Vorige maand protesteerden duizenden ultraorthodoxe joden tegen de dienstplicht
NOS Nieuws

Israël roept eerste ultraorthodoxe joden op voor dienstplicht

Het Israëlische leger heeft voor het eerst leden van de ultraorthodoxe gemeenschap opgeroepen voor de dienstplicht. In eerste instantie worden duizend mannen opgeroepen, de komende weken zullen er nog 2000 volgen.

Tot nu toe hoefden ultraorthodoxe joden niet verplicht het leger in, maar het Israëlische Hooggerechtshof oordeelde vorige maand dat deze uitzonderingspositie discriminerend is en daarmee wettelijk niet toegestaan.

De uitspraak was een tegenvaller voor premier Netanyahu, die voor politieke steun afhankelijk is van twee ultraorthodoxe partijen en had geprobeerd de uitzonderingspositie te behouden.

Ultraorthodoxe leiders zeggen bang te zijn dat hun identiteit en levensstijl onder druk komen te staan als leden van de gemeenschap in het leger moeten dienen samen met seculiere Israëliërs, onder wie vrouwen.

Drie weken geleden was er een grote demonstratie van ultraorthodoxe joden in Jeruzalem tegen de de uitspraak van het Hooggerechtshof. Daarbij raakten meerdere agenten gewond.

Ondanks de uitzonderingspositie hebben duizenden ultraorthodoxe joden zich al vrijwillig aangemeld bij het Israëlische leger na de aanslagen van Hamas op 7 oktober.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl