Drukte bij het ophalen van het startbewijs voor de Nijmeegse Vierdaagse
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Bruls: anti-Israëlische 'burgerwacht' tijdens Vierdaagse niet toegestaan

De Nijmeegse burgemeester Bruls zegt een aangekondigde actie van de groep Nijmegen4Palestine tijdens de Vierdaagse niet toe te laten. De groep wil een "geweldloze burgerwacht" inzetten om wandelaars aan te spreken die Israëlische legertekens bij zich dragen. Bruls laat weten dat er meteen wordt opgetreden als dit gebeurt.

Nijmegen4Palestine had gisteren aangekondigd tijdens de Vierdaagse deelnemers te controleren op symbolen van het Israëlische leger (IDF). Zij worden dan gevraagd de stad te verlaten, omdat de groep niet wil dat het wandelevenement naar eigen zeggen "gebruikt wordt voor Israëlische propaganda". Nijmegen4Palestine schrijft over "IDF-terroristen die genocide plegen en niet welkom zijn".

De burgemeester zegt dat de groep gisteren bij de gemeente heeft aangekondigd te gaan demonstreren tijdens de Vierdaagse, maar dat er toen geen concrete tijdstrippen of demonstratievormen zijn genoemd. "In de lokale media spreekt de woordvoerder van Nijmegen4Palestine echter in geheel andere bewoordingen over een 'geweldloze burgerwacht'", zegt Bruls.

"Daar trek ik de grens. Het instellen van een burgerwacht om individuele wandelaars in de gaten te houden is ronduit dreigend en intimiderend en kan fungeren als een algemene oproep tot discriminatie, haat en geweld."

Geen politieke statements

Volgens Bruls is de veiligheid tijdens het evenement een verantwoordelijkheid van de organisatie. Op andere plekken is de veiligheid aan de gemeente en de politie. Eigenhandig ingrijpen ondermijnt de openbare orde en de rechtstaat, zegt de burgemeester. "Dit zal nooit getolereerd worden, onder geen enkele omstandigheid."

Een woordvoerder van de Vierdaagse laat aan Omroep Gelderland weten dat politieke statements tijdens het wandelevenement verboden zijn. Als die worden opgemerkt, worden mensen erop aangesproken. In het uiterste geval kunnen ze gediskwalificeerd worden.

Bruls onderstreept dit. "Tijdens het evenement gelden regels voor deelnemers: politieke uitingen zijn niet toegestaan, vlaggen voeren wel, deelname vanuit andere landen ook. En dat is ook bij wet niet verboden. Het staat dus iedereen vrij dat te doen."

Demonstratie

De burgemeester roept Nijmegen4Palestine op "om hun houding en woordkeuze te matigen en deze dreigende woorden in te trekken". "Iedereen is welkom in Nijmegen tijdens dit evenement, dat juist van oudsher vriendschappelijk en verbroederend van insteek is, en geen politiek strijdtoneel."

Bruls benadrukt dat mensen het recht hebben te demonstreren, maar dan moet de gemeente wel op de hoogte worden gesteld en concrete informatie hebben. "Een demonstratie kan rekenen op een faciliterende houding vanuit gemeente en politie in Nijmegen, intimidatie nooit."

Advertentie via Ster.nl