Een Palestijnse vrouw bij de plek waar de aanval was
NOS NieuwsAangepast

Tientallen doden in Gaza bij Israëlisch bombardement op tentenkamp

Bij een Israëlische luchtaanval bij Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook zijn tientallen mensen gedood en honderden anderen gewond geraakt, melden Palestijnse media. Het bombardement was op een tentenkamp van vluchtelingen bij al-Mawasi, tussen Khan Younis en de kust. Dat gebied was door Israël aangewezen als veilige zone.

Het Gazaanse ministerie van Gezondheid spreekt van zeker 71 doden en 290 gewonden. De Palestijnse Rode Halve Maan zegt dat het eigen ambulancepersoneel 23 doden en 102 gewonden naar ziekenhuizen heeft gebracht.

Dit zijn beelden van vlak na de aanval:

Chaos na luchtaanval in Khan Younis

De Israëlische strijdkrachten zeggen dat het doelwit van de aanval Mohammed Deif was, de hoogste militaire leider van Hamas. Volgens Israëlische bronnen was Deif direct betrokken bij de planning en de operationele aspecten van de terreuraanslagen in Israël op 7 oktober.

Rafa Salama, een andere Hamas-leider, was volgens het leger bij Deif tijdens de aanval. Salama is de commandant van de Hamas-brigade van Khan Younis. De legertop zegt nog te onderzoeken of het tweetal is gedood bij de aanval.

In de verklaring van het leger staat dat Deif en de andere Hamas-leider zich op deze plek hadden "verscholen tussen burgers". Daarmee lijkt het Israëlische leger te bevestigen dat er op z'n minst als nevenschade burgerslachtoffers werden aanvaard bij deze luchtaanval.

De plek bij Khan Younis waar de aanval was

Een hooggeplaatste functionaris van Hamas noemt het "onzin" dat de aanval gericht zou zijn op Deif. Hij zegt dat alle slachtoffers burgers zijn. Hij voegde eraan toe dat de aanval laat zien dat Israël niet is geïnteresseerd in het bereiken van een staakt-het-vuren. Het Israëlische leger zegt dat de aanval in Hamas-gebied was en dat de meeste slachtoffers militanten waren.

'Burgerslachtoffers worden geaccepteerd'

Anonieme Israëlische officieren hebben in media verklaard dat er tientallen burgerdoden worden geaccepteerd bij luchtaanvallen op Hamas-leden. Ook op een andere plek in de Gazastrook zijn vandaag ruim vijftien doden gemeld bij een bombardement op een vluchtelingenkamp.

In mei vielen bij een eerdere Israëlische aanval op een tentenkamp in Rafah, in het zuiden van Gaza, ook tientallen doden. Honderden anderen raakten gewond. Het hoofd van de VN-missie in Gaza sprak toen van de "hel op aarde".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl