Een vrouw en een meisje in al-Mawasi huilen vanwege de beschietingen
NOS NieuwsAangepast

'Tientallen doden bij beschietingen tentenkamp al-Mawasi in Gaza'

Bij een aanval op een tentenkamp in het zuiden van Gaza zijn zeker 25 mensen omgekomen en zeker 50 mensen gewond geraakt. Dat melden hulpverleners en het ministerie van Volksgezondheid van Gaza, dat door Hamas wordt bestuurd, aan persbureau AP. Eerder sprak de Palestijnse Rode Halve Maan van zeker 18 doden in het tentenkamp.

Een inwoner vertelt aan persbureau Reuters dat er twee Israëlische tanks vanaf een heuveltop hebben geschoten op het kamp. Ook AP heeft het over twee beschietingen. Bij de eerste beschieting kwam een granaat op enkele meters van een veldhospitaal van het Rode Kruis terecht, meldt de hulporganisatie. Dat is duidelijk gemarkeerd met het Rode Kruis-embleem.

Daarna volgde een tweede beschieting die mensen trof die uit hun tenten waren gekomen. Een getuige zei tegen AP hoe hij zijn zoons verloor. "Ze hoorden vrouwen en kinderen gillen. Ze gingen ernaartoe om vrouwen te redden. Ze werden door het tweede projectiel getroffen en mijn zoons werden martelaars."

Onderzoek

Het Israëlische leger wil niet bevestigen dat Israëlische militairen verantwoordelijk zijn voor de aanval. "Een eerste onderzoek laat zien dat er geen aanwijzing is dat het Israëlische leger erachter zat. Het incident wordt onderzocht", zei een woordvoerder tegen Israëlische media.

Het tentenkamp ligt in al-Mawasi, een kustplaats in de buurt van Rafah. Het leger van Israël wees die streek aan als "veilige zone", ook wel en humanitaire zone genoemd. Er is veel onduidelijkheid over de grenzen van de humanitaire zones. Volgens AP waren de beschietingen net buiten dat gebied.

In Khan Younis, niet ver van al-Mawasi, namen nabestaanden afscheid van slachtoffers van de aanval:

Rouw om slachtoffers tentenkamp bij Rafah

Het Israëlische leger riep burgers in Oost-Rafah vorige maand nog op om naar al-Mawasi of naar Khan Younis te vertrekken, vanwege een "operatie van beperkte omvang" die voorbereid moest worden. Hulporganisaties zetten vraagtekens bij de veiligheid van humanitaire zones. Ook een journalist van Al Jazeera in Rafah noemde de zones onveilig en sprak van continue aanvallen.

Eerder deze week werd al-Mawasi ook al getroffen. Daarbij vielen volgens nieuwszender Al Jazeera zeker zeven doden. Het Israëlische leger heeft laten weten de aanvallen op het tentenkamp te onderzoeken.

Vorige maand brak bij Israëlische bombardement op een ander tentenkamp bij Rafah brand uit. Volgens het Palestijnse persbureua Wafa kwamen veertig mensen om. Wereldwijd werd met afschuw gereageerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl