolkte stad Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Het Israëlische leger stond toen op het punt om Rafah binnen te vallen, terwijl de Verenigde Staten Israël daar al maanden van probeerden te weerhouden uit vrees voor een bloedbad.
Volgens de medewerker van de regering is de VS voorlopig niet van plan om ook de levering van zwaardere bommen te hervatten. "Onze voornaamste zorg is en blijft het mogelijke gebruik van bommen van 2000 pond in Rafah en elders in de Gazastrook," zegt de regeringsfunctionaris tegen de krant, "onze zorgen draaiden niet om de bommen van 500 pond." Naar verwachting worden de wapens in de komende weken in Israël afgeleverd.
Hamas: hevigere Israëlische bombardementen verharden onderhandelingspositie
De "verhevigde" Israëlische militaire operaties in de Gazastrook zorgen ervoor dat Hamas zich naar eigen zeggen harder opstelt in de onderhandelingen over een staakt-het-vuren. Persbureau AFP meldt dat op basis van Hossam Badran, een hoge Hamasfunctionaris.
Vandaag is een Israëlische delegatie in Qatar om met bemiddelaars te praten over een bestand. Vorige week leek er een kleine doorbraak te zijn, nadat Hamas een nieuw voorstel had gedaan waarin het zich flexibeler had opgesteld omtrent de eis op een permanent staakt-het-vuren. Vandaag noemde de Israëlische minister van Defensie Gallant een deal met Hamas om de gijzelaars vrij te krijgen "het juiste om te doen".
Badran zegt dat Israël met hevigere bombardementen en "het aanrichten van bloedbaden" probeert Hamas te dwingen eisen op te geven, zoals een permanent staakt-het-vuren en volledige terugtrekking van Israël uit de Gazastrook. Volgens de functionaris is het effect juist het omgekeerde.
Gisteren vielen in Khan Younis bij een aanval op een VN-school waar Palestijnse vluchtelingen verbleven zeker 29 doden, aldus het ministerie van Volksgezondheid in de door Hamas bestuurde Gazastrook. Eerder deze weken werden ook al drie scholen aangevallen. Frankrijk, Duitsland en het VK noemden afzonderlijk de aanval op de school in Khan Younis onacceptabel en vreselijk.
Enorme verwoesting in wijk van Gaza-Stad na inval Israëlische leger
Het Israëlische leger heeft zich na een twee weken lange operatie teruggetrokken uit delen van de wijk Shejaiya in Gaza-Stad. Bewoners keren terug en treffen hun buurt grotendeels verwoest aan. In een eerder stadium van de oorlog viel Israël ook al het noorden van de Gazastrook aan, om zich daar vervolgens uit terug te trekken en zich te richten op meer zuidelijke steden.
Vorige maand is het leger Gaza-Stad wederom binnengevallen, omdat Hamas zich daar zou hebben gehergroepeerd. In delen van Shejaiya gaan de gevechten met Hamas door en volgens nieuwszender Al Jazeera heeft Israël de militaire operatie uitgebreid naar andere wijken van de stad. Al Jazeera meldde gisteren negen doden bij een drone-aanval in Gaza-Stad, onder wie vijf kinderen.
Ook werd gisteren een Israëlische soldaat gedood door een scherpschutter van Hamas. Het leger zegt afgelopen week 150 militanten in Shejaiya te hebben gedood.
Eerder vandaag riep het Israëlische leger burgers op Gaza-Stad te verlaten. "Gaza-Stad wordt een gevaarlijke gevechtszone", stond op flyers die het leger verspreidde. De autoriteiten in de Gazastrook waarschuwen juist niet naar het zuiden te vluchten, omdat de route daarnaartoe niet veilig is.
Persbureau Reuters maakte foto's van Palestijnen die terugkeren in Shejaiya:
Laatste AzG-kliniek in Noord-Gaza gesloten na evacuatiebevel
Artsen zonder Grenzen heeft zijn laatste kliniek in het noorden van de Gazastrook moeten sluiten na het evacuatiebevel van het Israëlische leger voor Gaza-Stad. "Teams bleven tot het laatste moment zorg verlenen aan patiënten, voordat ze het gebied ontvluchtten dat zwaar onder vuur kwam", schrijft de hulporganisatie op X.
De mensen in Noord-Gaza hebben door verwoestingen en het evacuatiebevel "bijna geen opties meer voor essentiële gezondheidszorg", aldus AzG. De internationale hulporganisatie zegt de kliniek te willen heropenen, maar dat daarvoor de omgeving van de kliniek en het personeel moeten worden beschermd. Andere organisaties in het gebied, zoals UNRWA en de Rode Halve Maan, zeggen ook klinieken te hebben moeten sluiten vanwege de gevechten. Daarnaast is er een nijpend tekort aan medicijnen, materiaal en brandstof.
Een groot deel van de ziekenhuizen in Gaza is beschadigd of verwoest door Israëlische bombardementen. De VN noemt Gaza de "gevaarlijkste plek voor hulpverleners ter wereld". Sinds het begin van de oorlog zijn volgens VN-cijfers meer dan 250 hulpverleners omgekomen.
Hezbollah-leider: aanvallen op Israël stoppen bij staakt-het-vuren in Gaza
Hezbollah-leider Hassan Nasrallah zegt dat de aanvallen van Hezbollah op Israël "zonder enige discussie" zullen stoppen zodra er een akkoord over een staakt-het-vuren is in Gaza. Hamas spreekt ook namens Hezbollah in de onderhandelingen met Israël, zegt Nasrallah. Aan de andere kant zegt hij ook dat Hezbollah bij het uitblijven van een akkoord zal doorvechten "zolang nodig".
Onderhandelingen over een gevangenenruil en staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël verlopen uiterst moeizaam. Vandaag zou een Israëlische delegatie in Qatar zijn geland om de gesprekken met Qatarese en Egyptische bemiddelaars voort te zetten.
Sinds het uitbreken van de oorlog in Gaza beschieten Hezbollah en het Israëlische leger elkaar vrijwel dagelijks. Gisteren voerde Israël luchtaanvallen uit in de Bekaa-vallei in het midden van Libanon en op verschillende plekken in het zuiden. Daardoor braken natuurbranden uit. Vandaag schoot Hezbollah raketten af op de door Israël bezette Golanhoogten, na daar gisteren ook al een dodelijke raketaanval te hebben uitgevoerd.
Volgens persbureau AFP zijn bij Israëlische aanvallen in Libanon tot dusver meer dan 300 Hezbollahstrijders en 95 burgers omgekomen. In Israël zijn volgens de autoriteiten 16 soldaten en 13 burgers omgekomen. De vrees is dat de onderlinge beschietingen uit kunnen monden in een grootschalige oorlog tussen Israël en Hezbollah.
Israël beschiet Syrische leger bij Golanhoogten
Het Israëlische leger zegt Syrische militaire doelen nabij de Golanhoogten met tanks en artillerie te hebben beschoten. Syrische troepen zouden zich in de gedemilitariseerde zone tussen beide landen hebben begeven. De Syrische autoriteiten hebben de beschieting niet bevestigd.
Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten (SOHR), een in Londen gevestigde ngo, meldt de aanval wel en zegt dat er geen berichten over gewonden zijn.
Gisteren kwamen er op de Golanhoogten twee Israëlische burgers om bij een raketaanval van Hezbollah, vanuit Libanon. De Libanese militante groep zei dat deze aanval een vergelding was voor de dood van een van zijn strijders bij een Israëlische aanval in Syrië. Het Syrische bewind en Hezbollah zijn bondgenoten. Volgens SOHR zijn er nabij de grens met Israël gezamenlijke legerbases van het Syrische leger en Hezbollahstrijders.
Israël veroverde de Golanhoogten in een oorlog met Syrië in 1967 en annexeerde het gebied in 1981. Tussen Syrië en Israël ligt een gedemilitariseerde zone die door een internationale vredesmissie wordt gemonitord. Alleen de VS erkent het Israëlische gezag over de Golanhoogten. De rest van de internationale gemeenschap beschouwt het als Syrisch grondgebied dat wordt bezet door Israël.
Evacuatieoproep voor inwoners Gaza-Stad
Het Israëlische leger heeft alle inwoners van Gaza-Stad opgeroepen om uit de stad te vertrekken. Het is voor het eerst sinds oktober dat inwoners van de grootste stad van de Gazastrook zo'n oproep krijgen.
Inwoners worden opgeroepen om richting het zuiden te trekken, naar Deir al-Balah. Het Israëlische leger heeft flyers verspreid in het Arabisch. "Gaza-Stad wordt een gevaarlijke gevechtszone", staat erop.
De afgelopen dagen werd er al een evacuatieoproep gedaan voor enkele wijken in Gaza-Stad, waaronder de oostelijke wijk Shejaiya. Het Israëlische leger liet gisteren weten in een week tijd 150 militanten te hebben gedood in Gaza-Stad. Er zouden zware gevechten zijn geleverd met Hamas-strijders, die zich volgens Israël hadden verscholen in tunnels.
Naar schatting van het leger zitten er zo'n 200.000 Palestijnen in het noorden van de Gazastrook.
Familieleden gijzelaars protesteren in kooien
Familieleden van de mensen die in de Gazastrook worden gegijzeld, hebben zichzelf uit protest opgesloten in kooien. De kooien staan buiten bij de Knesset in Jeruzalem, het Israëlische parlement. Uit luidsprekers komt geschreeuw en gehuil, als symbool voor de gijzelaars.
De demonstranten blokkeren de ingang van het parlement en roepen parlementsleden op ook mee te doen. "Ga ook in een kooi zitten, zodat je voelt hoe dat voor de gijzelaars is", zegt een van de betogers tegen de krant Haaretz. "Er ligt een deal op tafel. We roepen de premier op om zo snel mogelijk tot een akkoord te komen."
Zo ziet de demonstratie eruit:
De onderhandelingen over een staakt-het-vuren in de Gazastrook en de vrijlating van gijzelaars zouden vandaag in Qatar weer beginnen. Een Israëlische delegatie zou inmiddels in Doha zijn geland voor de gesprekken. Gisteren bracht het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA een bezoek aan Egypte om bijgepraat te worden over de stand van zaken.
Vorige week kwamen er berichten naar buiten over een aangepast voorstel. Hamas zou de eis hebben laten vallen dat er eerst een permanent bestand moet zijn voordat er gegijzelden worden vrijgelaten. Een Israëlische onderhandelaar noemde dat een "significante doorbraak".
'Tijdelijke haven komt nog één keer terug'
De tijdelijke haven die het Amerikaanse leger bij de Gazastrook gebruikt om hulpgoederen het gebied in te krijgen, wordt vandaag voor de laatste keer teruggeplaatst. Deze zal nog een paar dagen gebruikt worden en wordt daarna permanent ontmanteld, zeggen Amerikaanse functionarissen tegen persbureau AP. Ze doen hun verhaal anoniem omdat de details van het plan nog niet helemaal zijn uitgewerkt.
Het doel is om de laatste hulpgoederen die nog klaarstaan in Cyprus via de pier naar het beveiligde gebied op het strand in Gaza te brengen. Als die laatste levering gedaan is, zal het Amerikaanse leger de pier ontmantelen en vertrekken, aldus de functionarissen.
De hoop was dat de tijdelijke haven, die in maart door president Biden werd aangekondigd, voor een stabiele stroom aan hulpgoederen zou zorgen. Hoewel er sinds begin mei meer dan 8 miljoen kilogram aan voedsel Gaza is binnengebracht, had het project ook met meerdere tegenslagen te maken. Zo raakte de pier meermaals beschadigd door de ruwe zee en werden leveringen uitgesteld vanwege veiligheidsrisico's.
De Verenigde Naties schortten op 9 juni de leveringen via de tijdelijke haven op. Een dag eerder had het Israëlische leger het gebied rond de pier gebruikt om vier gijzelaars te bevrijden. Bij die operatie kwamen meer dan 270 Palestijnen om. Amerikaanse en Israëlische functionarissen zeiden dat de pier zelf niet is gebruikt bij de operatie, maar de vrees van de VN was dat samenwerking met de Amerikaanse troepen die gestationeerd zijn op de pier de neutraliteit en onafhankelijkheid van hulpverleners in het geding konden brengen, en daarmee ook hun veiligheid.
Het Pentagon benadrukt al langer dat de pier vooral een tijdelijk project is, bedoeld om Israël over te halen om meer hulp via landroutes toe te laten. Via land kunnen er veel meer goederen per keer geleverd worden dan via zee.
'Netanyahu niet naar Europa uit angst voor arrestatiebevel'
Voor zijn bezoek aan de Verenigde Staten later deze maand was de Israëlische premier Netanyahu van plan eerst nog een tussenstop te maken in Europa, maar daar ziet hij bij nader inzien van af. De Israëlische omroep Kan meldt dat Netanyahu vreest dat hij wordt opgepakt als het Internationaal Strafhof (ICC) een arrestatiebevel tegen hem uitvaardigt.
ICC-aanklager Khan diende in mei een verzoek in voor arrestatiebevelen tegen de Israëlische premier, minister Gallant van Defensie en drie Hamas-leiders, vanwege vermeende oorlogsmisdaden. Sindsdien zijn juryleden bezig met het beoordelen van het verzoek. Wanneer zij een besluit nemen, is nog onduidelijk. Mocht er inderdaad een arrestatiebevel komen, dan moeten de 124 landen die lid zijn van het Strafhof Netanyahu oppakken als hij zich op hun grondgebied bevindt.
Volgens Kan overwoog Netanyahu een tussenstop in een Europees land dat Israël vriendelijk gezind is, zoals Tsjechië of Hongarije, omdat zijn vliegtuig geen transatlantische vlucht aankan als het vol met passagiers zit. Hij zou nu besloten hebben om met een beperkte entourage af te reizen naar de VS, waardoor een directe vlucht wel mogelijk is. Op 24 juli houdt Netanyahu een toespraak voor het Amerikaanse Congres.
Twee burgerdoden gemeld in Israël door raketaanval Hezbollah
Op de door Israël geannexeerde Golanhoogte zijn twee burgers omgekomen door een raketaanval, schrijft The Times of Israël. De raketaanval zou zijn uitgevoerd door Hezbollah in Libanon. Volgens de politie zijn de slachtoffers een man en vrouw die reden in een auto.
Hoewel er dagelijks beschietingen zijn tussen Hezbollah en Israël komt het niet vaak voor dat daar Israëlische burgers bij omkomen. Hezbollah zei vandaag dat het een Israëlische legerbasis op de Golanhoogte had bestookt met raketten. Israël heeft verspreid over de dag meerdere Hezbollah-doelwitten in Libanon beschoten.
In Libanon zijn ruim 400 doden gemeld sinds het begin van de beschietingen. Bijna honderd burgers in Libanon zijn bij luchtaanvallen gedood, zegt VN-organisatie OCHA. In Israël zijn zeker tien burgerdoden gevallen door aanvallen van Hezbollah. Er wordt gevreesd dat de schermutselingen mogelijk uitmonden in een grootschalige oorlog.
Dodental bij luchtaanval VN-school Khan Younis loopt op
Volgens Palestijnse media is het dodental door de luchtaanval bij een VN-school in Khan Younis verder opgelopen. Het door Hamas aangestuurde ministerie van Volksgezondheid spreekt van zeker 29 doden, vooral vrouwen en kinderen. Het leger van Israël wordt verantwoordelijk gehouden voor het bloedbad, maar heeft zelf nog niet op de beschuldiging gereageerd.
Onafhankelijke informatie over de situatie bij de VN-school is schaars. Tegenover persbureau AFP zeggen ziekenhuismedewerkers dat er zeker tien doden en tientallen gewonden zijn. Krant Haaretz zegt op basis van medische bronnen dat er zeker vijftien doden zijn. De Palestijnse Rode Halve Maan spreekt van een Israëlische luchtaanval op tenten in de buurt van een VN-school, waar ontheemden verblijven.
Al Jazeera stelt dat het de vierde Israëlische luchtaanval bij een VN-school is in vier dagen tijd. "Het is duidelijk dat het dodental nog verder oploopt, want het gebeurde bij de ingang waar veel mensen lopen en kinderen spelen", zegt een verslaggever van de nieuwszender. Het Israëlische leger heeft vandaag op verschillende plekken in Gaza luchtaanvallen uitgevoerd. Volgens artsen waren er halverwege de dag zeker 44 doden gevallen.
Rode Halve Maan: tientallen slachtoffers door luchtaanval op tentenkamp
In een tentenkamp voor ontheemde Palestijnen in Zuid-Gaza zijn een of meerdere explosies gemeld. De Palestijnse Rode Halve Maan zegt dat er tientallen doden en gewonden zijn gevallen. De zusterorganisatie van het Rode Kruis beschuldigt Israël van een luchtaanval.
Vanuit Israël is nog niet gereageerd op de aantijging. De situatie ter plekke in de stad Khan Younis is chaotisch. Volgens de Rode Halve Maan staat het getroffen tentenkamp naast een VN-school, waar gevluchte mensen schuilen. Persbureau AFP meldt op basis van een bron in het ziekenhuis van Khan Younis dat er zeker tien doden zijn gevallen. Ook zou er sprake zijn van tientallen gewonden.
Het Israëlische leger voert vrijwel dagelijks luchtaanvallen uit in de Gazastrook. Israël stelt dat er alleen Hamas-doelwitten worden bestookt, maar de bombardementen eisen ook burgerslachtoffers in het dichtbevolkte gebied. Bij de zware luchtaanvallen in de eerste fase van de oorlog was naar schatting twee derde van gedode personen vrouw of kind.
Vorige week vielen er volgens Palestijnse media zeker 16 doden en tientallen gewonden bij een luchtaanval op een VN-school in Centraal-Gaza. Het leger zei naderhand dat de school werd gebruikt als schuilplaats van militante strijders, maar onafhankelijk bewijs voor die claim werd niet geleverd.
Standbeeld Anne Frank beklad in Amsterdam
In Amsterdam is een standbeeld van Anne Frank beklad. Vandalen hebben op de sokkel het woord 'Gaza' gezet met rode verf, meldt nieuwssite AT5. Ook zijn rode vlekken op de voeten van het standbeeld gespoten.
Schoonmakers zijn ingeschakeld om de verf te verwijderen. Het standbeeld op het Merwedeplein van het bekende Joodse meisje is al vaker het doelwit van vernielingen geweest. Volgens AT5 is de sokkel eerder kapotgemaakt en werd het beeld van zijn plek getrokken.
Pro-Palestijnse activisten hebben in Nederland diverse gebouwen met rode verf besmeurd vanwege veronderstelde connecties met Israël. De initiatiefnemer voor de plaatsing van het Anne Frank-beeld noemt de bekladding schandalig. "Het staat voor de 14.000 Joden uit deze wijk die vermoord zijn. Het gaat niet over een actuele situatie", zegt hij tegen de stadszender.
Defensieminister: volgende maand legeroproep voor ultraorthodoxen
Vanaf volgende maand roept het Israëlische leger ook ultraorthodoxe joden op voor de dienstplicht. Defensieminister Gallant heeft dat gezegd. Hij spreekt van een "operationele noodzaak en een complex sociaal vraagstuk".
Gallant heeft de kwestie besproken met de legerleiding. Het is niet bekendgemaakt hoeveel strenggelovige joden volgende maand worden opgeroepen. Eerder heeft het leger aangegeven dat 3000 dienstplichtigen op korte termijn kunnen worden gerekruteerd. Momenteel dienen er zo'n 1800 ultraorthodoxen vrijwillig in het leger.
Israël heeft een dringend tekort aan militairen. Enerzijds voeren vele tienduizenden soldaten al maandenlang oorlog in Gaza, anderzijds dreigt nog altijd een grootschalige oorlog met Hezbollah in Libanon. Onder druk van deze ontwikkelingen is in Israël besloten de uitzonderingspositie voor ultraorthodoxen te schrappen. Binnen deze bevolkingsgroep wordt fel geprotesteerd tegen de dienstplicht.
Tientallen doden door gevechten en bombardementen in Gaza
In Gaza zijn vandaag enkele tientallen Palestijnen omgekomen, zo schrijft de Israëlische krant Haaretz op basis van medische bronnen. De slachtoffers zijn gedood bij Israëlische bombardementen en beschietingen tussen Hamas en militairen.
Onder meer in Gaza-Stad werd een Israëlische drone-aanval gemeld. Volgens nieuwszender Al Jazeera zijn daarbij zeker negen mensen omgekomen. Vijf van hen waren kinderen. De nieuwszender zegt videobeelden te hebben geverifieerd van gedode burgers die naar het ziekenhuis werden gebracht.
Het Israëlische leger zegt in een week tijd 150 militanten te hebben gedood in Gaza-Stad. Er zouden zware gevechten zijn geleverd met Hamas-strijders, die zich volgens Israël hadden verscholen in tunnels. Het leger beweert munitie en wapens in beslag te hebben genomen. Zes tunnels zijn vernietigd, aldus de verklaring van het leger.
'Leger Israël houdt kwart van Gaza bezet, met oog op lange termijn'
Israëlische militairen houden zo'n 26 procent van Gaza bezet. De Israëlische krant Haaretz schrijft dat op basis van onderzoek en satellietbeelden. De weg lijkt vrij te worden gemaakt voor een langdurige bezetting en de komst van kolonisten, schrijven de auteurs.
In het midden van de Palestijnse enclave heeft het leger een kilometers brede strook tot aan de zee onder controle. Op satellietbeelden is te zien dat hier bijna alle huizen en gebouwen zijn gesloopt. Het leger heeft er bases gebouwd en wegen aangelegd. Ook aan de grens met het Israëlische gebied is in Gaza een bufferzone aangelegd. Israël zegt dat dit nodig is ter bescherming van aanvallen door Hamas.
Een legerofficier zegt dat er een "poging tot langdurige bezetting" wordt ondernomen. De krant concludeert dat er voorbereidingen worden getroffen voor de terugkeer van kolonisten, die het gebied in 2005 hebben verlaten. Op video's op sociale media zou te zien dat er joodse inwijdingsrituelen worden uitgevoerd. Een derde van de bewindslieden in Netanyahu's regering is voorstander van het koloniseren van Gaza.
CIA-chef in Caïro voor onderhandelingen staakt-het-vuren
William Burns, het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, is in Caïro voor de onderhandelingen over een staakt-het-vuren in Gaza. In de Egyptische hoofdstad had Burns een gesprek met president Sisi. Volgens het presidentiële kantoor heeft Sisi hem bijgepraat over de stand van zaken.
Vorige week kwamen er berichten naar buiten over een voorstel dat enige kans lijkt te maken om het te halen. Hamas zou de eis hebben laten vallen dat er eerst een permanent bestand moet zijn voordat het gegijzelden vrijlaat. Israël stuurde gisteren ook een hoge delegatie naar Caïro.
De Israëlische premier Netanyahu zei eerder dat er alleen een deal kan komen als Israël mag blijven vechten in de Gazastrook, totdat "de doelen van de oorlog zijn gehaald". Volgens Hamas brengt Netanyahu met het doorzetten van de militaire acties een mogelijke deal in gevaar.
Egypte en Qatar spelen een leidende rol in de onderhandelingen tussen Israël en Hamas. Morgen gaat een Egyptische delegatie naar Doha, de hoofdstad van Qatar, om de onderhandelingen verder af te stemmen.
Eerder presenteerde de Amerikaanse president Biden al een voorstel voor een einde aan de oorlog in Gaza:
Tienduizenden Palestijnen moeten evacueren na Israëlisch bevel
Opnieuw moeten tienduizenden Palestijnen in Gaza vertrekken na een evacuatiebevel van het Israëlische leger. Dat sommeert Palestijnen te vertrekken uit wijken in Khan Younis en Gaza-Stad. Door het evacuatiebevel stijgt het aantal gevluchte Palestijnen in Gaza, volgens de VN loopt het aantal daarmee op tot 1,9 miljoen mensen.
Voor veel Palestijnen is het de zoveelste keer keer dat ze moeten vluchten. "Ik ben nu al voor de vijfde keer verplaatst", zegt Sayeda Abdel-Baki tegen persbureau AP. Ze verblijft tijdelijk met haar drie kinderen bij familie in Noord-Gaza.
"De enorme stroom vluchtelingen komt vooral door de evacuatiebevelen van het Israëlische leger, de vernietiging van de private en publieke infrastructuur, beperkte toegang tot voorzieningen en de voortdurende gevechten", schijft de VN-hulporganisatie OCHA. Daardoor zijn volgens de organisatie nu 9 van de 10 inwoners in Gaza op de vlucht.
Het Israëlische leger zegt dat de evacuaties nodig zijn om burgerslachtoffers te voorkomen bij operaties gericht tegen Hamas. Palestijnen moeten volgens het Israëlische leger vertrekken naar de 'humanitaire zone' in al-Mawasi. Ook daar is het volgens hulporganisaties niet veilig, vorige maand vielen er nog 25 doden bij de beschieting van het tentenkamp.
Nofal is één van die 1,9 miljoen vluchtelingen, hij hoopt z'n huissleutels snel weer te kunnen gebruiken.
Luchtaanvallen in Syrische havenstad Baniyas
In de Syrische havenstad Baniyas zijn luchtaanvallen gemeld. Volgens een statement van het Syrische leger zijn die uitgevoerd door Israël, maar zijn er geen slachtoffers. Al Jazeera schrijft dat aanval wordt bevestigd door het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat vanuit Engeland de situatie in Syrië nauwlettend volgt. Er zouden volgens die organisatie twee explosies zijn geweest aan de rand van de stad.
Het Israëlische leger heeft zich nog niet uitgesproken over de aanvallen. Het land valt vaker militaire bases aan in Syrië, in veel gevallen hebben die banden met Iran en zijn bondgenoten. Israël voerde dit jaar ook een luchtaanval uit op het Iraanse consulaat in Damascus. Daarbij vielen meerdere doden, onder wie een hooggeplaatste Iraanse commandant.
Hamas beschuldigt Netanyahu van dwarsbomen deal
Hamas beschuldigt de Israëlische premier Netanyahu ervan de onderhandelingen over een staakt-het-vuren in de Gazastrook te bemoeilijken. Netanyahu zei gisteren dat er alleen een deal kan komen als Israël mag blijven vechten in de Gazastrook, totdat "de doelen van de oorlog zijn gehaald". Volgens Hamas-leider Haniyeh is Netanyahu door het doorzetten van de militaire acties volledig verantwoordelijk voor het mogelijk mislukken van de onderhandelingen.
Eerder vandaag trokken Israëlische troepen onverwachts Gaza-Stad binnen, onderweg naar het hoofdkwartier van VN-hulporganisatie UNRWA. Het leger zegt dat de terroristische bewegingen Hamas en Islamitische Jihad daar onder meer wapens opslaan en er mensen opsluiten. Bewijs daarvoor geeft het leger niet, waardoor de claims niet zijn te verifiëren.
Reddingsboei van oppositie
In Israël neemt de druk op Netanyahu om tot een deal te komen ondertussen toe. Hierbij heeft de grootste oppositiepartij een opvallende stap gezet. Oppositieleider Lapid zegt dat zijn partij Netanyahu in het parlement steunt om aan te blijven als premier, mochten leden uit zijn coalitie stappen bij het tekenen van een staakt-het-vuren.
Daarmee hadden enkele extreemrechtse coalitiepartners gedreigd, wat de regering van Netanyahu ten val zou kunnen brengen. Volgens Lapid was het een moeilijke beslissing om Netanyahu eventueel te blijven steunen. "Het belangrijkste is het terughalen van de gijzelaars", verklaarde de oppositieleider.
Hoeveel hulpgoederen bereiken Gaza?
Ultrarechtse minister dreigt opnieuw met vertrek bij Hamas-deal
De Israëlische minister van Financiën Smotrich wil niets te maken hebben met een eventueel bestand met Hamas. Hij zegt dat Israël zich met zo'n deal overgeeft aan Hamas en noemt dat een nederlaag en een vernedering. "Dit is geen absolute overwinning, dit is een totale mislukking."
Smotrich dreigt met opstappen als er een deal komt. Dat is niet de eerste keer. Begin vorige maand, toen er ook optimistische geluiden waren te horen rond de onderhandelingen over een staakt-het-vuren, eiste hij al dat de oorlog doorgaat totdat Hamas is vernietigd en alle gegijzelden zijn bevrijd. Zo niet, dan zou hij uit het kabinet stappen. Daarmee zou premier Netanyahu zijn parlementaire meerderheid verliezen.
Dat Smotrich nu opnieuw waarschuwt, is geen toeval. Vandaag is een hoge Israëlische onderhandelingsdelegatie naar Caïro vertrokken voor gesprekken over een deal met Hamas. Het hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet, Ronen Bar, leidt de delegatie.
Hulpkonvooien gestrand in Egyptische woestijn
Honderden vrachtwagens vol met hulpgoederen voor de inwoners van de Gazastook staan al weken in Egypte te wachten totdat ze worden toegelaten tot het oorlogsgebied. Door de hitte bederven sommige ladingen, vertellen vrachtwagenchauffeur tegen persbureau Reuters.
"Ik sta hier al meer dan een maand", zegt Ahmed Kamel aan de rand van de stad El Arish. "We wachten totdat we aan beurt zijn, maar tot dusver gebeurt er niets. God mag weten wanneer we naar binnen kunnen."
Hij vraagt zich af of de spullen die hij bij zich heeft dan nog wel goed zijn. Zijn collega Elsayed el-Nabawi zegt tegen Reuters dat hij met zijn vorige lading na meer dan vijftig dagen wachten moest terugkeren omdat de goederen niet meer houdbaar waren.
Sinds het Israëlische offensief op Rafah en de inname door Israël van de grensovergang daar ligt het vervoer van hulpgoederen vanuit Egypte via Rafah stil. De meeste hulp moet nu via de grensovergang Kerem Shalom komen, maar de Verenigde Naties en andere hulporganisaties durven die doorgelaten hulp nauwelijks verder Gaza in te brengen omdat het te gevaarlijk is. Dat heeft onder meer te maken met gewapende Palestijnse bendes die konvooien overvallen. Ook zijn hulpkonvooien door Israël onder vuur genomen.
Een Israëlische functionaris zegt tegen Reuters dat er in Kerem Shalom 1200 vrachtwagenladingen aan hulp staan te wachten op distributie in Gaza. Commerciële partijen durven het volgens de VN soms wel aan om goederen Gaza in te brengen; zij huren daarvoor eigen beveiligers in.
Leger Israël: doelwit Gaza-Stad is UNRWA-hoofdkwartier
Het offensief dat nu gaande is in Gaza-Stad richt zich volgens het Israëlische leger op het hoofdkwartier van VN-hulporganisatie UNRWA. Het leger zegt dat de terroristische bewegingen Hamas en Islamitische Jihad daar onder meer wapens opslaan en er mensen opsluiten. Bewijs daarvoor geeft het leger niet, waardoor de claims niet zijn te verifiëren.
UNRWA-chef Lazzarini zei gisteren over een vergelijkbare claim van Israël dat hij wil dat die beschuldigingen worden onderzocht. "Ik neem dit uiterst serieus. Daarom vraag ik keer op keer ook om onafhankelijk onderzoek."
Door de oprukkende tanks en militairen in Gaza-Stad zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen. Het leger zegt dat het burgers van tevoren had gewaarschuwd en een veilige evacuatieroute voor hen had uitgezet. Maar lokale bewoners spreken dat tegen.
Abdel-Ghani zegt tegen persbureau Reuters dat mensen alle kanten op rennen terwijl de omgeving wordt bestookt vanaf de grond en uit de lucht. "De vijand zit achter ons en de zee voor ons, dus waar moeten we heen?" Sayeda Abdel-Baki zegt tegen persbureau AP dat ze met haar drie kinderen midden in de nacht op de vlucht sloeg tijdens hevige bombardementen. "Dit is de vijfde keer dat we ergens anders naartoe moeten."
Israël heeft de UNRWA al langer in het vizier. Het land claimde begin dit jaar dat twaalf UNRWA-medewerkers hadden meegedaan aan de terreuraanval van 7 oktober, waarna landen, waaronder Nederland, de geldkraan dichtdraaiden en de hulpverlening in de Gazastrook nog problematischer werd.
Een onderzoeksrapport concludeerde eind april dat Israël geen bewijs heeft geleverd voor de claim dat een aanzienlijk aantal UNRWA-medewerkers lid is van terroristische bewegingen. Een maand geleden besloot het toenmalige demissionaire kabinet om de steun aan de voor Palestijnen cruciale hulporganisatie te hervatten, mits UNRWA de verbeterpunten van het onderzoek doorvoert.
Er werd ook een apart onderzoek ingesteld naar de twaalf beschuldigde UNRWA-medewerkers. Het onderzoek naar vier van hen is eind april gestopt omdat Israël niet genoeg bewijs leverde. De overige acht worden nog onderzocht.
UNRWA biedt alles aan de inwoners van de Gazastrook wat ze nodig hebben, zegt een medewerker in Rafah in deze video uit april:
Fietsen naar de Westoever voor het goede doel
Zaterdag zijn ze op de fiets vertrokken vanuit Amsterdam en nu zitten ze ergens in Duitsland: Mert Baglar en Randy Gast. De jeugdzorgmedewerker en de gymdocent rijden naar de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever om geld op te halen voor Palestijnse kinderen. Dat lukt al aardig: de teller stond vanochtend rond 10.30 uur op zo'n 7000 euro.
In de video vertellen ze waarom ze dit doen:
Israëlisch offensief op Gaza-Stad
Israël is bezig met een offensief op Gaza-Stad, melden tv-zender Al Jazeera en persbureau Reuters. Volgens Reuters rijden er meerdere tankcolonnes naar het centrum van de noordelijke stad. Inwoners spreken tegen het Britse persbureau van een van de zwaarste aanvallen sinds het begin van de oorlog op 7 oktober.
Al Jazeera zegt dat Israëlische troepen bij zonsopgang plotseling oprukten. Er komen berichten van bombardementen uit het zuiden, oosten en westen van de stad. Bij twee aanvallen in het zuiden werden volgens Al Jazeera zeker drie mensen gedood en raakten twaalf mensen gewond. De hulpdiensten in Gaza vermoeden dat er in het oosten nog veel meer mensen zijn gedood, maar omdat de gevechten nog doorgaan kunnen ze er niet naartoe.
Het Israëlische leger zegt dat afgelopen nacht aanvallen zijn uitgevoerd in Gaza-Stad "in het kader van terrorismebestrijding". Gisteren meldde de krant Haaretz al dat de aanvallen op Gaza-Stad zijn opgevoerd. Duizenden mensen zouden Gaza-Stad zijn ontvlucht na een oproep van het Israëlische leger om onder meer het oosten van de stad te verlaten.
'Hoofd veiligheidsdienst Israël naar Egypte voor onderhandelingen'
Ronen Bar, het hoofd van de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet, is naar Egypte gevlogen om te blijven onderhandelen over een deal met Hamas, melden Israëlische media.
Afgelopen week waren er berichten over een deal die kans lijkt te maken om het te halen. Dat zou volgens bronnen van verschillende persbureaus met name komen doordat Hamas de eis heeft laten vallen dat Israël eerst akkoord moet gaan met een permanent staakt-het-vuren voordat kan worden gesproken over vrijlating van Israëlische gijzelaars.
De Israëlische premier Netanyahu sprak gisteravond over de eisen van Israël voor een deal. Volgens hem kan die er alleen komen als Israël mag blijven vechten in de Gazastrook totdat "de doelen van de oorlog zijn gehaald". Ook wil hij dat erin staat dat er geen wapens de Gazastrook in mogen worden gesmokkeld via Egypte. Daarnaast eist hij dat gewapende Hamas-leden niet naar het noorden van de Gazastrook mogen terugkeren.
Gisteren lekte ook uit dat CIA-directeur William Burns deze week hoogstwaarschijnlijk op bezoek gaat in Caïro om bij onderhandelingen te zijn.
Welkom
Welkom in het liveblog over de crisis in het Midden-Oosten. Het liveblog van vorige week is hier terug te lezen.