Onderzoek op straat na de aanval in Tel Aviv
NOS NieuwsAangepast

Houthi's in Jemen vallen Tel Aviv aan met drone: dode en gewonden

Bij een droneaanval op de Israëlische stad Tel Aviv door Houthi-rebellen in Jemen is vanochtend vroeg een dode gevallen. Er zijn ook vier mensen gewond geraakt, zeggen hulpdiensten.

De Houthi's eisten de aanval vanochtend vroeg op en ook het Israëlische leger bevestigde later dat zij achter de aanval zitten. De drone is volgens Israël gemaakt door Iran.

De dode is een man van 50. Zijn lichaam werd gevonden in een appartement dicht bij de plek van de explosie. Vier mensen zijn gewond geraakt door scherven. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Het Israëlische luchtverdedigingssysteem heeft de projectielen niet onschadelijk kunnen maken. Volgens het leger komt dat door "een menselijke fout", zonder duidelijk te maken wat er mis is gegaan.

Geen luchtalarm

Volgens de autoriteiten is er in de lucht een explosie geweest waardoor er in de wijde omtrek scherven zijn neergekomen. Niet ver van de plek van de aanval ligt een Amerikaanse diplomatieke post.

De aanval was rond 03.00 uur plaatselijke tijd. Een omwonende vertelde ter plaatse aan NOS-verslaggever Marijn Duintjer Tebbens dat er een enorme klap was: "Ik woon in Tel Aviv, ik ben gewend aan aanslagen, maar deze klap leek wel 100 keer zo hard, het was apocalyptisch."

Het luchtalarm in Tel Aviv is niet afgegaan. Hoe dat kan, wordt onderzocht. Op beelden is te zien dat van hoge gebouwen in de omgeving ramen zijn gesneuveld en brokstukken op straat liggen.

Aanval op Tel Aviv vastgelegd op beveiligingscamera

Een Saudisch persbureau meldt dat er vanuit Jemen een raket en vier drones zijn afgevuurd. De Amerikaanse luchtmacht zou de raket en drie van de drones hebben neergehaald. De vierde drone zou Tel Aviv hebben getroffen.

In een televisietoespraak noemt een woordvoerder van de Houthi's de stad een belangrijk doelwit "dat binnen het bereik van onze wapens ligt". Kuststad Tel Aviv is na Jeruzalem de tweede stad van Israël.

De Houthi's, die grote delen van Jemen in handen hebben, beschouwen Israël als hun vijand. Pogingen om Israël rechtstreeks te raken mislukken meestal door de goede luchtverdedigingssystemen van Israël en de Verenigde Staten. Houthi-rebellen vallen ook veelvuldig schepen in de Rode Zee aan.

Meer weten over de vrienden en vijanden van de Houthi's? Lees erover in onze special:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl