Een betoger bij een van de vuren die werd aangestoken op straat
NOS NieuwsAangepast

Protest tegen dienstplicht orthodoxe joden loopt uit op geweld

In Jeruzalem is een demonstratie tegen dienstplicht voor ultraorthodoxe joden uitgelopen op geweld. Betogers staken op straat vuren aan, gooiden objecten naar de politie en belaagden auto's van politici.

Meerdere agenten raakten gewond bij het geweld. Zeker vijf mensen zijn opgepakt: drie voor het gooien met spullen, twee voor aanvallen op agenten.

Enkele duizenden mannen protesteerden afgelopen dag in een orthodoxe wijk tegen plannen om ook ultraorthodoxe joden in de toekomst op te roepen voor het leger.

Het protest begon vreedzaam:

Oproerpolitie grijpt in bij ultraorthodox protest in Jeruzalem

Zij werden bij de oprichting van de staat Israël in 1948 vrijgesteld van dienstplicht om te garanderen dat hun levenswijze ondanks de Holocaust zou blijven voortbestaan. Door de oorlog in Gaza is die uitzondering onder druk komen te staan.

De betogers blokkeerden aanvankelijk geweldloos een kruispunt met borden als "Liever dood dan in het leger". Later op de dag begaf de menigte zich richting het centrum van de stad. Daarbij werden vuren aangestoken en gooide men met objecten.

De vreedzame betoging voorafgaand aan het geweld

Ook werd de auto van de toevallig passerende minister Goldknopf aangevallen: demonstranten bekogelden het voertuig met stenen, sloegen erop en schreeuwden beledigingen. De politie moest het voertuig uiteindelijk ontzetten. Bij een tweede politicus werden de ramen van zijn auto ingeslagen.

Betogers nemen het de politici kwalijk dat zij het kabinet steunen dat de dienstplicht wil invoeren, hoewel zij zelf van een ultraorthodoxe partij zijn. Premier Netanyahu heeft de steun van de orthodoxe partij UTJ nodig om politiek te overleven.

Later op de avond werd geprobeerd de menigte uiteen te drijven door bereden politie en waterkanonnen in te zetten. Aan het begin van de nacht was de rust echter nog altijd niet teruggekeerd.

Betogers werden bespoten door waterkannonnen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl