NOS NieuwsAangepast

Tientallen doden door Israëlische luchtaanval op tentenkamp Rafah

In een tentenkamp voor ontheemden in Rafah zijn doden gevallen na een Israëlische luchtaanval gisteravond. Hulporganisaties en artsen spreken over enkele tientallen burgerdoden. Volgens de Palestijnse Rode Halve Maan heeft de Israëlische luchtmacht de brand veroorzaakt door op tenten met burgers erin te schieten.

Volgens het Palestijnse persbureau Wafa zijn zeker 40 burgers omgekomen. Er wordt gevreesd voor meer slachtoffers die vastzitten in brandende tenten. Tientallen mensen zouden ernstige brandwonden hebben opgelopen.

Het Israëlische leger bevestigt dat het een luchtaanval heeft uitgevoerd in Rafah, die gericht zou zijn geweest op een hooggeplaatst Hamas-lid. De legerleiding stelt dat het bombardement "volgens het internationaal recht" is verlopen en dat het een "precisieaanval" was. In de verklaring staat ook dat het leger "zich bewust is" van de beschuldiging dat het de brand heeft veroorzaakt, maar dat het "incident wordt onderzocht".

Beelden van kort na de aanval:

Reddingsacties na raketaanval op vluchtelingenkamp in Gaza

Het tentenkamp staat in gebied dat door het leger was aangemerkt als veilig voor burgers, zegt de Palestijnse Rode Halve Maan. Hamas heeft woedend gereageerd op de aanval en heeft alle Palestijnen buiten Gaza opgeroepen om te demonstreren tegen het geweld.

"In het licht van het afschuwelijke zionistische bloedbad dat vanavond werd aangericht door het criminele bezettingsleger roepen we ons volk op de Westelijke Jordaanoever, in Jeruzalem, de bezette gebieden en in het buitenland op om massaal op te staan en boos te marcheren tegen het aanhoudende bloedbad tegen ons volk", schrijft Hamas in een verklaring.

De Palestijnse president Abbas spreekt van "een afschuwelijk bloedbad" door Israël.

Internationale druk

Israël staat internationaal zwaar onder druk vanwege het offensief op Rafah. Met de aanhoudende aanvallen op zuidelijke stad negeert Israël het tussenvonnis van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Het hof sprak deze week van een zeer ernstige situatie in Rafah en wees op het leed van de burgerbevolking. "De immense risico's die geassocieerd worden met een offensief in Rafah beginnen waarheid te worden en zullen verder verslechteren als de operatie doorgaat", zo klonk het oordeel.

Israël houdt vol dat het offensief nodig is om Hamas uit te schakelen. Gisteren werden volgens het leger acht raketten afgevuurd vanuit Rafah op de Israëlische stad Tel Aviv. Het was de eerste keer in vier maanden dat het luchtalarm klonk in Tel Aviv. "Dit toont aan dat we elke plek moeten aanvallen waar Hamas opereert", zegt minister Gantz.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl